Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Hitro bitje srca

Default avatar

orhideja*

Spoštovani,

zadnje leto imam večkrat povišan srčni utrip in sicer od 95-100 tudi v mirovanju. Pritisk je občasno povišan tudi do 100/140, zadnje čase pa predvsem normalen 75-85/125-130. Večrat imam občutek, da me tišči na desni strani in ob tem me neredkokdaj prime panika, da je kaj narobe. Bila sem tudi že pri kardiologu, kjer so mi opravili EKG in ultrazvok srca, ki je pokazal rahlo zadebeljeno srčno mreno in pa minimalno puščanje srčne zaklopke, ostalo bp. Kardiolog je bil mnenja, da je na podlagi tega izvida moje srce zdravo in da ne potrebujem nobene terapije. Naj omenim, da sem stara 27 let, močnejše postave, bivša kadilka (ne kadim približno 5 let). Z možem načrtujeva še enega otročka, pa me zanima, ali bi bilo smisleno biti na kaj pozoren oz. kaj bi mi vi svetovali gled na zgoraj napisano. Osebni zdravnik mi je predpisal tudi Xanax, ki sem ga po po dogovoru z njim, zaradi planiranja nosečnosti, pred nekaj meseci tudi prenehala jemati. Naj omenim še, da sem bila v pretklem letu vsak dan pod hudim stresom v službi, zdaj pa ko sem zamenjala delovno mesto, stres občutim bolj poredko. Prosim za nasvet.

Vnaprej lepa hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Boris Cibic

Opravili ste več preiskav srca. Zdravniki so mnenja, da imate zdravo srce. Glede na vsebino vašega dopisa se z njimi strinjam. Pohvalim vas, da ste opustili kajenje. Živite čim bolj zdrav slog življenja. Skušajte malo shujšati do planirane nosečnosti. Srečno.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sabina*

Pozdravljeni,

moja hčerka,ki je stara 16 let ima probleme s srcom.Ponoči ali podnevi ji začne srce hitro biti(tudi čez 160),vendar to je le redkokdaj.Bile smo že pri zdravnici,ki je omenila da je to od stresa,ker je imela probleme v šoli, enako pa je povedala bioenergetičarka.Sedaj ko so počitnice v teh 2mesecih je doživela 4x,Seveda pa se ustraši in mogoče še zaradi tega potem tako močno razbija,ker jo je strah da bo nenadoma od tega umrla ali pa da bo kaj narobe.Začelo me je skrbeti da ni kaj resnega.Prosila bi za čimprejšnji nasvet.Hvala vam že v naprej.

Sabina
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da so pri vaši hčeri res prisotne samo funkcionalne motnje, ki se kažejo z občasnimi napadi hitrega bitja srca. Vsekakor je potrebno izključiti organsko bolezen. Bolnike podvržene napadom hitrega bitja srca naučimo kako naj skuša skrajšati posamezen napad brez rabe zdravil. Ustrezna navodila dobi pri svojem zdravniku. Odsvetujemo kajenje in pitje kave in svetujemo čim manj stresno življenje.

Boris Cibic
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Sabina.

Lep Pozdrav.

Imam nove informacije...zdajle se ji to dogaja vsak dan po 4x ti napadi(ima tesnobo v sebi, potne roke, strah jo je,zelo hitro-močno bije njeno srce..)..S hćerjo smo bile pri kardiologu..pregledala jo je mlada zdravnica verjetno bila na praksi..potem pa še specialist.dali so jo na ekg..ta ni nič pokazal da bi bilo lahko kaj narobe..pritisk ima vredu..specialist je rekel da je možnost ščitnica ali pa preveč krvnih levkocidov...zato je morala dati še kri..zdaj čakamo na izvide..Upam da je use uredu z njo..ker hčeri vidim v obraz da ji je težko, vedno joka in misli da bo kaj hujšega doživela..zelo jo je strah..Kaj pa vi mislite?Prosim za čimpreišni odgovor..Hvala

Sabina
Default avatar

Boris Cibic

Hitro bitje srca – sabina

Iz vsebine vašega dopisa ne morem nikakor posumiti, da iam vaša hči bolno srce. Nešteto število "bolnikov, zlasti mladih bolnikov" doživlja napade hitrega ali nerednega bitja srca in napade zbadajočih bolečin pri srcu zaradi stresnih vplivov. Prepričan sem, da je tako tudi v primeru vaše hčere.Težave v večini primerov minejo z redno aerobno vadbo in po potrebi z dodatkom blagih pomirjeval. Upam, da je bolnica že opravila pregled krvi, da ugotovijo ali je ščitnica delno kriva za bolničine težave. Za povečano število levkocitov je treba še ugotoviti vzrok.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

zaspanaa

tudi sama imam podobne težave..včasih se mi zgodi, da mi nenadoma srce začne hitreje biti,včasih ga spremlja tudi nenadna vročica in potenje. pri zadnjem merjenju je moj pritisk znašal 125/73.Stara sem 19 let. večkrat se slabo počutim (brez moči) in nikakor sama ne najdem vzroka. je mogoče kriva ščitnica? v družini ima s tem probleme že več žensk, sama pa še nisem bila na pregledu. danes sem imela občutek otečenega vratu in tudi občutek da težje diham, posledično pa je tudi srce hitreje bilo.prosim za nasvet.
Default avatar

Boris Cibic

V vašem postu ni nobene navedbe, ki bi kazala na organsko bolezen srca. Glede na opis težav priporočam pregled ščitničnih hormonov. Če bo izvid negativen, bo zelo verjetno zadostoval zdrav slog življenja (nekajenje, redno gibanje, športna rekreativna dejavnost, izogibanje stresogenim dejavnikom, itd.), da se rešite motenj. Morda bo koristilo tudi začasno jemanje blagih pomirjeval (n.pr. Persen), oziroma jemanje nizkih odmerkov zdravila iz skupine "betablokatorjev)
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin7

Lep pozdrav. 18.7.2009 sem bila pri dežurnem zdravniku,ker mi je srce hitro bilo. Vambulanti sem imela utrip 160. dobila sem injekcijo in bila na EKG, kjer je bil utrip 145. Danes 20.7.2009 sem bila pri zdravniku (ki je nadomeščal mojo zdravnico) in mi je predlagal samo sprostitvene vaje. Zanima me če je lahko z mano kaj narobe in ali moram opraviti še kakšne preiskave. Stara sem 22 let. Hvala za odgovor,
Default avatar

Boris Cibic

Zelo verjetno ste imeli napad hitrega bitja srca, ki mu pravimo "paroksizmalna supraventrikularna tahikardija". Napadi niso nevarni. Če se ponavljajo pogostoma, bolnika napotimo na pregled h kardiologu, da skuša ugotoviti vzrok Ptreventivno koristi zdrav slog življenja (sprostitvene vaje).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin7

Dober dan.Kot sem zgraj napisala se mi občasno pojavlja hitro bitje srca (tudi v mirovanju). Bila sem na pregledu krvi, ki je brez problemov. Tudi ščitnica in ekg sta bila brez problemov čeprav je bil pulz pri EKG 104. Zanima me kakšen bi še lahko bil vzrok za hitro bitje srca. Sem pa dobila napotnico za kardiologa.


Hvala za odgovor in lep pozdrav

Karin
Default avatar

Boris Cibic

Po, pred mnogimi leti, mednarodno sprejetih dogovorih je srčna frekvenca v normalnem območju pri 60 - 100 utripi v minuti. Po zadnjih raziskavah pa je zgornja srčna frekvenca še normalna, če je okrog 80 utripov v minuti.Ko so vam snemali EKG ste imeli srčno frekvenco 104. Ni redek primer, da ima preiskovanec, ko je na pregledu pri zdravniku pospešeno bitje srca. Verjetno je tako bilo tudi v vašem primeru. Več boste lahko izvedeli na pregledu pri kardiologu, za katerega že imate napotnico. Lahko še pišete.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

čufčuf

Pozdravljeni!

Imam iste probleme stara sem 23 let le da imam še napade težkega dihanja. Isto me je strah še posebej zaradi izvidov ekg-ja, kajti zdravnica mi je rekla da ni nič hudega in me poslala domov. Rezultati so sledeči:

sinus takihardia
T abnormality
supraventicular strain
interolateral ishemia

po enem tednu sem spet naredla ekg in je bil rezultat:

sinus rhitm
incomplete right bundle branchblock

po enem tednu spet ekg:

sinus rhitm
normal ecg

naj povem da imam še posamezne neredne utripe ki me zelo motijo, saj se zelo ustrašim. Občutek imam, kot da mi včasih srce zavibrira, včasih se mi zdi pa kot da se je za sekundo ustavilo in mi vzame sapo...
non stop sem pod pritiskom zaradi srca. Hvala za odgovor in lep pozdrav, Tina
Default avatar

Boris Cibic

V vašem dopisu ste napisali izvide treh snemanj EKG. Lahko ste sami ugotovili, da se izvidi med seboj razlikujejo. Najbolj verjamem zadnjemu (sinusni – redni – ritem, normalen EKG).Morda se vam bo zdelo čudno, da niso vsi izvidi enaki. Nič od tega. Zapisi EKG prikazujejo potovanje električnega dražljaja v srcu. Reakcija srčne mišice na dražljaj ni pa vedno enaka. Zato ni redek primer, da se zapisi EKG iste, zdrave osebe med seboj rahlo razlikujejo. Bodite brez skrbi in posvetite se vašemu rednemu delu in športni rekreaciji. Ni zadržkov, da včasih vzamete blago pomirjevalo. Čim manj mislite na posamezne neredne utripe!
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin7

Dober dan. Tudi mene zanima če je lahko čudno bitje srca ( kot da se za trenutek ustavi in čudno vibrira) nevarno? Pri kardiologu še nisem bila ker je čakalna doba v ukc maribor 6 mesecev. Kot sem že napisala so so bili Ekg, izvidi krvi in ščitnice vredu. Na napotnici mi piše sinusna tahikardija. Mi lahko poveste kaj o tem, je to nevarno in ali imaš to celo življenje.

Hvala za odovor in lep pozdrav,

Karin
Default avatar

Boris Cibic

Zdravo srce deluje redno, v mirovanju počasneje, pri duševnem vznemirjenju ali pri telesni obremenitvi nekoliko hitreje. To imenujemo sinusna tahikardija. Ta izraz pove, da srce deluje redno. Verjetno ste bili rahlo razburjeni v času snemanja EKG. Nekateri ljudje imajo stalno nekoliko pospešeno delovanje srca zaradi izvensrčnih vzrokov, npr. pri večjem vplivu ščitnice, pri slabokrvnosti ali pri živčnosti. Zlasti pri živčnosti se zgodi, da nastajajo neredni utripi, ki jih bolnik doživlja kot nekaj neprijetnega. Če imate stalno pospešeno bitje srca (nad 80 utripov v minuti pri polnem mirovanju), naj vam izbrani zdravnik predpiše zdravilo, ki upočasni delovanje. Tako zdravilo v večini primerov je potrebno dajati samo kratko dobo pri pospešenem bitju zaradi živčnosti. Mislim, da imate zdravo srce, ki bo začelo utripati počasneje ob zdravem slogu življenja že brez jemanja zdravil.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin7

Dober dan. Včeraj sem bila v UKC Maribor na pregledu pri kardiologu.Predpisal mi je zdravila Concor 2,5 mg 1x na dan. v navodilih piše da naj bi se tablete jemale 2 tedna, vendar sem jih jas dobila za 2 meseca. Kako dolgo jih je priporočljivo jemati?Naj še povem da že nekaj časa nisem imela napada(kar sem povedala tudi kardiologu),zato me zanima ali naj vseeno jemljem te tablete. Dobila pa sem še napotnico za holter.

Lep pozdrav

Karin
Default avatar

Boris Cibic

Trajanje zdravljenja s Concorom je lahko zelo različno. Ne vem kaj piše v navodilih. Predstavljam si, da piše vsaj koliko časa mora terapija trajati, da ugotovimo če je zdravilo učinkovito. Zdravljenje s Concorom je lahko zelo dolgo (mesece in mesece!).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Karin7

Dober dan. Dobila sem ambulantni karton iz UKC maribor na katrem piše da gre najverjetneje za NEADEKVATEN ODGOVOR SINUSNEGA VOZLA. mi lahko prosim poveste kaj to pomeni in ali je nevarno.

Hvala za odgovor

Karin
Default avatar

Boris Cibic

"Neadekvaten odgovor sinusnega vozla", po domače "neustrezen odgovor srčnih celic, ki so "zadolžene" za krčenje (bitje) srca. V desnem preddvoru srca je skupek posebnih celic, ki nenehno spraščajo električne dražljaje za krčenje srca (za bitje sca). Pri zdravih odraslih ljudeh taki "električni dražljaji, v mirovanju, nastanejo 60 – 80 krat na minuto, pri nekaterih športnikih 40 – 50 krat na minuto, pri povišani telesni temperaturi ali prekomernem delovanju ščitnice pa 80 – 100 krat na minuto. Zdravnik, ki je odčital bolnikov zapis EKG, je pričakoval, da bo imel bolnik srčno frekvenco večjo (?) oziroma manjšo (?).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si