Neplodnost

Prekomerna telesna teža in zanositev

Default avatar
Pozdravljene borke
Že nekaj časa (let) nazaj je bila odprta podobna tema. Zanima me kakšne so vaše konkretne izkušnje glede zanositve pri prekomerni telesni teži. Mislim resnično prekomerni (+10 kg in več oz. BMI>30). Je še sploh kaj upanja in uspehov ali ne. Sama imam PCO in prekomerno težo zaradi česar so mi že zdravniki dejali, da dokler ne shujšam nima smisla nadaljevati s postopki (dosedanji so bili neuspešni). Skujšati, ko imaš 50 kg preveč in to že iz otroštva ni mala šala in meni to tudi ne gre oz. gre tako kot ponavadi -30 in potem +35 .... in tako dalje in tako naprej in vsako leto več. Večja teža, večje breme in stres zaradi IVF in začaran krog je tukaj. Diet pa tudi imam že vrh glave v svojem življenju. To so razlogi zakaj sprašujem s kakšno težo (pri določeni višini) vam je uspelo zanositi pri umetni oploditvi (IUI, IVF, ISCI...)? Počasi me že vse mineva...
Lp, P.
Default avatar
Prekomerna teža pri zdravi ženski je lahko povsem nepomembna za zanositev. Prekomerna teža pri pco je velik problem. To verjetno že veš:)

Bolj kot dieto oz. hujšanje ti svetujem spremembo načina prehranjevanja. Montignac je zakon pri pco in neplodnosti. Nekaj mesecev prehranjevanja po montignacu in sem prepričana, da boš opazila velike spremembe. Teža je postranskega pomena. Ena od značilnosti pco je tudi ta, da je zelo težko shujšat oz. gre zelo počasi. Tudi zato se usmeri na spremenjen način prehranjevanja in daj na stran vse diete.

Na forumu so tudi nekje moji zapiski glede prehranjevanja pri pco.

Sama sicer nimam toliko kg viška. Sem pa imela svojo prvo ovulacijo po 10ih letih neuspešnega zdravljenja ravno potem, ko sem spremenila način prehranjevanja in se odločila začet s pripravami na zadnji postopek. SIn ima sedaj eno leto.

Tako da nič obupat ampak zavihat rokave. Ne gre čez noč ampak gre!
Default avatar
Hvala Kitty
Vem za tvoje nasvete glede PCO, jih bom poiskala in natisnila. Montignaca poznam, imam doma obe njegovi knjigi. Tudi njegov pristop se mi zdi v redu. Imam pa jaz problem, ker sem zelo zelo sladka... kar pa ne gre skupaj z niskim GI... Pa tudi teorija je eno, praksa mi pa ne gre...
Lp, P.
Default avatar
Sama sem shujšala 14 kg, pa ni nič pomagalo, sem pa bila ena redkih, ki je upoštevala mnenje konzilija. So bile pa z mano tudi take, ki so se ob prekomerni teži še dodatno zredile, njim je uspelo, meni pa ni. Naredila sem vse, da bi uspelo; mož je mnenja, ko ne vedo, kaj bi bilo krivo, je najležje krivit težo. Upam, da vama bo uspelo, ne glede na težo! Jaz sem spremenila prehrambene navade, tako da se vsaj nazaj ne redim, v nove postopke pa ne grem več. Srečno tebi in ostalim!
Default avatar
Ja nobena dieta ne prinaša čudežev in če so prisotne druge težave jih nobena dieta ne bo odstranila.
Kadar je vzrok neplodnosti neznan mislim, da ne iščejo v prekomerni teži krivca ampak je to le ena od možnosti, ki jo je potrebno vzeti povsem dobronamerno. Tako kot vsem ne pomagajo tablete tako vsem ne pomaga idealna telesna teža. Pa zato res ne splača poiskusit.
Jaz sem prepričana, da zavest, da smo naredili vse kar je v naši moči je zlata vredna. Hudo je, ko si brez otroka...še veliko hujša je zavest, da mogoče se nismo dovolj potrudili.

*//* monitgnac ima tudi kup receptov za sladice tako, da se ti sladkemu ni potrebno odreči.
Default avatar
[quote k i t t y]Ja nobena dieta ne prinaša čudežev in če so prisotne druge težave jih nobena dieta ne bo odstranila.
Kadar je vzrok neplodnosti neznan mislim, da ne iščejo v prekomerni teži krivca ampak je to le ena od možnosti, ki jo je potrebno vzeti povsem dobronamerno. Tako kot vsem ne pomagajo tablete tako vsem ne pomaga idealna telesna teža. Pa zato res ne splača poiskusit.
Jaz sem prepričana, da zavest, da smo naredili vse kar je v naši moči je zlata vredna. Hudo je, ko si brez otroka...še veliko hujša je zavest, da mogoče se nismo dovolj potrudili.
[/quote]

Pod tole se pa moram kar podpisat!
Sama imam še premalo kil, pa sem se vseeno lotila diete, malo po montignacu, malo po kittyjini PCO dieti (če glih nimam PCO), malo po svoje (iskanje po googlu) in mi prvič ni uspelo, drugič tudi ne, tretjič pa je in to šele po skoraj 1 letu diete.
Samo ne obupat punce! Čudežev ni, zagotovila ni, če drugo ne, naredite vsaj nekaj za svoje telo in dušo. Čez noč ali čez mesec dni pa težko komu kaj pomaga, zato ne vržt puške takoj v koruzo:-).
Default avatar
Živjo.

Jaz sem imela po mnenju ginekologa še premalo kil (po mojem mnenju sicer ne, tudi BMI normalen). Ampak sem imela PCO, zato mi je bilo jasno, da je nekaj narobe s presnovo. In sem se držala Montignaca kombinirano s pravili prehranjevanja sladkornih bolnikov (v osnovi, ne zelo strogo). Sladice sem vrgla ven iz prehrane in zaradi tega celo shujšala še kakšno kilo. Uvedla sem še tek in po enem letu zanosila (sicer z IVF, ampak vseeno). Zdej smo 32 teden...

Jaz mislim, da nekaj mora biti na tem. Prilagodi Montignaca sebi, vsak dan pojdi na sprehod (hitra hoja vsaj 30 minut), in pozabi na sladice. Saj s temi sladicami ni tako težko. Če zdržiš kakšen teden ali dva, se boš odvadila in si jih ne boš več tako močno želela. Jaz te sicer razumem, ker ga ni slajšega človeka od mene (jedla bi samo sladkarije, cel dan, in nič drugega si ne bi zaželela, častna beseda), ampak bodi stroga do sebe. Ne izgovarjaj se in se odloči.

Jaz se strinjam s Kitty - sploh ni pomembno, koliko boš shujšala (čeprav verjetno boš, avtomatično), važno je, kako se ti bo spremenila presnova. Mogoče bi bila dobra taktika, da se sploh ne tehtaš in da izguba kil res ni tvoj cilj. Cilj je vplivati na presnovo in s tem na kakovost tvojih celic.

Srečno,

VV
Default avatar
*//*, če želiš, se mi oglasi na ZS. Še ena z BMI več kot 30.
Lepo pozdravljena!
Default avatar
berem vse tole in si želim imelti voljo za hujšanje...danes zjutraj sem se tehtala...indeks telesna mase 27....imam SPCO. zanosila sem s 1.IUI pa z nosečnostjo ni bilo vse ok in sem imela prejšnji petek abrazijo. Želim si shujšati, da se bom bolje počutila...pa po pravici povedano ne vem kje naj najdem moč in energijo,.. (tole hujšanje s SPCO je čisti jojo učinek)
Default avatar
mašaj ravno zato naj te ne zanima telesna teža ampak sprememba v načinu prehranjevanja. Ko se naučiš drugače jest se bodo tudi spremembe v teži pokazale...takoj pa ziher ne.
Če gledaš tehtnico in se le ta ne premakne pa zelo hitro izgubiš vso voljo. Zelo poznano.

Naj še dodam, da v času, ko se želi zanositi večina diet niti ni primernih. Telo v nosečnosti potrebuje vse oz. še več. Zato je edina možnost zdrava raznolika prehrana.
Default avatar
Kitty, hvala za te besede! kr na jok mi gre, ker ni in ni učinka...pa podpore doma nimam taprave...moj dragi tudi zelo rad je in si tudi on želi da bi malo shujšal, pa ne rata in ne rata...ker takrat ko naj bi hujšal, itak preveč na hrano misliš...in to ni prav...
Default avatar
Mašaj, indeks telesne mase 27 ni idealen, ma tudi ni zastrašujoč, daleč od tega. Poskusi samo spremeniti prehrano, indeks telesne mase lahko ostane tak kot je.
Default avatar
Tajanca , vem da ni zastrašujoč....ampak tud idealen ni...ne počutim se dobro v svoji koži, zato bi rada nekaj naredila na tem...hmmm, sam kje naj voljo najdem?
Default avatar
Hej,

jaz pa sem mnenja, da je tole čisto individualno. Namreč pri meni kilce nihajo gor dol, ne sicer neki drastičnega, ampak vseeno. Če mi BMI poraste tja do 27, mi izostane menstruacija tudi za 14 dni ali več, prav tako me konstantno ščiplje v jajčnikih takrat. Če pa imam nekoliko znižano telesno težo, je menstruacija čisto točna vsak mesec. Hmm, me pa zanima, kaj bi bilo, če bi imela BMI več kot 27. V glavnem, po mojem telesna teža niti ni tako nedolžna stvar, vsaj pri nekaterih. Je za razmislit o tem.

LP
Default avatar
jaz vsem svetujem da si prebero kaj strokovne literature ki opisuje vpliv podkoznega mascevja na hormone. Je dalec od nedolznega.
Masaj lahko skupaj sestavljamo jedilnike. Ce hladilnik napolnis z zdravo hrano postane relativno enostavno:)
Default avatar
oooo kitty! res bi mi pomagala sestaviti kak jedilnik? joj, pa kaj so res še tako zlati ljudje na svetu!?

problem pri meni pa je sledeč...najlažje naštejem kaj jem, ne česa ne...sem pač izbirčna rit...

ne jem gob, svinjine, govedine (razen filanih paprik), nobene salame razen poli (hmm, vem da ni najbolj zdrava), ne jem čebule, paprike, skute, kisle smetane (zaren mogoče v kakšni omaki)...od piščanca jem samo prsa...
Default avatar
Hvala vsem za odgovore. Nisem čekirala forume zaradi gužve v službi pred dopustom. Jutri odhajam uživat na (menda deževno) Gorenjsko za par dni.

Za Tajanco - kam se ti lahko oglasim "ZS"? Ne razumem...

Želim vam lepo poletje in uživajte...

Lp, P.
Default avatar
Mašaj, pozabi na kilce, prepričaj se, da delaš za kakovost svojih celic in s tem večjo možnost, da donosiš. To je tista motivacija, ki jo rabiš! Otrok!

Pozabi na kile, postavo, velikost riti, trebuha, stegen... Nepomembno. Važno je, kaj daš vase... Pa brez telovadbe tudi ne bo šlo. Je v veliko pomoč, res, verjemi. Sej te ne prepričujem, da zlezi vsak dan na Triglav. Zastavi si majhne cilje, boš presenečena, kako hitro se telo navadi. Potem pa povečuj tempo.

Če mož ni v podporo, začni brez njega. Saj gre zate, ne zanj. Zakaj pa rabiš njega (no, seveda, gre za oba, ampak vseeno, takole čisto praktično gre za to, kaj poješ ti)? Ko te bo videl, kako se trudiš, bo sam po sebi zagrabil tudi on. Če ti hodiš v trgovino, sploh ni problem. Nabaviš same zdrave zadeve in konec. Moj je tudi jamral, da ne bo jedel polnozrnatega kruha. Ok, ampak jaz belega pač nisem kupovala. Pa kako je jamral nad rižotamo z rjavim rižem... to mu je šlo ful na živce. Jaz pa sem vsakič rekla samo, ljubi, si pa skuhaj kaj drugega. Ni dolgo trajalo...

Navijam zate.

VV
Default avatar
W, hvala zi za tele besede! točno to bom naredila! v trgovino šla in nabavila zdrave reči.

ma, sej moj me podpira, sam on tud rad je in pol se kr težko brzda. :)
Default avatar
Mah, sej se vsi težko brzdamo :). Ampak pogosto smo ženske močnejše in lahko damo zgled svojim možekom. Moj je sledil takoj, ko se je začela akcija. Dokler sva se samo pogovarjala, je imel same izgovore. Saj jaz tudi. Tako da nekje je treba presekat. Ni druge.

Izgovorov sem imela na tone, vem kako je to. Meni sploh ni bilo treba shujšat, pa sem si mislila, pa saj ne more en piškotek škodit. Ko sem pa enkrat rekla, ne jem več sladkarij in sem se morala fajn nazaj držat, sem šele ugotovila, da nisem pojedla samo enega, ampak celo vrečo v enem dnevu. Za foro si malo piši kaj poješ, ti bo hitro jasno... Te kar na rit vrže, ker se večinoma sploh ne zavedamo, kaj in kako jemo, oziroma enostavno to umaknemo iz zavesti. Nočemo vedeti.

Pa tudi potem, ko boš pravilno jedla, si ne zastavi preveč kratkoročnih in previsokih ciljev. Na žalost nič ne gre na hitro. To Kitty dobro ve, zato resno vzemi njen post. Z nerealnimi cilji se prehitro obupa. In res se nič ne tehtaj. Ker ne hujšaš, ampak urejaš svojo presnovo!

ne obupaj...

VV