Med.Over.Net

ARHIV - alternativa in zdravo življenje

Pravilna telesna vadba

Default avatar

Elastika

Naše fizično telo je narejeno za gibanje in vadbo. Če naš način življenja ne ponuja naravnega gibanja mišic in sklepov, se bodo s časom pojavili bolezen in veliko neugodje. Pravilna telesna vadba mora biti prijetna za vadečega in hkrati koristna za telo, um in naše duhovno življenje. Pravilna telesna vadba deluje kot mazivni sistem za sklepe, mišice, vezi, kite in tako naprej, preko pospeševanja krvnega obtoka in večanja gibljivosti.

V jogi gledamo na telo kot na vozilo naše duše na njeni poti k popolnosti. Ta pot zahteva oster razum in močno voljo, oba sta rezultat zdravega telesa in uma. Zdravje pa pojmujemo kot stanje, ko vsi organi delujejo popolno, pod inteligentnim nadzorom uma.

Primarni namen pravilne telesne vadbe, ki je izvajanje jogijskih telesnih položajev – asan, je razviti kontrolo nad umom in povečati moč volje. 'Stranska učinka' vadbe sta fizično zdravje in boljše počutje, ki ju dosežemo toliko preje, kolikor bolj se usmerimo k cilju, ki ju presega. Kljub temu je na začetku potrebno ceniti t.i. 'fizično zdravje', ker sicer bolezen deluje kot ovira pri doseganju in zaznavanju globljih učinkov vadbe. Fizično nezdravo telo je namreč nenehno na poti našim poskusom pomiritve uma, saj se tako telo nikakor noče umiriti. Samo fizično zdravo telo je zmožno tišine. Dejansko se pri fizično zdravem telesu sploh ne zavedamo, da ga imamo. Na primer, dokler je z našimi notranjimi organi (srce, možgani,…) vse v redu, se niti ne zavedamo, da jih imamo. Ko pa je kaj narobe, sproži inteligenca telesa alarm, ki zmoti našo sposobnost biti pozoren.

Zato tisti, ki želi umiriti um, ceni vadbo asan, saj jo prepozna kot pomemben dejavnik fizičnega zdravja in orodje za zmanjšanje možnosti, da bi njegovo telo postalo ovira pri vadbi meditacije in s tem pomiritvi ter prevzemanju nadzora nad umom. Kljub temu pa ne smemo gledati na asane, kot na terapevtsko vadbo, saj s tem začnemo gojiti določena pričakovanja, ta pa so le druga oblika napetosti. Bolj pomembno je prisluhniti telesu, njegovi inteligenci, vsi odgovori so znotraj nas, če nam le uspe izklopiti razum, ki ustvarja prej omenjeno napetost.

Pravilno izvajanje asan vedno vključuje tudi globoko dihanje, vadbo sproščanja in koncentracije. Um, ki je po naravi nestanoviten in nenehno vznemirjan s strani čutnih vtisov, se umakne navznoter, stran ob čutnih objektov, osvobodi vseh motečih dejavnikov in počasi ukloni našemu nadzoru. Za največji učinek je potrebno vsako asano izvesti zmerno hitro, jo držati dlje časa (že sam termin asana pomeni stabilen položaj) in s čim večjim zavedanjem. Jogijske telesne vadbe, v njeni celovitosti delovanja na celotno bitje, ni mogoče primerjati z nobenim drugim sistemom.

Na ta način postaja telesna vadba oblika meditacije, meditacije v gibanju, in nam pomaga zaznati nekakšno inteligenco za tistim, kar imenujemo 'jaz' v vsaki celici našega telesa. Ta inteligenca je sposobna vzdrževati telo, uravnotežiti njegovo delovanje in popolnoma skrbeti zanj (tudi tako, da proizvede bolečino ali tisto, kar imenujemo bolezen, če je potrebno).

Razlika med pravilno (jogijsko) telesno vadbo in drugimi oblikami telesne vadbe, ki pogosto neuravnoteženo razvija telo ali mu (na dolgi rok) celo škoduje (ekstremni in profesionalni šport) nam tako postane veliko bolj jasna in očitna. Pravilna telesna vadba uravnoteženo razvija celo ''vidno'' telo (mišice, tkiva, sklepe, kožo,…) kot tudi ''nevidno'' (masira notranje organe in žleze ter usklajuje in stimulira njihovo delovanje; vpliva na krvni obtok, pospešuje izločanje strupov in krepi živčevje) ter, kar je še posebej pomembno za doseganje uspeha in sreče v našem življenju, omogoča, da prevzamemo kontrolo nad umom, spremenimo pogled na življenje in ga transformiramo v pot k ljubezni, miru in popolnosti.

''Pomembno je prisluhniti telesu, njegovi inteligenci, vsi odgovori so znotraj nas, če nam le uspe izklopiti razum, ki ustvarja napetost.''

Svami Venkatsenanda
Usoda pozna poti po katerih se ji izogibaš.

Blog >>>
Glina zdravi http://trgovina.over.net/home.php?cat=382