Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

najboljši otrok v razredu

Default avatar
kolegica mi je rekla da so pri njih v 1.razredu učiteljice zbrale najboljšega učenca.
kako pa so res lahko to naredile, skoraj nemogoče je da je samo eden, kaj pa ostali. ma kdo si je spomnil to neumnost, res ne morem verjeti.
ta učenec bo zdaj obiskal za nagrado župana.
res ne morem verjeti tej kreteniji.
kaj se zdi vam in kako je pri vas na šoli? jaz sem to prvič slišala.
Default avatar
Tudi pri nas je bilo tako, učenec, ki pomaga sošolcem, je prijateljski, sodeluje pri pouku in podobno. Glasovali so vsi v razredu.

In izbrana je bila moja deklica. Ponosna sem nanjo.
Default avatar
To se je dogajalo tudi v prejšnjem režimu (starih jugoslovanskih časih), ko pa so nekateri za nagrado odšli v Beograd. V glavnem so bili na naši vaški šoli VEDNO izbrani otroci učiteljev, nikoli nas kmetov. Čisto slučajno so bili otroci učiteljev VEDNO odlični, čeprav so vrabci na strehi čivkali, da si takih ocen ne zaslužijo. V glavnem, ko potegnemo črto, čez mnogo let, smo mi sedaj veliko na boljšem kot oni. Pošteno vsekakor ni, saj ravno ta šolski sistem ukinja splošni učni uspeh in poudarja različne nadarjenosti, torej bi tudi tukaj lahko sledili filozofiji. Vsak je najboljši na svojem področju.
Tudi sodelovanje pri pouku je bedarija. Jaz sem vedno nekaj pod mizo brala in delala, a kljub temu poslušala učiteljico. Neštetokrat sem morala ponoviti za njo, kaj je rekla, ker je bila prepričana, da ne poslušam. Vsakih znova sem vse ponovila, bolje kot sošolka, ki je bulila vanjo z odprtimi očmi in usti. Ma brez veze, itak nisem po jusu.
Default avatar
bilo nekoč,

pri nas pa ni bilo tako.
večino osemletke (razen v zadnjem razdredu) sem bila jaz najboljša v razredu. pa sem bila s kmetov.
Pri nas se je štelo tako ocene, kot pomoč v razredu,itd., skratka kot je že zgoraj ena opisala.

In v razredu je bila tudi hči učiteljice, ki ni imela najboljših ocen v razredu,...
Očitno so bili na podeželskih šolah bolj pravični.

In ja, tudi moja bi naj lani šla k županu oz. z županom na kosilo (kot vsi, ki so bili celo OŠ odlični), pa ni hotela.
Default avatar
Verjetno se izbere otrok, ki ga predlagajo drugi otroci, po moje se ne izbira otroka po ocenah, ampak po ostalih vrrlinah in vrednostah, če jih seveda znajo oceniti tudi učitelji. Ponavadi pa so otroci najbolj iskrena bitja, zato ne dvomim v pravilno odločitev, razen, če imajo vmes prste učitelji.

primož
*************************************************************************************
www.mgc-bistrica.si

Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben.
https://www.facebook.com/med.over.net
Default avatar
OK, razumem sprejem pri županu za tiste, ki so vsa leta OŠ odlični, ne razumem pa, da se ta štos grejo že v 1. razredu OŠ - kot pravi šiški. Tega pri nas ni in prvič slišim.

Pač pa otroke učiteljici vse leto vzpodbujata k strpnosti, nenasilju in sodelovanju s tem, da jim v beležko dajeta žigce čebele - tega so deležni vsi, ki pokažejo zgoraj naštete lastnosti. No, ja, po svoje logično, da so pri nabiranju čebel bolj pridne deklice, ampak tudi fantje se trudijo.
Default avatar
Pri nas pa so na koncu OŠ otroci izglasovali naj sošolca in izbran je bil moj sin.Dobil je eno skulpturo na kateri je napisano NAJ SOŠOLEC.Mislim,da je to največje priznanje,ki ga v življenju lahko dobiš,ker pomeni,da si dober človek in te imajo ljudje radi,kar pa ne pomeni,da so ustali slabi,ampak on je pač dobil največ glasov.Tak,da ja,mislim,da je fer,da otroka izberejo sošolci in ne učitelji,ker tisto se mi ne zdi pravično.
Default avatar
Samo da vas ne bo razneslo od foušije.

Tudi pri nas so prvo leto izbirali naj učenca in ker ni bil izbran njihov sin, so se starši pritožili in niso izbirali nobeno leto več.

Prav zaradi tega tudi niso podeljevali javno vseh zlatih priznanj, da ne bi koga odneslo od zavisti.

Še vedno vlada socializem, vsi enaki, vsi enakopravni. Če štrliš ven, še vedno ni dobro.
Default avatar
Nekateri so ponosni na svoje deklice in dečke.Najprej ponosni,potem kasneje jih pa dobijo po nosu!
Default avatar
Zakaj bi jih dobila po nosu od svojega otroka?Zato,ker sem ponosna,ker je priljubljen med vrstniki?Tak otrok verjetno ni slab.
Default avatar
Meni je zelo všeč ideja, da se izbere otroka, ki je najboljši SOŠOLEC - in NE najboljši UČENEC.

Najuspešnejši učenec bo tako in tako za svoj uspeh dobil pohvalo od razrednika in/ali šole in seveda bo dobil lepo spričevalo.

V današnjem času pa je predvsem zelo pomembno in nujno potrebno, da se pohvali najbolj prijazen, tovariški, zaščitniški, strpen, nenasilen in nekonflikten učenec v razredu.
Default avatar
ampak za nagrado pa bi lahko izbrali kaj drugega ko obisk pri županu, tega se prvošolček verjetno res ne razveseli...
Default avatar
Hja to je bilo tudi pri nas v razredih od 1 do 4.
Ampak ponavadi so ga izbrale učiteljice in izbrale tistega, kateri starši so imeli največ pod palcem in je bil otrok še povrhu recimo, da najbolj prisrčen. Tako je bilo vsa 4 leta...
Aja pa upam si šolo napisati. Osnovna šola Dušana Flisa Hoče.
**********************************************************************************************************
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.

by J. R. R. Tolkien
Default avatar
Ah, brezveze. Čisto po ameriško. Čez pet let bodo še mis izbirali,
Default avatar
Pri nas pa izbirajo učenca meseca. Predvsem izbirajo otroka z lepimi osebnostnimi potezami. Ko ga izberejo, prilepijo njegovo fotografijo na tablo in jo naslednji mesec zamenjajo. Tudi meni je všeč, da izbirajo učenca po obnašanju in ne po ocenah. v tem primeru bi bila vedno izbrana ena punca, ki je super odličnjakinja, karakter pa obupen. Komolčarska, preko trupel do uspeha, zahrbtna...
Živi in pusti živeti
Default avatar
Že pri nas so izbirali in tudi sedaj pri sinu izbirajo. Ne spomnim se pa ali ga izbere učiteljica ali sošolci, v glavnem moj sin se je z izbranim naj učencem še vedno strinjal, da je bil izbran pravi. Pa je v petem razredu. Pač otroci po moje niso tolk nevoščljivi kot starši mislimo. Aja nagrada je pa tudi pri nas sprejem pri županu.
Default avatar
[quote mischka]
V današnjem času pa je predvsem zelo pomembno in nujno potrebno, da se pohvali najbolj prijazen, tovariški, zaščitniški, strpen, nenasilen in nekonflikten učenec v razredu.[/quote]

Če bi takrat, ko sem bila jaz v OŠ v našem razredu izbirali naj sošolca vem koga bi izbrali - največjo frajerko, ki pa ni bila skoraj nič od tega, kar si ti naštela. Otroci ravno tako kot odrasli sledijo najmočnejšemu.
Default avatar
[quote GRETKA] v tem primeru bi bila vedno izbrana ena punca, ki je super odličnjakinja, karakter pa obupen. Komolčarska, preko trupel do uspeha, zahrbtna...[/quote]

če govoriš o desetletnem (ali mlajšem) otroku, huuuudo pretiravaš.
Default avatar
[quote Ariadne][quote GRETKA] v tem primeru bi bila vedno izbrana ena punca, ki je super odličnjakinja, karakter pa obupen. Komolčarska, preko trupel do uspeha, zahrbtna...[/quote]

če govoriš o desetletnem (ali mlajšem) otroku, huuuudo pretiravaš.[/quote]

A ti misliš, da gornjih lastnosti ne more imet desetletna punca?
Hudo se motiš.
Poznala sem eno tako.
Obup od otroka, sta jo pa tako naredila starša.
Default avatar
Govorim o trinajstletnici in nič ne pretiravam. Punco poznam od rojstva in bi lahko o njenih metodah doseganja ciljev napisala cel roman. Sposobna je tako podlih dejanj, da se ti dlake dvignejo, pa verjemite ali pa ne.
Živi in pusti živeti

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic