Forum.Over.Net

Ženski in Moški čvek

Menstrualne bolečine med ciklusi

Default avatar

Vprašanje

Saj bom šla h ginekologu, pa za Pušenjakov forum tudi vem, ampak me ravno zdajle zvija in sem rekla, da bom kar vprašala. Torej, že nekaj časa opažam, da se pojavljajo menstrualne bolečine tudi takrat, ko nimam menstruacije in se ta ne pripravlja. Pa tudi ne samo med ovulacijo. In postajajo čedalje bolj neznosne, celo bolj kot prave. Je doživljala katera kaj takega?
Default avatar

t.t.t.t.

Jaz sem. Bolečine pred, med in po menstruaciji so bile že skoraj neznosne. Šele ko sem zamenjala ginekologa, je rekel, da bi bilo dobro, da mi opravijo laparoskopijo. Ugotovili so, da imam endometriozo, in to precej razširjeno. Imela sem zaraščeno črevo na maternico in na jajčnike, zato ko se je črevo premikalo (prebava), je to vleklo maternico in zaradi tega so nastajale bolečine, tudi ko nisem imela M.
Default avatar

Vprašanje

Ojej! To se pa grozno sliši. Tudi moja prijateljica je imela endometriozo, ampak pri njej so bile samo menstruacije grozne.
Default avatar

t.t.t.t.

Endometriozo ima ogromno žensk, ampak se le pri redkih to odkrije. V veliki večini zdravniki ne posvečajo preveč pozornosti bolečim menstruacijam. Tudi moj prvi G mi je vedno govoril, da sem preveč občutljiva in naj neham sitnariti.

Endometrioza sicer ni nevarna, ampak z leti lahko povzroči neplodnost oz. težave pri zanositvi. Tako jaz sedaj jemljem KT neprekinjeno, brez 7-dnevnega premora. To naj bi zmanješvalo možnosti ponovitve, čeprav ni 100%.

Večina žensk sploh ne ve, da imajo endometriozo. Velikokrat slišim, ko ženske pravijo, da so imele grozne bolečine med M, ko pa so rodile, se je stanje zelo izboljšalo. Ravno to kaže na endometrizo, kajti nosečnost in porod ponvadi res zmanjšajo to, ali celo odpravijo popolnoma.

Če bi bila na tvojem mestu, bi zahtevala od zdravnika temeljit pregled. Samo z UZ se ne da dosti odkriti. Če imaš konstantno take bolečine, bi zahtevala laparoskopijo. Sploh ni tako grozen poseg. Naredijo ga v splošni anesteziji, naredijo 3 luknjice, naslednji dan greš domov.
Default avatar

Vprašanje

Hehe, sem prebrala malo o tem, pa druge ne opisujejo tega tako nedolžno. :) Laparoskopije, namreč.
Default avatar

t.t.t.t.

[quote Vprašanje]Hehe, sem prebrala malo o tem, pa druge ne opisujejo tega tako nedolžno. :) Laparoskopije, namreč.[/quote]

Res ne vem, zakaj bi bila sama laparoskopija tako grozna. Ok, dajo ti splošno narkozo, kar ni ravno nedolžno, ampak bolje tako, kot da bi opravili to na živo ;)

Jaz sem prišla zjutraj v bolnico v Postojno, pregledali smo me še enkrat, nato poslali v sobo. Tam sem se preoblekla in čakala eno uro, da je prišla sestra in me odpeljala v opracijsko. Še prej sem dobila tisto v žilo, po katerem ti potem dajo narkozo. Ko sem bila na op. mizi, so me obrili spodaj, potem sem zaspala. Zbudila sem se čez nekaj časa na intenzivnem oddelku, tam je bila zelo prijazna med. sestra, ki je res lepo skrbela zame. Ker sem bila zelo lačna (pred op. nisem smela jesti 24 ur), mi je celo prinesla prepečenec in čaj. Nato je prišla ene 3x zdravnica, ki me je operirala, mi vse razložila, kaj je bilo in kaj bom morala početi vnaprej.

Edino zoprno je bilo to, da so me bolela ramena. To so vsi pravili in je res tako. Baje da zaradi narkoze. Recimo 3 dni me je bolelo v trebuhu, potem vsak dan manj. Po enem tednu sem šla v službo.

Glej, jaz sem imela take hude bolečine, da bi dala skozi vse še 10x, če bib ilo potrebno, ker je sedaj neverjetno bolje.
Default avatar

Vprašanje

Hvala, ti, t.t.t.t., da si delila to z mano. Se bom naročila.
Default avatar

njofra

tudi sama imam isto,sem se trenutno odločila da jem KT in je malo bolje,sem pa tudi posumla na endomet.
Default avatar

brinaS*

[quote Vprašanje]Hehe, sem prebrala malo o tem, pa druge ne opisujejo tega tako nedolžno. :) Laparoskopije, namreč.[/quote]

Ma dej no, laparoskopija je res nedolžna operacija, če se ji sploh lahko reče operacija. Meni so jo delali brez splošne anestezije, omrtvilim so mi samo spodnji del trebuha. Bila sem budna in je bilo super.
Default avatar

k i t t y

[quote brinaS*][quote Vprašanje]Hehe, sem prebrala malo o tem, pa druge ne opisujejo tega tako nedolžno. :) Laparoskopije, namreč.[/quote]

Ma dej no, laparoskopija je res nedolžna operacija, če se ji sploh lahko reče operacija. Meni so jo delali brez splošne anestezije, omrtvilim so mi samo spodnji del trebuha. Bila sem budna in je bilo super.[/quote]

Laparoskopije ti pa niso delali v lokalni anesteziji. Nekaj ne štima. Ali si imela drug poseg ali pa si imela popolno anestezijo (splošno ali spinalno). Gre za invaziven poseg, ki potrebuje popolno omrtvičenje saj s sondo pregledajo notranjost organov.

Če spiš je pa poseg res enostaven :) Prvi dan not, drugi dan poseg in tretji domov. Edina zoprna stvar so boleča ramena.
Jaz sem jo imela 2x in res ni hudo.