Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

alergijski rinitis

Default avatar
Pozdravljeni Tanč! Ponovno se obračam na Vas z vprašanjem. Naš skoraj 3 letni sin je imel pred tednom zelo suho kožo, katero smo nekoliko sanirali z Riboderminom. Je pa pediater rekel, da ima alergijski rinitis. Nekaj sem že brskala po iskalniku, a ustreznega odgovora nisem zasledila. Kaj dejansko je alergijski rinitis? Ali je to seneni nahod? Sin kakšnih vidnejših težav nima, razen že omenjenih težav s kožo. Pediater mu je tudi natačno pogledal nosnici in dejal, da je sluznica močno odebeljena. (mislim, da je rekel tako-upam, da nisem izustila kakšne bedarije :))Predpisal mu je Flonidan, katerega jemljemo en teden. Če bo stanje ok kontrola ni potrebna. Kaj sploh povzroča alergijski rinitis? Nekaj sem prebrala, da vzroki niso pojasnjeni. Kako se kaže?

Morda še to: po prvem letu starosti je imel sedemkrat zaporedoma vneta ušesa. Na Amoksiklav je imel hudi reakcijo diareje, zato je prejemal Hiconcil, nazadnje pa Dexamatason, ki ni kaj prida pomagal. Pediater je že takrat dejal, da ima alrgijski rinitis (brez kakršnih koli testov) in nam predpisal Flonidan. A se je po tistem stanje stabiliziralo. Sedaj pa so s e začeli tile problemi najprej s "cvetočo" kožo, katero mažemo z Elocomom, negujemo pa Z Riboderminom ali Bepantenom. In na podlagi tega naj bi imel alergijski rinitis.

Ker Vaše mnenje zelo cenim in spoštujem, me zanima kaj o vsej tej stvari menite Vi. Kaj mi svetujete? Ali naj zaprosim še za kakšne dodatne preiskave..? Za odgovor se Vam že vnaprej najlepše zahvaljujem. LP
Default avatar
Pozdravljeni, helly,
alergijski rinitis je seneni nahod, torej nahod, ki nastane zaradi alergije na nek inhalatorni alergen. To pa je lahko pršica v hišnem prahu, lahko je cvetni rpah, travni pelodi, pelodi zgodnjih ali poznih dreves ...Alergija se pri otroku kaže najprej preko črevesnih znakov (dojenček: driska ali zaprtje, sluz, krvave nitke v blatu, neuspevanje), nekje sredi prvega leta življenja se začne kazati že preko kožnih znakov (=atopični dermatitis), okoli 2-3, leta se začnejo težave z dihali. Kot seneni nahod ali kot astma, pogosto oboje.
Pogosti nahodi, ki niso zelo povezani z okužbo (torej brez vročine, bolj kihanje, izcedek iz nosa, srbenje nosa, solzenje oči), pogosta vnetja ušes, predvsem izlivna vnetja, nam vzbudijo sum tudi na alergijski rinitis, še posebej ob pozitivni anamnezi alergij v družini in težav, ki jih je otrok imel v dojenčkovem obdobju (prebava, neuspevanje, kožni znaki).
Alergijski rinitis zdravimo z antihistaminiki (vi imate Flonidan), rednim čiščenjem nosa s fiziološko (s tem z nosnih dlačic odstranjujete alergen, npr. prah ali cvetni prah). Kožo v poslabšanju zrdavimo s kortikosteroidnimi mazili (Elocom), sicer pa z negovalnimi kremami (Ribodermin, hladilno mazilo, drugi pripravki).
Pogosto si alergije dokažemo s testiranji, mnogokrat pa je pravzaprav nepotrebno. Če vemo, da ima otrok težave v začetku maja,potem gre za nek cvetni prah in je nepomembno, kateri točno cvetni prah je to. Za potrditev diagnoze, če nismo prepričani, pa je testiranje potrebno.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč