Forum.Over.Net

Gradimo, opremljamo in urejamo dom

Odgovarjajo: Alenka Tomori, univ.dipl.inž.arh • Andrej Strgar, krajinski arhitekt • Luka Tomori, univ. dipl. inž. arh

Kako pristopiti h gradnji, adaptaciji stanovanja, hiše ali poslovnega prostora, kako izberete arhitekta, kaj od njega lahko pričakujete, o urejanju dokumentov, pridobivanju raznoraznih soglasij, vse o prispevkih, o dobrih slabih materialih in še veliko več.

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh

AlenkaTomori

Andrej Strgar , krajinski arhitekt

AndrejStrgar

Je ljubitelj lepega. Posebno skladno urejeno bivalno okolje ga navdaja z navdušenjem. Zaveda se, da ljudje lepoto ne ustvarjamo naključno. Zato poskuša svoje znanje in izkušnje prenesti tudi drugim. Po poklicu je krajinski arhitekt. Od očeta je leta 1991 prevzel podjetje, ki ga je ustanovil že davnega leta 1968. Ukvarja se z ureditvami vrtov in parkov. Tako povezuje oblikovalska znanja s praktičnimi izkušnjami že več kot 25 let. Je član različnih strokovnih in poslovnih združenj, en mandat bil tudi predsednik Društva krajinskih arhitektov Slovenije. Znanje in izkušnje deli preko strokovnih in poljudnih člankih v različnih revijah, je reden gost na radiu in televiziji v oddajah, ki se dotikajo oblikovanja odprtega prostora, ima pa tudi licenco Zbornice za okolje in prostor za projektiranje in nadzor na področju urbanizma in krajinske arhitekture. Kot zapriseženi sodni izvedenec in cenilec kmetijske stroke pomaga sodnikom pri razreševanju vprašanj povezanih s hortikulturo. Sicer pa rad poje (v zboru), pozimi smuča (najraje po svežem snegu), poleti surfa (bolj piha, bolj leti), skače s padalom (prosti pad) in bere. Je srečno poročen in ima tri odrasle otroke.

Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh

LukaTomori

predračun

Default avatar

zavozlanka

Zanima me vaše mnenje.

Odločili smo se adaptirati stanovanje. V ta namen sva preko internata in na podlagi refernec izbrala nekaj izvajalcev in jih telefonsko ali preko emaila kontaktirala. Vsi so podali nek okviren znesek, pač glede na grobe podatke, ki sem jim poslala oziroma povedala. Med temi sva izbrala dva, ki pa sta za "pravi predračun" potrebovala bolj natančne informacije, načrte, oglede, izmere... Oba sta dobila vse kar sta zahtevala. Prvi je že po treh dneh poslal "pravi predračun", ki ga je potrebno samo potrditi in lahko začnemo z delom. Od drugega pa ne duha, ne sluha. Saj ni panike, ker se nama ne mudi tako zelo, da ne bi mogla počakati še par dni, ampak zato, ker morava prvi predračun potrditi v 14- tih dneh, drugače propade. Ta rok se nama izteče v ponedeljek. Zdaj ne veva ali naj kontaktirava ta prvega in ga prosiva naj malce počaka ali kaj? Že nekajkrat sva kontaktirala ta drugega pa vedno pravi, da je predračun v izdelavi. Je pa res, da si bolj želiva drugega. Samo ne zdi se mi ravno pošteno do prvega, v slučaju, da bi ga prosila naj še malce počaka, potem bi se pa odločila za drugega. Res ne veva kaj naj narediva.
Svetujte prosim.
Default avatar

darrilo

mah te predračuni in roki, to ravno iz tvoje situacije razvidno zakaj se jim tako mudi. prvi bo že počakal, tadrugi se pa naj podviza, ga še enkrat prosita.

sicer pa imata res srečo da vama je sploh kdo odgovoril. midva sva poslala mejle na 14 koncev, odgovorili so vsi tko zelo paušalno. če bi hoteli konkretno ceno, tako 5 procentov plus minus, si skorajda nihče noče vzeti časa, ker vedo da lahko izpadejo.

s kod pa si?

lahk napišeš katere izvajalce si izbirala?

hvala
Default avatar

Barca

Jaz drugega ne bi več čakala... če se že zdaj obira, ko je potrebno naredit predračun, kako bo "resen" šele takrat, ko bo treba delat. Prva konkretna referenca mi je že odzivni čas.

Mogoče je bila napaka le, da sta izbrala samo dva izvajalca. Jaz bi jih izbrala malo več in jim tudi postavila okvirni rok, do kdaj pričakujem ponudbo.

LP!
Default avatar

samo jst

[quote Barca]Jaz drugega ne bi več čakala... če se že zdaj obira, ko je potrebno naredit predračun, kako bo "resen" šele takrat, ko bo treba delat. Prva konkretna referenca mi je že odzivni čas.

Mogoče je bila napaka le, da sta izbrala samo dva izvajalca. Jaz bi jih izbrala malo več in jim tudi postavila okvirni rok, do kdaj pričakujem ponudbo.

LP![/quote]
Pa si mogoče pomislila,da ima ta drugi izvajalec toliko dela,ker dela kvalitetno,da enostavno ne najde pravega časa,da dokonča predračun?
Default avatar

Barca

[quote samo jst][quote Barca]Jaz drugega ne bi več čakala... če se že zdaj obira, ko je potrebno naredit predračun, kako bo "resen" šele takrat, ko bo treba delat. Prva konkretna referenca mi je že odzivni čas.

Mogoče je bila napaka le, da sta izbrala samo dva izvajalca. Jaz bi jih izbrala malo več in jim tudi postavila okvirni rok, do kdaj pričakujem ponudbo.

LP![/quote]
Pa si mogoče pomislila,da ima ta drugi izvajalec toliko dela,ker dela kvalitetno,da enostavno ne najde pravega časa,da dokonča predračun?[/quote]

Sem, ja, ampak dva tedna za izdelavo predračuna?

Mi smo imeli v enem tednu resne predračune za gradnjo celega vikenda (porušenje obstoječe hiške, izkop in izdelava temeljev, zidanje pritličje+nadstropje, ulivanje strešne plošče ter pokrivanje). Dodatno pa še izdelava tlakov ter zunanji in notranji grobi ter fini ometi.
In se je dalo, pa čeprav so bili vsi zelo zasedeni, predračune dobit v enem tednu.

Pa še - plačali smo točno po predračunu, nič se glede na načrt ni spreminjalo in izvajalec niti za € ni na koncu poskušal višat.

Moderatorji

Alenka Tomori , univ.dipl.inž.arh
AlenkaTomori
Andrej Strgar , krajinski arhitekt
AndrejStrgar
Luka Tomori , univ. dipl. inž. arh
LukaTomori