Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

komuna, detoks, cene

Default avatar

punčka 2626

Zanima me kaj je to detoks. Ali je to neke vrste predpriprava na komuno? Ali detoks obstaja v Sloveniji? Koliko stane?
Ali obstaja kakšna komuna v Sloveniji?
Koliko stanejo komune?Kako dolgo trajajo programi v komuni?
Default avatar

SuzanaP

Pozdravljeni!

Detoksikacija ali razstrupljanje v povezavi z zasvojenostjo z drogami in drugimi kemičnimi substancami pomeni začetek vzpostavitve abstinence, ki je pogoj za osebnostno urejanje.
Detoksikacijo izvajajo npr. v Zavodu za odvajanje odvisnih od prepovedanih drog, Zaloška 29, 1000 LJUBLJANA.

Klasična oblika programa Društva "PROJEKT ČLOVEK" pa zajema tudi fazo terapevtske skupnosti (= komuna). Je edina tovrstna terapevtska skupnost v Sopotnici pri Škofji Loki v Sloveniji, ki omogoča varno okolje za osebnostno spreminjanje abstinentov od drog. Za ostale informacije se lahko obrnete na Sprejemni center v Ljubljani, Malenškova 11, 1000 Ljubljana. Tel.: 01/540-31-74 ali 01/540-47-77, Gsm: 041/717-356
Srečno!

V imenu Suzane odgovarjala Mateja V.
Društvo "Projekt Človek"
Program za otroke in mladostnike
Gsm:051/642-074 al 01/425-12-14
Lep pozdrav!

Suzana
Društvo Projekt Človek
Tel:059 711 796
Default avatar

društvo UP

Pozdravljeni.

Mislim da bi bilo zagotovo treba dodati še to, da imajo zdravljeni odvisniki po prihodu iz komune ali iz katerekoli druge terapevtske skupnosti velike osebnostne težave in je zaradi tega nujno, da se ključijo v program reintegracije, kjer se jim pomaga vključiti se v življenje brez droge.

Za več informacij pokličite na UP Društvo za pomoč zasvojencem in njihovim svojcem Slovenije 01 434 25 70, pišite na [email protected]
ali pa preberite informacije na naši spletni strani www.drustvo-up.si

UP Društvo za pomoč zasvojencem
in njihovim svojcem Slovenije
Default avatar

leiito

društvo UP je napisal/a:
Glede na vašo trditev je sklepati, da zdravljenje v komunah in drugih terapevtskih skupnostih ne obsega tudi postopne reintegracije.

Čemu je potem potrebno in smiselno v komuni/skupnosti ostati toliko časa? Kaj potem počnejo, če se ne pripravljajo na reintegracijo.

Glede na to, da ste očitno aktivni pri delu z zdravljenimi odvisniki, ali nam lahko posredujete podatke o tem kolikšen je odstotek uspešnosti (če uspeh definiramo kot abstinenco po 12 mesecih od vrnitve) pri zdravljenju v različnih komunah? Koliko bolj ali manj so uspešne v primerjavi z drugimi terapevtskimi skupnostmi?

Če podatkov o uspešnosti terapevtskih skupnosti tudi vi nimate, ali lahko predstavite svoje? Kolikšen % vseh, ki vas obiščejo in začnejo sodelovati v programu je čistih po enem letu? Kolikšen je ta odstotek pri tistih, ki so k vam prišli iz komune?

Tovrstnih podatkov namreč komune in skupnosti iz neznanih razlogov ne objavljajo, čeprav gre za ključno informacijo. Redkobesedni so tudi pri opisovanju psihoterapevtskih modalitet, ki jih uporabljajo. V glavnem govorijo o vrednotah in se delijo na tiste s poudarkom na krščanskih in druge, bolj "znanstvene".

Glede na število terapevtskih skupnosti v RS je zdravljenje odvisnikov postalo velik posel, na kar kažejo tudi razni javnosti bolj ali manj znani škandali, vsi po vrsti povezani z denarjem.

Čeprav so namreč terapevtske skupnosti neprofitne ustanove to ne pomeni, da njihovi direktorji in sodelavci niso včasih zelo dobro plačani. Ne vem če to velja za druge, ampak bilanca npr. Dianova-e je bolj podobna kaki finančno-svetovalni firmi. €7 mio aktive, skoraj nič fiksnih osnovnih sredstev, prek €1 mio za plače, nagrade in stroške zaposlenih.... a Dianova je vsaj transparentna. Pri drugih skupnostih ni najti ne podatkov o uspešnosti, ne objavljenih bilanc, čeprav vse po vrsti dobivajo subvencije nas, davkoplačevalcev.

Težko si predstavljam, da pri zdravljenju kake druge bolezni organizacije, ki zdravljenje ponujajo ne bi navajale podatkov o uspešnosti in podrobnosti metodologije. Pri t.i. rehab-ih v ZDA je stopnja uspešnosti po pravilu del osebne izkaznice "podjetja".

Podobno velja za cene. OP tega topica ni dobila odgovora na svoje vprašanje koliko stane detoks, koliko komuna, skupnost itd.

Preseneča tudi, da terapevtske skupnosti ne sodelujejo na tem forumu in ne izkoriščajo priložnosti, ki jih internet ponuja za posredovanje informacij odvisnikom in njihovim bližnjim ter za medsebojno komunikacijo zdravljenih, ozdravljenih in ostalih, ki jih to zanima. Tovrstni forumi v drugih državah, celo v Bosni, so dobro obiskani, stalno potekajo mnoge debate (kar ni možno npr tukaj, zaradi nerazumljivega zamika), število aktivnih članov pa sega tudi v tisoče.

Vsi pristojni za tematiko odvisnosti so polni besed o tem kako da se je treba o tem pogovarjati, obveščati javnost, kako je nujno, da se starši (in otroci) informirajo o problematiki drog, 300.000 alkoholikov, 30.000 odvisnikov od prepovedanih drog... Internet je idealno sredstvo, debata na forumu pa z 1-tedenskim zamikom. ???
Default avatar

se strinjam

Zelo se strinjam z vami, leiito.
Tudi sama bi rada delila izkušnje, dobila koristne nasvete...v zvezi z odvisnostjo od drog, pri tem pa ostala anonimna. S tem želim povedat, da bi mi zelo odgovarjalo "se pogovarjati" na forumu in ne po telefonu. Je pa res moteč zamik objav, ki lahko traja tudi cel teden. In če bi terapevtske skupnosti imele strokovnjaka, ki bi vsak dan sodeloval na forumu, bi bilo to več kot dobrodošlo. Mogoče bi lahko vi pri tem kako posredovali?
Lp
Default avatar

leiito

Spoštovani Se strinjam, povsem razumem vaše želje in potrebe.

Glede tega zamika. Vprašanje čemu je potreben se je pojavilo že večkrat in vsakič ostalo brez odgovora. Logično je, da želijo s tem doseči, da se na forumu ne bi pojavljale neprimerne vsebine (ponudbe in povpraševanja, recepti za samomor, žaljivi posti..).

Na drugih forumih poteka komunikacija v realnem času, naloga moderatorjev (ki imajo možnost neprimerne vsebine izbrisati ali sploh preprečiti tovrstne objave) pa je skrbeti za primernost postov.

A glede na to, da so se v preteklosti taki posti že pojavili, predvsem pa, ker prihaja do tolikšnega zamika je očitno, da moderatorji tega foruma svojega dela ne opravljajo dobro.

Dvomim, da bi s svojim posredovanjem dosegel kake spremembe, rešitev je samostojen internetni forum namenjen tematiki drog. Gre za minimalno investicijo v spletno stran, program za forume je brezplačen. Sam tega ne morem storiti, a če kdo želi narediti nov forum, ki bo imel namen pomagati pri problemih odvisnosti, sem mu/ji(m)pripravljen nuditi support.

Do takrat, kot že nekajkrat, vam priporočam tuje forume kot sta heroin-detox-com in zlasti www.subsux.com. Na obeh je forum razdeljen na "oddelke" namenjene posameznim drogam (alkohol, metadon, heroin, suboxone, kokain itd) in različnim načinom zdravljenja (AA, rapid detox, substitucija, suboxone...). Posebnih pogojev za članstvo ni, Vsak novinec je toplo sprejet in deležen osebne podpore ter kakovostnih nasvetov starejših, pretežno članov, ki so že več let uspešno ozdravljeni.

Kar je meni osebno pri teh forumih najbolj všeč je iskrena in zelo osebna podpora tistim, ki se odločijo za korak v pravo smer in se na svoji poti srečujejo z različnimi psihološkimi, fiziološkimi in drugimi ovirami. Čeprav je zdravljenje odvisnosti zelo subjektivno se vseeno pojavljajo tipični vzorci in vedno se najde kdo, ki se je že srečal s to ali ono težavo in s svojimi osebnimi izkušnjami pomaga odvisniku korak po korak doseči etapni cilj.

Predvsem je tovrstna podpora v popolnem nasprotju z odnosom, ki ga je odvisnik deležen v naših metadonskih ambulantah, kjer ga nihče ne pohvali za znižanje doze ali obdobje brez primarne droge. Pravzaprav metadonske ambulante na noben način ne stimulirajo odvisnika, da bi se vsaj poskušal osvoboditi. Prej nasprotno.

Na obeh forumih so člani tudi zdravniki (so pač poklicna skupina, kjer je zlorabe drog največ zaradi dostopnosti), veliko je medicinskih sester in bratov ter strokovnjakov z drugih področjih, tako da so nekatere debate na zelo visokem nivoju, objavljajo se najsodobnejša dognanja na področju "adiktologije", pogosto sodelujejo tudi predstavniki različnih organizacij, ki nudijo take ali drugačne storitve ali produkte namenjene zdravljenju odvisnosti.

Seveda se ob velikem številu članov razvijejo najrazličnejše debate in tako kot pri drugih forumih pogosto postane t.i. message board del socialnega življenja člana, sklepajo se celo prijateljstva itd.

Moderatorji na teh forumih svoje delo opravljajo brezplačno, gre bolj za častno funkcijo, ki jo po pravilu opravljajo člani z daljšim stažem in ugledom na forumu. Itak tega dela ni prav veliko.

Morebitna Ovira na tujih forumih je jezik, komunikacija je pač v angleščini.

V Sloveniji so forumi postali zelo popularni in aktivni, imajo jih različne interesne skupine, of ljubiteljev Alf do gobarjev in vrtičkarjev, je po svoje res presenetljivo, da za tako velik družben problem kot so droge ni virtualne točke, kjer bi ljudje komunicirali in izmenjevali izkušnje.

Ta forum svojega namena ne dosega, širši javnosti ni znan, dvomim tudi, da je prav hudo obiskan. Bolj kot ne se zdi namenjen reklamiranju enega od mnogih društev, ki se ukvarjajo s tematiko drog.

Očitno bo res treba aktivirati novega po zgledu uspešnih forumov v tujini.
Default avatar

se strinjam

Spoštovani leiito.
Ko prebiram vaše odgovore, razmišljanja, razlage, ugotovitve...si ne morem kaj, da ne bi pomislila "kaj bi dala, da bi imela takega človeka za pogovor". Žal sem svojo drugo polovico življenja obkrožena z ljudmi, ki so daleč od dobrega sogovornika, ali pa je z mano kaj narobe. Če si smem dovoliti, bi vas rada vprašala kateri je vaš poklic oziroma izobrazba ali celo hobi. in morda še vaša starost?
Default avatar

tanja.up

Spoštovana leiito in vsi, ki ostajate v anonimnosti iz kakršnihžekoli razlogov,

menim, da ni rešitev v statistikah in v trženju ampak v prvem koraku izzstopa iz anonimnosti in iz občitka, da si je mogoče pomagati sam. Morda je. Morda!

Vsekakor pa terapevtske skupnosti, s katerimi delamo pri nas, sodijo v mednarodno sodelovanje, kar pomeni, da se gre na zdravljenje v tujino. Pri nas pa se izpelje program Reintegracija, ki se nahaja v Ljubljani.

Preberite več na www.drustvo-up.si ali pa nas pokličite na 01 434 25 07 in boste izvedeli veliko več informacij, kot jih imate do sedaj.

Veselimo se srečanja z vami!

Vse dobro in lep pozdrav
tanja.up
Default avatar

leiito

Izobrazba: anglist Poklic: stiki z javnostmi Starost: 39 Hobi: intertetni forumi

Citat: menim, da ni rešitev v statistikah in v trženju...
Kdo pa na teh straneh karkoli trži razen vas?

Glede statistik, ne gre za to, da so rešitev, a če se nekdo zanima za različne opcije zdravljenja, in vse tako ali drugače stanejo, si po mojem mnenju zasluži, da ponudniki zdravljenj, reintegracij...povedo kaj o uspešnosti svojega pristopa. Taka je vsaj praksa pri drugih zdravljenjih, res pa je tudi, da so statistike zdravljenja odvisnosti lahko nezanesljive zaradi problematične metodologije, vprašanja definicije uspeha in ker jih pač, če in ko, merijo in navajajo komercialni ponudniki storitev sami.

Glede anonimnosti, to je praksa vseh internetnih forumov, ljudem pač ustreza, da brez skrbi za reakcijo okolice izražajo svoja mnenja, pri občutljivi temi kot so droge še toliko bolj, a glede na to, da nekateri ne skrivamo niti svojega email naslova, je težko govoriti o neki hudi anonimi.
Default avatar

Doprinos

Leiito
Upam, da ti je v teh letih vendarle uspelo najti podatke in razčleniti definicijo uspešnosti na substituciji ali v terapevtskih programih, in da si tudi našel kakšni so stroški zdravljenja-vzdrževanja substitucije in kakšni terapevtskih programov. Poleg tega pa še to: cilj obeh pristopov je namreč različen. Seveda je posameznik dovolj svoboden, da se odloči, kaj mu najbolj ustreza. Zase (ti) lahko povem, da sem že (še vedno:) 10 let navdušen nad svojim življenjem in še kar traja, poznam tudi dosti drugih, ki so se odločili za kakšno od skupnosti. Do sedaj pa nisem uspel najti zadovoljnega človeka, ki bi zaključil substitucijo in bi povedal podobno. Noben program pa odvisniku ne bo v pomoč, če ga bo predčasno zapustil ali imel vmes fige v žepu:) No, do sedaj si že našel podatke:). Ker se zanašaš na številke: uspešnost (svoboda, odgovornost, zadovoljstvo) tistih, ki so zaključili razne terapevtke programe je okoli 85%, programi-tisti, ki jih poznam, trajajo recimo od 2,3,4 leta. Iz substitucijskih programov pa po 6,7...10,11 letih prihajajo ljudje, ki se bojijo lastne sence. Celo verjamem, da se je komu tudi preko substitucije uspelo postaviti na noge, pa ne zato, ker je program tako dober, ampak, ker se je imel rajši, kot pa je program imel njega.
Društvo-UP: kot "zdravljeni odvisniki po prihodu iz komune ali iz katerekoli druge terapevtske skupnosti" nimam velikih osebnostnih težav. :) Če pa pomaga, strinjam se, da je lahko dodatna reintegracija za koga tudi dodaten plus.
Default avatar

Iza1976

Jaz poznam samo Društvo projekt človek, Pelikan in pa Up. Ali pozna kdo še kakšno komuno v Ljubljani.
Default avatar

Klementina_Sambolic

Pozdravljena,

Komun sredi Ljubljane ni! Komune in terapevtske skupnosti se nahajajo ponavadi na podeželju, razlogov za to je več; umik iz mestnega okolja, kjer so mladi imeli dostopnost do droge, pa tudi blagodejni vpliv narave in več obdelovalnih površin za vrtičkanje, itd. Razlika med komunami in terapevtsko skupnostjo je ta, da komune delujejo po principu samopomoči;torej, da tisti, ki so že dlje časa v programu zdravljenja, pomagajo tistim, ki so šele prispeli. V programu terapevtske skupnosti pa so prisotni strokovni delavci, kot so terapevtje, psihologi, socialni delavci, ipd.
Kolikor vem ima prav princip komun po modelu Don Pierina v Sloveniji Zavod Pelikan Karitas, Društvo projekt človek pa ima Terapevtsko skupnost v Sopotnici pri Škofji Loki.

Upam, da sem vam z odgovorom kaj pomagala!
---

Klementina Sambolič,
magistra znanosti, zakonska in družinska terapevtka

http://zavod-druzinskaharmonija.si/
Default avatar

Malia

Sploh se ne cudim vsej tej vzhicenosti gospe leiito.... Saj prosti cas zapravlja na forumih.... Polnih bedarij in lazi, laznih identitet itd. Za komuno sigurno ni prvi premik na internetu. Sploh pa leta 2009 ko so bilr vse teme ze ogromno zapisane na spletnih straneh. Tudi to da v Sloveniji so komune toda niso tako dobre kot v tujini. Detox itd.... To ni zdravljenje če se telesu se vedno dodaja nekaj. Sama sem bila leta 2008/2009 zaradi kolrgice in brata ker moje šole ba raznih srečanjih v bertokih v drustvu pelikan. Kapo dol. Tudi ce je to katoliska zadeva, sama sem ateist, nobenega ne posiljujejo z vero. Ljudje dejte se pozanimat o takih zadevah na društvih... In ne pri metadonskih zdravnikih ker letno dobilo 800.000€ zgolj zaradi prodaje metadona ki je se hujsi za telo kot heroin! Tiat ji se bo zelel odvadit ne bo googlal forume 🙄😉

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren