Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

matere slabše od očetov

Default avatar
Tukaj na tem forumu nam teh nekaj očetov, ki se tukaj pojavljajo vedno znova in znova, meče pod kolena koliko so oni ubogi in nimajo nobenih pravic.
V glavnem za vse slabo smo krive me matere.
Če hočeš dokazati nasprotno, je takoj prepir in moljon postov, kjer ponavljajo eno in isto.

Ko pa prebiram naše ženske poste, pa v večini očetje striktno vztrajajo pri preživnini (in še to čim bolj znižat) bog ne daj, dati kakšnega evra otroku ali mu kupiti kakšnega zvezka.
Po otroka pridejo, ko se jim zljubi - tisti, ki se redno držijo stikov so, kolikor je razbrati - v manjšini. Če že pridejo po otroka, se ne držijo časa, ko ga je treba vrniti,....

Mame smo ponavadi v dobro otroka TIHO.

Pa me zanima, če bi bile mame glasnejše in bi vedno uveljavljale svoj (in otrokov) prav, ali bi se očetje kaj spremenili, ali bi mogoče uvideli, da me mame marsikatero požremo v dobro otroka.

Recimo stiki. Kadar očeta ni po otroka - stik pa je dogovorjen - kaj če bi imele možnost takrat poklicat policijo in bi oče dobil kazen za neodgovornost, pa še recimo za čas, ko bi otrok moral biti z njim, pa ni - bi nam še moral plačati ure varstva.
Ali, ko očetje zvečer zamujajo in me mame v negotovosti čakamo, ker ne vemo kje je otrok, ali je zdrav in živ; bi spet vedno in znova klicale policijo....


ITD.

Bi se kdo začel zavedat, kdo je slabši, kdo boljši oz. kdo ima več dela in odgovornosti pri otroku.


Je še veliko stvari o katerih se da tukaj pisati. tole je za začetek, da tile naši moški soforumci vidijo, da marsikatero slabo stvar, v dobro otroka požremo, medtem ko oni za vsako malenkost znova in znova pišejo kako zapostavljeni so.

klavdija
Default avatar
kar se mene tiče se bom na pritožbe moških glede stikov odzivala takrat, ko se bo kateri od njih pritožil tudi zato, ker plačuje premalo preživnino in ker mu bivša ne dovoli, da kupi otroku recimo šolske potrebščine. :)
Default avatar
k72, to se ti zdi samo zato, ker se na tem forumu ne oglašajo mame, katerih otroci živijo pri očetih in se isto (ali pa še slabše) obnašajo do otrok, kot moški iz tvojega pisanja.
Default avatar
[quote Ati]k72, to se ti zdi samo zato, ker se na tem forumu ne oglašajo mame, katerih otroci živijo pri očetih in se isto (ali pa še slabše) obnašajo do otrok, kot moški iz tvojega pisanja.[/quote]


moram dodati, da sem spoznala kar nekaj očetov, ki imajo otroke (en celo 15 let), vsem pa je skupno med drugim to, da od bivših ne zahtevajo preživnine. pa ne vem kaj naj bi to pomenilo? da so preveč ponosni, da bi jo zahtevali, čeprav je sodno določena, pa je mama ne plačuje? ali so zadovljni že s tem, da imajo otroka, ostalo pa ni pomembno? to se mi zdi res zanimivo.

in ja, ati, tem mamam je skupno tudi to, da svojih otrok ne obiskujejo - so otroci dovolj stari, da sem se sama menila o tem z njimi. res zanimivo ...
Default avatar
Ok, najprej kar mene zadeva, sem definitivno vesel da imam otroke ob sebi že osem let, saj vsi vemo, da je to pri nas težko doseči, če se mama vsaj malo poteguje za njih ob ločitvi.

Drugo kar je, je to, da se kot moški nikomur na socialnem nisem niti malo zdel v težavnem položaju, ker ne dobivam preživnine - smilila se jim je ona, ko je jokala, da je nima od kod vzet. Torej, lahko jo grem tožit, pa se še stem ubadam, lahko pa vse skupaj pustim, da njena dolžnost plačevanja preživnine poteče in potem tožim (vsi vemo, da za vnaprej ne morem nič narediti, saj če ne plačuje, jo lahko samo vsakih toliko časa grem tožit za nazaj in če imam srečo, to tudi izterjam). Te smešno male preživnine, ki je sodno določena ker ona uradno nikjer ne dela, trenutno tudi ne potrebujem za preživljanje otrok.

Tretje pa - to kar praviš, da je takim mamam skupno to, da se za otroke ne brigajo, pa kvečjemu dokazuje samo to, kar sem na začetku rekel, da vsaka, ki to hoče, ob ločitvi dobi otroke, ne glede na sposobnost (s tem mislim na tisti del dobrih očetov) očeta.
Default avatar
k72.
vse to lar si napisala,je res,a ne moreš rečti da so vsi očetje taki.
tudi jaz imam probleme z bivšim,preživnine še sedaj ne dovivata otroka,
stiki so neredni,ure se ne drži.
stiki pa velikokrat so bolj v negativni za troke,kot koristi,
se mi zdi da bi bilo velikokrat bolje da jih ne bi bilo.pa ne me narobe razumet.
kazen,če bi jo uvedli,ja mogoče se bi pa kateri neresni očezamislu pol.

jaz tega
še sedaj dosegla,da bi se držal rednih stikov.
pride la takrat ko se njemu zlubi.
stikov rednih ni,ure dogovorjene ni,niti nikol ne vem točno kdaj jih bo domov pripeljal.
so pa tudi takšni očetje,ki so otrokom mame in očetje.
oz.tudi mame so take veste.to je pa še zame bolj šokantno,žal.
ne vem zakaj skoz samo bivše očete imamo na tapeti,da so prasci,itd,...
kaj pa mame,ki so take prasice............................................'?
Default avatar
Takole bom rekla......oba starša sta samo ena...ena mama in en oče.....skrb za otroka pa ni tekmovanje v tem, da prikažemo drugega starša kot slabšega.......

Npr....moj ex....kot partner totalna polomija....kot oče ok, pa čeprav se najini pogledi na nekatere reči okoli vzgoje in ostalega ne bodo nikoli ujemali.......se pa trudiva oba (no ja, upam vsaj)......


p.s.: moj ex je rade volje podpisal na CSD, da otroke prepušča meni v skrb, vzgojo in varstvo... brez prisile, brez jokanja na sodišču itd......
WildWind
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ability is what you're capable of doing.
Motivation determines what you do.
Attitude determines how well you do it.
Default avatar
Bom še jaz dodal "malo". Verjetno je dosti očetov, ki se raje izogibajo svojim dolžnostim in terjajo samo pravice. Še zdaleč pa ne večina po mojem mnenju, kot je mogoče katera od vas prepričana.
O pravicah pa tako, vsaj kakor jaz vidim to. Kar se tiče priimka, ki se ga ne da spremeniti brez očetovega dovoljenja, je to še najmanjša stvar, vsaj po moje, kar zadeva dobrobit otroka. Bolj se mi zdi, da je otrok potreben ljubezni in stikov obeh staršev in kvalitetnega odnosa obeh do otroka. V mojem primeru smo prišli tako daleč, da se je z bivšo lažje dogovarjati, kot pa leto nazaj. Čeprav sem seveda odvisen od njene volje, če pa bi vprašali njo, pa bi rekla, da veliko popušča. Primer: prejšnji teden sem imel hčerko skoraj cel teden ( od petka 30.05. popoldne do četrtka 05.06. popoldne ), kar je prvič tako dolgo odkar nismo več skupaj ( dobro leto ). Ko sem ji omenil za tisti teden ( imel sem namreč dopust ), je sicer nekaj zajamrala zakaj ravno teden, ko je ona dopoldne v službi, ampak je vseeno privolila, čeprav ne bi mogel nič, če bi bila proti. Jaz sem ji hvaležen, saj sva se s hčerko imela krasno. No, ko pa sem jo prišel ta petek po službi iskat, mi je pa že rekla ( in to v prisotnosti otroka, kar se meni ne zdi korektno ), da je sprva rekla hčerka, da noče iti k meni ( in to je parkrat ponovila ), pa da jo je cel teden tako stiskala, ker naj bi jo tisti teden toliko pogrešala. Pa je šla z mano vseeno in to prav vesela. Res pa je, da je stara 3 in pol, tako da so lahko otrokove reakcije tudi odvisne od razpoloženja.
Pri pravicah do stikov smo očetje zelo odvisni od mamic in njihovega razpoloženja, zamer za nazaj itn. in vsaj pri moji je bolj občutek, da s stiki "nagrajuje" mene, ne pa otroka. Lahko pa da me občutek vara, kar se bo pokazalo lahko v prihodnosti ali pa ne.
Za preživnino sem dajal prvo leto 150€, po novem imam 150,75€ ( moja plača s stroški prevoza - mestni avtobus in malico pa je povprečno 750€ - 800€ ) in bi rade volje dajal več, če bi lahko, vendar bi dal del direktno na otrokov bančni račun, da bi kasneje imela kaj od tega ( kar pa imam še vedno v planu, ko bo to izvedljivo ). Otroku tudi kupim po potrebi stvari, ki jih rabi ( obutev, oblačila, igrače... ), greva na lutkovne predstave, izlet ipd.
Zdaj živim skupaj z mojo mamo in še nekako gre. Če bi bil sam, bi imel trenutno samo za stroške, preživnino, položnice, za hrano bi pa že zmanjkalo ( imam še kredit podedovan iz zakona - 230€ ). O takšnih zadevah se tudi v službi dosti pogovarjamo, kjer smo zelo mešana druščina ( trgovina pač ) in je ena celo izjavila, da smo moški na slabšem kot ženske, kar se tiče dodelitve otrok, odločanja o otroku, ko si skrbnik otroka, o stikih in posredno o dodatkih na vse to.
Za mojo bivšo pa lahko povem to, kar sem posredno in naključno zvedel. Otroške dodatke ima enkrat večje kot prej ( zdaj cca. 300€ ), dobi 2 preživnini ( od mene 151€ - 1 otrok, od prvega moža pa je prej cca.160€, po novem ne vem koliko, za 2 otroka ), za plačilo vrtca je padla iz drugega v prvi plačilni razred, plačo ima s stroški in malico podobno kot jaz ( dobi sicer dosti več za prevoz ), najstarejši je to šolsko leto imel štipendijo, kar prej, ko smo bili skupaj ni mogel imeti, ker je bila ena plača preveč oz. 2 otroka premalo!!! Jeseni gre še druga hči v srednjo šolo, bo tudi verjetno dobila štipendijo. Letos si je kupila skoraj novi avto, pa ne slab ( Megane ), prenovili so dnevno in kupili novo sedežno.
Lahko bi rekel, da jim ne gre slabo, hvalabogu.Živijo pa v hiši njenih staršev. Če pogledamo realno, je z ločitvijo moja bivša samo pridobila, jaz sem pa izgubil ( tudi pri dohodnini ). Za morje npr. sem si celo sposodil od brata, da lahko vplačam vnaprej, ker mi je skoraj cel regres, ki bi bil dovolj za dopust, šel za redni servis avta, žal. Pa bom vseeno nekako tudi to uredil na koncu. Pa je bivša bila začudena, ko sem omenil, da bo hčerka pri meni 2 tedna poleti, kot imam namreč dopusta. Je mislila, da samo 1 teden, za kolikor greva na morje, no pa se je vseeno sprijaznila s tem. Pa si najverjetneje spet misli, kako mi je veliko popustila, ko bo hčera pri meni 2 tedna.
Tako nekako izgleda moja zgodba, po dobrem letu po odhodu. Pa da ne bo katera mislila, da ji ne privoščim vse to, za kar je na boljšem, ravno obratno. Če bi mi pa kdo ponudil, da dobim hčero v skrbništvo, pa ne bi zgrabil samo z rokami, ampak zraven še z nogami!!!
Tako, malo dolgo je, pa vseeno. Pa še marsikaj sem spustil, bi bilo še daljše. Pa dvomim, da bi moja bivša kaj dosti oporekala temu, kar sem napisal.

lp
Default avatar
k72: "Mame smo ponavadi v dobro otroka TIHO."
S tem se nikakor ne strinjam.
Tudi očetje marsikaj "požremo", saj se nekatere mame obnašajo tako, kot da je otrok njena lastnina, posledično nastajajo težave, katerih otrok naj ne bi občutil.
Da ste za vse slabo krive mame, tudi s tem se ne strinjam. Vsak primer se razlikuje od drugega...
Kar se tiče stikov otroka:
-če se starš ne drži dogovora oz. da redno zamuja, boš valjda naredila red. Če ne gre drugače s prijavami na CSD ali krizni center ali policijo (sploh, če je dogovor izvršljiv naslov). Če se nekaj dogovori in napiše, potem se je treba tega držati.
Lp, očka12
Default avatar
stivi:
to, da ima tvoja bivša 300 eur otroških dodatkov ... se mi zdi, da je velika neumnost, vsaj po tem, kar si napisal o njenih dohodkih, ki te, mimogrede, prav nič ne brigajo.

to, da plačuješ za hčer 150 eur, ona pa najbrž hodi v vrtec ali kakšno drugo varstvo ... daj, malo skalkuliraj stroške.

kot tretje pa ... kako bi pa živel hčerko, če še sebe ne moreš? še zase nimaš dovolj dohodkov, kako boš potem imel za otroka? :) bi šel še v eno službo? če bi šel, potem greš lahko tudi zdaj in si plačaš morje sproti. :)

jaz sem tista, ki sem prepričana, da je več očetov, ki izkoriščajo samo svoje kobajagi pravice (ki to niso) v smislu travmatiziranja otrok (pozabljanje na stike, zamujanje, ...), svoje dolžnosti pa tlačijo v minimum. kdor je otroka zaplodil je dolžan zanj skrbeti brez pardona in to velja za vse.

očka12: ti lahko govoriš v svojem imenu in imenu tistih nekaj zgodb, ki si jih slišal. na tem forumu pa je veliko veliko več staršev, ki preveč "požirajo" v dobro otroka, požirajo pa tisto, kar jim drug starš servira. k72 je povzela zgodbe s tega foruma, ki je odprt leto in pol. :)
Default avatar
Mislim, da nas je na obeh straneh čisto preveč takih, ki grenimo življenje bivšemu partnerju, s tem pa predvsem otroku. Mislim, da bi morali imeti nekakšno starševsko šolo za ločene pare... S poudarkom na tem, kako ločiti partnerske zamere od starševstva.
Default avatar
No, ta z otroškimi dodatki je bila verjetno res za lase privlečena. Sploh, če so preživnine sodno določene.

katarina, 1. plačilni razred za otroka 2.starostne skupine je 40 eur. Če ji torej daje 150 eur preživnine, je to skoraj 4kratnik položnice za vrtec. Kaj bi jaz dala za tako preživnino...meni ne daje niti polovico za stroške varstva. Pa ima bistveno višjo plačo...pa ne živim pri starših in vozim 10 elt star avto, pa plačujem še kredit zanj...

kar se pa tiče očetov, ki resnično dajejo več...poznam samo 1 takšnega do zdaj, ki je svoje otroke res vzel brez kakršnihkoli pomislekov, brez težav in jih ima resnično rad. Ampak tisti se resnično malo tu pojavlja...ker mu ni do pričkanja kdo je boljši-verjetno-predpostavljam.


lp
Default avatar
Ej, takšen otroški dodatek je čisto možen, če ima omenjena neto plače tam okoli 600, 700 evrov - plus preživnino. Za vsakega otroka je nekoliko višja, plus deset procentov za enostarševsko družino...
Default avatar
Ločevaka: 300 eurov se ti zdi možno? Meni ne. Pomeni, da bi morala imeti 130 za prvega in 170 za drugega. Ne glede na tistih 10% za enostarševsko. Če bi pa ga jaz naj dobila 18 eur, če bi ji seveda prinesla vsa dokazila za preživnino (ker se še tožarimo), pa mi ni za skakat okoli njene nesramne riti.
Default avatar
Omenjena ima tri otroke, dva od prej, enega s Stivijem. Stivi navaja, da je dobivala 160 evrov za dva otroka, najstarejša je že v srednji šoli, druga gre letos v srednjo šolo.
Default avatar
[quote ločevalka]Omenjena ima tri otroke, dva od prej, enega s Stivijem. Stivi navaja, da je dobivala 160 evrov za dva otroka, najstarejša je že v srednji šoli, druga gre letos v srednjo šolo.[/quote]

Aja oprosti, sem šla nazaj brat. Sem spregledala, da ima od prej 2 otroka. Tako pa potem lahko drži, ja. Vsekakor.
Default avatar
[quote katarina]stivi:
to, da ima tvoja bivša 300 eur otroških dodatkov ... se mi zdi, da je velika neumnost, vsaj po tem, kar si napisal o njenih dohodkih, ki te, mimogrede, prav nič ne brigajo.

to, da plačuješ za hčer 150 eur, ona pa najbrž hodi v vrtec ali kakšno drugo varstvo ... daj, malo skalkuliraj stroške.

kot tretje pa ... kako bi pa živel hčerko, če še sebe ne moreš? še zase nimaš dovolj dohodkov, kako boš potem imel za otroka? :) bi šel še v eno službo? če bi šel, potem greš lahko tudi zdaj in si plačaš morje sproti. :)

jaz sem tista, ki sem prepričana, da je več očetov, ki izkoriščajo samo svoje kobajagi pravice (ki to niso) v smislu travmatiziranja otrok (pozabljanje na stike, zamujanje, ...), svoje dolžnosti pa tlačijo v minimum. kdor je otroka zaplodil je dolžan zanj skrbeti brez pardona in to velja za vse.

očka12: ti lahko govoriš v svojem imenu in imenu tistih nekaj zgodb, ki si jih slišal. na tem forumu pa je veliko veliko več staršev, ki preveč "požirajo" v dobro otroka, požirajo pa tisto, kar jim drug starš servira. k72 je povzela zgodbe s tega foruma, ki je odprt leto in pol. :)[/quote]

Nekje sem ujela,da si diplomirala na šoli za soc.delavce...Hvala bogu,da delaš pa v zidarstvu,ker si tipični primer kako ena soc.delavka ne sme razmišljati.Si egocentrična,egoistična,netolerantna,vidiš samo eno plat in nisi sposobna pogledat še drugo,rineš kot bik skoz zaprta vrata in imaš ta forum samo zato,da oznanjaš svojo resnico.

Oba,Stivi in očka sta povedala/napisala svoj pogled in svoje mnenje...a si lahko vsaj kdaj tiho in pustiš ljudem,da povedo kaj mislijo ne da jih takoj popljuvaš,kot to počenjaš odkar je ta forum...pardon,ne:začela si pocukrano in osladno,ko pa se je pojavilo nekaj uporabnikov,ki so ti povedali kaj si mislijo o tebi,si obrnila plašč...

Daj svoje travme in frustracije zdravi kje drugje ne na forumih.

Mimogrede:matere niso nič slabše od očetov in obratno.Samo počutijo se tako in tako se počutiš,če se želiš tako počutiti...v večini življenskih situacij imamo ljudje najmanj dve rešitvi in od karakterja je odvisno katero bomi izbrali.Sama se definitivno nisem nikoli videla kot ubogo mamo,kot bivšo partnerko,ki mora čim bolj prizadeti bivšega,mu čimveč pobrat...vlogo matere nisem zamenjevala za vlogo boga,ki kroji usodo vseh udeleženih.
Tako razmišljanje in tako pozitivno razmišljanje pričakujem od ljudi,ki so diplomirali iz tega,da pomagajo in usmerjajo ljudi v stiski...ne pa da jih še podpihujejo v negativizmu.
Default avatar
[quote klarklara] v večini življenskih situacij imamo ljudje najmanj dve rešitvi in od karakterja je odvisno katero bomi izbrali.Sama se definitivno nisem nikoli videla kot ubogo mamo,kot bivšo partnerko,ki mora čim bolj prizadeti bivšega,mu čimveč pobrat...vlogo matere nisem zamenjevala za vlogo boga,ki kroji usodo vseh udeleženih.
[/quote]

Bravo, ker si človek in ker to priznaš. kapo dol pred tabo. resnično.
Default avatar
klarklara: jaz lahko povem svoje mnenje in če ne gre na tvojo vižo mi je res vseeno. mimogrede: nisem odgovarjala tebi, zato se ne praskaj kjer te ne srbi.

če me že pljuvaš me daj vsaj argumentirano, torej tako, da ovržeš moje mnenje glede stivijevega mnenja. če pa ne ...

300 eur za tri otroke pri plači 700 eur ni možno. v dohodke gre tudi preživnina. dajte malo razmišljat, no.
Default avatar
katarina... ker smo trenutno ravno v tožbi glede preživnine, lahko rečem, da je teh 300€ skoraj možno...
pri nas... bivša dobi 900€ (za izplačilo plače), dva otroka, 200€ preživnine, 200€ otroških dodatkov, vrtec stane 45€, šola za drugega otroka 55€.. o ostalih stroških ne bi...

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic