Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Rak na dojki

Default avatar
Zanima me, kako se občuti del celic, ki predstavljejo raka(čisto trdo ali kaj mehko)?
In kje se ponavadi začnejo razvijat te celice, na katerem delu dojk?

Ali se lahko otrdlina pojavi tudi na mestu bezgavk, 10 cm pod pazduho, Ali je to samo premikajoča se bezgavka?

Hvala za odgovor
Default avatar
Rakave celice imaš lahko na kateremkoli delu dojke. Rak je lahko tipen ali netipen. Poznam gospo, ki je imela velik vnetni tumor, pa ga sama sploh ni zatipala. Tako da najbrž ni bil zelo trd. Otrdline se lahko pojavijo kjerkoli v telesu, rakave ali nerakave.

Želim ti predvsem povedati, da sama z opazovanjem ne moreš ugotoviti, ali imaš raka ali ga nimaš. Če misliš, da imaš kaj sumljivega, se čim prej oglasi pri zdravniku in ti naj po potrebi da napotnico za onkologa, če sam ne bo ugotovil, za kaj gre. Sicer je res, da obstaja veliko nerakavih sprememb, a ti se moraš zase konkretno pepričati, da nimaš nič nevarnega, samo statistika ti v konkretnem primeru nič ne pomaga.

Moj odgovor je povsem laičen. Morda ti odgovori tudi kakšen strokovnjak, predvsem pa, če imaš kak konkreten problem, ga pojdi čim prej pokazat k zdravniku.
Default avatar
Pod pazduhami mam koščici podobno oblike nekaj, 2 cm dolgo in 1 cm široko....po mojem je to bezgavka..bom pa prašala zdravnico za vsak slučaj,
Hvala za pomoč
Default avatar
Pozdravljena!

Po statistikah se tumorji dojk največkrat pojavljajo v zgornjem levem kvadrantu (dojko razdeliš na 4 dele z dvema pravokotnima črtama). Večinoma so tumorji-bulice trde, nepremakljive od podlage.
Nažalost pa obstajajo tudi mikrokalcinacije, ki jih praktično ne moremo zatipati. Najboljša diagnostična preiskava je mamografija, katere uspešnost je odvisna tudi od same gostote dojke.

Probaj, če je bulica trda, če se premika, kakšne konsistence je (trda ali mehka) ali te boli. Ker se nahaja pod pazduhami obstaja velika verjetnost, da gre za zamašeno lojnico.
Pozorna bodi tudi na znake v smislu nočnega potenja, utrujenosti,itd.
Vsekakor pa je najbolje, da za mnenje vprašaš svojega osebnega zdravnika.


Upam, da sem kaj pomagala,
lp

Manja
Default avatar
Pozdravljena
Moj rak je bil netipen in razpasen čez celo dojko.Pazdušne bezgavke so bile ob punkciji negativne.Operirana sem bila čez tri tedne.Ob operaciji jim je bilo sumljivo zato so odstranili celo dojko in vse bezgavke in ne le varovalne kot so mi rekli. Ob naslednjem pregledu so mi povedali da je šlo za invazivni duktalni karcinom ,bezgavke so bile tri pozitivne.
Pred operacijo sem šla še enkrat na mamografijo zaradi druge dojke .
Takrat so mi tudi povedali ,kar sem prvič slišala ,da pri mlajših ženskah mamografija mogoče ne da jasne slike zaradi gostote dojk ,zato je bolje če naredijo ultrazvok kjer vidijo vse.
čimprej k zdravniku in srečno!
Ni pa nujno da je vse rak!.

LP m.
Default avatar
No, mislim, da potem takem ni nič hudega, vendar bom prašala še zdravnico ob priliki. Moja "bulica" se premika pod kožo, tako da najprej sem pomisla, na bezgavko..sem pa se prestrašila malo, samo zaradi tega, kako povdarjajo pregled dojk ter tudi na pogostost te bolezni.

Najlepša hvala, da se tako hitro odzovete:)
Default avatar
Pozdravljeni.
Že nekaj časa nazaj sem odkrila bulico nad bradavico. Včasih je zelo vidna, včasih je pa ne morem niti otipati. Velika je par cm. Ne čutim nobenih bolečin in nisem zaznala nobenih drugih sprememb na dojkih. Stara sem pa 23 let. Je to rak?
Hvala za odgovore
Default avatar
Jaz sem 2 meseca nazaj zatipala nebolečo bulico na levi dojki. Po pregledih in punkciji so ugotovili, da je benigen tumorček. Danes pa me je ta bulica začela zelo boleti. Podobna bolečina je bila ob punkciji na onkološkem (mi skoraj ohromi levo stran rok)

Zanima me, če lahko ta tumorček postane maligen? oz kaj ta nenadna bolečina pomeni?
Default avatar
Tudi jaz imam eno vprašanje- in sicer me zanima kakšna naj bi bila na otip zdrava dojka? Ker vem, kakšne so na otip samo moje lastne (in se z drugimi ne morem primerjati) me skrbi da ne bi znala ločiti "normalnih" bunkic od nenormalnih. Se opravičujem, če je neumno sprašujem, vendar ob samopregledovanju konstantno tipam bunkice (ki so verjetno žleze???) in ne vem, kako naj jih ločim ali si jih zapomnim, da bi prihodnjič lahko opazila spremembo.

Hvala za pomoč in lep pozdrav
Default avatar
Živjo Nina.
Sem sicer še "frišna" bolnica z rakom, a sem imela tudi sama podobne težave - katera je tista "prava" bula, ki bi me morala skrbeti.
Ko sem zatipala, sem takoj vedela, da je to to. Ker se je ta bula povsem razlikovala od vseh ostalih, ki sem jih ponavadi zatipala. Moja je izgledala kot bi mi manjšo frnikulo pritrdili pod kožo - nemogoče spregledati, da to ni žleza, ampak nekaj drugega.
Pri meni je padla v vodo tudi teorija o tem, da se "rakava" bula ponavadi ne premika, ko se tipaš - moja se je.
Verjetno ti tale moja razlaga ne pomaga prav dosti, zato se samo pridno tipaj in če se ti bo kadarkoli zazdelo, da si zatipala kaj netipičnega, pojdi k svoji osebni zdravnici.

Lp
Pika
Default avatar
lep pozdrav.
stara sem 13 let in že imam menstruacijo. zelo se bojim da bi zbolea za kakšnim rakon, tudi za rakom na dojkah, zato imam nekaj vprašanj za vas in upam da mi boste znami pomagati:
1. na obreh bradavicah imam nekako odluščeno kožo. samo čisto na koncu, drugače izgleda use normalo. je to kaj narobe? meni se sicer zdi normalno vednar vseeno raje vprašam. imam pač nekako odluščeno kožo (grinitco- ubistvu niti ne grintico, le kožica je tako čudno posušena in odluščena) vem da si je težko predstavljti vendar mi vseeno prosim poskušajte odgovoriti. ali je to normalno ?
2. je normalo da se ti na območju bradavic vidijo tiste modre žilice? tudi to se mi zdi normalno vendar vseeno vprašam!
3. sem levičarka! imam res več vrjetnosi da zbolim za tem rakom ?
4. je možno da za tem rakom zbolim že sedaj? pri 13 letih ?
prosim odgovorite mi in hvalaa
lp
Default avatar
rak ?!?!?! neee
Default avatar
Živjo. Nevem sploh kako naj začnem, vendar imam en velik problem. Seveda se pogovarjamo o raku na dojkah. Stara sem 18 let in imam že nekaj časa ugreznjeno levo bradavico na dojki. Zelo me je strah da ni kaj narobe, saj me tudi občasno leva dojka boli, ampak se ne morem in morem odpravit k zdravniku ali ginekologu. Strah me je tega kar bi lahko zvedela, ampak če pa ne grem pa se lahko zgodi tudi še kaj hujšega. Ali samo ugreznjena bradavica lahko pomeni rakavost? In ali mogoče katera pozna kakšno punco z ugreznjeno bradavico, saj mene to zelo moti. LP
Default avatar
Živjo,

ugreznjena bradavica ali zatrdline ali kakšne druge sumljive spremembe ne pomenijo kar po pravilu, da gre za raka. Je pa seveda pomembno, da jih posameznik skupaj z zdravnikom razišče. Tudi tebi svetujem, da se opogumiš in najprej stopiš do tistega zdravnika (ginekolog ali splošni), ki mu bolj zaupaš. Morda je kaj, morda ni nič, ampak ne boš mirna, dokler ne izvdeš, da je vse ok.

Kar pogumno. Držim pesti! :)

Lp, Kristina
Default avatar
Dekleta, ne morem si kaj, da se ne bi tudi jaz oglasila. Če vam je karkoli sumljivega, ali ne veste kaj pomeni, pojdite k zdravniku. Ne odlašajte. Vaš zdravnik bo takoj vedel, ali je lahko kaj sumljivega ali ne. Bolje pa, da greste prej, pa če karkoli se odkrije, da je pravočasno, kot pa da čakate in čakate. Gre za naše zdravje in preventiva je na prvem mestu. Enkrat živimo!
Default avatar
ob bradavici me je danes začelo zelo boleti in tudi v notranjost dojke. Začela sem tipati in začutila trdno bulo2-3 cm, ki zelo boli, zelo me je strah , da je rak. Stara sem 14 let a je možno da imam raka pri teh letih? Kaj naj naredim ? prosim pomagajte , hvala
Default avatar
Živjo!

Tudi jaz imam neko bulico v dojki.. Pa nevem kaj bi to bilo.. Imam jo že od kar so se prsi mi začele razvijati, in raste skupaj z njimi.. Zadje dva meseca občutim večjo zatrdelot.. Premika se lahko po dojki in lahko prau otipaš obliko.. Pa me zanima če je to normalno??
Saj to ni rak mar ne?
Ma k zdrauniku pa nebi rada šla kr sm pa mal dost sramežljiva pa mlada... Pa mi je kr baad it da nebom za bw hodila? xD

Hvala za odgovor! Lp.
Default avatar
Moja hčerka je pri 17 letih imela v prsih tako bulico, v velikosti graha, ki se je premikala. Seveda sma odšle na pregled k zdravniku za bolezni dojk in je takoj po otipu razložil, da to ni nič neobičajno pri mladih puncah, ki jim rastejo prsi.
Ti pa vseeno priporočam, da greš na pregled, da boš bolj mirna.

Vse dobro!
Default avatar
živo.stara sem 14 na desni dojki čutim nekakšnjo bulo na bradavici,ki me boli.ali je to lahko rak?
Default avatar
Pozdrav! :)

Obrnila bi se na Piko, ki je omenila, da se je njena rakava bulica premikala pod kožo. Sama si od 2008 pregledujem in opazujem dojke, vmes sem šla k ginekologinji, ki mi je rekla, da tole ni nič nevarnega in da je verjetno zamašena lojnica ali nekako tako.

Sama bulica je recimo da skoz iste velikosti 2 cm v obliki jajčka. Zanima pa me, ali v primeru, da je rakava veliko hitreje raste? Zdravnica sama mi je rekla, da rakave bulice rastejo relativno hitro.

Hvala še za drugo mnenje,

Lep pozdrav.

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic