Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

nizek pritisk in visok srčni utrip

Default avatar

alya86

Pozdravljeni

Stara sem 22 let in imam nizek pritisk. Sem tudi sladkorna bolnica. Ponavadi imam pritisk 95/65. Naprava za merjenje mi pa izmeri visok utrip, od 85 do 95. Tudi v mirujočem stanju čutim utrip na vratnih žilah. Ker sem hotela zvišati si pritisk sem redno pila kavo in sem kmalu doživela slabost. Opišem jo lahko kot omedlevica, zelo visok utrip tudi do 150 v mirovanju. Sedaj ne pijem nobenih "poživil" že približno eno leto. Ali veste kaj bi to bilo?? Osebni zdravnik ni zahteval nobenih laboratorijskih izvidov. Ali bi bilo dobro da bi?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Mnogi ljudje, zlasti mlada dekleta, imajo nizek krvni tlak. Sodobna medicina še nima zdravila s katerim bi "bolnikom z nizkim tlakom" nekoliko dvignili tlak. Ugotavljamo, da je nizek tlak v večini primerov konstitucijsko pogojen in, da ni "prava" bolezen. Bolnikom svetujemo zdrav slog življenja (športna rekreacija, aerobne vaje, relaksacija) in občasno uživanje blagih poživil. Ptresenetil me je vaš podatek, da ste po kavi doživeli slabost. Pri ljudeh, ki imajo nekoliko pospešeno srčno frekvenco, skušamo najti vzrok zanjo (obolenje ščitnice, slabokrvnost, itd.). Če ne odkrijemo nobene bolezni jim skušamo pomagati z dajanjem zdravil, ki nekoliko upočasnijo delovanje srca. Pred kratkim smo dobili zdravilo Procoralan, ki nekoliko upočasni delovanje srca in ga sedaj smejo predpisati le kardiologi, po opravljenem pregledu bolnika.


Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

barby72

zivjo,nekaj me zanima:do sedaj sem imela normalen krvni tlak oziroma malo visji .nekje od 120 /70 in najvec 140/85.srcni utrip sem imela vedno nad 90,sedaj pa ze dva dni imam nizek 106/78 en dan pa celo 97/87.zanima me zakaj kar naeenkrat tako nizek tlak?naj se povem da imam sicer prekomerno tt.105kg,hvala za odgovor.
Default avatar

Boris Cibic

Opravičujem se za zelo pozen odgovor. Natančna razlaga zakaj so se vrednosti tlaka nenavadno znižale, ob sporočenih podatkih, je nemogoča (večja duševna relaksacija? večje znojenje? manjše uživanje slanih jedi in tekočin? ) Upam, da je sedaj že vse normalno. Srečno.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si