Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

mami in Katrin, dojenje in zmeda... ;-))

Default avatar
Pozdravljeni
Tako kot vse imam tudi sama cel kup vprašanj s tem, kako vzpostaviti čim bolj kvalitetno dojenje za obe.
29.03.2008 sem rodila deklico v 36 2/7tednu. Porod je bil vaginalen, brez EA, zapletov ni bilo, Katrin je zdrava samo zlatenice je imela malo. V krvi je bilo vse OK, koža pa se mi zdi, da je še danes bolj rumenkasta kot ne.
Takoj smo pričeli z dojenjem in mislila sem, da nama hudo dobro gre od rok. Mala ima zelo dober sesalni refleks, slišati je bilo kako na veliko požira, pa vendar je na teži izguboljala, tako, da smo jo 3 dan stehtali pred in po dojenju in vsega skupaj je pojedla 5 ml, čeprav se je slišalo, kot da jih je 50ml....Zato so ji dali dodatek v bolnici, jaz pa sem si mleko začela stimulirati z dojenjem in črpanjem. Pa vendar je bilo na črpanega zelo malo.
Ko sva prišli domov, sem se zelo trudila vzpostaviti dojenje, veliko sem pila,Katrin je bila odpuščena iz porodnišnice s 2700g, ko pride babca prvič je imela 3130, drugič 31555g, do tega drugega obiska sem ji dodajala dodatek. Potem pa sem se odločila, da jo probam ćim večkrat dati na prsi in sem do prakticirala do naslednjega obiska babce, ko je imela 3250g, torej pridobila je na teži pretežno s samo mojim mlekom.
Pa vendar me skrbi, če je deklica sita, ker najino dojenje poteka non stop, tak imam občutek. Katrin med dojenjem ponavadi zaspi in ne vem kako naj jo spravim k sebi, da bi se dojila naprej. Zelo slabo podira kupčke, ker jo jezijo, na blato gre večkrat na dan, blato je rumenkaste barve, mehko, včasih je videti kot da bi plenička psrkala tisto zelenkasto, na plenički pa ostane kašasto, kot grudice mlekca. Tudi polula se lepo, je velikokrat to sprakticirala med previjanjem :-))
Zjutraj in zvečer ji dam še malo dodatka, nekje 30-60ml, katerega takoj spijem in deluje kot da je lačna. Malo jo mučijo tudi krčki in se mi zdi, da se vrtim v nekem začaranem krogu, kajti non stop išče dojko, predvsem ponoči, tako, da si jo dam naposteljo in spiva skupaj, ko pa se začne prebujati ji dam dojko. Mislim, da sem malo že bolj duda, nisem pa prepričana.
Kako naj vem, da je naša deklica sita samo z mojim mlekom? Kako veš, ali je moje mleko dobre ali slabše "kvalitete"? Ali je smiselno kupiti tehtnico, za tehtanje pred in po obroku?Kaj narediti, da bo mleka več in da dojenje ne bo trajalo skor cel dan in celo noč? Kako naj sebe in njene obroke pripeljem do tega, da bo sesala in ne spala in da bo mleka v eni dojki dovolj za en obrok?

Hvala za čas, da ste prebrali ta post, ki je verjamem da malo zbegan, pa vendar upam, da mi boste kaj znali pomagati.

Prijazen pozdrav
Default avatar
Sicer še nisem dobila odgovora, pa vendar prašam še nekaj.

Naša mala se proti večeru hudo joka. Ne vem ali so krči ali je lačna, kako bi to najlažje ugotovila? Ona bi namreč samo sesaala in sesala, če ji ponudim dodatek, pa ga tako zagrabi, kot bi nekdo rekel ja končno, sem že hudo lačna.

Prosim za kak nasvet, hvala
Default avatar
MojcaJ, pozdravljeni!

Se opravičujem, ker ste morali malo počakati, trije naporni dnevi so za mano, no, danes bom nujne odgovore uspela napisali. Razumem, kako se počutite in da se vam postavlja veliko vprašanj, dojenje včasih res ni čisto enostavno in instinktivno početje, kajne, ampak kar umetnost, da nam uspeva.

Deklico ste rodili v 37. tednu, torej za en teden prekmalu, da bi bila uradno donošena. Imela je zlatenico in je še bolj rumenkasta - to je pri dojenih otrocih normalno, lahko traja tudi dlje kot en mesec. Zdaj je stara skora 3t.

Aha, pravite, da dobro zagrabi, da ima močno željo po sesanju, pa vendar je izgubljala na teži. Čisto mogoče, da jo je zlatenica nekoliko zdelala, pa tudi sicer je za nedonošenčke pogosto značilno, da več spijo, hitreje zadremajo, zato moramo biti zelo pozorni, koliko časa in kako učinkovito ter kako pogosto(!) res AKTIVNO sesajo.

Ja, vam rada verjamem, da tega niste mogli zaznati, posebej če se tako situacijo še nikoli nise srečali. Dobro je, da ste jo dohranjevali, da se okrepi, če je teža preveč upadala. In nikar ne mislite, da je črpanje mačji kašelj, to je veščina, ki jo j treba osvojiti in ki nekaterim mamicam gre, drugim pa sploh ne, ni pa to pokazatelj količine mleka, ki se tvori.

Ker opisujete, da je deklica imela močen sesalni refleks, sem pomislila, da bi utegnila popiti zgolj 5ml tudi zato, ker je bila morda kaka težava pri vaju s pristavljanjem. Prosim, najprej preverite tole, da boste videli, če lahko še kaj izboljšate.
Pravilno pristavljanje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983667 (daljše)
http://www.lalecheleague.org/FAQ/positioning.html (angl.+fotke)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1983356 (video posnetki)

Možno bi tudi bilo, da se je tedaj le malo podojila, ker je toliko rabila, ker je bila ravno zaspana,... To tehtanje pred in po obroku je včasih zelo zelo nezanesljiva reč...

Od odpustne teže 2700 je napredovala na 3130g, nato pa ob doatku 3155. Žal niste napisali v kolikem času, ampak vaša punčka je od odpusta do prvega obiska patronažne pridobila odlično, kar 430g! To je že skoraj celomesečni minimum! Na teden je spodnja mej 110-115g. Nato je pridobila še 25g, žal ne vem, v koliko dneh, da bi komentirala, čeprav nekako se mi dozdeva, da dodatka morda le ne poptrebuje glede na tisto obdobje prej, če prav razumem, da se je tedaj samo dojila. Popravite me prosim, če drži.

Od 3155 do 3250 niste skoraj nič dodajali in pridobila je skoraj 100g, kar bi ustrezalo recimo minimumu šestih dni. Če je bilo to anpredovanje v krajšem času, potem je zelo vredu.

Ja, dojenje non-stop pri novorojenčkih JE NORMALNO. Želodčki so majhni, mleko hitro prebavljivo, dojiti se mora večina vsaj 8-12-krat v 24h, nekateri pa še veliko večkrat, da so zadovoljni. Tudi zato, ker imajo dojenje za nadomestno popkovino, telesni stik z materjo, za zadovoljitev potrebe po varnosti, ljubljenosti, sesalnega nagona, dojijo se tudi, če jih kaj zvija ali napenja, skratka ... dojenje ni samo hranjenje, posebej ne za novorojenčka, in večji razmaki so neobičajni. Pogosto vidimo dojenje v skupkih, en del dneva neprestano, nato morda daljša pavza s spanjem, pa spet od začetka.
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979293 (2m)

Pravite, da lula pogosto in kaka večkrat na dan. To je še en dokaz dobrega dojenja. Tudi barva blata kaže, da lepo dobiva tudi zadnje mleko. Preverite prosim še sami znake tukaj. Kako mati ve, da njen dojenček dobiva dovolj mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4066087 (kratko)
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_3._KAKO_VESTE,_1 (daljše – vzpostaviti dovolj mleka)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (krivulje rasti)

Nekateri dojenčki posesajo vse, kar jim damo, čaje, vodo, mleko,... ker imajo močno potrebo po sesanju. Ja, možno je, da vse posesa tudi zaradi tolažbe ob sesanju. Lahko da bo posesala tudi veliko več, pa morda potem izbruhala viške. Po tem, koliko otrok posesa dodatka, ne moremo soditi o dobrem dojenju. Menim, da je dvakrat na dan po 30-60ml na dan dokaj malo dodatka in da bosta ob rednem in pogostem sesanju s Katrin to lahko nadoknadili z dojenjem. Dodatek lahko za vaš boljši občutek opuščate tudi postopno, vmes pa preverjate pokakane pleničke, ki bi morali biti vsaj dve konkretno pokakani na dan (ne v sledeh).

Hja, krčki pa bi lahko vnašali zmedo, predvsem v vaše občutke. Otroci, ki imajo krče, pogosto hlastajoče sesajo na dojki, hlastajo tudi za stekleničko, dojijo se lahko kar naprej in hkrati kregajo na dojki, tako da dajejo znake nezadovoljstva, ki pa niso nujn lakota. Samo po znakih v gornji priponki boste točno vedeli, ali dobiva dovolj mleka. In dojenčkov jok nikakor ni med znaki, ki bi kazali, da bi imeli vi težave s tvrorbo mleka!!! Prav tako ne nenehno sesanje.

Prvi tedni so lahko zelo naporni za mamico, to tudi sama dobro poznam. Razumem, da ste verjetno izčrpani, ker ste zdaj mama duda, gotovo se bo to vsaj malo uneslo, ko deklica ne bo več novorojenčica. Žal je tako, da nekateri dojenčki samo spijo in se dokaj hitro nahranijo, drugi pa so počasnelčki, potrebujejo več podojev in so - pogosto zaradi občutljive prebave - nemirni, jokavi in nenehko potrebujejo tolažbo v obliki dojke. Poskusite čim več počivati, morda kar leže dojiti in zadremati skupaj, poiščete kakšno pomoč v gospodinjstvu, pa malo popestuje deklico, kolikor bo šlo, da poskrbite za najnujnejše stvari zase.
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980483 (mama duda)

Mleko je vedno ravno pravšnje kakovosti, ni dobrega ali slabega mleka, to so le miti (razen izjemoma pri zelo bolnih, podhranjenih, anoreksičnih,... materah).
Kakovost materinega mleka:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1985166
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1985658

Kako veste, torej zdaj veste. Po znakih, za vsak slučaj vam jih še enkrat navajam: vsaj 5-krat polulana, vsaj 2-krat pokakana na dan, aktivno sesa in požira, je dobro pristavljena, dojenje ne boli, ima vsaj 8-12 opodojev v 24h, je aktivna, se odziva na zunanji svet, ima napeto kožo, napreduje a v obdobju do treh mesecev NAJMANJ 110-115g na teden oz. vsaj 450g na mesec.

Tehtnica je verjetno kar velik strošek. Morda pa vas lahko patronažna obišče še enkrat po enem tednu polnega dojenja, pa bosta videli, kako vama gre. Vmes štejete pleničke.

Priporočam vam v branje tudi ta dva dobra članka, no tri:
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978489

Nobena hrana ne dela mleka, pretirano pitje tudi ne. Jejte in pijte zdravo, normalno, po žeji in lakoti, kot v nosečnosti. Mleko se tvori zaradi povpraševanja deklice, ne zato, ker ste vi kaj takega pojedli ali spili. Če pa vas recimo kakšen napitek sprošča in pomirja, vam daje boljši občutek, potem pa vsekakor nadaljujte, tudi sproščenost je v veliko pomoč pri dobrem dojenju, ker hormon oksitocin bolje navre in požene več mleka po vodih.

Sprašujete me, kako naj "obroke pripeljem do tega, da bo sesala in ne spala in da bo mleka v eni dojki dovolj za en obrok". Tako razumevanje dojenja, Mojca, je v tej naši kulturi žal zelo zakoreninjeno, vendar za dobro dojenje povsem neustrezno in napačno in seveda dobro vem, da se tega niste spomnili vi. DOJENJE NI OBROK. Dojenje teče dobro, kadar je otrok dojen na svojo pobudo, pa še ob tem se kdaj zaplete zaradi drugih razlogov. DOJENJE OTROKA UMIRI IN USPAVA. S tem ni nič narobe, seveda, če je s številom podojev, pleničkami in težo vse ok. Mleko se tvori sproti in ves čas, vedno lahko otroku ponudimo še. Manjši je razmak, hitreje se tvori mleko in večja je verjetnost, da otrok dobiva kar se da največj najbolj kaloričnega mleka. Večji je razmak, bolj dokje zaznavajo, da morda mleko ni potrebno in tvorbo upočasnjujejo. Logika obrokov (tipično napačni nasvet - na 3h, če tak urnik postavljamo odrasli in otroku ne ustreza) je velika ovira za dobro dojenje.

Večeri so včasih zares naporni. Prosim, opišite, koliko deklica joka in kako je to videti, kako jo skušate potolažiti... Kar možno bi bilo, da jo mučijo kolike. Sesala bi in sesala, karkoli, stekleničko, dojko,... ja, to je zelo značilno za mnoge količne dojenčke. Če bo dobro napredovala in če so bile tisti dan pleničke vredu napolnjene, teža pa v zadnjem času tudi ok, potem deklica gotovo ni lačna, le pomiritev in tolažbo rabi, to pa včasih pomeni celo serijo podojev, joka, nošenja, spet dojenja, dokler se otrok le ne umiri.
Kolike: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1510&t=1491
Ko dojenček joka: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1979195
Nosite svojega otroka: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980267

Če potrebujete podporo, pišite na forum, da laže premagate te tedne! Obljubim, da drugič ne bom več toliko pripela. Berite kar počasi, ko bo čas, vmes pa se zanesite na pleničke in tehtanje, ki ga boste opravili s patronažno sestro. Kar pogumno, lepo ste začeli glede na težave v prvih dneh!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Ja, še to: DOJENJA NA ENI DOJKI NE POTREBUJETE. To nikdar ni znak za dobro dojenje. Če deklica večkrat stimulira obe dojki je to super za tvorbo mleka. Če rabi sesanje, ponudite obe dojki, to je pač način, ki ji trenutno ustreza in ne znak, da je mleka v eni dojki premalo. Kadarkoli ponudite katerokoli dojko je potrebno. "Šparanje" dojk je v nasprotju z uspešnim dojenjem.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Najlepša vam hvala, brati vaše besede sedaj v tem obdobju, je dejansko balzam za naše duše ;-))

Pa še nekaj prosim. Ko se katrin pristavi, me na začetku zelomočno zaboli, kar je najbrž razumljivo, saj je dolka polna in bradavica bolj napeta. Ko pa se nekaj časa že dojiva, pa imam kasneje v dojeki tak pekoči občutek. Ne znam razložiti kaj in kako. Ne peče veliko, ne vem sploh kako naj opišem, ampak kot da bi nek kanal čisto spraznila in me tam potem peče. Boh ne dajh, da se potem še malčica dodatke dojke s svojimi rokicami, oz. nohtki, takrat je pa občutek še bolj neprijeten.

katrin tudi veliko kolca, skor po vsakem obroku, predno podere kupček pa je veliko joka in zvijanja. zakaj toliko kolcanja?

Vse ostalo kar ste napisali, je resno bolj podobno tem kolikam. Sesala bi vse kar bi dobila in potem me moj dragi tolaži, da nimam dost mleka in je mala lačna. Še to rabim, ja!!!! Pa sem ji zadnjič dala dodatek in jepotem vse pobruhala, danes pa mi je bruhnila malo tudi po dojenju. Čez dan je Katrin pridna, bolj ko se dan nagiba v noč, bolj joka in se črviči.

Hvala za nasvete, odgovore in ker ste tu. Vseeno pa prosim še za dodatna pojasnila tega občutka v dojki, če je to OK ali je kaj narobe?

Hvala in lep vikend
Default avatar
MojcaJ, morda bo pristavljanje za vas manj boleče, če boste že prej nekoliko iztisnili, lahko kar z roko, in bo kolobar manj napet. Pogosto se poškodbe naredijo tudi zaradi pristavljanja na zelo napeto dojko in tog kolobar.

Pekoč občutek bi lahko bil posledica tvorbe mleka, to je včasih pojav v prvih 4-6t, ko se lakatacija vzpostavlja. Lahko pa bi šlo tudi morda za kakšno glivično vnetje? Preverite, prosim...
Bolečina v dojki:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979116 (možni razlogi, kratko)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979957 (krči v prsih, 14d)
Glivično vnetje – soor (pri otroku in materi):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=2577&t=2571
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_1 ... E_GLIVIČNE

Nohtke ji lahko nežno odstranite kar brez škarjic, pazite, da ne zatrgate, da vas ne bo špikala v kožo.

Nekateri dojenčki zelo kolcajo, kar je razvojno povezano s prepono in ni veliko odvisno od vašega ravnanja.

Hm, očki,... a veste, da se mnogi kar nagibajo v smeri mnenja mamice in jo podprejo?! Torej, če boste vi razložili, zakaj z vašim mlekom ni nič narobe, kako lepi so podatki o napredovanju, boste prepričali sebe in vaš partner vam bo gotovo verjel, vas spodbujal. Če pa mamica nenehno dvomi vaše, potem pa seveda očka včasih žal nima dovolj informacij in znanja, da bi menil drugače in sočustvuje, pomisli na tisto, kar se mu enako kot mamic plete po glavi. Saj je logično, da skrbi oba, kajne. Na očke včasih skušajo, seveda dobronamerno, a ne vedno v pravi smeri (žal), vplivati tudi ljudje v okolici (posebej, če jih mamica ne posluša).

Obilno pobruhan dodatek je gotovo dokaz, da je bilo preveč vsega. Bruhanje oz. polivanje po hranjenju tu in tam pa je za dojenjčke normalno, mnogi imajo manjše vračanje hrane navzgor zaradi nezrelosti mišice, ki zapira želodček.

