Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

tisti, ki se zdravo prehranjujete!

Default avatar

mija..

Rada bi spremenila prehrano, pa ne kot dieto, ampak cel način življenja. Ampak sprašujem se, kje sploh kupovati, da ne bo sadje recimo toliko špricano, da je bolše bolj da ga sploh ne jemo... Pa kaj sploh kuhati - od svoje mame sem navajena samo kuhanja "domače" hrane, sploh ne vem, kakšno pravo kosilo lahko narediš iz zdrave hrane :)) Napotki in ideje dobrodošle!
Default avatar

Mrs. Darcy

Loti se postopoma in predvsem ne pretiravaj. Saj ni treba, da je vse sploh in oh bio in vzgojeno v Triglavskem narodnem parku. Počasi začni zmanjševati količine nezdrave hrane (manj mastno, manj praženja in pohanja), začni jesti več sadja in zelenjave, malo pobrskaj po internetu za kakšnimi zanimvimi recepti.

Jaz zdajle recimo jem na tržnici kupljeno breskev (ki sem jo olupila), za kosilo bomo imeli pa narastek iz testenin, brokolija, češnjevega patradižnika in skute. Zelo zelo okusno in tudi zelo zdravo, saj razen skute (pa še ta ni polnomastna) ne vsebuje nič maščobe.

Za večerjo bom pa naribala eno surovo bučko, jo zmešala z navadnim jogurtom in sirnim namazom in vse skupaj bomo namazali na kruh.
Default avatar

tudi

Sadje in zelenjavo lahko kupiš na eko tržnici, imajo pa vse velike trgovine (Tuš, Merkator, Špar) tudi eko zadeve na posebnih policah; vse od semen, stročnic, žit, gotovih izdelkov kot so marmelade, čokoladni namazi, sezamov namaz, razni polpeti, jogurti, skute, siri, ipd., v Šparu tudi mesni izdelki...
Pri kuhi uporablaj manj olja, po možnosti olivnega, margarino zamenjaj za maslo, vendar z njim ne pretiravaj, dobra je tudi kokosova maščoba in kokosovo olje...zelenjavo, ki jo lahko ješ surovo, jo takšno tudi jej...če boš upoštevalo samo to, ne potrebuješ kakšnih posebnih receptur....
Default avatar

romanova

Zdrav način življenja je precej gibanja, dovolj počitka in zmernost pri hrani.
Najslabše je narediti bum in se začeti strašno zdravo prehranjevati. Tista "zdrava" hrana, ki jo jejo eni orto zdravo živeči ljudje, je tako zanič, da boš po dveh tednih obupala in se ti bodo v zalogah semen, mok, kosmičev... zaredili molji. Precej pametneje in bolj dolgoročno je, če kar ostaneš pri običajni prehrani, le da čim bolj opustiš cvretje, svinjino, prekajene mesne izdelke, posebne salame, predpripravljeno hrano, industrijske izdelke s konzervansi. Kupuj surovine (meso, zelenjavo, sadje, mleko, moka,..) in iz njih kuhaj in peci. Ko pečeš, en del bele moke nadomesti s polnozrnato. Uživaj pa sezonsko slovensko zelenjavo in sadje, če je že špricano, pa vsaj potovalo ni 10.000 km daleč. Če pozimi kupiš glavo zelja s Primorske namesto nizozemskega paradižnika iz rastlinjaka, si že nekaj naredila. Postopoma si zmanjšuj količino soli in sladkorja v hrani na minimum, s tem narediš precej dobrega za telo.
Default avatar

bubalu

Olivno olje . mi ga kupujemo preko prijatelja od ene mamce iz ene vasice pri SPlitu, dela vse še tako po starem...

Zelenjava - vsa z domačega vrta, krompir kupujemo pri enem okoliškem kmetu

Kar kupujemo pa ni eko so recimo: makaroni, riž, moka, ipd.

Jabolka kupujemo od lokalnega pridelovalca, ki ima integrirano pridelavo

KOzmetika je vsa z BDIH certifikatom...

Da pa bi res čisto vse jedli zdravo nam že finančno ne znese: eko moka je 1€, navadna moka 0,45€. SMo pa vsaj to naredili, da pečemo kruh doma brez E-jev in barvil...
Default avatar

beli strupi

največji strupi za telo so: bela moka, bela sol(=jodirana kamena), beli sladkor...to je prvo, kar moraš črtati iz svojega jedilnika;
polnozrnato moko lahko kupiš tudi pri kakšnem kmetu, sladkor naj bo trstni, sol pa morska, še boljša pa je himalajska...olje: olivno, repično ali kokosovo..
ostalo pa so že tudi napisale
Default avatar

gregor fint

Zdrav način življenja je precej gibanja, dovolj počitka in zmernost pri hrani. Kar je napisala romanova je najboljši način da začneš delati na sebi.
Default avatar

izberite svoj stil

Zdrava hrana?

Če imaš možnost in voljo do fizičnega dela (vrt) ... joj, koliko je okrog nas neobdelane zemlje.... lahko vsaj polovico hrane pridelaš sam:

krompir, paradižnik, kumare, paprika,bučke, peteršilj,fižol, kakšno sadje,...kakšno kokoško z domačimi jajci.

Ostalo kupuj na tržnici.V ribarnici.

Npr. zdravo prehranjevanje za en dan:

Zajtrk: pol kosa kruha in namaz

Malica: pest sliv ali 2 breskvi ali pest lešnikov

Kosilo:
2/3 krožnika krompir (domač)
1/3 krožnika zelenjava npr. blitva
1/3 krožnika meso (piščanec) ali riba ( v velikosti dlani ali šopa igralnih kart)
skledica solate

Malica:
1 sadež

Večerja:
podobno kot kosilo (kombinacija zelenjave, OH in beljakovin)

Si opazila, da sem naštela 5 obrokov (na vsake tri ure).

To je zdravo prehranjevanje. Vsega po malo. Važne so količine !!!

Nič sladkorja!!!

Tako jemo diabetiki.
Default avatar

2711

Naj dodam še, da moraš popiti na dan vsaj 2 l navadne vode.
Lahko popiješ tudi kakšen kozarec mineralne vode, doma narejene sokove, vendar čimmanj sladke. Alkohola, kave in raznih napitkov iz trgovine pa raje nič.
Default avatar

mirandas

Svetujem, da prebereš Motignaca: Jem, torej hujšam. Vse razloženo, zakaj in kako in najboljši približek zdravemu prehranjevanju.
Da se snet z neta.

miranda
Default avatar

?XY

ne bom žaljiv! vsak ima pravico do lastne izbire prehranjevanja.
zanima me pa sledeče - kako naj fizični delavec z 12 urnim delavnikom preživi dan s tremi jabolki, 1 hruško, kosom kruha, nič maščob, nič sladkorja........ saj bi brez "energije" izgubil zavest.
Default avatar

ma nemoj

ce vrhunski sportniki, tekaci, maratonci in sportniki na olimpijski igrah, kis voje telo prezenejo do mej zmogljivega, o ostajajao vegetarijanci in ne samo to - jedo zdravo, ne packarij, potem ne vem, zakaj nek delavec ne bi zmogel.

meni bi tisti njegov golaz z vampi smao se bolj utrudil in mi ostal na zelodcu in gnil v crevesju. bljak.
Default avatar

?XY

@ma nemoj nisem mislil na golaž z vampi. v mislih imam normalno prehrano za normalne ljudi. seveda je tu všteto tudi sadje in zelenjava!
moti me pa, ker se vse več piše, da je meso škodljivo.
sam rad pojem kakšen zrezek, čevapčič, pomfri ipd...
ob tem si pa privoščim tudi obilo zelene solate, rdeče pese. tudi kakšna banana se znajde na popoldanskem jedilniku.
moje mnenje: vsak naj je toliko, da zadovolji potrebe telesa. pretirano "hujšanje" prej škoduje kot koristi, mar ne?
Default avatar

ma nemoj

zagotovo. najboljse, da vak poslusa, kaj njegovemu telesu ustreza, da zivi in se pocuti optimalno.
ne zagovarja, da je meso nezdravo; sice rga ne jem prevec, se mi pa seveda zalustajo dolocene zadeve, ki jih mirne duse pojem. je pa res, da kakih ribjih misicastih corb ne morem niti na dalec.

sicer pa od lubenice bi tezko delavec kaj zgradil, ja.