Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med. • Mojca Klančar Dolinar, dr. med., spec. druž. med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Mojca Klančar Dolinar , dr. med., spec. druž. med.

Mojca Klančar Dolinar

Že od majhnega pa jo je privlačil zdravniški poklic, zato izbira študija ni bila presenetljiva. Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 2003, pripravništvo in sekundariat je opravljala v Kliničnem centru v Ljubljani. Že med študijem jo je navdušila podeželska ambulanta družinske medicine s širokimi medicinskimi izzivi, zato je kasneje izbrala omenjeno specializacijo. Specialistični izpit je s pohvalo opravila leta 2012. Svoje paciente obravnava v ambulanti na Škofljici, ki je dislocirana enota Zdravstvenega doma Grosuplje. Nepokretne bolnike pa obišče na domu. V prostem času se kot ostali zdravniki stalno dodatno izobražuje in spremlja novosti. Znanje posreduje tudi mlajšim kolegom. Da lahko zadane naloge čim bolje opravlja in ublaži stres, ki je pogost spremljevalec zdravniškega poklica, pa si polni baterije in povrne nasmeh z druženjem s svojimi najbližjimi – možem, tremi otroki in starši. Z veseljem se povzpne na hrib ali goro ali se z družino odpravi na krajše potovanje. Če slučajno ostane še kaj časa, pa prebere kakšno leposlovje, napiše pesem ali ustvari kipec iz gline.

Helex

Default avatar

hudo mi je

Danes sem dobila od moje zdravnice Helex O,25mg, ker se mi življenje postavlja na glavo. Pa sem prebrala v navodilih, da se ga kar hitro navlečeš. Meni ga je sicer predpisala 1 na dan po potrebi. Ker pa sem danes eno že vzela in moram reči, da me je pomirilo, mi dalo vsaj bistro glavo za razmišljat kako naprej, me je kar malo strah da bom jutri spet. Ker se čutim pomirjena, malo več energije za ukrepat. A mi katera ki ga je imela in ima zna kaj povedati. Ker piše da so kar komplicirane stvari pri odtegnitvi. Ali je to pač napisano ker mora biti.Ne bi rada tega, ampak pogovor, Persen in ostalo v moji življenjsko težki situaciji ne pomaga. Nisam pa pristaš tablet, ampak tokrat sem pa morala. Pa ni kakšna ljubav posredi, ampak egzistenčne stvari. Črno je, črno, brezupno. Hvala.
Default avatar

tudi jaz sem enkrat

...sem ga namreč dobila od osebnega zdravnika. Prav tako kot ti sem prebrala navodila in ne ne piše kar tako. Res se ga lahko navadiš, zato ga ne smeš piti več kot 14 dni. Jaz sem vzela 3 dni zapored, pol pa sem vzela polovičko, zadnji dan pa 1/4. Čeprav se zdravnik z mano ni strinjal sem mu rekla, da jaz tega ne bom pila in nisem. Raje sem posegla po zelišnih čajih, vendar ni bilo takoj učinka, vsaj 14 dni moraš intenzivno piti, da občutiš kakšen učinek.
Sedaj po potrebi vzamem baldrijanove kapljice, zahvaljujoč med.overju, kjer sem prebrala o teh kapljicah in pomagajo. Toda največ si moraš sama pomagati. Če hočeš mi lahko pišeš na mail
[email protected], ne smeš biti sama.
Default avatar

tejkar

moja sodelavka ga jemlje, sicer ga je pred leti redno, sedaj pa res po potrebi, ko jo sesuje. Ja, res se navadiš in res pomaga. Se ga da pa tudi odvadit (tako pravi vsaj ona)saj, če ga ne boš redno jemala dolgoročno ni panike. Bolje tako, kot pa kak živčni zlom.
Default avatar

miriam*

Helex je hudič, res se ga v parih tednih, ob redni uporabi lahko že navlečeš. Če ti ga je pa zdravnica predpisala, ker si v trenutni hudi stiski, ga pa le vzemi brez strahu. Važno, da se zavedaš, da to ni dolgoročna rešitev, čeprav se po njem dobro počutiš.
Default avatar

Enka benka

Helex je super za prebroditev težav. Ni nobeno mamilo, ko nisem čutila potrebe ga pač nisem vzela. Nekaj dni sem bila tako vznemirjena da se vzela tri na dan, nato npr. enega ščasoma pa nič. Nobenega odvajanja vse OK.
Default avatar

katrine35

sama sem ga jemala , ko mi je umirala mami. Ampak tako kot mi je predpisala zdravnica, enkrat na dan, in se ga nisem nič ˝navlekla˝. POmagal pa mi je prebroditi tiste najhušje trenutke trpljenja v mojem življenju!
Z glavo ga jemlji, takrat ko res ne moreš več, pa bo vse ok.

Lp,
Katrine
Default avatar

HUDO MI JE

hvala vam ženske.Saj ga ne bom jemala redno, po potrebi.Ker sem danes že kar mal pospana.Saj drugače sem korajžno bitje, ki se ne da. Marsikdo bi pri tem kar se mi dogaja, po moji krivdi, po krivdi nekoga, ne vem.morda že vrgel puško v koruzo. Ampak se res ne dam, pa se dvigam ko feniks, po vseh udarcih življenja, ki sem jih pa že naveličana, je prišel še en zelo hud. Pa se ne dam, ampak sem zmeraj stiskala zobe in kazala veder obraz, kaj pa je bilo notri, pa vem jaz. Vendar se še taka skala enkrat zalomi. Zato tole, sem rekla, zdaj pa res ne morem več, me bo še fršlok trefnil. A potem bo pa vse rešeno.Hvala vam za napisano, res ste zlate,pa vse lepo vam želim.
Default avatar

licorice

Draga Hudo mi je,

zelo dobro bi bilo, da tudi spregovoriš o svojih težavah - to bi znalo umiriti vznemirjenje in izboljšati spanec.

Poskusi se odpreti in spregovoriti, na forumu, s kolegico, skratka poskusi dati iz sebe.

lp
Default avatar

uluru

Morda bi bil boljši antidepresiv. Sicer traja kak mesec, da začne delovati, ne povzroča pa odvisnosti. Do takrat, ko prime, pa lahko mirno jemlješ helex po potrebi. Navlečeš se ga, če ga jemlješ Srečno.
Default avatar

strag

življo
js tudi občasno jemljem helex 0.5 ker imam full srah v centih,a tako rada ga nebi
psihiater mi je dal cipralex pa ne čutim učinka,..
seveda imamo doma tudi probleme in sm res živčna,rada bi šla na svoje a si ne morem privoščit
lp
Default avatar

Neo Straight Edge

uluru je napisal/a:
Morda bi bil boljši antidepresiv. Sicer traja kak mesec, da začne delovati, ne povzroča pa odvisnosti. Do takrat, ko prime, pa lahko mirno jemlješ helex po potrebi. Navlečeš se ga, če ga jemlješ Srečno.
Če bo jemala Helex, dokler antidepresivi ne primejo se ga bo pošteno navlekla, tudi če jih jemlje po potrebi in takrat ji noben antidepresiv ne bo več pomagal, ker benzodiazepinska kriza je hujša od heroinske ali metadonske. Verjemi, imam izkušnje z Helexi in heroinom ter Metadonom in lahko povem, da je opiatska kriza mačji kašelj v primerjavi z Helexi (na detoksikaciji v Ljubljani sem, zaradi Helexov preživel najhujših 6 tednov svojega življenja).
Ne bi rad nikogar strašil, vendar so to dejstva.
Pa lep pozdrav!