Če jo uspete nahraniti prek dneva, potem imate dovolj mleka tudi zvečer, le deklica je nemirna, ima težave in se noče enako dobro dojit. Trenutno ponudbo mleka merimo skupaj v 24h, ne na posamičen podoj ali del dneva, še bolje v zadnjih nekaj dneh, pač opazujemo znake, kot sva rekli.

Za dojko pa vsekakor poskrbite, raziščite, kaj bi bilo!
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Hvala

No, zdej sem pa to prebrala, pa imam drugi strah v glavi. Kaj če imam to glivično vnetje????

Danes teče tretji dan, ko se samo polno dojiva, brez dodatka in veselju ki ga doživljam, je sedaj ta post malo zameglil pogled.

Sicer nimam nobenih drugih znakov, kot samo ta pekoča bolečina, dojenje oz. pristavljanje na začetku je boleče, ko se dojka sprazni pa nič več.

Pa vendar je lahko tudi to znak za glivično vnetje, porka motorka.

Res ne vem kaj bi, mogoče bi zvečer bradavice umila z kislo vodo, mala se drugače doji brez težav, dojke ne zavrača, prej obratno, grabi po njej,hahaha.....

Je pa res, da sedaj ne vem ali napreduje ali ne, posvetovalnico imava naslednji teden, doma pa nimam tehtnice. Plenička je bila v teh dveh dneh, ko sva na mojem mleku lepo polulana, tudi pokakana, sicer mala kaka oz. pokaka čist vsako pleničko. Tako da težko štejem ena obilno druga malo manj, no saj je tako, ampak da je vsaka pokakana.

Za enkrat hvala in lep dan

Mojca
Default avatar
Mojca, brez skrbi, glivice so bolj nadloga, običajno jih lahko odpravimo z mazilom, ki ga predpiše zdravnik. Ampak najprej dobro preverite, ali je v tem težava. Če bo pekoč občutek popustil, potem niso glivice, če bi se to stopnjevalo, zbadalo,... bi opazili še druge znake (glejte priponko), pa se kar oglasite k vašemu ali otrokovemu zdravniku po nasvet in morda mazilo. Strah je popolnoma odveč. To običajno premagamo v par dneh, mažemo pa še preventivno vsaj 1-2 tedna.

Kar osredotočite se na polno dojenje! Glivice vam, tudi če so, najbrž ne bodo dolgo nagajale.

Kako je zdaj z bolečino? kako močna je, kdaj se vam pojavlja? Tudi, ko ne dojite?

Znaki so vredu, če tako velikokrat kaka, potem je to zelo dober znak, da se dobro doji.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
hVALA!

Opažam, da je bolečina bolj prisotna ko začnem dojiti ali ko so dojke polne, mala pa še spi torej pred dojenjem. Ko se podojiva in ko se pritisk sprosti, ta bolečina izgine.

Me pa nekaj zanima. Danes ponoči sva zelo slabo spali, na dojki je bila vsako uro. Potem je veliko jokala tudi podnevi, umirila se je samo na dojki, ko sem jo položila spat, je takoj začela jokati. Pa sem pač mislila, da je mogoče pa vseeno lačna. In sem ji dala dodatek. Pa se je res umirila in zelo lepo spala popoldne, ko se je zbudila sva se lepo podojili in je spet spala. Bojim se, da imam vseeno malo premalo mleka, kako sedaj napresduje nimam pojma, ker se ni tehtala nikjer že cela dva tedna in to me moti.

Drugače je živahna, ko je zbujena, koža je lepa in napeta, pri pleničkah nobene spremembe. razen krčki jo kar pošteno mučijo. Opazila pa sem tudi rdeče pikice na njene trebuščku, pa mi povejte, ali je škodovala rdeča pesa, katero sem jedla včeraj pri kosilu. To je vložena rdeča pesa, kupljena.

Hvala in lp
Default avatar
Mojca, nekako bi lahko bila vaša bolečina morda res bolj povezana s tvorbo mleka, že napetimi dojkami (te resnično niso potrebne za dobro dojenje in so v prvih tednih prej ovira kot prednost!).

Pridejo lažji in težji dnevi in so lažje in težje noči. Če ste jo na dojki umiriji, je to vredu. Ste pomislili, da je zelo čustvena, da potrebuje morda veliko vaše bližine? Da se zanjo vključi alarm takoj, ko je nekaj narobe, ko je sama, ko jo kaj trebušček začrviči ipd.? Otrok je nemiren in išče bradavico v vseh takih situacijah. Novorjenčki niso nujno mirni in redki se dojijo na redne razmake, mnogi so nenehno na dojki in počno ravno to, kar vi opisujete, čeprav nimajo težav z napredovanjem.

Ste že bralci članek o spanju? Tu boste izvedeli, zakaj se dojenček zbudi, takoj ko ga odložimo. Še prej pa na kratko, ker članek je dolg.
Zakaj se dojenček zbudi, ko ga odložimo:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980469
Spanje dojenčkov in malčkov: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

Logično je, da bi pomislite, da če bi otrok še sesal, da je morda še lačen. Pa vendar, če so znaki vredu, je tako odzivanje čisto nekaj drugega.

Dodatek je teže prebavljiv, zato res nekateri dojenčki dlje spijo. Druge pa zaradi kravjega mleka še bolj črviči in zvija. To ima lahko umiritveni učinek, lahko pa daljše spanje pomeni tudi manj možnosti za dojenje, če bi bilo dobro, da se otrok več doji in bolje napreduje. Pomembno je, da bi prepoznavate znake, kdaj vaša deklica dobiva dovolj mleka. Priporočam vam, da čim več berete in poskušate najti najboljšo rešitev za vas.

Mislim, da bi bil za vas balzam, če bi jo kar nesli stehtat, kaj menite? Da odmislite dodatek, če bo vse ok. Čeprav, jaz bi se zadovoljila tudi s tem, da tako velikokrat kaka, ker to je zelo zelo dober znak. Ampak jaz seveda nisem v vaši situaciji, čeprav se še dobro spomnim, kakšne hude ure so to za mamico, ki ima otroka s kolikami, otroka, ki ga ne moreš odložiti, otroka, ki veliko joka in je nemiren, ki hoče biti nenehno na dojki. Ojoj, moj prvi otrok v tem obdobju je bil natanko te sorte, zato vas popolnoma razumem, kako se počutite in kako potrebujete vaj malo sprostitve.

Kožni posip ni nujno, da je od hrane, vsekakor ne bi rekla, da ima tak vpliv rdeča pesa, prej kakšno alergeno živilo, če sploh gre za vpliv hrane. Priporočam posvet s pediatrom, če ne bo samo zbledelo ali izginilo že v kakšnem dnevu ali dveh.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
pozdravljeni
Zopet se oglašam jaz in sicer da malo povem, kako nam gre in prašam prv, če lahko jem na kruhu namazano maslo in med? Bojim se da bi med kaj škodoval mali punčici.

Včeraj smo imeli prvo posvetovalnico, stari smo bili točno en mesec. Katrin je bila rojena z 2850g, odpuščena je bila z 2700g, včeraj je imela 3920g. Ali je tako pridobivanje na teži v redu?

Hvala in lp
Default avatar
Živjo, mojcaJ in hvala za oglašanje! Fino je, če lahko beremo kakšno nadaljevanje.

Katrin je od odpustne teže do starosti 1m napredovala kar za 1,22kg, kar je ODLIČNO in nadpovprečno! Minimum bi bil okoli pol kilograma na mesec, povprečje okoli 700g na mesec. Kar samozavestno naprej!

Nekatere mamice brez težav uživajo nekaj medu, priporočamo zmernost. Več o medu in razlogih za predvidnost tukaj: http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1684&t=1684
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Hvala!!!

Sedaj pa spet problem :-((((
Včeraj in danes mi Katrin zavrača eno dojko, joka se ko ji tiščim bradavico v usta in se dela, kot da je ni oz. išče in išče, pa ne zagrabi. Ko pa zagrabi, malo potegne in spet začne jokati, imela sem občutek, da nič ne priteče. Na žalost sem ji potem morala dati dodatek, ker je eno izpraznila, bila je še lačna druge pa ni prijela. Ko sem si šla črpat, res nisem tudi sama nič ven dobila.
Kaj to pomeni? Me je lahko strah, da izgubljam mleko?

Je pa res, da sem ji sedaj ene parkrat pred spanjem po dojkah, dala še dodatek 30ml, ker je lepše spala. Jaz enostavno ne zmorem, čez dan jo imam stalno skoraj na dojki, potem pa še ponoči, ne to ne gre. Imam tudi dve in pol leta starega fantka, katerega kar malo preveč na stranski tir dajem, zaradi tega, da se Katrin več doji. Imam preveč slabe vesti, nekaj mora tudi mali imeti od mame, da ne bo preveč ljubosumja, kajne?

Ne razumem tudi tega, kako to, da sem se zelo trudila, laktacija še vedno ni polno uspela. Katrin se zbuja na uro do ure in pol, potem pa večinoma zaspi na ziziki. Kako naj jo zbudim in pripravim na intenzivno dojenje?

Sedaj je na vrtu tudi že frišna solatka, tako me mika, pa jo še nisem do danes. Kaj mislite, bi jo lahko ali jo bo preveč zvijalo, glede na to, da imamo že krčke???

hvala in lp
Default avatar
POzdravljeni!

Ob napredovanju Katrin in ob ostalih vedu znakih, se je vaša laktacija dobro vzpostavila in torej ne bi bilo mogoče, da bi vam kar na lepem začelo primanjkovati mleka.

Dojenčki v nekem obdobju pogosto zavračajo eno dojko oz. se raje dojijo na drugi. Pravzaprav si kar večina dojenčkov izbere priljubljeno stran. To ni prav nič posebnega. Težava je bolj v tem, ker dobivamo o dojenju nasvete, da se moramo nujno držati nekega vrstnega reda in izmenjevanja dojk. Zakaj neki. Če gre dojenje vredu, lahko vi vedno ponudite dojko, ki vam ustreza, lahko pa dojite tudi veliko več na eni strani. Prosim, si boste prebrali tule, ker smo o tem že zelo velikokrat pisali.
Zavračanje ene dojke:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4241143 (članek – vsi možni razlogi)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4157515 (1m, manj mleka na eni)
Dojenje z ene dojke:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=346&t=345
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981525 (»aktiviranje« druge dojke)

Torej lahko vedno dojite na tisti strani, kjer otrok želi, se bo pa tam morda tvorilo malo več mleka, pač, pomembno je, da je otrok zadovoljen, kajne, pa vi tudi čim manj zaskrbljeni.

Netežavno črpanje in nekreganje dojenčka na dojki zagotovo ne pomenita, da imate težave s tvorbo mleka. Samo znaki so merodajni (polulane, pokakane pleničke, napredovanje, primerno število podojev, napeta koža,...)

Zelo dobro razumem, da zna biti situacija, ko imamo malčka in dojenčka, naporna za družino. Včasih enostavno moramo poiskati tudi kakšno drugačno rešitev, ki nam morda ni zelo ljuba. Dojenčki so včasih intenzivni, lahko zahtevajo veliko dela, angažiranja, pozornosti, potrpežljivosti, kar lahko vsekakor vodi v preutrujenost mamice, včasih tudi v razne depresije ipd.. Mojca, če je steklenička tista, ki vam vse skupaj malo olajša, potem niti takega ukrepa vsekakor ne boste obžalovali, kadar pomaga, in boste to vzeli kot enega od načinov umirjanja situacije. Zaradi nekaj malega dodatka tudi ne boste izgubljali mleka, le redno dodajanje lahko povzroči, da bo deklica zaradi manj sesanja tvorila malo manj mleka na dojkah (to lahko vedno obrnete - z več in pogostejšimi podoji), pozorni pa bodite še na znake sesalne zmede (če otrok preferira stekleničko, se bo lahko na dojki začel kregati in bo zahteval več stekleničke, dojenje pa bo sčasoma čedalje bolj odklanjal - tudi to poskušamo spremeniti z več ponujanja dojke, potrpežljivostjo, tehnikami spodbujanja dojenja, ki jih je na forumu veliko).

Ali se vam to dogaja zvečer, da ne zagrabi, ko pa zagrabi, se pa krega in spušča, in po dojenju na eni dojki?

Ste poskusili dojiti in umirjati Katrin v prostoru, kjer je fantek? Ali bi bilo mogoče tako, da je on ob vas, da jo pomaga previjati, da je zraven, ko jo zibate, pomaga šuškati, peti? Nekatere mamice najdejo načine, da vse dojenje opravijo kar v otroški sobi oz. kotičkih, kjer se igrajo sorojenci. Tako se lahko s starejšimi pogovarjajo, včasih preberejo kako knjigico, opazujejo otroka, kako riše, pomagajo zlagati sestavljanko... Za malčke je običajno zelo zelo vredu, če je mamica prisotna v prostoru, se odziva, pogovarja, otroka malce usmerja pri igri, kadar želi,... ga stiska morda med dojenjem k sebi. To je koristno, da ni ljubosumja. Ne vem, kako je pri vas združljivo dojenje in ukvarjanje s starejšim otročkom, morda malo premislite, ali bi lahko kaj še spremenili, prilagodili vso situacijo večjemu, pa seveda tako, da ne bo za vas napornejše, ampak lažje. Se strinjam, da večji otrok tudi rabi še veliko vaše pozornosti, pravzaprav vas v tej starosti ZELO rabi. Morda vas na trenutke rabi bolj oz. vsekakor drugače kot dojenčica. Ona bo lahko zadovoljna le s tem, da se doji, da je "priklopljena", med tem ko se je s fantkom treba vendarle ukvarjati in se mu tudi govorno, intelektualno in drugače čustveno posvečati. Pri dveh otrocih je ponavadi potrebno najti čas, ki ga bomo lahko posvetili obema hkrati, ker za ukvarjanje z vsakim posebej včasih res kar zmanjka dneva. Če pa je malček zelo intenziven, pa morda lahko angažiramo več še druge družinske članke, ki se bodo otroku vsaj del dneva 100% posvetili in ga peljali na kak zanimiv kraj oz. počeli kaj zares intenzivno SAMO z njim.

Vaša laktacija dobro, lepo in polno deluje, Mojca, v to ne dvomim in to kaže tudi napredovanje deklice. Seveda pa lahko povsem razumem, da vas nekatere stvari glede dojenja močno skrbijo, ker resnično ne gre vedno enostavno, tudi pri dojenju so situacije, ki so lahko res naporne in ob katerih bi si želeli, da bi stvari potekale drugače. Ker vaši dojki nista napeti toliko, da bi vi čutili mleko, in ker se deklica krega, pa naj vas potolažim, da to ne pomeni, da je karkoli narobe s tvorbo mleka.

Tudi pogosto zbujanje in uspavanje na dojki je tipično za majhne dojenčke. Imajo veliko kratkega plitkega spanja, ob katerem se hitro prebudijo, še posebej, ko niso več v naročju oz. ko jih odložimo. To, da otrok dolgo spi/se nenehno zbuja oz. ima kratka obdobja spanja, nima prav nobene povezave z dobro/slabo tvorbo mleka pri materi! Nekateri se zdramijo TAKOJ, ko začutjo, da niso več v naročju, ker bližino in varnost tako zelo potrebujejo, le tedaj zmorejo biti umirjeni, mirno dremati in spati. Drugi rabijo tudi mleko velikokrat po malem.

Uspavanje na dojki je normalno, posebej za majhne, pa tudi večje dojenčke, in tudi pri malčkih ni nič posebnega, nekateri to potrebujejo, drugi pa morda že kmalu ne več. Prvih je več kot drugih, je pa seveda vse skupaj tudi zelo odvisno od tega, kakšne kombinacije umirjanja najdemo v vsaki družini, da je za nas najbolje.

Ali prilagojeno mleko pomaga, da je otrok dlje sit. Da, nekaterim za dalj časa napolni želodček (seveda hranilna in imunska vrednost ene in druge vrste mleka nista primerljivi, le prebava je pri prilagojenem mleku pač daljša), morda tudi več spijo (kar ni nujno in vedno vredu). Nekaterim povzroča dodatek več prebavnih težav prav zato, ker je teže in počasneje prabavljiv, ker vsebuje vsaj 20 potencialno alergenih snovi, zato se morda ob dodatku še več zbujajo in so nemirnejši.

"Katrin se zbuja na uro do ure in pol, potem pa večinoma zaspi na ziziki. Kako naj jo zbudim in pripravim na intenzivno dojenje?"
*** Ker pravite, da Katrin vredu napreduje, sklepam, da se vam zbudi zaradi potrebe po bližini, varnosti, sesanju,... dojenje ji tedaj poleg hranilne vrednosti pomeni tudi način vnovičnega umirjenja in uspavanja. Morda vam sporoča: "Ne morem spati sama. Nekaj me je zmotilo. Pomagajte mi, da se spet umirim in uspavam." Če ob tem popije nekaj mleka, ni nič narobe, seveda pa so tudi drugi načini uspavanja dojenčka, npr. dudice, nošenje, zibanje,... Nekaterim mamicam je enostavneje eno, drugim drugo. V članku Spanje dojenčkov in malčkov (priponka zgoraj v prejšnjem odgovoru) mate nekaj predlogov za boljše spanje.

Kako jo pripraviti, da se bo bolje nahranila? KO začenja dremati, ji ponudite čim prej še drugo dojko. Naj se na obeh doji čim bolj aktivno, lahko tudi na vsaki dvakrat, če jo spremeba strani spodbudi k aktivnejšemu sesanju. Sicer pa veliko v tej smeri niti ne morete narediti, da bi razmak med podoji podaljšali, vse prinese čas, lahko pa seveda iščete načine, da si situacijo olajšate, to pa vsekakor. Deklica se velikokrat verjetno ne zbuja, ker bi bila lačna, torej z več mleka tudi teh razlogov ne morete odpraviti. Pričakovanja, da bi moral dobro dojen otrok spati 2 ali 3h, so v naši kulturi zelo prisotna, gre pa za močan pritisk, to vemo, a so povsem iz trte zvita.

Toplo vam priporočam v branje tudi te tri članke, predvsem tretjega v tej povezavi:
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978489
Umetnost dojenja v naši kulturi: http://med.over.net/forum5/read.php?11, ... msg-142069

O razmakih in uspavanju na dojki pa poglejte morda, če bo seveda ob vsem skupaj kaj časa, še kakšne zapise drugih mamic.
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979293 (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4499220 (7t, hoče/noče sesati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980483 (mama duda)
Cartanje na dojki – normalno ali nezaželeno?
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4186639
O redu in urniku (razmaki med dojenjem):
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1675&t=1675
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1725&t=1725
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981859 (dojenje na 3h?)
Uspavanje na dojki:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981592 (2m)
Zakaj se dojenček zbudi, ko ga odložimo:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980469
Dojenček nič ne spi čez dan:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979448 (5m)

Mlada solata je eno najboljših živil za noseče in doječe mamice! Ali vam je kdo rekel, da je ne smete jesti? Ah, to so čenče, ki nimajo zveze z realnostjo. Dojenčke ne zvija po solatah, zelenjavi, sadežih,... posebej ne z domačega vrta, sezonskih, svežih in bio živilih ... lahko pa imajo (nekateri, ne vsi!) težave, če je solata npr. zelo okisana z vinskim kisom ali ob kakih drugim močnih začimbah, dodatkih v hrani. Nežen jabolčni kis ali malo iztisnjene limone običajno odpravi te skrbi. Krči pri otroku niso kar od hrane, razen v povezavi s kravjim mlekom in nekaterimi živili te vrste (glejte drugo priponko).
Prehrana doječe matere - članek:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=1 ... 4&t=255977
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4125970 (krajše o možni težavni hrani)
Mati ne upa jesti surove hrane:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4118089
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980724
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdrav ponovno

Hvala za vs pomoč pri dojenju. Naj se malo pohvalim, da je Katrin od prve posvetovalnice dalje dojenja 100%. Od prve do druge posvetovalnice je pridobila 1060g in rekli so da je to v redu.
Zdaj pa se pojavlja drugo. Katrin namreč še vedno zelo veliko joka, sploh proti večeru. Nikoli še ni imela trdega blata, le to je še vedno bolj tekoče, od rumene do zelene barve, včasih kašasto, z belimi grudicami. Takrat ko več joka, sem opazila, da ima ponavadi zeleno blato in v njem neka sluz, kot bi bila ovela solata. No, stari starši so mi razložili, da jo mučijo MRKi. Ah, to je ena brez vezna fora iz ust v usta, iz roda v rod, otrok naj ne bi bil zunaj, ko pada mrak, naj ne bi hodili ljudje k njemu v tem času, ker s seboj prinesejo mrak inpodobne bedarije. Verjamem,d a imate vi boljšo razlago, zakajje blato včasih takšno. Ker pa prvič dojim, pa ne vem, ali se blato ne bo niš strdilo v tem času, bo vedno bolj tekoče, tako ki spominja na drisko. In ko to moj partner vidi, pravi da ima drisko, pa se spet prepričujeva,hahaha....

Je pa še nekaj. Zadnji teden opažam, da mala zelo veliko spi oz. spi več kot prej. Temu posledično se dojiva na 4-5 ur in se pozna to tudi v napetosti dojk. Prej so me bolele in sem komaj čakala da se zbudi, sedaj pa tega ni več, za kar mislim da je krivo to, da je manjše povpraševanje in seje ponudba zmanjšala. Katrin podojim ponavadi na eni dojki, včasih še na drugi in ona ko zaspi, spi od 3-5 ur, včasih manj, včasihveč. Včeraj ponoči sem jo naprimer dojila od 11 zvečer in naslednji podoj, zelo kratek je bil ob 04.20. problem je v tem, da ponoči zelo hitro spet nazaj zaspi. POtem seje dojila okoli 06.30 in naslednjič šele ob 11 zjutraj. Sedaj je ura že skoraj 15 in ona še vedno spi. Je to aj narobe ali je to normalno? Bojim se samo tega, da bom izgubila mleko, pa tako sem se trudila, da sem vzpostavila dojenje tako kot je.

Katrin bo 29.06. stara točno 3 mesece, na zadnji posvetovalnici je imela 4980g. Drugače je v redu, je živahna, zanima se za okolico, se smeji ko jo ogovarjaš in slini svoje rokice, kar je trenutno nekaj naj bojšega. Pred spanjem in v večernih urah, pa joka, ko pa zaspiin se naspi, pa je spet v redu. Bi morala vprašati pediatra kaj o tem njenem spanju? Se vam zdi da spi preveč? Kaj naj naredim?

Hvala in prijazen pozdrav
Mojca
Default avatar
Živjo, Mojca!

Odlične novice!!! Hvala za poročanje, da polno dojite. Napredovanje je super odlično, ne bi rekla, da je samo "vredu".

Blato, ki ste ga opisali, je normalno blato polno dojenega dojenčka in bo tako ves čas polnega dojenja, gostiti se bo začelo šele s prvimi žličkami goste hrane. Preberite prosim, kaj je driska in kaj normalno blato.
Blato dojenega otroka:
http://med.over.net/forum5/read.php?117,4075370 (driska) http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980088 (zadnje in prednje mleko)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980188 (4d, zeleno)

Zeleno blato pa je včasih lahko pokazatelj, da ima otrok neke prebavne težave. Sluz v blatu prav tako. Ste poskusili izločiti kravje mleko in izdelke iz njega iz svoje prehrane? Včasih se dojenčki po 2-3t diete, kolikor traja, da se KML izloči iz telesa, vidno umirijo in tudi blato postane spet bolj rumeno. Nekateri z občutljivimi prebavili pogosteje kakajo zeleno, če je to občasno, potem nas manj skrbi, včasih pa je redno tako in še sluzasto, včasih vidimo krvave nitke ali čisto temno zeleno. Kaj pa pravi pediater?

Mrak pa dvomim, da bo imel kaj dosti opraviti z zelenim blatom. No, čisto na take vraže jaz nisem imuna, pač skušam poiskati racio, zakaj so nastali. Mnogi dojenčki imajo tovrstne težave pozno opoldan in zvečer in staršem je teže, če so takrat še neki obiski v hiši, zato je zadeva kar logična, kajne. Tudi vpliv naše psihe in okolice lahko poslabša situacijo, preutrujenost vse družine, vznemirja otroka...

Laktacija se je dobro vzpostavila in mleko vas več ne tišči, za to gre. Ni treba mleka čutiti, da dobro dojite. Ni treba, da sta dojki napeti. Lahko sta tudi povsem mehki, kajti mleko se tvori ves čas, sproti, iz krvi, in se ne zbira v dojkah kot posodicah, da bi podojili. Povpraševanje in ponudba se v mehkejših dojkah uravnovesitam, zato ne čutimo več pritiska mleka. Da je vse vredu, vemo po pleničkah in napredovanju dojenčka. Vaša Katrin je zdaj že krepka punčka in najbrž zmore tudi sama jasno in glasno sporočati, da je lačna ali žejna ali se pač želi dojiti? Lahko, da je zanjo vredu tudi večji razmak. Če bo zadovoljna in se bo lepo polnila, lulala, kakala, potem je ni treba siliti z dojenjem. POnoči nekateri rabijo le malce sesanja, da se spet nazaj uspavajo, če pa so lačni, pa se bolj potrdudijo in več sesajo.

Mleka se "ne zgubi", to je mit, ki je žal prisoten v naši družbi zaradi nekih zgodovinskih okoliščin in mnogih napačnih informacij. Laktacija je vztrajnejši proces, kot si lahko predstavljamo. Ali je možno, da mati »izgubi mleko«: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981695

Če dobro napreduje na teži in je živahna, zadovoljna, zvedava, aktivna, ko je budna, se lepo razvija, raste v dolžino, komunicira, potem ne bi mogla reči, da preveč spi. Mogoče lahko vprašate še na forumu Pediatrija.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Hvala za odgovor!

Zeleno blato z zelenkastimi nitkami je le občasno, mogoče dvakrat na teden. Večkrat je rumenkasto, z belimi grudicami vmes. Ampak takjrat ko joka več, ko jo najbrž bolj napenja in krči, takrat jeponavadi drugi dan zelenkasto. Kravjega mleka in izdelkov iz nega ne uživam veliko. Mleko pijem samo zjutraj, ko pijem belo kavo in ob petih popoldne, ko imamo spet družinsko kavo, jaz si naredim belo kavo. Včasih pojem malo sira in mogoče kak sir za namazat. Drugega pa v bistvu nič z mlekom, pa še to s kupljenim mlekom 0,5% maščobe.

Pediatra o tem še nisem prav nič vprašala, ker imava sedaj posvetovalnico šele 02.07. in še takrat jo samo pregledajo v teži in velikosti, ni posveta pri pediatru. Bom pa omenila, da bi rada o tem govorila z njo.

Drugače je Katrin zelo živahna, se veliko smeji in poskuša že komunicirati, v usta si že kar nekaj časa tlači rokice. Težave so samo pred kakanjem. Takrat ponavadi zelo joka in niti dojke noče sprejeti,ko se pokaka pa je bolje, veliko bolje.

Razmišljala sem, da bi ji v teh vročih dneh ponudila tudi kaj vode ali čaja za odžejat. Je to sploh smiselno? Ali rajši ponudim dojko po sprehodu?

Hvala za vse še enkrat
lp
mojca
Default avatar
Mojca, občasno zeleno ima veliko dojenčkov, tako da to je kar običajen pojav...

Glede mleka - maščoba ne igra vloge. V KML je okoli 20 alergenih snovi, predvse so problem velike beljakovine... No, seveda ni nujno, da ima s tem težave.

Mogoče pa gre preprosto za tole? Citiram LLLKarmen:
"Nekateri dojenčki imajo težave z reguliranjem zadnjične mišice, saj poskušajo istočasno pritiskati in iztiskati blato; skozi zaprt anus. Dojenčki imajo težave z izločanjem blata tudi zaradi lege. Si lahko predstavljate, kako težko je kakati leže? Mnogi dojenčki glasno godejo, se napenjajo, krčijo in vidno pritiskajo, se celo jočejo prav zaradi teh dveh neprijetnosti, ne pa zato, ker jih izločanje blata boli."

Dojenčki, ki se dojijo na svojo pobudo in dobro, dodatnih tekočin ne potrebujejo, tudi ko je zelo vroče, je materino mleko zanje daleč najboljša tekočina. Priporočam vam dojenje tudi za žejo (pa ne, da bi morali vedeti, kdaj je otrok žejen!) oz. tedaj, ko Katrin želi sesati. Več: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980297.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Še malo naju, :-))

Zadnje dni sem jedla suhe marelice. Ne swedaj kilo na dan, ampak tam od 5-10 pa jih je bilo. Se mi zdi da ima Katrin drisko, je to možno?

Kaj naj pijem, da se ji bo le ta ustavila? Čeprav sem to opazila pri samo enem odvajanju
lp
Default avatar
Dojenček ne dobi drisko zaradi nečesa, kar je mati pojedla. Če je bilo eno odvajanje bolj tekoče, ne gre za drisko. Poglejte tukaj, kaj je pri dojenčku driska. Blato dojenega otroka:
http://med.over.net/forum5/read.php?117,4075370 (driska)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar