Starševski čvek

Kupujmo slovensko - Iz prodaje so umaknili hruške, ki so imele preveč pesticida klormekvat. Pridelali so jih v Sloveniji

Default avatar
http://24ur.com/novice/slovenija/prodaj ... ruske.html

Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano obvešča vse potrošnike o umiku hrušk conferance slovenskega porekla iz prometa. Hruške proizvajalca Kmetija Bostele iz Zdol so imele preseženo mejno vrednost pesticida klormekvat, ki je v Sloveniji registriran kot rastni regulator v pridelavi žit.
Default avatar
Porkiš, jaz pa sem danes kupla hruške v Lidlu iz Latinske Amerike. Tudi ziher polne pesticidov in še kakih sredstev za obdelavo pred transportom.

Pa zdaj vidim, da tudi slovenske niso kaj boljše. Si me potolažila.:)

Jaz kupim kar je ugodno in tudi kvalitetno. In na žalost to pač niso vedno slovenski proizvodi. Nimam toliko penkijev, da bi se lahko šla lokal patriotizma, ki tega početja niti ne opraviči vedno. Na žalost a tako je.
Default avatar
in kako hudiča veš, katere hruške so to, al gor piše, da so od kmetije Bostele????????

Kaj pa zadnjič-v Šparu, za katere hruške in jabke je šlo? A kdo ve????


Me vse tako pi....., da bi kar popizdila!!!!!
Ker ravno uvajamo 'zdravo sadje in zelenjavo' našemu 6 mesečniku.

In ker smo vse to požrli iz Špara!! In kje so zdaj ble te blesave hruške? A v mercatorju?
Default avatar
KJE so jih prodajali oz. kje so jih umaknili iz trgovine???? Mercator, Spar,itd. KATERA TRGOVINA???
Default avatar
http://www.mkgp.gov.si/si/novinarsko_sr ... 398751c14d
Thats all we got:
21.04.2008
Obvestilo potrošnikom o umiku hrušk

Ljubljana, 21. 4. 2008 – Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, organ v sestavi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, obvešča vse potrošnike o umiku hrušk »Conferance« slovenskega porekla iz prometa.

Hruške »Conferance« proizvajalca Kmetija Bostele iz Zdol so imele preseženo mejno vrednost pesticida »klormekvat«, ki je v Sloveniji registriran kot rastni regulator v pridelavi žit.


Pridelovalcu je bil umik živila iz prometa odrejen v petek 18. aprila in se izvaja pod nadzorom Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano (IRSKGH) in Zdravstvenega inšpektorata RS (ZIRS).


IRSKGH je bil obveščen o neustreznosti živila preko evropskega sistema hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF), potem ko jih je ZIRS v okviru letnega programa vzorčenja odvzel z namenom preverjanja skladnosti z zakonodajo na področju pesticidov.
Default avatar
[quote kjeeee]KJE so jih prodajali oz. kje so jih umaknili iz trgovine???? Mercator, Spar,itd. KATERA TRGOVINA???[/quote]

Žal ni problem v tem, za katere hruške SO ugotovili, da so kar-pač-že-so. (Te so najbolj verjetno res povsod umaknili iz prodaje). Problem je v sadju in zelenjavi in mei in ..., za katere pač nihče NI ugotovil tega. Verjemi, da jih je veliko. N. pr. vsa nekontrolirana živila na tržnici - še vedno mislim, da imam boljše možnosti, če kupim v veliki trgovini, kjer se najbrž vsaj malo bojijo kontrole, kot pa pri tistih, ki jih prav nihče ne nadzira ....
Default avatar
Sprašujem se od kod je ta snov prišla v hruške???

Pridelovalec je sigurno ni vbrizgaval vanje!!!

Glede na situacijo v naši vasi, je bil po mojem to kak nesramen sosed.
Default avatar
Vbrizgaval ne, najbrž zalival! Kak sosed bi to vseeno težko naredil se mi zdi :)
Default avatar
Ni vbrizgaval, je pa škorpil sadje s tem...

Za tiste, ki kupujete z ekoloških kmetij in se vam zdi, da jeste zdravo:

Poznam primer, kjer imajo ekološko kmetijo in gojijo tudi ovce. In taki z ekološko pridelavo ne smejo kupovati zdravil za živali. Ima pa ta človek dobrega prijatelja, ki tudi goji ovce in nima ekološke kmetije, tapa lahko kupuje te stvari za svoje ovce. Nadaljevanje vam je verjetno jasno...

Pa ena gospa tudi z ekološke kmetije prodajaj svoje izdelke na tržnici. Ko zmanjka njihovih izdelkov, gre do enega kmeta (ni eko) in prodaja njegove izdelke.

Nauk: Samo če si sam pridelaš, veš, kaj ješ!