Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

prvi znaki nosečnosti

Default avatar
Po kolikih dneh od zanositve ste imele jutranje slabosti, bruhanje...? Mislim po kdaj ste začutile prve znake nosečnosti?
Default avatar
Najpogosteje je prvi znak nosečnosti izostanek M.

Ostali znaki se pri nekaterih pojavijo, pri drugih ne.

Osebno mi je bilo slabo:
1 x v prvi nosečnosti - tretji mesec
nikoli v drugi nosečnosti
2 x v tretji nosečnosti - drugi mesec in četrti mesec

Nikoli nisem bruhala!


Ostalih znakov nisem imela (kovinski okus ipd.)
Default avatar
Moji prvi znaki so bili, kot da bom zdaj zdaj dobila M, pa je ni bilo, malo me je "črvičilo po trebuhu", boleče dojke...
Slabo mi je bilo v obeh nosečnostih celo 1 tromesečje, bruhala sem zjutraj samo enkrat, pa to ne tako zelo na začetku, se pa ne spomnim natančno kdaj.
V drugo mi je bil najbolj značilen znak, ko mi je pri določenem vonju postalo slabo - mislim da je bilo dan ali dva po predvidenem dnevu M. To me je tako prepričalo, da sem vsem oznanila da sem noseča, brez enega samega testa.
Default avatar
To je pri vsaki ženski različno.

Ene bruhajo vso nosečnost, ene nikoli. Enako je s slabostjo.

Prvi znak je izostanek redne M. Nato te ščemi v dojkah. Pa oči, tvoj pogled je drugačen, bolj bleščeč... Pa še, če ti je že na začetku zjutraj slabo... je to nosečnost.
Default avatar
ja kot pravi ena zgoraj, prvi znak je izopstanek M, pol pa še napete boleče prsi, in pri meni gorzno boleča trtica. bruhanje od 5 tedna naprej pa vse do konca.
Default avatar
jsz imam ze 3 dni take čudne "krče" v maternici. kot da bi dobila menstruacijo, imam pa samo beli tok. pa bradavičke me en pik bolijo. po kolikem casu ste vi imele krče ? testa se nisem delala, mislim da je se prezgodaj.je komaj 14 dni od odnosa. kaj menite?
Default avatar
Mene je začelo krčit v maternici kakšne tri dni po predvidenem datumu za M. Imela sem bel izcedek (sicer pred M nikdar), vse ostalo (prsi, mozolji, razpoloženje) je bilo enako kot pred vsako M. :)
Default avatar
Pri prvi nosečnosti: polna energije, optimizma, malo kasneje pa hude slabosti in bruhanje.

Pri drugi: brezvoljnost, utrujenost, napetost, kasneje pa spet bruhanje in slabosti
Default avatar
danes sem naredila test BC- in je pokazal 2 črtici. pa niso krčile od menstruacije. a mislite da bi kaj narobe ker sem zanosila (ne načrtno) takoj po jemanju tabletk in nisem jemala prej folne kisline? ker me je strah da bo kaj narobe.

hvala za odgovor.
Default avatar
jaz sem folno pričela jemati šele nekje po 6. tednu, rodila zdravo deklico
ti pa vseeno priporočam, da jo začneš uživati čimprej
glede kon. tablet pa pravijo, da ni danes več sporno, če zanosiš takoj po prenehanju jemanja
Default avatar
pozdravljeni!
mene ze eno tri dni zvija v trebuhu kot da bom dobila m...
dojke me tudi bolijo
m.... dobim ponavadi 6 v mesecu pa se nic ni bilo
sicer se pa ze 2 leti trudim za otroka pa nama se ni ratalo
kaj naj naredim?
Default avatar
Počakaj še par dni in boš videla. Kaj naj bi drugega naredila?? Poskušaj se s čim prijetnim zamotiti in morda te bo razveselil plusek. Držim pesti! Tudi midva sva čakala več kot dve leti, tako da te razumem.
Default avatar
Jaz imam en problem. imam rejavkast izcedek, pa ne vem kaj je to.zjutraj mi je slabo, slabo se počutim. a je mogoče da sem zanosila? po kolikem času se pojavijo znaki?
hvala za odgovore! lp
Default avatar
Danijela, dve leti je že kar dolgo. Če tvoj ginekolog ni v tem času še nič ukrenil, je skrajni čas, da ti napiše napotnico za specialista za neplodnost.
Default avatar
ojla!
prosim vas, pomagajte s kakšnim nasvetom!
ZM sem imela 28.5. in je do dans še ni. Prejšnji torek sem nardila baby check test pa je blo negativno, počakala sem do dans in mi je tud clear blue pokazal minus.
ene 3 dni že mam take krče kot da bom dobla M, ampak je ni. pred 10 dnevi sem imela nezaščiten odnos, ampak CB bi mi verjetn pokazal,če sn noseča.
Zaradi dopustov morm pa ful čakat na ginekologa.
Mogoč pa sn enostavn prevč živčna!
V sredo me čaka razgovor za službo, ki si jo ful želim, ampak bi dala prednost bebici. ta negotovost ubija!
Sej drgač je clear blue menda eden izmed najbolj zanesljivih testov,ne?
Ni mi slabo, prsi so čist kot ponavad,edin krče mam.

Lp vsem nosečkam
Default avatar
Živjo,
mene pa samo zanima kdaj je primerno narediti test za nosečnost, po kolikšnem času bo test pokazal ali sem zanosila ali ne?
Zanima me zato, ker drugače nimam redne menstruacije in se zato ne morem zanesti na zamudo perila.
Lepo bi prosila za odgovor.

Lep pozdrav vsem,
by by
Default avatar
pozdravljeni

tud jaz bi neki vprašala. s fantom skušama zanosit;) zdaj že tretji mesec in me zanima če imaš lahk, kljub temu da si noseča, znake da boš dobila M. jaz mam namreč ful občutek da tokrat je ratalo ampak sem ravno tri dni pred M in mam že rahle krče (kot takrat ko dobim M). pa me tak mantra:(

hvala za odg
Default avatar
Bučka, če nimaš rednih M, tudi rednih O menda nimaš. Test pokaže pozitivno 14 dni po O, če je jajčece bilo oplojeno. Če čutiš O, potem ni problem takrat seksat in čez 14 dni naredit test, ampak mislim, da je takih srečnic majhen procent.

Nincika, jaz sem imela enako, kot pred M. Na dan M sem se počutila čisto isto, kot bi dobila M, še vsi, ampak res prav vsi tipični mozolji so se mi spustili. M bi morala dobiti v sredo, v soboto pa me je začelo čudno zvijat. Kar močni krči so bili, sem morala kar dih zadržat, take imam ponavadi med M. TI povem, tisti teden sem porabila veliko vložkov za preventivo, da me ne bi kje M presenetila, najprej sem imela še tipičen rumen izcedek, zato sem bila ziher, da bo prišla. V nedeljo se krči kar niso nehali, bila sem nenormalno lačna in zaspana pa sva z fantom naredila test in juhej!
Default avatar
hej MeliG, zdaj sem kr malo upanja dobila nazaj:) sicer se ne upam kaj preveč še veselit, da ne bom potem razočarana. jaz sicer nimam močnih krčov, so pa takšni, kot pri M. pa tud zadnja dva tedna sem ogromno lačna- se najem (ampak res najem), čez pol ure pa mi že kruli po želodcu. za zdaj se še tolažim, da je to samo psiha, da nebi bla res preveč razočarana. bom počakala še te tri dni, do M in če je nebo hitro test naret:) sem slišala, da test pokaže zanesljiv rezultat komaj po petih dnevih izostanka?
Default avatar
Nincika, js sem naredila test po 2 dneh. prebrala sem tukajšnje poste in imela podobne znake; tik preden bi mogla dobit M sem imela več belega toka, pa ga ponavadi nikoli nimam, zaspana sem bila dva dni in sem en dan skor prespala in skor nikol mi M ne zamuja.

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar