Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

10 mesečnik in dojenje

Default avatar
Glede na to, da bom šla kmalu v službo,
bo poterebno počasi z odstavljanjem.
Dojiva se še zjutraj in zvečer.
Kaj bi bilo bolje, najprej ukiniti jutanje dojenje?
Kaj pa naj mu dam potem namesto tega?????

Upam, da mi bo katera lahko kaj svetovala!
Default avatar
Obdržiš sedanji režim. Dojiš pred službo in po peihodu domov. Moja hči (11,5 m) ima zvečer tak "deficit mame", da jo moram po prihodu domov _takoj_ vzeti v naročje (najbolje, da še plašč slačim kar z njo v naročju), in jo najmanj kako uro in pol crkljati. Takrat je obvezno tudi dojenje.
lpa
Default avatar
mi smo lažje najprej ukinili večerno dojenje. zjutraj se je ponavadi zbudil z jokom in je dojenje kar prav prišlo.
v 10. mesecu smo ukinili še jutranje dojenje in se samo še muckamo.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
"True to life, true to me
The way it's got to be
So simple, so simple, so simple
Live to love, love to be
Absolutely free"
Stacie Orrico, So simple
Default avatar
Brez skrbi, da se znajo pocrkljati tudi brez dojenja. Sploh ker potem hitro enačijo mamino bližino z dojenjem. Če pa ne dojiš več, se lahko ukvarjate z najrazličnejšimi stvarmi, od "branja" knjigic do sestavljanja kock.

Upam, da ne bo kdo odpiral dolgoveznih debat v zvezi s tem, katero druženje je bolj kvalitetno - z dojenjem ali z igranjem ali oboje ali nič od tega...Kakor komu paše, ne vsiljujem svojega mnenja, samo podajam ga.

Janata, če želiš otroka odstaviti, ga seveda odstavi. Jaz bi (in tudi sem) najprej ukinila jutranje dojenje in ga zamenjala s flaško. Večernega obdrži še kakšen mesec, potem pa še tega zamenjaš. Če bo otrok sprejel jutranjo flaško, tudi z večerno ne bo problema. Je pa odvisno od tega, kako ti otrok zvečer zaspi. Če ne zaspi na dojki, lahko ukineš najprej večerno dojenje.
Default avatar
Draga janata!

Ne vem zakaj misliš, da moraš dojenčka odstavit, če greš v službo??? A se Tvoj dojenček s tem strinja???

Jutranje in večernje dojenje lahko mirno nadaljuješ, ker bo koristno za TE in za otroka.

Lep pozdrav in čimmanj hitrih odločitvah,
Monika
Default avatar
No, tole recimo, pa JE vsiljevanje mnenja in poleg tega še vzbujanje slabe vesti mamici, ki bi rada prenehala dojiti.

Kakšno strinjanje dojenčka vendar???? Saj se tudi z odhodom v jasli ne bo strinjal (ne govorim direktno za janatinega dojenčka), pa kaj? In ne bo se strinjal s tem, da ne sme čez prometno cesto ali da ne sme prijeti v roke spričevala starejšega brata. Z marsičem se ne bo strinjal in moral se bo navaditi živeti s tem.

Pri dojenju pa je edino pravilo, da naj le-to poteka dokler je OBEMA v veselje: mami in otroku.

Samo toliko.
Default avatar
Kaj pa narediš če mali noče flaške?
Kako naj potem jutranje ali večerno dojenje nadomestim s flaško?

Moj že od začetka ne pije iz flaške. Ne zna, samo cucelj po ustih valja in se reži. Star je 8 mesecev in še ne razmišljam o odstavljanju, ampak me pa zanima kaj narediš v takem primeru.

Hvala!
Lp, Naja
Default avatar
Poglej, če bi mati rada z dojenjem nehala, naj (počasi in postopoma) tudi neha. Če neha dojiti pri enem letu otrokove starosti, ne bo nič narobe, če otrok od začetka ne bo pil mleka, saj bo dobil zadosti mlečnih beljakovin iz drugih mlečnih izdelkov. Tudi moj sin ni hotel flaške že od vsega začetka, vendar pa ko sem šla v službo, sem tudi nehala dojiti. Prvi dan pač ni pil mleka, drugi dan niti, tretji dan pa je flaško poskusil in jo tudi pil do drugega leta starosti. Lahko pa seveda kakšen mesec prej začneš uvajati lonček in daješ otroku piti mleko samo iz lončka.
Default avatar
Moj delovni čas bo od 6-22 h.
Vse bi dala, da bi lahko še dojila. Mali vstaja ob 8h in hodi spat
ob 20h. Prespi celo noč. Torej, ko bom šla ob 5.30 od doma bo on še spal,
zvečer bo pa tudi že spal, ko bom prišla.
Flaška ne bo problem, tudi zaspi sam, včasih med dojenjem, včasih kake
15 min kasneje.

Toraj kako nadomestiti obroke, katero mleko????
Default avatar
Ojoj, kakšen urnik!!!! Moje sožalje. Upam, da si vsaj vmes kaj prosta.

Torej, če flaška ne bo problem, naj mu tisti, ki ga bo pazil, da flaško, ko se bo otrok zbudil. Glede mleka pa je odločitev tvoja, izbira je pestra. Lahko uvedeš takoj navadno kravje pasterizirano mleko, saj bo otrok star že eno leto, lahko pa poskusiš s kakšno adaptirano formulo, ki jih je na tržišču ogromno. Če navadno kravje mleko zavrne, mu poskusiš dati adaptirano, ki je po okusu bližje materinemu. Zvečer pa isto.
Default avatar
Mene pa zanima, kaj storiti v primeru, ko otrok zavrača vse vrste adaptiranega mleka - poskusila sem Aptamil, Hipp, Novalac - a ničesar ne mara. No, sedaj še dojim in še nameravam . a kljub temu me zanima (mali bo 10 mesecev).
Default avatar
Kaj pa sojino in riževo mleko?
Glede delovnika sem se odločila za 5 urnega.
Default avatar
Ja, Janata jaz bi tudi počasi končala z dojenjem (zadnje dneve me še nekaj gricka)... pa se tudi sprašujem kako. Meni se zdi, da je pri naši 10 mes dojenje že bolj cartanje in uspavanje kot hrana....

Mi večerno flaško že kar nekaj časa prakticiramo in mi je super, saj potem vem, da bo mala spala (po flaški se še malo podoji in zaspi....) - zdaj še razmišljam o jutrjanji flaški, a še nisem začela z njo.
Delovnik sicer nimam tako dolg, a zjutraj bi rada čimprej šla v službo (babi bo prišla ponjo in lahko še spi/ta...), da pridem prej domov in imamo še cel popoldan....
Bom pa seveda malo dojila kolikor bo potrebno/hotela oz. bom lahko, samo zjutraj bi pa res rada zamenjala s flaško....

Katero mleko in kako?
Naši npr. ni bil všeč Kolinskin Aptamil 2, Mullerjevega pa ima rada. (je pa sicer št.2 veliko boljša kot 1-ka - manj smrdi... ima pa še vedno en vonj)
Za tiste, ki ne veste, ali bodo otroci imeli to mleko radi... kupite kakšne kašice in jim jih pripravite s tem mlekom (da bodo naprej malo probali okus). Npr. naša ima rada Milupa-pira + adapt.mleko Aptamil 2, in v tax dam potem kakšno pretlačeno sadje (je pa fino tudi brez sadja).... Mmmm.

Naša npr. tudi nikoli ni marala tako opevane Aventove flaške, smo pa potem kupili sterilizator in zraven sta bili 2 flaški Tommee Teppee (Baby center)- podoben design, a malo bolj mehek cucelj- no, te pa ima zeloooo rada.
Tudi NUK flašk ne mara.... Ja, smo zbirčni... Dude nimamo.
Bom pa potem po 1 letu začela mešati Aptamil 2 in navadno mleko.....

No, toliko od mene.... Bom pa brala nasvete drugih.
Default avatar
Sploh si ne morem predstavljati,
da bom morala vodo segrevati in mešati tisti prah.
Saj ne vem sploh kako to gre!!!!
Grozno se mi zdi, ker je bilo do sedaj tako enostavno - dojenje!
Default avatar
Saj ti ni treba mešati prah. Daj mu navadno mleko, saj bo star eno leto.
Default avatar
Glede toplote me zanima, ali mora mreko zavreti in se ohladiti,
ali se samo toliko segreje da je toplo??
Kolk približno pa pojejo - 3 dcl.
Default avatar
NIKAKOR ne premišljuj o odstavljanju, če to obema gode. Sem en mesec v službi in se še vedno dojjiva zjutraj okoli 6 in zvečer 8.30. Odkar sem v službi je to postal poosebljen ritual, saj sva telo malo skupaj in dokler me ne odstavi se bova dojila!!!!!!!!!!
Lepo se crkljajta kajti čas teče.
Default avatar
Naša zdaj zvečer spije 210 ml vode in prah. Je pa to čisto enostavno... Prekuham ene 3 dcl vode, v eno eno flaško dam jaz 130ml prekuhane vode, da se ohladi ; ostalo v termovko... potem se gremo kopat in spedenat za večerno spanje - in mlekec naredim potem tik tak - v posebno flaško odmerim iz termoske 80ml vode + prah ter dobro pretresem. Nato tej mešanici dodam ohlajeno vodo, spet premešam in mlekec pekec je tu.

Ja, ko bi vedeli, eni se ne odstavijo do 3. leta starosti.... eni pa idealno pri 8-9.mes. Pshihološko ok je pa menda tam do 1. leta. Mi2 z malo sva se kar dolgo matrali, da je dojenje steklo... zato, če ne bom sama kaj naredila na tem področju, se po moje mala ne bo do 2. leta odstavila....
Default avatar
No ja, pri nas se je mleko uprlo pri 4 mes in nismo do 14. mes spravili dol ne mleka ne instant mlečnih kašic, ne adaptiranega in ne običajnega kravjega. Kaj narediš? Nič, ne posiljuješ otroka z nečim, za kar vidiš, da ne prenaša. Mleko sem podtikala v zelenjavno-sadne kašice, dokler nismo ugotovili, da ga od tega nečloveško napenja, predvsem ponoči. Rad je jedel skuto, jogurt, kislo mleko, kefir, kislo smetano in sem pač gledala na to, da sem zel. juhice in omake zabelila z maslom in kislo (včasih tudi sladko) smetano, za malico so bili jogurti in skute na 101 način. Namesto polente z mlekom je jedel polento s kislim mlekom, kar jo sploh je, gresa in ml. riž videti ni smel, se je pačil že na daleč, pojedel pa je recimo kosmiče, razkuhane na vodi, zalite z MALO (!!!) mleka in zmešane s kuhanim sadjem.

Dojenčki prav dobro preživijo tudi brez tako opevanih in propagiranih mlečnih formul in razno-raznih instant kašic, ki se mešajo z vodo ali mlekom, res pa je, da njihova prehrana vzame precej več časa, energije in volje. PA dela, seveda- V bistvu se moraš najprej ti kot mama sprijaznit, da nimaš klasičnega dojenčka s flaško v ustih, pač pa dojenčka, ki je na žlico. Potem si moraš malce zorganizirat kuhinjo in mlečne beljakovine nadomestit z drugimi (btw. tudi stročnice -fižol, grah, leča, soja - imajo ogromno beljakovin in dobro kuhane ne napenjajo tako zelo, kot to velja v "ljudski" modrosti), namesto mleka po flaši ponudiš jogurt, skuto, sirne namaze, 10- mesečniku mrine duše tudi kos sira, mlečno maščobo nadomestiš v sami kuhinji (zabeliš z maslom, smetano ipd), v simbolno flašo pa naliješ čaj in vodo. Lahko seveda poskusiš tudi z navadnim kravjim mlekom (polnomastnim!), še najbolje kje s kmetije, če imaš možnost, dobro prevreš in ponudiš. Če bo, v redu, če ne bo, tudi prav. Lahko tudi poskušiš pogoljufat z pol žličke kakava (tudi v adaptirano paše), če nihče v družini ni alergičen na čokolado, pa boš videla. Ni pa nobena tragika, če otrok mleka pač ne mara.

Samo za informacijo: pri 14 mes se je razkoračil pred hladilnikom in na ves glas oznanil "Meka bom piu!" Od takrat ga pije in je in to zelo rad.
Default avatar
Jaz svoji dajem navadno mleko že od 7 m. Sicer ne pije samega mleka, ampak ji kuham mlečne kašice z navadnim mlekom in zj in zv e dojim. Prej sem si 1 m stiskala svoje mleko in ji iz njega kuhala kašice, ampak je to preveč matrarije. Sej ni na nič alergična in je tako tudi OK.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet