Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

čokolino in 15 mesečniki - je to res tako slaba hrana?

Default avatar

Anina1

Prosim povejte mi vaša mnjenja in izkušnje. Moja princeska je stara 15 mesecev in vsako jutro zadnje tri mesece poje skodelico čokolinota. Včasih ji naredimo gres ali riževe kosmiče z banano, a največkrat je čokolino. Pa mi je zadnjič kolegica rekla, da je njo, ko je tako delala, zdravnica ful skregala. Zdaj me pa skrbi. Drugače je čez dan zelo raznoliko hrano (dosti zelenjave, sadje, mleko). Tudi njena teža je normalna oz. prej manjša kot prevelika.
Kaj menite o tem? Hvala!
Default avatar

Dipsi

Ne razumem, zakaj bi bil čokolino slaba hrana. Kaj pa frutolino in podobni linoti - saj gre samo za to, da je v čokolinu par gramov čokolade, drugje pa pač sladkor. Meni se zdi to kakovostna hrana za naše malčke.
Default avatar

Dana

Po tej analogiji je slaba hrana prav vsaka, ki ni popolnoma narejena doma. Torej je potrebno kupiti npr. proseno zrnje iz biološke predelave, ga kuhati kakšno uro, dodati med (najboljše od kakšnega kmeta ali pa sploh ne, ker je lahko alergen), za kuhanje uporabiti neoporečno mleko, ker pa je takega težko dobiti, najbolje da se uporabi adapritano mleko za dojenčke. Pa še tako je vprašljivo, ali je vse res neoporečno. Na koncu bo otrok poskusil dve žlički te mešanice in ostalo zavrnil. Pa smo spet na čokolinu.

Tudi jaz ne vem, zakaj bi bil čokolino slaba hrana. Mogoče zaradi čokolade? Kaj pa razni skutni in sirni namazi, ki vsebujejo množico E-jev? Ne vem, no. Zdi se mi, da velikokrat pretiravamo. Moj sin kot dojenček in majhen otrok sicer čokolina ni maral, ga pa zato sedaj pri 12-tih letih velikokrat z veseljem poje za večerjo.
Default avatar

nepoučena

Tako bi bilo treba kuhati, dana, kot si napisala. In če bi se ljudje že od začetka potrudili in skenslali čokolinote, fruhtsvergete, pudinge s strupeno smetano in ostalo nepotrebno nesnago, bi otroci bili veliko manj odvisni od sladkih linotov brez prave prehranske vrednosti. Ki velikokrat (čeprav ni nujno) peljejo direktno do slabih prehranskih navad, pic, hamburgerjev in "naš pa noče ničesar drugega jesti". Valjda, tudi jaz ne bi.

Seveda so tudi čokolinoti del prehrane in naj ostanejo. Samo ne, da visite samo na tem, ker prosene kaše ne bi jedel. Valjda, če jo prvič skuhaš, ko ma že polno rit vse ostale industrijske packarije.
Default avatar

hmmPri linotih se mi zdi problematičen le sladkor. V družini imamo lep zgled - športnika, ki že čez trideset let obožuje čokolino in vidim, da mu prav koristi + veliko gibanja seveda.
Default avatar

BJB

Samo eno vprašanje. Puding s STRUPENO smetano? Zakaj strupeno? Naši ga pa včasih pojejo?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

mrož

Meni se zd problem pri vseh teh kašicah, da se otroci odvadijo oz. sploh ne navadijo uporabljati zobe, da imajo slabo razvite mišice cele ustne votline..... Sicer pa čokolino včasih jemo pri nas prav vsi...no razen najmlajšega, ki se samo doji. LP, mrož
Default avatar

nats

Kdaj bi pa hodili v službe in opravili še cel kup drugih obveznosti, poleg kuhanja?

