Forum.Over.Net

Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Za vse ljubitelje dobre knjige. Posebna stran, ki vam ponuja veliko koristnih nasvetov in informacij iz knjižnega sveta.

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture

Nataša P

mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine

Gordana Rodinger

Ste dal lektorirati diplomo?

Default avatar

Kmalu dipl

Pozdravljeni,

Danes mi je mentor rekel, naj dam diplomo lektorirati. Sem malo pobrskala za lektorji na netu in ugotovila, da me bi to prišlo okoli 200eur in več, kar se mi zdi kar drago.

Zanima pa me, če ste vi dali lektorirati diplomo?

Priporočate koga?
Default avatar

Niki2

Na našem faksu je bilo lektoriranje obvezno. To mi je naredila kolegica, ki ima primerno izobrazbo. Ona mi je računala manj kot bi mi kakšen drug lektor, sicer so pa cene kar razumljive, saj če je lektor dober, to pomeni, da mora it večkrat, ne samo enkrat, stavek za stavkom, čez tvojo diplomsko in popravljat, kar pomeni več ur dela.
Default avatar

drago?

Za pošteno delo pošteno plačilo.

Pa nisem lektorica, da ne bo pomote. Pač poznam nekaj lektorjev in vem, koliko časa vzame to delo. Urna postavka pride precej uboga, nižja kot večina študentskih del (sploh če gre za bolj zahtevno lekturo, kjer mora lektor najprej izluščiti, kaj je avtor sploh hotel povedati).
Default avatar

Kenga

Pravi lektorji bodo zdaj rekli, da ja diploma pač pomembna stvar in je treba odšteti 200 €, jaz ti pa lahko povem, da verjetno lahko zaupaš kaki profesorici slovenščine oziroma nekomu, ki je slovenščino študiral in se ukvarja tudi s tem - če nimaš denarja (gotovo bo ceneje). Se mi zdi res grozno, kake diplomske grejo skozi, je že bolje, da jih vsaj nekdo pregleda, čeprav ni študiral lektorstva in čeprav gre za delo na črno.
Prav pa bi bilo, da bi seveda dal zaposlenemu lektorju in mu odštel 200 € - pa malo razmisli, kako ceniš intelektualno delo in kako ti verjetno ni problem dati obrtniku za podobno število ur dela tak znesek!
Default avatar

mirijam

Jaz nisem dala, ker sama lektoriram. :) (ampak samo nemščino)
Default avatar

že diplomirala

Seveda sem jo dala lektorirati. Razlog pa je povsem preprost in to je potrdilo lektorja, ki ga potrebuješ za prijavo zagovora. Brez tega torej ne moreš nič.
Plačala sem mislim da 100 eur, za nekaj malega več kot 84 000 znakov.
Default avatar

kokica76

Ja, sem dala lektorirat. Ma nisem tolko plačala. Mi je lektorirala ena gospa, ki dela v knjižnici. Takrat se je to še dalo naredit. :):)
Default avatar

metka 2

[quote Kmalu dipl]Pozdravljeni,

Danes mi je mentor rekel, naj dam diplomo lektorirati. Sem malo pobrskala za lektorji na netu in ugotovila, da me bi to prišlo okoli 200eur in več, kar se mi zdi kar drago.

Zanima pa me, če ste vi dali lektorirati diplomo?

Priporočate koga?[/quote]

Ja, razni vodovodarji in mehaniki pa niso dragi, a ne?
Default avatar

Kenga

Kmalu dipl, lahko bi pa napisala email naslov, gotovo bi se kdo javil.
Default avatar

Lektoriranje

Piši mi na spodnji e-naslov in se dogovoriva tako, da bova obe zadovoljni;)

[email protected]
Default avatar

mf

Takrat ni bilo tako nujno. Sem pa dal zadevo prebrat takrat punci. Oba poznava jezik in izražanje. Vejice oba obvladava v nulo.
Default avatar

kmalu dipl

Hvala vsem za odgovore!

Metka2: bom upošteval kar tvoj nasvet in se za lektoriranje oglasil pri najbližjem vodovodarju!!!!!!


Glede na naravo moje diplome (sem iz naravoslovne smeri in imam veliko grafov, zapisanih računalniških programov-ukazov in matematičnih formul) se mi pa 200-260eur še vedno zdi prveč.
Default avatar

Lektor

Za informacijo vsem tistim, ki mislijo, da je lektoriranje samo "malo preleteti in prav postaviti vejice", naj povem, da je dobra lektura veliko, veliko več!

Vsekakor je odločitev posameznika, koliko ceni svoje diplomsko delo, ki je konec koncev njegov prvi prispevek k znanosti. S tem delom se boste tudi predstavljali javnosti in vaša odločitev je, ali želite, da bo to delo takšno, da ga vas ne bo sram pokazati javnosti.

Na žalost se moram strinjati z mojim predhodnikom, ki je zapisal, da razno raznim "mojstrom" (večina jih namreč sploh ni mojstrov) brez težav odpremo denarnico in za njihovo delo plačamo veliko več, kot je slednje sploh bilo vredno.
Ko pa gre za naše diplomsko delo, pa je vsak evro preveč.

Pač odločitev posameznika in kakršna koli že ta odločitev je, jo moramo spoštovati.
Default avatar

metka 2

[quote kmalu dipl]Hvala vsem za odgovore!

Metka2: bom upošteval kar tvoj nasvet in se za lektoriranje oglasil pri najbližjem vodovodarju!!!!!!


Glede na naravo moje diplome (sem iz naravoslovne smeri in imam veliko grafov, zapisanih računalniških programov-ukazov in matematičnih formul) se mi pa 200-260eur še vedno zdi prveč.[/quote]

Ja, ampak tega nisi napisal v prvem sporočilu, tako da ...
Default avatar

drrdra

Na našem faksu potrdilo lektorja sicer ni obvezno ampak,...

Moja kolegica je zagovor diplome sicer imela, so jo pa na samem zagovoru skritizirali zaradi napak in potrdila o opravljeni diplomi ni dobila, dokler ni prinesla novih izvodov diplome- ki so bili lektorirani.
Default avatar

Kerstin

Profesor slovenščine je lahko - žal - zelo slab lektor. Pomembno je dejansko znanje, pomembne so izkušnje. Poleg pravopisa in skladnje je pomembno poznati tudi tehnično plat zadeve: robovi, presledki, način številčenja strani, način številčenja poglavij in podpoglavij, način označevanja tabel in grafov, kazalo, kazalo tabel, grafov itd., navajanje virov med samim besedilom in na koncu v posebnem poglavju, sistem prilaganja prilog itd. Dober lektor pazi tudi na vsebino, saj se živemu človeku vse zgodi, tudi to, da kakšen graf narobe interpretira. (Seveda ne govorim o strogo strokovnih zadevah!) Tega dela je ogromno, če hočeš biti natančen in omogočiti diplomantu, da odda jezikovno spodobno nalogo (ne bom rekla, da brezhibno, ker smo tudi lektorji samo ljudje).

V tvojem primeru, kmalu dipl, grafi praviloma tako in tako ne štejejo k znakom, po katerih se obračunava tarifa; in če jamčiš, da so formule pravilno zapisane oz. da ne smejo biti zapisane drugače, kot so, se brez vsakih težav označijo vsi tisti deli besedila in se število teh znakov zopet odšteje od končnega števila znakov. Nisi zapisal, koliko znakov "pravega" besedila šteje tvoja naloga, zato cene ne morem presoditi.

Sicer pa se strinjam z Lektorjem (čeprav mu je "ušel" en povratno svojilni zaimek ;).

K.
Default avatar

Frenk

Kljub starejšim (zgornjim) objavam, če kdo potrebuje lektoriranje diplomske naloge --> LPI.SI :)

Mogoče bi dodal, da je poleg izkušenj v današnjem času potrebno izbrati lektorja, ki vam zagotavlja kompatibilnost Worda, v katerem je napisana diplomska naloga, da se oblikovni del naloge ne spremeni.
___________________________
Podpiraš čebelarstvo in te zanima, kaj počnemo čebelarji? Poglej -> beeTIME :)
Default avatar

Matej8888

Sem dal lektorirat diplomsko podjetju Prevekso (plačal 87€) + dobil potrdilo.

Lp
Default avatar

Adrijana16

jaz sem imela ful problemov z lektoriranjem. Sem dala najcenejšemu in sem dobila shit od shita. Potem sem dobila kontakt od ene prijateljice ter ŠE ENKRAT plačala drugi firmi. Ti so pa bili pa top. Resnično sem bila zadovoljna. Plačala malenktos (!) več, roka se natančno držali, dobila vsa potrdila in še tehnično so mi uredili. Čisto druga zgodba v glavnem. Je pa firma Center za lektoriranje in prevajanje. Priporočam, da se ne boste opekli tako kot jaz.