Med.Over.Net

Starši in otroci

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Koliko kosov oblačil?

Default avatar

Katrinca

Zelo različna mnenja slišim... pričakujem prvega otroka, zimskega... in ne želim nakupiti ne preveč, niti premalo oblačil. Mnogi svetujejo, naj ne pretiravam z majhnimi oblačili, ker jih otrok hitro preraste, ampak meni se 6 benkic (ali bodijev) in 3 žabice št. 56 zdi premalo, če izračunam, da mora imeti hkrati dve na sebi, če obe pobruha... v tem primeru je treba prati vsak dan, a ne? Najbrž je to nasvet za minimum, a ne?

Rada bi, če mi lahko čimbolj OBJEKTIVNO svetujete, koliko kosov oblačil potrebuje dojenček v številki 56 in 62 posebej. Prati nameravam na dva do tri dni in za toliko časa bi naj zadostovala zaloga, pa četudi mu bodo oblačila prav manj kot mesec dni.

Hvala za vsak izkušen nasvet!
Default avatar

martina

Najprej, ne se toliko sekirati zaradi oblačil.
Drugič, res ni potrebno preveč nabavljat pred porodoma. Jaz sem imel kar velik kup s št. 56, ki je takoj romal na podstrešje. Moja punčka je bila velika in smo štartali s št. 62.

Šele po porodu boš videla česa ne potrebuješ oziroma kaj potrebuješ v večji količini ter boš poslala očkota, babice, strice....v trgovino in bo zadeva rešena.
Default avatar

Nina

:))) dva do tri dni?

Mi imamo šest mesecev starega fantka in peremo vsak dan (niso samo majčke, tudi pleničke gredo kot za šalo, saj otrok poliva, se polula ali pokaka ob previjanju, ko to najmanj pričakuješ, če polije ponoči v posteljici itd..). Ko imamo srečo z manj polivanja pa na dva dni. Imam 12 majčk in ker ga oblačim dvojno, lahko hitro zmanjka cunjic, tako da ti svetujem predvsem nakup dobrih in mehkih bombažnih slinčkov, ki imajo ježka, ker drugače boš res prala kot zmešana. Meni se zdi, da gre največ majčk. Žabic ne potrebuješ veliko.

Glede velikosti..meni je ginekologinja rekla, da bomo imeli velikega otroka pa je bil revček (čeprav rojen dva dni pred PDP) drobcen in so mi zelo prav prišle majhne cunjice. Številka 56 je lahko otroku kar nekaj časa prav, razen če bo imel več kot 4 kilograme ob rojstvu. Meni se bolje kot bodyji in žabice obnesejo pajacki pižamice, ki sem jih kupila v Mothercare-u (tri v paketku in so za starost od 0-3mes). To smo ugotovili, ko smo vsak dan prali kot zmešani. Najprej je polil po obroku, nato na previjalni in ko smo mislili, da je že vse v redu, še enkrat - pa gre 6 majčk! Žabice se mi zdi, da preveč stiskajo pri bušiju. Body-je sem kupila samo številko 62 v H&M-u, a mu še nekaj časa ne bodo prav, saj je otrok gol za vratom. Jaz ga najraje oblečem v eno benkico, v pajacka in nogavičke in se mi zdi, da res ni veliko pranja. Po hranjenju mu dam pa slinčka okrog, če kaj polije. Če bi kupovala danes, bi mu za doma kupila okrog 7 do 10 benkic in 5 do 7 pajackov do treh mesecev starosti in veliko slinčkov in tople nogavičke. Za na lepše se pa itak sama odločiš, ker je ogromno izbire.

Želim ti hiter in lahek porod pa enga zadovoljnega sončka!
Default avatar

mrož

Odvisno, kakšno temperaturo imaš v stanovanju. Ponekod je dovolj en bodi in žabice, ponekod pa dve celi plasti. Št, 56 kupiš manj in imaš pač 62 za rezervo, pa malo zavihaš. ČE bo v žabicah (meni so pozimi bolj pajacki pa spodaj bodi ali majčka), jih rqabi vsaj ene 6 + rezrva večje številke. Nakupovanje pred porodom je odvisno tudi od tega, kako spreten je oče otroka pri tem (ali bo lahko prinesel, kar boš naročila), koko daleč imaš do trgovine z otr. stvarmi.......
Je pa res, da majhne št. veliko otrok obleče zelo malokrat, torej s št. 56 ne pretiravaj...
Default avatar

Asja

Ostale so ti že napisale, od mene samo tole: kupi št. 62. Rokavčke lahko zavihaš, na nogice pa boš itak dala nogavičke in žabice ne bodo izgledale prevelike. Tako boš vsaj nekaj tednov uporabljala ista oblačila.
Default avatar

TeaK

Res je delikatno, pa velikost... Mi smo tudi nabavili 56 navzgor, no dete je bilo "majhno" 46 cm, tako da so ji ramena gledala ven, pajacki pol večji,...
Tudi jaz sem si delala zalogo, kot da bom najmanj 1 ,mesec nepokretna ;-)
Pa sem po 10 dneh že lahko hodila okrog z tamalo (poletje), in nabavljala sproti, kar sem opažala, da se rabi. Nekaj malega (5-8 kom) vsakega res ne škodi za začetek, potem pa sproti lahko dokupiš manjkajoče oz tudi manjše št.

Lp, Tea
Default avatar

*alenka

No, ni čisto res, da se ne da prati na 2-3 dni. Jaz imam malo večjo zalogo pleničk (40) in se da. Nekako sem izračunala, da če imam po 10 bodijev, 5 pajackov, potem gre na toliko časa. Imamo pa pri nas precej hladno, tako da imamo 2 bodija, žabice, pajacek.
Številka je pa res delikatna - sin je nosil 56 3 tedne (smo dobili), hčerkica pa skoraj 2 meseca, ker je bila majhna (49 cm) in ji je bila še 56 na začetku prevelika - in potem ni fora samo rokavček (tega res zavihaš), ampak vsi izrezi, ki so pri večjih številkah potem do popka:).
Dobro se opremi!

LP, Alenka
Default avatar

@fna

Mi nimamo preveč vroče v stanovanju in sem oblačila takole: Spodaj benkica oz. bodi in pleničke, po vrhu pa plišast pajacek z rokavi oz. plišaste hlačke+jopica (pulover). To zadnje se mi je še najbolj obneslo. Ko je bruhala sem tako spreoblekla samo puloverček. Na nogice še nogavičke oz. copatke.
Če boš uporabljala pamperske, ne bo potrebno prati vsak dan. Meni se je velikokrat zgodilo, da so bile hlačke popolnoma čiste in jih je mala lahko nosila 2 dni. Oblačila, ki so direkt na koži itak zamenjaš vsak dan, ostalo pa po potrebi, odvisno koliko otrok poliva oz mu drekca iz pleničke uide. Jaz sem 3 mesece široko povijala in sem sprva komplicirala in vsak dan zamenjala tudi tetra plenice, potem pa sem stvar malce racionalizirala in jih dala v pranje le, če so bile pokakane, drugače pa so bile dobre tudi dva ali tri dni.
Skratka, najbolj gre po zgornjih delih oblačilc, tistih ta vrhnjih (pajacki in jopice). Po moje imaš zadosti ta malih številk, če bo kriza, pa boš poslala koga v trgovino, da nakupi še par kosov. Takrat boš tudi najbolj vedela, katera številka bo taprava.
Default avatar

Katrinca

Hvala vsem za nasvet!
Default avatar

sarasamo

Sama sem si veliko začetnih oblekic izposodila od prijateljic, potem pa kupila kar mi je še manjkalo, ker so te velikosti res tako različne, tako hitro preraste, moraš pa imeti, drugače mu največkrat gledajo prsa ali ramena ven. Sama imam dva otroka in za drugega sem morala vse kupiti, ker je prva punčka, drugi pa fantek. Torej potrebuješ nekaj (6-8) pajackov-pazi odpenjanje oblačenje, 8 mako majčk, 3-4 žabice do pasu, pa cele žabice in 7 bodijov, najbolje celo odpenjanje. Najbolje je da je vse razen pajackov iz bombaža, ker lahko potem kombiniraš več plasti. Pajacki so pa za pozimi najbolje plišasti. Za lepo ali če pridejo obiski imaš pa 2-3 kompletke "ta boljše". Seveda pa lahko vse to kupiš tudi rabljeno in ne novo, ker zelo hitro preraste. Če te zanima, si lahko pogledaš razne ponudbe na http://www.moj-album.com/ ali pa na mojem naslovu http://sarasamo.moj-album.com/. Nikar pa v trgovinah ne sprašuj, kaj potrebuješ, ker boš imela vsega preveč. Če te še karkoli zanima, mi lahko pišeš! Pa srečno, da bo hitro in neboleče.
Default avatar

Vanja2

Katrinca.

Jaz sem rodila feb in vem da imaš skrbi kaj obečt otroku, da ga ne bo zeblo (in da mu ne bo prevroče)in da ne boš nakupila preveč. 6 benkic oz. bodijev + 3 žabice št. 56.... in da imaš potem še nekaj kupljenih št. 62.... hja, saj bi šlo... čeprav jaz sem bolj ziheraš in raje kupim več... Če te skrbi kako bi shajala z tisto malo zalogo - poglej v Sarin album, za čisto male ima ene zadeve res lepe in praktične (za večje za moj okus ne, nogavičke bi jaz na njenem mestu podarila... ampak nima veze) - ene zadeve so ok, tako da se lahko zmenita, greš pogledat in kaj odkupiš od nje... če je zadeve rabil en otrok, se potem to ne uniči tako hitro....in za vsak slučaj je res fino imeti več.... definitivno pa za prve tedne/2meseca kupi raje (še zlasti, če je to tvoj prvi otrok) bodije za odpenjat spredaj, pa hlačke-žabice raje kupi pliš ali kaj debelejšega s stopalci (te so zelo praktične in teh kupi npr. 2 kom; H&M ima lepe; a so velike št.-zato za čisto male kar 56 -imajo kompletke hlače + jopica), za zgoraj pa bodi in eno majčko (tisto za zavezat) ali pa dve majčki + topel (plišast ali navaden) pajac z naramnicami.... Sara ima tudi tiste bombažne hlačke s stopalci, ki smo jih mi imeli v porodnišnici....so tudi super, če imate notri toplo, a meni so bile za doma za tiste prave zimske mesece skoraj boljše plišaste... smo pa imeli tudi te tanke bombažne - in jih imamo še sedaj - ko zaspi čez dan, ponoči imamo Mothercare pajacke. Za ponoči, ko je malo hladneje (ne kuri preveč) mu lahko daš pajacek v celem (če boš kupovala rabljeno-pazi, da boš vzela večje - te zadeve gredo s pranjem skupaj). Ko boš kupovala - ne kupuj jopic s kapucami - otrok bo na začetku večinoma ležal in prav nič ne potrebuje pod glavo še kapuce (in niti kape).... za ven boš pa itak imela eno toplo bombažno kapo (ali eno tanko bombažno + eno malo debelo), pa kombinezon s kapuco ali vrečo...da ne piha.

Tudi jaz sem prala na 2-3 dni - ampak sem imela za zalogi dovolj oblačil.
Jaz sem nepričakovano rodila 6 tednov pred PDP in je bila kar panika, ker nisem imela vsega kupljenega in so potem letali po trgovinah kot kure.... no, vsak dan po nekaj..... ampak sem imela na srečo prijateljico, ki mi je posodila večino oblačil, tako da z oblačili ni bil problem. Po trgovinah pa sama kar dolgo nisem šla - vsaj 1 mesec - potem pa bolj okoli doma....
Začeli smo pa s št. 48!

Moj nasvet - Kupi osnovno, poglej si kje imajo tisto kar želiš kupit - in potem počakaj, da se detece rodi.... nato naredi seznam... in naj gredo v šoping za tistimi parimi zadevami.

Na forumu pa imaš itak milijon nasvetov (večina pridejo zelo prav) - Clar (baby center) so super bodiji, samo so kar velike št.-zato kupi 56 (ustreza drugim 62)! Meni osebno večina H&M bodijev ni fajn - blago je po parih pranjih trdo, neraztegljivo (ampak je to odvisno od materiala - eni H&M se vseeno dobro obnesejo, fini so npr. rebrasti od H&M). Ne kupuj pajackov, ki nimajo med nogami netkov; pa zadaj na hrbtu naj se oblačila čim manj zapirajo- bolje je na rami ali spredaj (da ne leži na netih).
Pa da ima pri nogicah dovolj široko....

E, saj boš videla... trikrat se bom nasankala... potem boš pa bolj pazljiva....

Bombažno tanko kapico imaš dovolj eno Clar 56 (mi je po kopanju nikoli nismo dajali).

Nič, lep šoping in drži se!
Default avatar

Vanja2

Hja, sem pozabila napisat - ko bodo zimske razprodaje, ima Mothercare tudi navadne bodije, spalne pajacke... na -50%. Jaz kupim takrat tudi malo večje št.... in je.
Default avatar

*nina*

helou :o)
Tole spodaj sem jaz kopirala s foruma. Ko sem pred 4 meseci pričakovala svojega prvega otroka, mi je ta post stal kot nek približen okvir za na novo pot :))
Ne pretiravaj pri nakupih,ker itak veliko dobiš za darilo.
Čim hitrejši porod in čimveč prespanih noči ti želim :)
LP,Nina

p.s. se opravičujem avtorici tega posta, ker sem ga skopirala. Ne bit jezna(če slučajno bereš to), meni je bil v veliko pomoč. Žal pa nimam zapisano katera ga je napisala.

OBLAČILA (ne kupovati manjše od št.62):
- 30 kom tetra plenic
- lOkom povijalnih plenic; 5 kom za široko previjanje - 12 kom krpic za kopanje
- gaze
- lOkom bombažnih majčk - mako
- tetra majčke
- 8 kom bodi z dolgimi rokavi
- 6 kom bodi s kratkimi rokavi
- 3 kom žabic do pasu
- 2 kom hlač z naramnicami
- 5 kom plišastih pajackov
- 2 kom bombažnih pajackov
- 4 kom bombažnih kapic
- 2 kom pižama (pajacek)
- 1-2 kompleta
- 3 kom nogavičk, copatk
- 2 kom brisač za kopanje
- 2 kom dekica
- 1 kom blazina za na tla
- komplet za iz bolnice

ZA HRANJENJE:
- steklenička za mleko (220 ml) - od 0-6, velikost 1, NUK s silikonskimi nastavki - steklenička za čaj (125 ml)
- 2 dudi
- ščetka za čiščenje stekleničk
- slinčki

ZA NEGO (priporočajo Bubchen kozmetiko):
- kopalna kad
- vedro s pokrovom (bombažne pleničke ) ali palček zavijalček (pampers pleničke )
- otroško milo, neutralno
- otroško olje, mandljevo ali olivno
- vata
- vatirane palčke
- škarje za nohte (zaobljena konica)
- glavnik ali mehka ščetka za lase
- telesni termometer
- vodni termometer
- hladilno mazilo
- fiziološka raztopina
- 70% alkohol za popek
- sterilni zloženci - popek
- umivalne vrečke (Sanolabor, Tosama)
- Bepanthen mazilo za ritko in bradavice
- robčki za previjanje (ne olje, ne alkohol)
- aspirator za nosek

OBLAČILA:
10 majčk( 62)
4 bodiji (62-68
8 povijalnih pleničk
30 tetra pleničk
3 žabice( 62-68
3 pajaci(62-68
1 pajac(56)
4 zokenčki
2 copatki
1 komplet ( za domov iz bolnice) 4 slinčki
3 bombažne kapice(56-68
1 toplo kapico
1 zimski pajac
1 termoflis pajac
PRIPOMOČKI:
1 flaška avent srednja
2 cuclja št 1
1 flaška avent mala
2 nočni dudici
1 ščetka za čiščenje
1 prsna črpalka
1 prsne blazinice chicco 1 termometer za vodo 1 termometer sobni
1 termometer digitalni 1 posodica za umivanje 1 mizica za previjanje 1 otro posteljico
2 kompl. posteljnine
1 parnpers newbom
1 tummy tub
LEKARNA:
olivno olje
kremo za ritko
alkohol 70%
fiziološko raztopino
spitaderm za dezinf. rok
škarjice za nohte
aspirator za nose kupi v mercatOlju) vložki vir 80
lanolin multi marn krema za bradavice lanolin multimarn blazinice za bradavice

KAJ VZETI V PORODNIŠNICO

S seboj vzemi:
- moderc za dojenje
- prsne blazinice
- kakšne copate, ki imajo spodaj gumo, ker je v kopalnici običajno vse mokro
- vložke (VIR 80 ali 70)
- krema za bradvice (Multi-mum lanolin, Bepanthen moder)
- stvari za osebno higieno (nevtralno milo, zobna
pasta in ščetka, labelo - to je o.k., )
- potrjena zdravstvena izkaznica
- materinska knjižica
- napotnica od ginekologa
- poročni list, za poročene
- gsm in polnilec

Za novorojenčka:
- 3 terta plenice
- 1 povijalno plenico
- 1 pampersko (New bom)
- 1 žabice
- 1 spodnjo in 1 vrhnjo majico - 1 komplet
- copatke
- odej ico
- avtosedež

Poleg pribora za osebno higieno, sem jaz vzela še črpalko za mleko, modrc za dojenje,labelo(nepogrešljiva stvar),pa nekaj za grickat.
Za tamalega pa vzami kako pleničko, ker v porodničnici imaš na razpolago samo bombažne, oz eno pampersko za ponoči, pa lahko tudi kak svoj pajacek.Če boš imela zraven mobitel ne pozabi polnilca, pa obvezno svoje copate, ker tisti njihovi so bljak.Če imaš daljše lase, ti bo prav prišla tudi gumica.
Aha, pa tudi dudico lahko vzameš zraven, če jo boš uporabljala.

Odvisna kje boš rodila..jaz sem na jesenicah in zelo prav so mi pršle mrežaste Wačke za enkratno uporabo, ker jih tam ne dobiš, pa varnostne zaponke, ker so tiste srajce njihove vse brez knofov, sicer sem imela eno lahko srajco tudi s sabo, ker tam imajo same debele porhanaste v katerih se skuhaš od vročine. pol absolutno modrc za doje~e, blazinice za dojenje. črpalke jaz nisem rabila, sem pa termofor z vročo vodo, ki jih pa imajo na srečo tam (3. dan namreč zelloooo bolele prsi zaradi navala mleka in topli oblkadki pomagajo), rabila sem tudi fen, ker z mokro glavo ni fino okolletat sploh če je tak vreme kot danes..no fen sem
tudi dobila v porodnišnici. za grickat sem imela s sabo pa nisem nič pojedia - v bitvu sem vse pota1ala obiskom edino flaška z vodo, ki ima oo športen cucelj mi je zelo prav pršla, da sem lahko pila leže med dojenjem. štunfe - če te rado zebe v noge. jaz sem jih mela gor tut med porodom in je bIo super. pol bepanten kremo al neki za bradavice. pa upam da si jih mažež že zdej k res pomaga da ne dobiš ragad. saj kak mesec pred porodom je fmo začet mazat vsak večer. pol pa po vsakem dojenju. pa seveda vse papirje z materinsko knjižico in osebni pribor pa šampone pa to. pa jest sem vzela tut ličila in sem se vsako jutro ko je nega za dojenčke spedenala, da sem saj mal navdiha dobila vsakič k sem se v špegu pogledala pa so dnevi hitreje minil.


-Pripomočke za osebno higieno in nego(ne kakih močno dišečih zadev, ker to utegne ovirati dojenje, saj so novorojenčki občutljivi na mamin vonj...)
-fen
-copate in "japonke za pod tuš"
-kremo za bradavice
-mobitel in polnilec
-dve svoji spalni srajci, ker so tiste v lj.p. obupne
-modrček za dojenje, nogavice
-nekaj malega za branje
-pisalo in blokec za beležnje (prvih vtisov, seznama, kaj je še treba dokupit, vprašanj, kijih boste drugače zagotovo pozabile zastaviti na viziti...)
-nekaj denarja za sladoled ali sendvič-v pritličju imajo zeeeelo dobre in od tiste hrane v porodnišnici jaz nikakor nisem bila sita
-dudico za malega
IN NEPOGREŠLIVO:
-NAPIHLJIV OBROČ-ŠLAUHEK ZA POD RITO-kar zeloooo olajša sedenje, če je presredek šivan
-MALICO OZ.PRIGRIZKE (žitne rezinice, piškote) IN PLASTENKO VODE (po obeh porodih sem bila groooozljivo lačna, hrane pa od nikoder)
Obleke za mamico in novorojenčka pa naj vam kasneje prinese vaš ljubi
Tako. Če se še kaj spomnim, bom še dopisala!
A ja! Pa če imate slučajno vdrte bradavice-nastavke za dojenje
Aja...pa še neke nogavičke za otročička, ker jih baje rado zebe v porodnišnici, pa jih tam ne dobiš. Pa copatke
Default avatar

Katrinca

Uf, tako izčrpnih informacij pa nisem pričakovala, čeprav sem si jih želela... Res hvala lepa za trud!!!

Želm vam vse dobro!
Default avatar

Pika88

No, ene stvari bi se lahko prečrtale.... in tudi kratkih rokavov pozimi ne potrebuješ (se hecam)....
npr. šlavf za pod rit, če imaš šive - zviješ eno veliko brisačo v kačo in si na istem (v bolnici kopalni plašč).....
v LJ: - pleničk - bombažnih in nekaj podobnega pamperskam dobiš dovolj, tudi "tangice" (mrežaste spodnje hlačke za 1x uporabo), fen ti posodijo med. sestre-ali pa ti ga 1x prinesejo med obiskom in skočiš pod tuš.... oblekic za otroka dobiš ravno prav - 1 komplet zjutraj in 1 zvečer - če rabiš vmes, pokičeš in ti dajo.
Gumica za lase pa je res nujna, če imaš daljše lase.... :-) Banalna stvar, ampak pametna.