Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Triletnica in hudi izbruhi jeze

Default avatar

mama treh sončkov

Pozdravljeni,

tokrat sem se tudi jaz odločila za izpoved. Sem mama treh zlatih otrok, starih 14, 5 in 3 let. Začeli so se problemi z najmlajšo hčero, katerih nisem vajena in ne znam prav reagirati oz. obadva z možem ne. Začela je z upitjem, vreščanjem, želi, da je vse po njeno, če ni je takoj vpitje in vreščanje. Največkrat so ti izbruhi jeze pri igranju z starejšo sestrico, če ji ne dam nekaj kar si zaželi, zvečer ko je treba spat,.. Včasih upije tako grozno, da me je kar strah, trudim se jo preglasiti ampak me ne sliši, probala sem z večimi stvarmi, tudi že z večkrat slišanimi, da sem jo prijela in nesla v sobo pri odprtih vratih ji dala sestavljanko in ji naglas rekla, da lahko pride ven, ko bo sestavljanka sestavljena in se neha jokati, enkrat sem jo cela poškropila z vodo, saj je od joka že postala cela rdeča vendar tega nočem več, ker sem imela potem še dolgo slabo vest, probala sem z grožnjami, da ji bom vzela igrače, nič ni zaleglo morda včasih ampak redko.

Veliko sem brala iskala razne rešitve ampak nič od tega ne zaleže, ko pa sem našla eno stvar, ki se jo boji ko hudič kriza, mi je vzgojiteljica rekla, da se to ne sme.
Namreč, nekaj dni nazaj smo se vsi skupaj vsedli za mizo, ji rekli, da jo imamo radi ampak, da smo jezni in žalostni ko se tako joče, vse je razumela, ker je gledala v mizo in vsake toliko časa zavpila nehi, odločila sma se, da boma probala s črnimi pikami, na mizo sem dala dva lista, črni kuli in dve štampilki, razložila sem ji, da je črna pika grda pika, ki jo dobi za nepotrebno drenje, vsak večer, če ne bo joka pa dobi štampilko, ki jo same izbere, ko bo pet štampilk pa dobi nagrado, če bo pa pet pik ji pa vzamem igračo in podarim otroku, ki jo potrebuje.
Ne morem verjeti, da je tako razumela, saj ko se hoče začeti jokati, ji rečem, da bo pika in se takoj neha.

Vzgojiteljici sem to omenla in je rekla, da se to ne sme, ne vem zakaj ne.
Kaj mislite vi o tem.

Bi pa rada še eno mnenje, sem mama, ki se trudi biti dobra mama, verjetno delam napake, za katere ne vem, ampak imela sem pri otrocih toliko vzgojiteljic varuhinj učiteljic, vedno sem se z vsemi razumela in sodelovala, ta vzgojiteljica, ki ima zdaj najmlajšo, me spodbija na vsem in mi neposredno daj sporočilo, da delam vse narobe. Naprimer: na roditeljskem sestanku se pogovarjamo o učenju barv, pa sem jaz predlagala način, po katerem se je učila starejša hči v sosednji igralnici, rumena kot sonček, zelena kot trava, in potem počasi izpuščajo trava, tako se je učila starejša hči v vrtcu in se je naučila, naj povem to, da mi je pred vsemi starši zabila, da je to zgrešen način, da vsak otrok dojema po svoje,sem bila tiho ampak res me zanima, kako lahko otrok dojema travo drugače kot zeleno, ne vem morda je to narobe, samo potem veliko vzgojiteljic dela narobe in zdaj to s črnimi pikami, ko sem ji to omenla sem mislila, da jo bo kap.
Vsak dan vprašam v vrtcu kako je, reče da u redu, pa js rečem a res fajn to, pa že začne, ja ni hotla to ni hotla to, a pet minut nazaj pa da je vse v redu.

Kako se naj lotim svoje hčere, po naravi je zelo glasna, na glas govori še bolj na glas se smeji, je otrok, ki ima ogromno energije, zelo dobro obvlada vse, je dobrovoljček vse nas vedno spravlja v dobro voljo, ko pa začne s trmarjenjem pa ni zdravila, gre do konca.
Ni kriva vzgoja, isto jo vzgajam kot prva dva nič drugače, ampak je toliko drugačna od njiju, po vsem.

No, zdaj sem pa zamorila, ja nč vsak nasvet bo dobrodošel,

lp
Default avatar

racman2

Lep pozdrav!
Tudi mi imamo zadnje čase probleme z našim triletnikom, bolj verjetno, ker je pred tremi meseci dobil sestrico, ampak je malenkost boljš. Prej pa ni bilo toliko dretja in neuboganja.Sem že čist obupana, ker težko poslušam dretje in mi gre res na živce.

Sem pa jaz tudi uvedla tabelo, kjer piše dobra dela in slaba. Za dobro dam delfinčka-štempiljko, za grdo obnašanje pa črno piko. Pa moram rečt, da kar pali. Danes zjutraj je dobil že 2 črni piki preden je šel v vrtec. To pomeni, če bo imel do konca dneva več pik, ne bo gledal tv in dobil piškot, toliko časa dokler ne bo več delfinčkov. Upam, da nisem preveč zakomplicirala.
Se mi pa to ne zdi nič spornega, a po mnenju vaše vzgojiteljice je boljš, da otroka zapreš v sobo, da tuli.
Pa saj v onih oddajah o varuškah, jim tudi vedno narišejo ene tabele in potem lepijo slikice, kdo je kaj fajnga naredil.
Default avatar

racman2

Sem napisala odgovor na to temo, pa ne vem kje je zdaj. Se še najbolj ne znajdem tuki gor.
Default avatar

kitarca

Mislim, da ste se resevanja tega problema lotili zelo dobro. Pike ocitno dobro delujejo in to je najbolj pomembno, saj otrok kaze, da razume, kje je vasa meja in kaksne bodo posledice njenega dobrega in slabega obnasanja. meni se zdi to zelo elegantna in diplomatska resitev, taksna, ki bi jo kot mati uporabila tudi sama.
Ne sekirajte se zaradi vzgojiteljice. Ocitno se ne ujameta najbolj, ampak z vsemi ljudmi se pac ne ujamemo, kaj ces. Ona naj pogrunta sistem, ki njej deluje glede discipliniranja otrok v vrtcu, vi pa morate pogruntati svojega za doma. Kot pravite, so si vasi trije otroci razlicni, kljub temu, da imajo isto mamico in oceta, in ste ze sami ugotovili, da potrebujejo razlicne pristope. Ena zdrava kmecka pamet in mamin instinkt sta se vedno najboljsi vzgojni metodi kljub vsem modnim muham in mislim, da ste svoja kar dobro uporabili. Tako da nic ne dvomite v svoje sposobnosti, dobro vam gre.
Default avatar

NATALIJA

Zgleda da so si vsi triletniki podobni.naš bo sicer avgusta star 4 leta ampak pol leta nazaj je bil obup doma in v vrtcu, ni hotel to , ne ono, ne oblečti, dretje če kaj ni po njegovo...
Doma smo se z njim veliko pogovarjali, se z njim ukvarjamo zelo veliko, in nekako je zaleglo, ali pa je samo minil tisto obdobje, ker zdaj je super fant.Vse lepo ubog,a umit, jest,uobke prat, spat...ni problema, vse se d lepo zmenit
Je v v vrtcu problem ker ta vzgojiteljica skoz nekaj teži.
Recimo enkrat je rekla da mu moramo doma dati kazen ker se je v rtcu grdo obnašal, seveda sem jaz rekla, da to morajo one v vrtcu nekako uredit, in da mu jaz ne bom dala kazni doma ker doma je priden.
Drugič se je spet grdo obnašal pa nam je rekla, naj se pogovorimo z njim in vpraševala kakšen pa je doma.In ko smo povedali da doma ni problemov ni mogla verjet.jaz pa sem rekla da doma ni problema, če pa imajo one probleme z njim naj to same rešijo.Mi smo se socer z njim doma pogovorili da se v vrtcu ne sme grdo obnašat in mora biti priden, in za nekaj časa zaleže.
Druga stvar pa je da mu ona v vrtcu ko pač ni priden zagrozi da ga bo dala v banjo( stuširala) in nekaj časa ga je bilo tega strah in nam je skoz to doma govoril, da ga je vzgojiteljica dala v banjo.
Tudi o tem smo se pogovorili z vzgojiteljico in nam je razložila da mu ona samo reče ko nagaja da ga bo stuširala.Jaz sem ji rekla da se mit o ne zdi prav in naj najdejo nek drug način.Sicer pa sem zvedela da naš fanti ni edini tak bolj živahen fant v vrtcu ampak so še 4 skor hujši.
Zgleda da ta vzojiteljica (je starejša) nima avtoritete, ne pravih vzgojnih prijemov.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic