Delovno pravo in zaposlitev

Odpoved in koriščenje dopusta

Default avatar
Prosim za nasvet, in sicer menjam službo.
Dala bom odoved in me zanima ali mi mora delodajalec v odpovednem roku dovoliti koriščenje vsega lasnega dopusta in sorazmeren delež letošnjega?

ali je to zgolj stavr dogovora in mi bo pač propadel lanski dopust?

kjer sem zaposlena mi bodo gotovo ugodili le kolkikor bodo MORALI in nič na dobro voljo.

kako pa je z regresom, mi ga mora izplačati tukaj, ali pač pr novem delodajalcu šele po 6 mesecih?

kdo pa je pristojen organ za dajanje takih uradnih informacij?

hvala hvala
Default avatar
Naj bi ti omogočil izkoristiti sorazmerni del dopusta in pripada ti sorazmerni del regresa. Lahko pa ti dopusta ne odobri.
Default avatar
[quote yrsa]Naj bi ti omogočil izkoristiti sorazmerni del dopusta in pripada ti sorazmerni del regresa. Lahko pa ti dopusta ne odobri.[/quote]
<

Ampak če ne odobri koriščenja sorazmernega dela dopusta, je dolžan izplačati odškodnino zanj.
Default avatar
Če daš odpoved pred 30.6.08 ti za letos ne pripada celotni dopust temveč le sorazmerni del.Odvisno od tega, kdaj misliš prenehati z delom.
Pripada ti tudi sorazmerni del regresa pri sedanjem delodjalcu.

V odpovednem roku lahko koristiš dopust, če se boste tako dogovorili.
Default avatar
Ja, teoretično. Poznam primer, ko ni dobil odobrenega dopusta, ker bi zaradi tega bila povzročena "nepopravljiva škoda" za podjetje. Čeprav to ni bilo res.
Default avatar
Če ti ne omogoči koristenja dopusta, ti ga mora pa odplačati.
Default avatar
Tudi jaz sem v podobni situaciji. Odpoved bom dala s 1.6., imam 3 mesečni odpovedni rok, kar pomeni, da začnem drugje s 1.9. Regres za letošnje leto so mi že izplačali. Kako je v tem primeru?
Default avatar
nič zato, če so ti regres izplačali. itak bi ti ga morali, saj v letošnjem letu delaš v tvoji firmi več kot 6 mesecev.
novemu delodajalcu boš pač morala dati potrdilo, da si regres v celoti že prejela.
Default avatar
Če so ti ga izplačali v celoti, ga boš verjetno morala tisti del, ki ti ne pripada vrniti. Vsaj tako bi jaz naredila. PO novem je tako, da ti je vsak od delodajalcev dolžan omogočiti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta in izplačati sorazmerni del regresa.
Default avatar
Razlago tega dela za regres in dopust sem brala včeraj in je bilo napisano, da delodajalec izplača cel regres, a ker ga delavcu pripada manj, ga lahko nazaj zahteva samo s tožbo, če ga delavec ni pripravljen sam vrniti. Ne sem se poračunavati preveč izplačan regres pri drugih obveznostih delodajalca do delavca.
Nekje drugje sem pa brala, da delodajalec da delavcu sorazmerni delež dopusta in regresa.Lahko mu stari delodajalcec da prvi del (odpoved po 1.6.), novi pa drugi sorazmerni del. A če drugi delodajalec ne izplača regresa, ga je dolžan prvi.
Tako, da je vse skupaj zelo dvoumno, bo potrebno na prakso počakati :-)
Default avatar
Vse piše v Zakonu o delovnih razmerjih:

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)

(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
- če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
- če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
- če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.

(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

(3) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.


163. člen
(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.

(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

131. člen
(regres)

(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.

(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.

(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

(4) V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.

Tole bi delodajalec moral upoštevati. Žal se pa mnogi požvižgajo na zakonodajo. Tudi s tožbami in delovno inšpekcijo človek prav daleč ne pride, poleg tega pa, a ga boš šel tožit zaradi par dni dopusta ali par 10 evrov premalo izplačanega regresa? Škoda denarja, časa, živcev... Poleg tega veliko delavcev sploh ne pozna svojih pravic. Poleg tega je veliko takih, ki vse "požrejo", samo da imajo službo. In delodajalci seveda vse to vedo in potem delajo, kakor se jim zdi. Predvsem v manjših privatnih podjetjih je huda anarhija.
Default avatar
Ni nujno, da ga zahteva s tožbo. Delavcu lahko ob prenehanju delovnega razmerja reče, da mora sorazmerni del vrniti, sicer mu ne bo prej izročil delovne knjižice. Navadno to deluje.
Default avatar
Delovno knjižico mu mora vrniti (lahko jo ima tudi delavec) in edina pot delodalcu ostane, če mu delavec ne vrne denarja je tožba.
(vir mojega pisanja je IKS)
Default avatar
Lep pozdrav,
zanime ena stvar,
žena je dala odpoved 4.9.08, služba jo čaka, kako je z dopustom, ga lahko koristi, ko je odpoved v teku, kaj je v primeru, če ji ga delodajalec ne dovoli?
hvala
Default avatar
POZDRAVLJENI

ZANIMA ME ČE TI PRIPADA REGRES.DELALA SEM OD 6.12.2008-6.6.2009.ALI MI MORAJO IZPLAČATI REGRES V CELOTI ALI POLOVIČNO.KAJ PA Z DOPUSTO?KORISTILA SEM GA LE EN DAN.TAKO DA GA IMAM ŠE DOSTI.A TI TO PROPADE ,ALI SE TI PRENESE V DRUGO SLUŽBO...ZA ODGOVOR SE ŽE VNAPREJ LEPO ZAHVALJUJEM
LEP POZDRAV TAJA
Default avatar
Pozdravljeni!

Prosim za nasvet, kako je z koriščenjem dopusta in sicer z 1.7. bom dala odpoved, imam pa 1 mesečni odpovedni rok. Rednega dopusta imam 21 dni in me zanima, če lahko ves dopust koristin v času odpovednega roka? Ali s tem ker bom dala na sredini leta odpoved pripada samo polovica dopusta?

Ter kako je z regresom, se nanaša na dopust?

Hvala za odgovor, lp!
Default avatar
Spoštovani,

zaradi odpuščanja delovcev iz poslovnih razlogov sem bil tudi sam odpuščen s 4.8. 2009. Danes pa smo 31.8.2009 in sem se poškodoval pri delu. To sta zadnja dva dni preden grem na zavod. Ta čas sem bil na odpovednem roku. Zanima me, če me po zakonu sedaj smejo odpustiti. Odpoved mi je bila vročena 3.8.2009. Z današnjim dnem mi začne teči bolniški stalež. Imam pravico še ostati na firmi ali mi grem avtomatično na zavod za zaposlovanje. Prosim če mi lahko odgovorite, kaj lahko storim v tem primeru.

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.


Lep pozdrav!

Robert Dolanc
Default avatar
robertd je napisal/a:
Če prav vem, te ne smejo odpustiti dokler si na bolniški. Pokliči na delovno inšpekcijo in povprašaj.
Default avatar
Pozdravljeni!

Mene pa zanima,če imam pravico koristiti celotni letni dopust (s sobotami in delovno dobo ga imam 26dni in še 6dni starega),če mi da delodajalec odpoved?Poleg tega imam pogodbo za nedoločen čas (od oktobra 2009).
Default avatar
pozdravljeni,

zanima me kako je z odpuščanjem v času koriščenja skrajšanega delovnega časa zaradi otroka do tretjega leta starosti