Prehrana in kulinarika

snežene kepe

Default avatar

veseljaček

zdravo,

2x sem probala narediti snežene kepe, pa mi ne rata gladka krema.

v čem je trik?

hvala
Default avatar

piff

Kako pa delaš kremo?
Jaz jo vedno precedim.
In sicer mleko v katerem so se kuhali beljaki precedim, umešam rumenjak in ponavadi še prašek za puding pa fejst mešam. Ne sme zavreti, če pa že, potem pa še enkrat precediš.
Default avatar

enaNika

V lončku zmešaš 1 vrečko vaniljevega pudinga in 2 - 3 žlice sladkorja. Dodaš pribl. 1 dl mleka in 3 rumenjake in dobro razmešaš z mešalcem.

Iz beljakov stepeš trd sneg, ki mu med stepanjem dodaš 1 žlico sladkorja v prahu in 1/4 zavitka vaniljevega sladkorja (najbolje Bourbon vaniljev sladkor). Preostali vaniljev sladkor dodaj k pudingovi masi.

Mleko (preostanek do litra) zavreš v široki posodi. Zmanjšaš ogenj, da komaj še vre in vkuhavaš sneg po porcijah. Žlico pomočiš v vroče mleko, zajameš kepo in jo spustiš v mleko. Vkuhaš samo nekaj kep, tako da ločeno plavajo. Potem vsako kepo previdno obrneš, pomagaš si s penovko in žlico. Pustiš še trenutek in jih s penovko pobereš iz mleka in daš v skodelico - tudi ves "drobir", če se ti kaka kepa razleze. Skuhaš naslednjo porcijo kep in daš v drugo skodelico. Ko si s tem gotova, iz vsake skodelice vrneš v lonec tisto mleko, ki se je nabralo na dnu (kepe pridržiš s penovko in odliješ mleko).

Posodo z mlekom čisto odstaviš od ognja in počasi prilivaš pripravljeno pudingovo maso. Ves čas mešaš z metlico. Pristaviš nazaj in na hitro zavreš - se nič ne naredijo grudice, le ves čas je treba krepko mešati. Odstaviš od ognja in še kar nekaj časa mešaš, da se krema enakomerno zgosti in da se ne naredi skorja. Posipavanje s sladkorjem v prahu in podobne "bližnjice" ne delujejo. Edino, kar pomaga, je ročno delo ;-)

Nekoliko ohlajeno kremo preliješ čez kepe v skodelicah in poješ takoj (to naredim jaz), ali pa, če si karakter, pustiš ohladiti.

Pa veliko uspeha s kepami. Jaz jih že nekaj časa raje ne delam, ker jih preveč pojem in bi se še sama spremenila v kepo :-(
Default avatar

veseljaček

jah, sem staknila nek recept, ko jajca vmešaš s sladkorjem in potem dodaš mleko in vse skupaj mešaš dokler se ne zgosti - no meni se ni. potem pa naj bi stepel trd sneg in kepice potopil v vodo, ki vre in potem to poserviral. no in pri delanju kreme so nastale grudice. pa sem mislila, da je kak trik v miksanju, kot npr. če kaj vmešaš v sneg bog ne daj da z mikserjem. sedaj pa vidim, da imate kar precej drugačnih variant
Default avatar

enaNika

Ja, kepe lahko skuhaš posebej na vodi in posebej narediš kremo na mleku. V tem primeru imaš manj možnosti, da bi se ti mleko prijelo na posodo. Meni so na mleku kuhane bolj okusne in jih delam tako, kot sem napisala.

Naj pa dodam še en namig: v posodo, v kateri boš kuhala mleko, nalij najprej pribl. 0,5 - 1 dl vode in šele potem mleko. Se manj prime na dno.

Ta način, da vrelo mleko prilivaš k rumenjakom, se pa meni tudi ni obnesel.
Default avatar

2 trika

Dva trika sta:

1. snežene kepe se skuhajo v mešanici vode in mleka, zelo na hitro, do 10 sekund na vsaki strani.

Preostalo mleko ohladiš do toplega, preden vmešaš zmes iz rumenjakov.

2. krema iz rumenjakov se bolj greje kot kuha, na najmanjšem ognju, par minut, ob stalnem mešanju, nikakor ne sme zavreti! Če zavre, rumenjaki zakrknejo, tega pa se ne da popraviti, tudi, če cediš.

Namesto pudinga jaz dam zelo malo jedilnega škroba (gustin, gussnel). Pa več vanilijevega sladkorja. Ta krema je precej tekoča, to ni puding.

Ponudiš pa močno ohlajene, najboljše so naslednji dan.

Sporoči, kako so ti uspele.
Default avatar

arnika

JAz tudi delam naravne brez praška za puding. Tudi moje niso na začetku bile idelane, sedaj sem pa že zverzirana.
Ločiš beljake od rumenjakov. (5 jajc, sobna temperatura)
iz beljakov narediš sneg. Rumenjake zmešam z 5 žlicami sladkorja.
Zavrem liter mleka v široki posodi, in notri z malo žlico dajem kepice, ki se prevrejo in napihnejo v 2 minutah. Z penovko jih poberem vem in dam v stekleno posodo. Ko je sneg ves porabljen, ostranim mleko z štedilnika poberem večje koščke ven in primešam jajčno kreno(rumenjaki z sladkorjem)
Fino mešam še na majhnem ognju nekje 3-5 min.
Odstranim in polijem po kepah. Krema se bo zgostila šele, ko bo malo ohlajena. Tako, da daš zadevo lahko v hladen prostor oz v hladinik. jaz postrežem potem tako, da dam vse skupaj na mizo in si sami jemljemo ven iz steklene posode.
Pa dober tek..
Default avatar

veseljaček

hvala vam za odgovore, se bom lotila enkrat te dni - ko se mi malo samozavest dvigne:))
Default avatar

duhi

Tudi jaz jih delam...s tem da tudi malce na svojnačin...
in sicer
ko snežne kepe skuham na mleku in jih dam na en krožnik in jih na koncu odcedim odtekajočega se mlaka. Mleko, v katerem sem kuhala kepe precedim čez drobno cedilo v drugo pododo in predhodno posodo enostavno operem in očistim vseh ostankov beljaka. Nato vanjo ponovno vlijem preostanek mleka ter doljem še nekaj novega mleka, tako da je vsega skupaj cca 1 l. Mleko ponovno segrevam in tik pred zavretjem dodam mešanico enega vanilijevega pudinga s sladkorjem in rumenjaki. Nato je treba 2-3 minte aktivno mešati na zmernem ognju, da se ne prime. Nato kremo odstavim, premešam, da ne nastane na vrhu smetana ter vanjo vlijem 0,5 dcl ruma in dobro razmešam.... nato to kremo polijem po snežnih kepah v večji skledi. Najbolje je dobro ohlajeno... če seveda lahko tako dolgo počaka... :)