Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

nič noče jesti

Default avatar

Petra Treven

Lepo prosim če mi kdo svetuje, kako naj pripravim 7 mesečnika, da bo začel jesti tudi gosto hrano. Smo probali vse živo pa nakoncu po 2 - 3 žličkah tuli ko sraka da mu nakoncu dam mleko. Sicer ga ne dojim ampak mu dajem aptamil ar in 1.6 alpsko mleko.Kadar dobi mleko je najboljše volje.Sadja sploh ne mara. Zelenjavo sem kuhala v času kosila to je bilo okrog 13 ure in mesec dni nazaj je vse lepo pojedel sedaj pa kar naenkrat noče več. noče jesti niti rižolinota, keksolinota, gresa oz. zdroba oz. noče jesti nič razen mleka. Kaj naj storim?
Default avatar

TINA

Pusti ga par dni naj pije samo mleko potem poskusi znova.Kar se pa tiče mleka , če mu že daješ alpsko mleko mu daj polno mastno ne z manj maščobe.Za otroke morajo biti vsi izdelki polnomastni.

Lp Tina
Default avatar

martina

Za sedemmesečnika je čisto normalno, da bo pojedel žličko ali dve. Na nove okuse ga navajaj počasi, enega po enega. Kravje mleko začni uvajat po dopolnjenem enem letu.
Default avatar

xxy

Ne vem, no. Za mojega sedemmesečnika je recimo normalno, da poje že dva obroka goste hrane na dan namesto mleka. Za tistega, ki je začel z uvajanjem goste hrane šele pri šestih mesecih, je pa verjetno res normalno, da poje le nekaj žličk. Hočem reči, da ni nekaj normalno in edino pravilno, drugo pa nenormalno in napačno.
Default avatar

Dana

Najbrž je res vprašanje, kdaj si začela s privajanjem na gosto hrano. Če je gosto hrano samo en mesec, potem je zanj mogoče prehitro in ga moraš navajati bolj potrpežljivo. Jaz bi mu vsak dan ponudila nekaj žličk sadja in zelenjave, ko bi pa kategorično odklonil zadevo, ga ne bi več silila.

Moja tudi 7,5-mesečnica sedaj sicer res je tri obroke goste hrane (kar konkretne), vmes pa še tri stekleničke mleka, vendar sem ji začela dodajati prve žličke goste hrane že pri štirih mesecih in je prvi mesec ostala pri par žličkah. Šele zadnje tri tedne je s pravim užitkom, seveda pa le, ko je lačna. Če bi ji ponujala hrano, ko bi bila še sita od prejšnjega obroka, bi prav tako pojedla par žličk in začela obračati glavo in stiskati ustnice.

Najin urnik, če ti bo kaj v pomoč:

- ob 8. zjutraj flaška z mlekom
- ob 9.30 sadje
- ob 12. kosilo (zelenjava, meso)
- ob 15. flaška z mlekom
- ob 18. žitno-sadna ali samo žitna kaša
- ob 20. flaška z mlekom in spanje
Default avatar

A ;-)

Hm, jaz tudi uvajam gosto hrano že mesec in pol, pa še nisva prišli dalj od par žličk :-( Mogoče bi res morala biti malo bolj lačna, ko ji ponudim obrok, pa se bojim, da bi bila potem preveč sitna in sploh ne bi hotela sodelovati.

Če ima rada mleko, ji poskusi ponuditi jogurt (polnomastni), ali pa skuto, ki jo razredčiš z malo jogurta. Naša to kar rada poje,čeprav se pri prvi žlički kremži, ker je precej kislo. Poleg bučk je to edino, česar poje 40-50 ml, vse ostalo pa samo po nekaj žličk.
Default avatar

polonak

Ne sili ga z drugo hrano, če jo odklanja. morda je alergičen nanjo. malo še počakaj. odsvetujem ti tudi dajanje alpskega mleka, ampak le prilagojeno mleko! Kravje mleko vsebuje preveč maščob in premalo beljakovin in mineralov potrebnih za otrokovo rast!
Default avatar

Petra Treven

MI JE PEDIATRINJA REKLA DA MORAM DAJATI TO MLEKO KER IMA DRISKO PO POLNOMASTNEM MLEKu
Default avatar

Petra Treven

odličen urnik. z uvajanjem sem začela pri 4 mesecih pa so bile že takrat težave
Default avatar

Dana

Polonak, tukaj je težava predvsem v tem, da otrok noče jesti in je praktično samo na mleku. Če se tebi zdi, da je vse v redu, če se otrok še pri enem letu skoraj samo doji in odklanja skorajda vso hrano, se nekaterim drugim (vključno z menoj) zdi, da to ni nekaj, kar bi želeli za svojega otroka. Zato mislim, da naj bi 7,5 mesečnik bil že sposoben jesti nekaj več kot samo dve žlički goste hrane na dan. Moje osebno mnenje in najbrž tudi Petrino mnenje, drugače ne bi postavljala takega vprašanja na forum.

Glede različnih težav in posledic zaradi uvajanja goste hrane od četrtega meseca naprej pa rada izhajam iz lastnih izkušenj in iz izkušenj vseh ljudi, ki me obkrožajo, zato me v tem primeru neko oddaljeno mnenje raznih strokovnjakov niti slučajno ne prepriča. Da dojenčki, ki smo jim uvajali hrano po šestih mesecih starosti nimajo težav z alerijami? Žal poznam dva, ki jih imata, pa so praktično začeli jesti gosto hrano šele pri enem letu. Da dojenčki, ki so jim začeli uvajati gosto hrano pri štirih mesecih pogosteje obolevajo za alergijami? Ne poznam nobenega. V današnjem času, ko mnoge mamice začnejo z uvajanjem goste hrane šele po dopolnjenem 6. mesecu otrokove starosti, je, paradoksalno, vedno več alergičnih otrok. Jih je bilo veliko veliko manj pred dvajsetimi leti, ko so začeli uvajati gosto hrano pri dveh mesecih. Seveda gre za večjo onesnaženost ozračja, hrane, nasploh vsega, vendar zaenkrat alergologi nimajo prav nobenih odgovorov, kako preprečiti tak pohod alergij in zakaj se nekateri dojenčki odzovejo z alergijami, drugi pa ne - ne glede na to, kdaj so jim začeli dajati gosto hrano. In potem naredijo raziskave tako, da zberejo skupino otrok, starih 10 let, ki so se jim alergije pojavile v starosti dveh let ali več, in raziskujejo, kdaj so jim starši začeli dajati gosto hrano. Seveda je veliko več takih, ki so jim hrano začeli dajati pri treh, štirih mesecih, saj je bila pred desetimi leti taka navada. Po besedah znanca- zdravnika: Če bi zajeli v raziskavo skupino otrok, ki se jim je alergija (večinoma na mleko in jajca) pojavila v prvih mesecih življenja (takih je največ med alergiki na mleko), bi ugotovili, da so skoraj vsi taki, ki sploh niso še jedli goste hrane in so bili zgolj dojeni.
Kar vsaj meni pove vse.

Seveda pa naj se vsak ravna po svoji vesti in po svojem prepričanju.

Ja, in če Petrin otrok pije že kravje mleko, se ti ne zdi, da je pripravljen tudi za jogurte in skute?
Default avatar

ija-1

No, ja.
Moja pikica pije adaptirano mleko sprva kot dodatek, kasneje kot izključen vir hrane, še kasneje spet kot dodatek praktično od rojstva in to je KRAVJE mleko. Glede maščob pa jih adaptirano mleko vsebuje toliko kot polnomastno kravje.

Drugače pa se glede primernega časa za začetek spoznavanja z novimi okusi in uvajanjem goste hrane strinjam z Dano.

Petra,
Ker je moja pikica mali požerušček težav z neješčostjo nimam. Pač pa imam v družini zelo neješčega nečaka.
Pri njih je pomagalo to, da so mu hrano prenehali ponujat prepogosto in da je med obrokoma ozeroma "poskusoma" minilo najmanj dve uri. Če je otrok neješč, potem bo hrano odklanjal če ni res lačen. In pa seveda veliko potrpljenja.
Glede vrstnega reda - najprej zelenjva in šele nato sadje, da se ne navadi takoj na sladko, pa je to bolj lari-fari.
Eni smo pač bolj "sadni" tipi, drugi pa bolj "zelenjavni", taki nekje vmes so bolj redki. Vrstni red spoznavanja okusov pri tem, da otrok zavrača zelenjavo ne igra večje vloge.
Default avatar

Skr bna

Polona, jogurti in skute so prvi mlečni izdelki, ki naj bi jih dojenčki uživali, ker so fermentirani in zato lahko prebavljivi, pa zelo hranljivi. Za razliko od sladkega mleka povzročajo mnogo manj težav in so odličen vir beljakovin, maščob, probiotikov ter številnih mineralov in vitaminov. Moj sin je začel z njimi pri 5 mes in so mu bili do 14. mes edina mlečna hrana, ker sladkega mleka, nobenega, ne adaptiranega ne običajnega, tudi povohal ni.

Kar se navadnega mleka tiče, bi jaz kak mesec morda še počakala, pri 7,5 mes je morda res še malce zgodaj, če ga pa že ponujaš, skušaj dobit navadno, nehomogenizirano mleko (proizvaja ga melkarna Planika, dobiš ga v večjih Mercatorjih, ali pa kmetje na tržnicah), dobro ga prevri in ponudi otročku. Pri nas je sine imel drisko in izpuščaje, dokler smo dajali alpsko in "zeleno" ljubljansko mleko, ko smo prešli na nepredelano mleko izpod krave direkt, so težave izginile čez noč.

Glede ješčosti nimam nobenega pametnega nasveta, ker smo pri nas dajali skoz "krvave" bitke za vsako žlico ob tem, da pri nas ni bilo alternative s flašo ali dojko, ampak ni jedel nič. Minilo je samo od sbee pri letu in pol, vmes smo pa čarali in kuhali na veliko, pakuhali močno, hranljivo in pestro hrano, brez kompromisov. Aja, pa z žlico nismo letali za otrokom. Danes, pri treh letih, je vse od kraja, nimamo stvari, ki je ne bi jedel.
Default avatar

Petra Treven

No lepo, da dobim tudi kakšno nepristransko mnenje.
Danes smo bili na cepljenju in sem vprašala sestro zakaj ne je in kaj naj storim pa mi je odgovorila: skute in jogurti komaj po 9 mesecih, začnem naj z mesom in mesno juhico ki naj jo skuham dan prej in posnamem maščobo stran. Kar pa se tiče kravjega mleka pa je rekla da naj ga ukinem in dam raje aptamil2. zadnjič pa je rekla, da lahko poskusim z kravjim mlekom 3,5 če pa bo imel drisko pa 1,6 s kalcijem. komu naj zdaj verjamem če še od iste osebe dvakrat ne izvem isto.
Pisala mi je tudi gospa se mi zdi, da skrbna in je napisala da je adptirano mleko enako maščob kot kravje.
pa naj še napišem kakšen je naš urnik hranjenja ponovem. zanima pa me ali se samo meni zdi da moj otrok premalo je in da je razlika med obroki prevelika. Začnemo pa ponoči:
5:30 mleko 1,6 in aptamil ar
10:45 poskusim z keksolinotom a nakoncu pristanemo na mleku
14:15 poskusim z kuhano zelenjavo a jo vztrajno odklanja in zaspi - lačen
17:00 končno poskusimo znova z zelenjavo in zpoet pristanemo na mleku
19:45 mleko in spanje do 5:30
vmes ne pije niti čaja niti vode!
to zame ni normalno in me je že pošteno strah da ni kaj drugega narobe z monim sinom.
Default avatar

Dana

Nič ne pišeš, kako otrok napreduje v teži. Zelo pomemben podatek je, ali zaostaja v rasti. Če je teža v redu, prebava dobra, kolikor pišeš se ponoči ne zbuja in lepo spi, najbrž ni razloga za skrb in gre pač za bolj neješčega otroka. Praviš, da popije dnevno 4 stekleničke mleka. Spet je pomemben podatek, koliko je tega mleka. Mogoče ga spije veliko in pač ni lačen. Kaj pa, če mu daš kakšno živilo v roko? Rižev keks ali trdo skorjico kruha? Nekateri otroci ne marajo žličke in bi jedli samo z rokami. Ali pa če namesto spasiranih jedi daješ otroku cele koščke kuhane zelenjave. Naša npr. obožuje kuhan brokoli in ga sama jemlje z mizice in daje v usta. Skratka, mogoče ga moraš samo aktivirati pri prehranjevanju.

Če je torej s težo vse v redu in otrok lepo napreduje, se moraš sama najprej pomiriti in si dopovedati, da je z otrokom vse v redu in da bo sčasoma že začel jesti. Mogoče je res bolje, če kravje mleko zamenjaš z adaptiranim, nenazadnje ima dodane tudi vitamine in železo (glede na to, da druge hrane otrok ne poje dovolj). Torej mu redno, vsak dan ponujaj tudi gosto hrano, mogoče namesto keksolina kaj sadnega. Otroci velikokrat zavračajo neko vrsto hrane in jo šele po nekaj mesecih sprejmejo. Eksperimentiraj z okusi in mu dajaj vsak dan kaj drugega. Ko prideš do hrane, ki jo bo z veseljem pojedel, jo dajaj več dni zapored.

Srečno.
Default avatar

Petra Treven

na teži in rasti lepo napreduje. sicer pa smo kupili adaptirano mleko in ga sploh noče piti. popije 240ml mleka. ko bi vsaj sadje jedel pa nič, baby piškoto je če mu jo dam v roke samo se bojum da se ne bi zadušil ker kr baše v usta in odgrizne velik kos. kar se tiče druge hrane jo vedno spasiram pa ne gre, niti če so koščki večji. sicer pa so nas poslali na pregled na gastrološko kliniko da vidijo kaj bi lahko bilo!
Default avatar

Dana

Po moje te bodo v gastrološki kliniki pomirili, da ni nič narobe. Če spije 4x 240 ml mleka na dan, je to skoraj liter mleka dnevno, lahko ti zagotovim, da to popolnoma pokrije potrebe sedemmesečnika po hrani. Poznam leto in pol starega otroka, ki popije toliko mleka kot tvoj, poleg tega pa samo kakšen grižljaj sadja - pa prav lepo napreduje.

Piškot za v roko je dober Plasmon, ki se stopi v ustih ali pa Merkatorjeve žitne ploščice. Tudi skorja trdega črnega ali rženega kruha je primerna.

Srečno.
Default avatar

Skr bna

Jaz ti nisem pisala, svetujem ti pa samo eno stvar: nehaj poslušat na vse konce vse po vrsti, glej otroka in delaj po zdravi pameti in lastni presoji. Ne bo odveč, če prisluhneš kaki babici, ki so nas dokaj uspešno in z veliko manj kompliciranja spravile gor. Če otroček pije kravje mleko brez težav, ne vidim prav nobenega smisla, da zdaj na vrat na nos menjaš in greš nazaj na adaptiranega. Edino to glej, da daš polnomastno in čimmanj predelano mleko, sicer ni pod milim nebom nobene potrebe za mleko s kalcijem, ker ga že samo po sebi vsebuje dovolj. Če ima otroček po polnomastnem mleku drisko, pomeni, da je vseeno še preobčutljiv nanj in ga namesto s posnetim zamenjanj z adaptiranim ali pa poskusi na način, da kupiš nehomogenizirano mleko, ga prevreš, postaviš na hladno in nato pobereš dol polovico smetane. Sicer pa ne štej mesecev in ne tuhtaj, kaj otroku smeš in ne smeš dati. Drži se samo enega pravila: ponujaj eno novo živilo na teden, ne več in daj otročku dovolj časa, da se navadi na en okus. Dve žlički sta za začetek povsem dovolj. Če mu zdaj ponujaš vse naenkrat, je otroček zbegan tako zaradi okusa kot zaradi "zgradbe" hrane. Počasi se daleč pride in pri 7 mes se še prav nikamor ne mudi.
Default avatar

u*

Joj, pardon,a mapk res vas sploh ne morem več brati ... sej vem, da bom v odgovor dobial: pol nas pa ne beri več!
Pa vas tudi ne bom. Če postavim vprašanje, se mi itak javi ena ali pa dve, pa še ti dve govorita o hruškah, jaz pa sprašujem o klobasah... tko da bom forum res kar zapustila, ne vem, kaj mi je, da sploh pridem sem gor, ker mi samo čas krade ... namesto da bi raje kaj strokovnega prebrala na to temo.
Mislila sem samo, da bom dobila kakšno izkušnjo mamic več, pa bo očitno dovolj tisto, akr dobim v svoji okolici, kar tukaj ... mislim, govorite eno in isto, pa še vedno se "jajcate" med sabo.

Jaz pa, draga Dana, poznam otroka, ki ima 4 težke alergije, mama mu je začela pa hrano uvajati pri 4ih mesecih.

Kdo je pa rekel, da če boš uvajal pri 6ih mesecih, pa otrok ne bo imel alergij?
Oprosti, tudi sama sem skeptik, sploh v ta "strokovna" mnenja zdravnikov, pediatrov itd., ker se mi zdi, da je človeško telo čisto preveč zakomplicirano in čisto "nad" našim umom, da bi v tako kratkem času uspeli ugotoviti, kaj točno se dogaja s/v človeškem telesu in to še v različnih ljudeh, kajti sem mnenja, da smo si tudi fizično oz. fiziološko precej različni, čeprav za vse veljajo neka splošna ugotovljena znanja, akr pa še zdaleč ni vse, akr bi lahko o človeku vedeli, se mi zdi.

A če so do sedaj ugotovili, da je BOLJE uvajati gosto hrano pri dopolnjenih 6ih mesecih in uvajati nekatero gosto hrano (jagode, kivi, agrumi, svinjina, ribe, oreščki, kravje mleko ...) po enem letu, ne vidim razloga, da bi hrano moral uvajati prej - z izjemo, če je kaj narobe (beri: zavračati začne materino mleko ali adaptirano ali kaj vem, kaj vse gre lahko narobe ... pač, da zdravniki predlagajo, da začni prej ...). MORAM REČI, DA ŠE NIKJER NISEM PREBRALA, DA JE KDO TRDIL, DA SPLOH NI MOŽNOSTI, DA BI OTROK STAKNIL ALERGIJO, če bi upošteval navodila zdravnikov in bi začel z uvajanjem goste hrane pri 6ih mesecih ne prej. Velja pa obratno (ampak to je VELIKA RAZLIKA): če uvajaš šele pri 6ih mesecih, je VERJETNOST, da bo dobil alergijo, toliko in toliko MANJŠA.
No, tako sem jaz prebrala: torej, če začneš uvajati po 6em mesecu (oz. po enem letu ...), je verjetnost, da bo otrok dobil alergijo na to in to, manjša, ne pa da ne bo nikoli alergičen na to snov.
Res ste mojstrice v obračanju besed (se opravičujem, če slučajno kje to piše, pa jaz tega nisem zasledila - res je, da berem ogromno, a toliko, kot je napisanega, ne bom prebrala nikoli, pa če od sedaj naprej samo še berem).

Kot se mi zdi, pa je tu vprašanje, koliko zaupamo zdravnikom. Evo, to pa je vaša stvar, ja. In res je, da so mnenja samih zdravnikov drugačna, a generalno vsa stroka meni tako, kot je bilo že sto in enkrat zapisano (tudi samo v mojem postu). Če jim ne verjamete in mislite, da boste ve naredile za svojega otroka najbolje, zato ker je pač vaš, hej! Nihče vam ne brani!
A zakaj potem, ko je otrok bolan (morda alergičen na nakaj ........) takoj nesete k zdravniku? Morda, ker zaupate zdravniku bolj kot sebi (ki niste podkovane v teh rečeh)?
Ko zafrknete, so pa zdravniki dovolj dobri, da rešujejo situacijo, ne? No, sej to je logika povprečnega Slovenca, zato vam niti ni za zameriti.
Ne vem, jaz samo razmišljam .... res se opravičujem za tale moj post, se mi je zdej že res čisto "snelo", samo ta razprava ali smo "smotane" ali nismo, ker (ne)upoštevamo neke izjave, ki jo je nekdo ruknil ven, da je nekaj škodljivo za otroka in da ji (ne) sledimo kot slepe kure... v vsakem slehernem postu, ki se morda samo dotakne prehrane, je že naravnost butasta in dolgočasna.

Ja, sej vem, da je to moj problem, ker se mi takih bedarij ne da več brati in jih tudi ne bom več, ampak oprostite - rada bi poudarila samo to, da je nekaj, kar trdi stroka, nekaj pa, kar počnemo mame. Če delamo nekaj, kar trdi stroka, ker ji pač zaupamo bolj kot nekatere, ker drugemu pač zaupati ne moremo in če to počnemo do neke mere, do neke mere pa poslušamo svoj šesti čut ... ta "mera" je pa pač različna od mere neke druge mamice, zato nekatere še nismo "slepe kure" .... ste morda bolj slepe tiste, ki sledite samo svoji presoji.

Svoji presoji je namreč sledila tudi vegetarijanka, za katero vem, ki je svojega otroka hranila izključno samo vegetarijansko in je otrok zato umrl. Zaradi njene malomarnosti (ali že morda celo duševne bolezni - no, to so ugotavljali ...). In pri drugem otroku je bila zgodba identična. Mislim ... sploh brez komentarja.
Default avatar

Dana

Najprej nisem mislila odgovarjati, vendar ker je naslovljeno name, mogoče le par povedi.

Prvič: daleč najbolj sovražno nastrojen je prav tvoj post.

Drugič: jaz osebno sem uvajala gosto hrano svojemu dojenčku točno tako, kot mi je svetovala pediatrinja - pri štirih mesecih. Na koprskem namreč svetujejo uvajanje goste hrane pri štirih mesecih in so po stenah otroške posvetovalnice polepljeni plakati, kjer piše, kdaj in kako uvajati gosto hrano. Tudi s seboj ti dajo navodila za pripravo goste hrane, in sicer z dopolnjenim četrtim mesecem starosti. Naj ti povem, da stroka še zdaleč ni enotna glede tega in da zaenkrat več pediatrov svetuje uvajanje goste hrane po četrtem mesecu kot po šestem. Zato res ne vem, od kod ti ideja, da vsa stroka meni, da je uvajanje goste hrane po šestem mesecu pravilno.

Tetjič: nihče ti ne brani, da svojemu otroku uvajaš gosto hrano kadarkoli ti želiš - lahko tudi po enem letu, če te je volja.

Četrtič: povsem tvoja odločitev je tudi, ali boš še naprej spremljala tale forum ali ne.

Petič: v vsakem primeru lep preostanek dneva ti želim.