Med.Over.Net

Psihiater odgovarja

depresiven fant - zveza na daljavo - POMAGAJTE MI!

Default avatar

izgubljena25

Spoštovani,

moja zgodba je zelo dolga, skušala jo bom čimbolj skrajšati. Po sedemletni zvezi s fantom, sem najino zvezo prekinila, ker sem se po polletni odsotnosti v tujini zaljubila v drugega fanta. Fant je iz Nemčije, sva enake starosti (25) in sva v zvezi šest mesecev. Že takoj po začetku mi je povedal, da je pred letom in pol zašel v hudo osebno stisko v kateri si je skušal vzeti življenje. Nekako so ga rešili, zdravil se je štiri mesece (na dveh različnih ustanovah), nato pa odšel v tujino kjer se je začel počutit dobro v svoji koži na danih nalogah. Tam sva se srečala in zaljubila.

Najina zveza je bila harmonična, topla, ljubeča, kljub bolečini zaradi razdalje, ki je med nama. Obiskovala sva se vsaj enkrat na mesec, govorila vsak drugi dan pa nekaj uric in ustvarjala skupne načrte za prihodnost (ko napišem diplomo se namrevam vpisati na podiplomski študij v Nemčiji, ne v isto mesto, a dovolj blizu). Pred dobrim mesecem, ko je bil pri meni na tritedenskem obisku, pa se je v njem nekaj spremenilo. Začel je namreč dvomiti vase. Imela sva krizo, ki sva jo nekako prebrodila in se odločila, da se bova še naprej borila za naju.

Pred nekaj dnevi (in to ravno en teden pred mojim načrtovanim obiskom) pa mi je sporočil, da naj pozabim nanj, ker mi v življenju lahko prinese le bolečino, ker on sploh ni človek. Po dolgem pogovoru sem lahko dojela le to, da je glavni problem on sam - njegova samopodoba je katastrofalna, ima se za napako, pravi da se nikoli ni naučil živeti, da je do sedaj živel v namišljenem sveu v knjigah, študiju in da je zanj vse že izgubljeno. Bojim se, da bo odrinil vse od sebe in počasi propadel. Problem se zdi, da izvira iz otroštva (mati podpira družino v nezdravem partnerskem odnosu z očetom, ki predstavlja zelo slab moški vzor, je najmlajši otrok z dvema starejšima sestrama). Zaveda se vsega kakšno bi njegovo življenje moralo biti, ni pa zmožen storiti ničesar, da bi te cilje tudi dosegel (v mislih imam komunikacijo z ljudmi, družbo).

Najprej sploh nisem dojela kaj se z njim dogaja, toda glede na to kaj mi je povedal o svoji družini, glede na dejstvo da je zamenjal že dva študija, glede na samomorilnost v preteklosti ter besede o lastni ničvrednosti (kljub izredno visoki inteligenci in do sedaj uspešnem študiju prava), mi je jasno, da gre tu za zelo hud problem, hudo obliko depresije morda, ki se mora zdraviti pod nadzorom strokovnjakov.

Jaz sem le revna študentka, ki se na psihološko pomoč nič kaj ne spozna in si pomoči strokovnjaka ne more privoščiti (zdi se mi, da bi v tej situaciji tudi jaz potrebovala pomoč). Prosim pomagajte mi razumeti, prosim svetujte mi kako se ga lahko spet dotaknem, kajti moje besede so le bob ob steno.

Svoj obisk še vedno načrtujem,(direktno mi ga ni prepovedal, rekel je le da bom še bolj razočarana in trpela) želim ga objeti, želim mu stopiti bližje, moram mu pomagati. Ali dotik in pogled v oči lahko sploh kako pomaga? Ali je to kar mi je povedal en teden pred mojim prihodom le klic na pomoč, preizkus, če ga resnično ljubim in ali se bom vdala brez boja?

Prosim, prosim, pomagajte mi kakor hitro se le da! Pomagajte nama.

Brez da bi storila vse kar je v moji moči se ne morem posloviti.

Hvala za vašo pozornost.
Default avatar

A. Winkler

oprostite, spregledala sem, da je vaše sporočilo ostalo brez odgovora. Razlogov za besede vašega fanta je verjetno več. nekateri so lahko nepomembni, drugi pomembni. Depresija je pomemben razlog. V depresiji ljudje pogosto razmišljajo o tem, da so nevredni, da si česa ali nekoga ne zaslužijo.
Pogovor z njim vam bo morda razjasnil kaj se dogaja. Ali lahko pogled in dotik pomagata? Nedvomno! Neskončno število primerov to potrjuje. Ljudje se vedno bolje znajdejo, izid raznih bolezni je b oljši, če niso prepuščeni samim sebi.

Če gre za duševno motnjo pa morate imeti v mislih tudi to, da ljubezen pogosto ni dovolj. včasih je potrebno aktivno zdravljenje. To je tudi prva stvar, ki jo lahko preverite: če ima težave ali jih obravnava na ustrezen način. Spodbujajte ga, da si poišče pomoč.

Verjetno ste zdaj že na obisku. Morda pa se je vse skupaj dobro izteklo in se imate lepo.
Aleksandra Winkler, spec. psihiatrije