Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Cepljenje in avtizem!

Default avatar
Zanima me ali cepljenje proti mumpsu, rdečkam in ošpicam naj bi povzročalo avtizem pri otroku. Otrok je bil do enega leta starosti povsem normalen, po cepljenju pa je postal popolnoma drug otrok! To je trdila tudi znana filmska igralka, ki je bila gostja v oddaji Oprah Show in ima tudi sina avtista!

Imam 5 mesecev starega fantka in me zelo skrbi! Avtizem je popolnoma nekaj drugega, kot pa malo povišana telesna temperatura! Saj ne da delam paniko,vendar me skrbi!

Hvala in lp

Nina
Default avatar
Spoštovani,

zaenkrat znanstveno ni dokazano, da bi bil avtizem res posledica cepljenja, Se pa pojavlja v istem obdobju kot prva cepljenja kot pojav, pridružen cepljenju.


Lep pozdrav,

Eva
Eva Grilc
Default avatar
Ampak povezava med OMR cepivom in avtizmom vseeno obstaja. Več študij je bilo izvedenih, katerih izsledki so, da obstaja vzorec, da ima večina avtističnih otrok 3x višjo stopnjo protiteles proti ošpicam.
Default avatar
Vzrocna povezava ni bila nikoli dokazana. Doloceni znaki se lahko pojavljajo socasno, ne da bili kakorkoli povezani, vcasih pa imajo celo skupni vzrok pojavljanja (a so med seboj neodvisni).
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
[quote Nina P]Vzrocna povezava ni bila nikoli dokazana. Doloceni znaki se lahko pojavljajo socasno, ne da bili kakorkoli povezani, vcasih pa imajo celo skupni vzrok pojavljanja (a so med seboj neodvisni).[/quote]Me zanima, če bo kdaj znanstveno dokazana povezljivost, kaj porečete takrat? Seveda, teoretično vprašanje, ali celo retorično. Radovednost pa le obstaja.
_ * _ * _ * _* _* _ *

Itak se vedno zgodi drugače, kot pričakujem :)
Default avatar
Ali ste morda kdaj pomislili, da imajo ti otroci lahko trikrat vecji titer protiteles, ker so po rednem cepljenju nekoc nekje prisli v stik z virusom ospic. Ce ne bi bili cepljeni, bi zboleli, tako pa so le reagirali s povecanim titrom protiteles, ki so virus obvladala. Znano je, da je ena od komplikacij ospic lahko tudi meningoencefalitis in posledicno okvare centralnega zivcnega sistema. To, da so otroci cepljeni, ne pomeni, da vec ne pridejo v stik s povzrocitelji teh bolezni, le obvladajo jih lazje in hitreje, ter zato ne zbolijo ali pa zbolijo z blazjo obliko. Prav tako sem prepricana, da nimajo vsi avtisticni otroci 3x vecji titer protiteles proti ospicam kot neavtisticni otroci. Imeti avtisticnega otroka je nepredstavljivo hudo in diagnoza se prvic postavlja prav v obdobju, ko je vecina otrok cepljena (mislim, da nekje do tretjega leta). Razumljivo je, da starsi iscejo krivca vsepovsod, se posebno, ker ni cisto jasno kaj avtizem povzroca.

Vsi vemo, da sta povezana npr. visja starost in povisan krvni pritisk, pa nihce zaradi tega ne trdi, da povisan krvni pritisk povzrocajo sivi lasje (ceprav bi studija zagotovo pokazala, da imajo ljudje s sivimi lasmi bolj pogosto povisan krvni pritisk kot tisti,ki nimajo sivih las). Kdor je preprican, da cepljenje povzroca avtizem, otrok seveda ne bo cepil. K sreci so taksni starsi v manjsini. Ali je kaksna studija dokazala, da med necepljenimi otroci ni avtisticnih otrok? Dvomim. Le to bi namrec bil zanesljiv dokaz, da je cepljenje tisto, ki avtizem povzroca. Verjetno pa je kot vedno resnica vecplastna in avtizem povzroca mnozica dejavnikov, tako genetskih kot tistih v okolju. Dvomim, da ga povzroci cepljenje z OMR. Lep pozdrav vsem!
Default avatar
Draga Nina,

povezava med cepljenjem (OMR) in avtizmom je bila dokazana (ZDA, 2007, 2008), zato se ne sklicujte več na to, da ni bila. To namreč trdite tisti, ki na noben način NOČETE, da bi bila dokazana, kar ni ne znanstveno, ne strokovno, ne etično, ne človeško, da o objektivnosti ne govorimo.

Če želite vam lahko te dokaze posredujem, a prepričan sem da jih že poznate, vsaj morali bi jih, če se že ukvarjate s cepljenjem.

Lp, Primož
Default avatar
Ni res. Vzorčna povezava ni in ni bila dokazana. Pravi biološki poskus so izvedli na Japonskem, kjer so najprej zmanjšali, potem pa za določeno obdobje prenehali cepiti proti MMR; avtizem je pri necepljeni populaciji stalno naraščal (v primeru vzročne povezave bi moral upasti).
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... tid=554056
Vsa zadnja poročila striktno poudarjajo, da epidemiološke, vzročne povezave med MMR cepljenjem in avtizmom niso dokazali in zelo svarijo pred ponovnim pojavom ošpic zaradi opuščanja cepljenja. Če imate morda v mislih spodnji primer sodne prakse, zelo dobro veste, da je šlo za povsem drugo ozadje (deklica pa je imela redko mitohondrijsko motnjo).
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... id=2336894
Pri razskavah avtizma vsa nova spoznanja vodijo v genetiko: in ugotavljanje okvar posameznih genov, ki so odgovorni za nastanek beljakovin (encimov), ki imajo za posledico spremenjen metabolizem možganov.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... id=1636504

Zadnji zaključki nacionalne akademije o cepljenju in varnosti: http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=10997#toc
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Cepljenje povzroča avtizem, vsaj v primeru mojega sina je bilo tako. Kako je sedaj (ukinili naj bi določene konzervanse v cepivih), pa ne vem. Kaj več pa tako ne smem napisat, ker itak ne bo objavljeno (slabe izkušnje s tem forumom pač).
lp.ignac
Default avatar
Spoštovani Ignac, v kolikor vtipkate svoje ime v iskalnik boste ugotovili, kolikokrat sva se že pogovarjala v preteklosti. Omenjali ste tudi povezace avtizma in tiomersala v cepivih. Ena izmed zadnjih ameriških študij, v kateri so primerjali pojavljanje avtizma v času "tiomersalnih" cepiv in cepiv "brez tiomersala" je pokazala, da indicidenca avtizma ni prav nič spremenjena, oz. celo ves čas rahlo narašča (kar pripisujejo tudi boljšemu zaznavanju in zgodnejšemu zaznavanju motnje). Američani so namreč razvili kup testom, s katerimi že v prvi polovici otrokovega življenja iščejo znake, ki napovedujejo razvoj avtizma.
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Danak, tole pa ni samo nehigienično, ampak že kar fašistoidno. Najprej otroka uničite s cepivi, zdravili, hormonskimi sredstvi, (s težkimi kovinami) onesnaženo hrano in okoljem, potem pa krivdo naprtite njihovim "mentalno bolnim" staršem, češ da avtizem pri otrocih povzroča shizofrenija.

Če je kaj shizofrenega, potem je to tako razmišljanje in tisti ki tako bolno razmišlja. Če ste profesionalec s tega področja, vas je lahko sram.
Default avatar
Žal, vsebine članka očitno niste razumeli, saj je komentar, ki ga pišete Dani, čisto zgrešil poanto. Že dolgo je znano, da se določene motnje družinsko mnogo pogosteje pojavljajo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Zdravo. Sicer sem nova na tem forumu in se nočem kaj preveč pametne delat ampak bi podala še moje mnenje. Če bi cepivo res povzročalo avtizem ali ne bi bilo potem veliko več obolelih otrok po tem cepljenju? Samo vprašam. Kolikor mi je znano, je cepljenje po zakonu obvezno in bi prišlo verjetno do večjga števila obolevnosti pri otrocih. Mimo grede, ali je znana številka obolelih otrok za avtizmom, ki so bili cepljeni?

Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani, nobena raziskava ni pokazala vzročne povezave med cepljenjem in avtizmom. Natančnega absolutnega števila otrok pri cepljenih ali necepljenih otrocih pa, žal, ne vemo, saj se avtizem po diagnostičnih kriterijih (ki se intenzivno dopolnjejujo šele v zadnjih letih) več in natančneje diagnosticira šele v zadnjih desetletjih (čeprav je po historičnih opisih obstajal od nekdaj).
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Jaz pa bi dodala le toliko:

Oba otroka sem dala brez razmišljanj cepit, s tem da je mlajši hudo prizadet oz otrok s posebnimi potrebami (epilepsija, razvojni zaostanek...).Moja odločitev je bila osnovana na dejstvu, da dokler bolezen obstaja, do takrat bom omogočila otrokom, da jih pred boleznijo zaščitim....torej cepim.

Ker se profesionalno ukvarjam z spremljanjem neželenih učinkov vseh zdavil, sem še kako seznanjena z posledicami jemanja zdravil, cepiv...

Bi pa dodala nekaj, kar se mi zdi pomembno: dokler je človek zdrav in z njim ni nič narobe, bo sprejemljivost, da ima cepivo lahko neke posledice , zanj nesprejemljiva. Zakaj? Ker je človek zdrav....Drug primer - težko bolan človek , pa bom v tem primeru vzela mojega sina, ki mora preprečevati nadaljevanje bolezni oz. poslabšanje stanja je podvržen težkim zdravilom, z tećkimi neželenimi učinki....v tem primeru se nihče ne ukvarja s tem koliko škode mu bo povzročilo zdravilo, ampak koliko KORISTI bo imel od njega....

Logično je, da ni nobena stvar neškodljiva, gre za to, da je razmerje korist/tveganje vedno v prid koristi....

Verjetno bi bilo vsakemu staršu, ki bi imel necepljenega otroka in bi ta otrok zbolel za npr....neko otroško boleznijo....imel posledice zaradi bolezni, hudo da otroka ni cepil....Ampak dokler je otrok zdrav o tem ne razmišljamo in vidimo samo negativne lastnosti....Vprašajte bolnika z rakom, če se kaj ukvarja z neželenimi učinki zdravil:)))
Default avatar
To je vaše mnenje, ki pa je žal napačno, saj koristi pri cepljenju ni-torej ne pride v poštev tehtanje, korist/tveganje. Pa še o zdravljenju raka; znanec je umrl za rakom,po tem, ko so ga 3 (tri) leta neuspešno zdravili z "vrhunskimi" terapijami in zdravili. Nazadnje pa so povedali,da so prepozno odkrili raka....(3 LETA !!!)

lp.
nekateri smo pač drugačnega mnenja
Default avatar
S cepljenjem so bili preprečeni milijoni primerov obolenj in smrti zaradi črnih koz; celo izkoreninili smo jih s cepljenjem, pa milijoni primerov otroške paralize, prav tako je bila bolezen izkoreninjena v večini držav, pa milijoni primerov in smrti davice, tetanusa, ošpic.... No ja, kdor noče razumeti, pač ne razume...
Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar
Branko, ne morem mimo vašega odgovora....

Korist pri ceplejnju je ta, da ne pokasiraš določenih bolezni....kajne?

O bolnikih z rakom - vemo kakšna je usoda v večini primerov, govorim o tem, da ljudje z življensko ogrožujočimi stanji ne razmišljajo o tem kakššni so stranski učinki zdravil ampak jih jemljejo v upanju, da obvladajo boolezen.

Pa vam takole razložim - moj otrok ima hudo obliko epilepsije in jemlje od svojega 6 meseca težka zdravila, ki imajo težke neželene učinke....jaz kot mama bi po vašem morala reč: NE, moj otrok pa tega že ne bo jemal, ker so posledice lahko take in take....??? Seveda ne: tu razmislim ali korist( manj napadov - manj "kurjenja" možganov ali tveganje (npr obolenje jetr itd...)....in kot mama sem odgovorna za zdravje svojih otrok, ki jih niti slućajno ne bi podvrgla boleznim, ki jih s ceplejnjem lahko preprečim....neželeni učinki so in vedno bodo samo izbiramo lahko kaj nam je ljubše....
Default avatar
Moram pritegniti Primožu. Povezava med cepljenjem in avtizmom je bila dokazana in dobljena na sodišču. Hči ameriškega nevrologa in medicinske sestre je bila deležna te diagnoze, starša sta pa dala skozi celo kalvarijo, da sta dokazala povezavo. Deklica je imela pred cepljenjem neizraženo bolezen, ki je izbruhnila po cepljenju. Vendar, eden od petih otrok ima kakšno neizraženo bolezen, ki jo lahko obremenitev organizma z virusi in ostalimi dobrinami v cepivu sproži! Cepljenje ni za vsakogar. Žal. Nekateri otroci so lahko cepljeni, pa jim nič ni, nekateri so celo zaščiteni proti boleznim, proti katerim se cepijo, nekateri pa enostavno ne razvijejo protiteles, nekateri imajo grozljive stranske učinke na cepivo in nekaterim se sproži kakšna bolezen, za katero do takrat niso vedeli, da jo imajo.
Članek je tukaj:
http://abcnews.go.com/Health/MindMoodNe ... 930&page=1

Prosim, nehajte se sprenevedati. Tole je le eden izmed prvih 5000 primerov, ki so trenutno na ameriških sodiščih.
Problem pa je predvsem v tem, da je težko dokazati, da je kakšna reakcija povezana s cepljenjem, ker ste zdravniki tako sveto prepričani v svoj prav, ki je pravzaprav tudi priučen, da ne želite videti teh stvari. Trpimo pa starši in otroci, ki se jim zgodi ravno to, česar nočete videti, pa moramo živeti s posledicami, ne da bi jih kdo priznal in boknedaj, zdravil.

Moderatorji

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije
Nina P