Vsa naša generacija je zrasla na čokolinotu in nimamo nekih posebnih težav, zaradi čokolinota.

lp,

N.
Default avatar

Dana

Vendar pa razni pudingi, čokoladice, piškoti, lizike ipd. obstajajo in se bo otrok slej ko prej (najverjetneje najpozneje pri dveh ali treh letih, ko mu boste pač dopustili socializacijo) z njimi soočil in jih spoznal. Bolj ko mu jih boste branili, bolj bo norel za njimi. Nesmiselno se mi zdi v današnjem času otroka na silo vzgajati brez vseh teh živil, za katere dobro vemo, da jih otroci obožujejo, da pa seveda niso zdravi. Pametno je, da pač doma teh sladkarij nimamo (razen izjemoma), da pa otroku občasno dopustimo, da jih je (pri babici, pri prijatelju, na rojstnih dnevih...).

Poznam družino, kjer so otroku kuhali tako, kot pravite vi. Vedno samo bio in zdravo. Iz rok so mu izpulili čokolado ali liziko, ki mu jo je dal prijatelj. Terorizirali so babice in dedke, da niso smeli imeti v kuhinji nobene "oporečne" zadeve. Dokler otrok ni začel hoditi v šolo in so ugotovili, da pri kosilu (doma seveda, ker v šoli jedo nezdravo) ni lačen. Po kakšnem mesecu poizvedovanj so le ugotovili, da otrok porabi svojo žepnino za sladkarije iz avtomata v šoli. Vsak dan si je privoščil tri čokoladice in kakšno kokto. Potem so mu vzeli žepnino, vendar je otrok zatrmaril doma. Nalašč ni hotel jesti, kar so mu pripravili. No, sedaj so naredili kompromis. Enkrat na teden sme pojesti čokolado, pa celo čokolešnik so mu kupili za večerjo.
Default avatar

tejasn

Se popolnoma strinjam z Dano. Menim, da je treba tudi malčke seznaniti z nezdravimi platmi življenja, kot so sladkarije, tv, računalniške igrice ipd. Bistvo pri tem pa je, da otroke naučimo, da imajo mero - tj. da sami počasi razvijejo obutek za zdravo mero, ker le ta jim bo koristil tudi naprej v življenju. Absolutna prepoved po mojem mnenju rodi nasproten učinek, morda edino pri totalno konformističnem otroku ne, pri 99% pa zagotovo.
Default avatar

Dana

Ja, v današnjem času je absolutna prepoved nezdrave hrane neučinkovita in iz prve roke povem - tudi stresna za otroka. Na vsak rojstni dan je mama tistega dečka, o katerem sem že prej govorila, nosila neko svojo "torto", ki jo je fant moral jesti namesto tiste, ki jo je imel slavljenec. Celo uro smo poslušali jokanje fantka, ki ni smel poskusiti prave torte. Potem smo dve uri poslušali razpredanja te mame, kako nezdravo vzgajamo svoje otroke, nakar so čez kakšno leto pretrgali stike z "nezdravo družbo"- to smo bili mi.

Razumem in tudi otroci bi razumeli, če bi bil ta deček alergik in bi se določene hrane pač moral izogibati. To tudi sami alergični otroci razumejo, saj po tem, ko se prekršijo, hitro čutijo srbeče in boleče posledice. Tako da v večini primerov niti ne prosijo za hrano, ki jim povzroča težave. To, kar so pa delali ti znanci, se meni ne zdi prav. Zaradi otroka, ki se čuti drugačnega od drugih, ne ve pa zakaj.
Default avatar

Katka71

Čokolino je slaba hranav tvojem primeru, Alina1, ker malčici praktično ne ponudiš nič bolj organskega. Preberi si sestavo! Glukoza še nikoli ni bila zdrava v tolikšni količini! Je pa za starše zelo na kamot, če ni treba nič drugega, kot mleko pogret in zmešat vanj neko sestavo, ki ima rok trajanja po leto dni in več. Meni se že to gravža, da vase in v otroke mečemo hrano, ki se skorajda nikoli ne pokvari. Telo je organsko in potrebuje organsko (zelo preprosto povedano).

Jasno pa je, da ima otrok rad čokolino, saj je ta okus prilagojen prav njim. Tako kot coca-cola, hamburger, čips,....
Default avatar

aža

Ena zlata sredina se mi zdi da je prava. Pri nas ga jemo vsi, ampak mogoče 1x, 2x na teden. Vsak dan se mi pa res zdi mal prehudo.
Default avatar

Peggy

Dana, tako rada zaplavaš v skrajnosti. Dnevno kuham polnovredne in tudi bio žitarice, pa še nobene nisem kuhala eno uro in tudi medu ne tlačim not, čeprav ga imamo "direkt od kmeta", ker zanj ni nobene potrebe. Zakaj bi moralo bit vse z nečim sladkano?! Otrok, ki linotov, danonejev in še česa ni vajen, jih jemlje za priboljšek in ne za redni sestavni del prehrane. Če vzameš polnovredne ovsene kosmiče in jih kuhaš 20 min, jih bo lahko pojedel tudi brezzobi 8-mesečnik. Če jih prej še namočiš -seveda ti ni treba stat zraven in gledat, kako se odmakajo, ampak vmes počneš kar ti pač paše-, bodo dobesedno razpadli in to velja za veliko večino žitaric, izjema je le neoluščen divji riž, ki ga je res treba zelo dolgo pacati in kuhati. Če v kašo zakuhaš še prgišče suhega ali pa svežega sadja, dobiš zdrav obrok, ki je okusen brez sladkorja, ki ga lahko skuhaš na zalogo, shraniš v pokriti posodi v hladilnik in ogreješ z dolivanjem vrelega mleka, vsebuje veliko vitamino, mineralov, balastnih snovi in daje energijo veliko dlje, kot skodela čokolina. Tudi nasiti za bistveno dlje časa in oskrbi telo še s čim drugim, kot eksplozivno energijo, ki jo je hitro konec. Da o kakem kus-kusu, ki je gotov v 5 minutah sploh ne govorim.

Moj otrok pozna tako čokolino kot sladkarije in prigrizke, je pa res, da marsikake industrijske packarije niti ne mara ne in jo sam zavrne. Z veseljem zmlati rebro čokolade, 2 ali 3 bonbone, do zdaj je 1 x uspel polizat liziko do konca, na roj. dnevih z veseljem mlati čips, še raje pa bobi palčke. Ne branim in ne prepovedujem, odkar normalno je. Druga muzika je bila, dokler ni jedel, sedaj ni zadržkov. Ampak doma tega nimamo in ne jemo. Ker ni nič narobe, če otrok 1 x na 14 dni natepava čips in bonbone, je pa zelo narobe, če to natepava vsak dan večkrat na dan. Tudi s čokolinom 1 x na teden ni nič narobe, tudi pri nas pride na mizo sploh pri tašči, se je pa že zgodilo, da se mu je uprl in je hotel mlečno kašo z rozinami.

Kaj je čokolino? Osiromašeni kosmiči, našopani s sladkorjem in čokolado, umetno obogateni z vitamini. Energijska bomba, po domače, ki jo raznese in je ni več. MEdtem ko kosmiči dajejo energijo počasi in dolgo časa, po njih nisi tako kmalu spet lačen.

Saj ni tako zamudno in tako težko kaj svežega skuhat, samo moraš pa res imet kanček volje. Z izjemo divjega neoluščenega riža ne poznam žitarice, ki bi jo bilo nujno kuhat več kot 20 min. Pš. zdrob, polenta, prosena kaša, kus-kus, podmet so gotovi v 10 min in to gotovi za dojenčke brez zob, kaj šele za večje. Če jih namočiš recimo čez noč, pa v 5 min.

A tudi v avto natočiš kar je, samo da je hitro? Ne? PA saj za vsakim voglom delajo nove? Tvojega in otrokovega organizma pa ni možno zamenjat, in bi morali bistveno bolj paziti nanj, se ti ne zdi? Pa zato ni treba pod smrtno kaznijo prepovedat vsega sladkega in industrijskega, nikakor, samo omejit na znosno mero in snet z vsakdanjega jedilnika.
Default avatar

Dana

Avtor: Dana
Datum: 12-10-05 10:29

Vendar pa razni pudingi, čokoladice, piškoti, lizike ipd. obstajajo in se bo otrok slej ko prej (najverjetneje najpozneje pri dveh ali treh letih, ko mu boste pač dopustili socializacijo) z njimi soočil in jih spoznal. Bolj ko mu jih boste branili, bolj bo norel za njimi. Nesmiselno se mi zdi v današnjem času otroka na silo vzgajati brez vseh teh živil, za katere dobro vemo, da jih otroci obožujejo, da pa seveda niso zdravi. Pametno je, da pač doma teh sladkarij nimamo (razen izjemoma), da pa otroku občasno dopustimo, da jih je (pri babici, pri prijatelju, na rojstnih dnevih...).


Ne vem, česa nisi razumela. Jaz temu, kar sem zgoraj napisala, ne bi rekla skrajnost. Mislila sem, da sem jasno povedala, da se mi zdi pametno zdravo prehranjevati (in tudi večkrat skuhati kakšno kašo), tako kot se mi zdi pametno in potrebno tudi kdaj pa kdaj otroku (in sebi, da ne bo pomote) privoščiti kaj "nezdravega".

In ena in druga skrajnost se mi zdita nepotrebni in škodljivi: torej kar naprej natepavati kvazi bio kaše in ostalo bio predelavo oz. izgovarjati se na kronično pomanjkanje časa in pripravljati zgolj instant narejene zadeve.

Za razliko od tistih, ki jedo nezdravo, pa tako imenovani zdravi jedci že kar vsiljivo reklamirajo svoj način prehranjevanja vsakomur, ki jih hoče poslušati. Če te torej nihče ni vprašal, kako se pripravljajo žitarice na zdrav način, lahko te sicer hvalevredne recepte zadržiš zase. In sama skrbiš za svoj avto kakor tudi za svoj organizem. Hvala.
Default avatar

Peggy

"Torej je potrebno kupiti npr. proseno zrnje iz biološke predelave, ga kuhati kakšno uro, dodati med (najboljše od kakšnega kmeta ali pa sploh ne, ker je lahko alergen), za kuhanje uporabiti neoporečno mleko, ker pa je takega težko dobiti, najbolje da se uporabi adapritano mleko za dojenčke. Pa še tako je vprašljivo, ali je vse res neoporečno. Na koncu bo otrok poskusil dve žlički te mešanice in ostalo zavrnil. Pa smo spet na čokolinu."

Tvoj citat. Kdo koga s čim posiljuje, ne vem. Na vsakem koraku gledamo in poslušamo reklame za magi, čokolino, eskimo, pogrej in pojej, fruchtzwerge, danone, itd medtem ko mene do danes še nihče ni posiljeval recimo z bio ajdovo kašo z jurčki. Ali ovsenimi kosmiči, npr. Pa tebe tudi ne, razen če živiš v drugi državi.

Očitno sem ti hudo stopila na rep z drugačno perspektivo in z namigom, kako se da zdravo, okusno in hitro kuhati brez čokolina.
Default avatar

Dana

Ojej, "stopila na rep", morala sem se nasmejati, ne zameri. Ker resnično ne vem, zakaj bi mi s svojimi recepti stopila na rep. Tudi sama poznam nekaj sanjskih bio receptov, verjemi- celo jurčke z ajdovo kašo. Pa tudi takih, ki ne spadajo ravno k zdravi prehrani. Recimo moja znamenita čokoladno-orehova torta, ki jo moram peči še otrokom naših prijateljev za njihove rojstne dneve.

Tisto, kar sem napisala, niti slučajno ni bilo mišljeno slabonamerno. Le ponavadi je tako, da se starši mučimo z neko posebno zdravo kuho, za katero porabimo kar nekaj časa (tudi jaz to počnem, brez skrbi), potem pa otrok to zadevo odkloni in niti slučajno ni tako navdušen nad njo kot mi. Posebej ko malo zraste.

To o reklamah, je pa itak jasno, vendar jih pa redkokdo pameten še resno jemlje. Govorila sem o ljudeh, ki svoj način življenja propagirajo in ponujajo kot suho zlato. Se pravi o novodobnih veganih, vegetarijancih, zaščitnikih zdrave prehrane ipd. In ti so po mojem mnenju zašli v popolno skrajnost. Jaz jih kar nekaj poznam, ki okolici solijo pamet s svojimi recepti in idejami, razobešajo razne plakate na te teme na delovnem mestu ipd. Nisem pa še nikogar videla, ki bi prisegal na hamburgerje in pomfri ter z zanesenostjo razpravljal o tem, kako fajn je taka prehrana.

Torej, da se v nadalje izognem raznim razpravam na to temo:

1. Sem proti ponorelemu iskanju raznih E-jev v prehrani, ki se jim potem za vsako ceno izogibamo, proti obsedenosti z zdravim prehranjevanjem, ko nikoli ne gremo v kakšno gostilno ali picerijo ampak vse pripravljamo doma, kupljeno izrecno iz bio predelave.(Mislim, da celo obstaja neka nova bolezen, kjer so ljudje pretirano obsedeni z zdravjem nasploh - seveda prihaja iz Amerike.)

2. Nič nimam proti tistim, ki počnejo to, kar je navedeno v točki 1, če s tem ne gnjavijo mene ali mojih otrok.

3. Načeloma sem za zdravo prehranjevanje v mejah normale (kar pomeni, da kupujem tudi v Merkatorju in Interšparju).

4. Načeloma sem proti nezdravemu prehranjevanju z zmrznjenimi ali instant izdelki, čeprav jih kdaj pa kdaj tudi uporabim.

Upam, da se sedaj razumemo.
Default avatar

Mina*

jaz sem za kombinacicijo. Kadar imamo čas lahko pripravimo kaj bolj zdravega, včasih pa si postrežemo s pripravljenimi rečmi. Jaz kuham 1x dnevno. Obrok skoraj vedno sestavlja tudi zelenjava z domačga vrta. Za malico in včasih zvečer žvečimo domače sadje, ali sadje iz trgovine, ker vsega res ni doma (banane, kivi, melone, ...).
Zjutraj in včasih še zvečer pa se mi res ne ljubi še enkrat kuhati, ker sem raje zunaj na zraku in v kuhinji le kadar je res nujno. Zato si takrat radi privoščimo jogurte, skute, čokolino, in kaj podobbnega. Res pa je, da ni vsak dan tako. Oz. so te reči na razpolago v shrambi/hladilniku in kadar ne vemo kaj bi jedli, najdemo kaj med tem.

PEGGY, mi lahko prosim napišeš kako pripravljaš ta žita in s čim, ter kje jih kupiš. Mi nismo iz LJ, tako da kosmiče in podobne zadeve ne dobimo v vsaki štacuni.
Default avatar

A ;-)

Sama s temi pudingi nimam izkušenj, ker je naša punčka še premajhna za gosto hrano, je pa sodelavka nekoč omenila, da je njen malček po takem pudingu postal čisto pikast. Jaz nisem ravno orto pristaš bio prehrane (kupujem na navadni tržnici in ne na ekološki), pa vseeno malo pazim, kaj kupim, predvsem pa se izogibam vsaki že pripravljeni hrani. Mislim, pa, da Čokolino le ni tako slab, mogoče ga le ne bi jedla tako pogosto?

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic