Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

stiki-oče otroka ne pokaže nobenega interesa

Default avatar

tokrat neimen.

Sem rajši spremenila nick, ker sem pred časom tako veselo pisala o tem, kako bi oče mojega otroka ne vem kaj vse naredil zanj...Malo več kot dva meseca minevata, odkar smo šli vsak po svoje. In otrok je bil pri očetu natanko 2 noči, ne dva dneva ampak dve noči. Ga pokličem, če bi lahko imel v petek otroka in mi reče, naj pokličem njegovo mamo in se zmenim???In sem jo in je bil otrok tam tri dni, od tega sta se videla samo zadnjo noč, ker njega pač sploh ni bilo doma.Niti ne pokliče, da bi se vsaj slišal z otrokom, nič. In sem mu rekla, kako si to predstavlja, da tudi jaz potrebujem kakšen prost dan in je samo nekaj zasikal skozi zobe. Sedaj sem se že napol sprijaznila, da očitno spada med tiste očete, ki po ločitvi zaživijo kot ptički na veji in odgovornosti za svojega otroka ne prevzamejo niti minimalno. In še vedno ne vem, ali naj ga pustim pri miru, ali naj grem na CSD, da mu določijo stike, ne vem, res nisem več pri pameti. Z otrokom sta imela zelo lepo vez ko smo bili še skupaj, potem pa je en mesec po tem, ko smo šli narazen, začel novo vezo in je začel popolnoma ignorirat mene in otroka. Ko sem mu rekla kaj v zvezi s tem, me je samo odpravil, naj mu neham težit... Saj vem, najbrž je odgovor na dlani, naj ga pustim pri miru, a ne...Kaj bi naredile na mojem mestu?
Default avatar

m95

UMIRI SE.
veš jaz sem na temu kot si ti sedaj 2 meseca.jaz že 1 leto.kot praviš,tudi moj bivši nima niti minimalen interes da bi hodil po otroka redno.
tudi na CSD SEM SE OBRNILA.razočarana,ker sem ravno danes,klicala na csd.in mi gospa rekla.da ga klicala ne vem kokrat,da je nedosegliv,ali pa se ne oglasi.
bile sva namreč zmenjene,ker se ni odzval,na vabilo,na pogovor na csd ni prišel,glede vsega,stikov neplačevanje preživnine,itd,...
potem mi rekla ,da ga bo pa kontaktirala po tel.
pa ji GA v 2 tedih ni uspelo preklicat.
valda da ne,ker pitaj boga ali ga je sploh klicala.
mogoče ga je 3krat ali 4 krat,pol se ji pa pač ni dalo,VEČ,
POZABILA MOGOČE.
če bi imela interes ga bi sigurno doklicala.
tko da CSD.JE .DA NE REČEM KAJ.
PA SREČNO,NE OBUPAJ BODI MOČNA.
TUDI JAZ SEM V ENEM LETU IMELA LE PAR URIC ZASE,PAČ,A NI MI ŽAL.
TUDI ZAME ŠE PRIDE ČAS.IMAM PA OTROKA.ZDRAVA,PRIDNA .TUDI TO JE NEKAJ.LEPEGA NAJLEPŠEGA.
Default avatar

Odin41

Draga "tokrat neimen."!

Moški, ki si ne želi imeti stikov s svojim otrokom ali pa se le-tem izmika, si v nobenem primeru ne zasluzi imena oce.

Sicer ne poznam ozadja vajine locitve in tudi ne partnerskih zamer, vendar niti eno niti drugo ne more biti opravicilo ali razlog, da si moski-oce ne bi zelel imeti stikov s svojim lastnim otrokom. Lahko povem, da me je sram, da sem moski, ravno zaradi taksnih moskih.... Povem lahko tudi to, da bi sel k mojemu soncku, tudi ce bi bilo potrebno, v pekel in si seveda zelel stikov z njim. To je enostavno v meni, v mojem srcu...

Vse dobro vam zelim.

Odin.
Default avatar

M95

res je kar si napisal,žalostno toda tudi taki moški obstajajo.
Odin41
TEBI PA;OSTANI TAK KOT SI,IN VELIKO PREŽIVELIH URIC,
DNI Z TVOJIM SONČKOM,ti želim.

razočarana mamica
Default avatar

Zarja76

Se moram oglasit. predvsem tebi M95.
Ponovno pojasnjujem. Center za socialno delo v sporih med starši glede preživnine, stikov nima odločilne moči. Torej je lahko staršem samo v pomoč pri dogovovarjanju. (zakon o zakonski zvezi). Praviš, da je tvoja socialna delavka na katero si se obrnila tvojega bivšega partnerja vabila pa se na vabilo ni odzval, klicala ga je tudi pa ga ni uspela dobit. A mi lahko poveš kaj po tvojem mnenju bi lahko še naredila? hodila k njemu domov in mu težila naj ima rad svojega otroka in naj naredi to kar se spodobi in mu to tudi zakon nalaga? Z njegovimi dolžnostmi ga je najbrž seznanila že v vabilu. S tem, da se na vabilo ni odzval je jasno pokazal koliko mu je mar do svojega otroka. In tudi tebi dal jasno sporočilo, da se z njim pač ne da dogovarjati. zahtevaj, da ti na CSD dajo potrdilo o tem, da dogovor ni mogoč in vloži tožbo na sodišče. To je edino pristojno za odločanje in tam bo odločeno o višini preživnine in stikih.
SE mi pa poraja drugo vprašanje. ALi je možno očeta prisiliti v nekaj kar si ne želi? Ok seveda v plačevanje preživnine jasno. ampak v stike. Ali je v korist otroka, da ima stike z nekom, ki si tega pravzaprav ne želi? kako prisiliti nekoga ,da bo imel rad svojega otroka. Tega ne more niti sodišče niti sociala, nobeden. Na žalost!
Default avatar

valenska

Nekoč sem že napisala,verjetno prav na tem forumu in to iz lastnih izkušenj, pa vem da je podobnih veliko: ko pride do ločitve, hočejo moški, da se jim dovoli še in še in še stikov z otroki,v praksi pa
je marsikateremu to odveč - naj mi svetle izjeme oprostijo!

Je že tako, da jim pogosto družba, potepanje in eventuelno nova partnerka vsaj v tistem trenutku pomenijo več, otrok pa je samo nadloga. Žal.
Default avatar

k72

moj bivši je "bil" enak.

Na CSD-ju je prišlo do določitve stikov. (Držal se je glih dva meseca, s tem, da so po punco prišli njegovi starši in ne on)
No, potem je 8 let prišpel po punco enkrat okrog božičnih praznikov, enkrat okrog velike noči in enkrat okrog njenega Rd.
(punca se je videlava z družino njegovega brata in z n jegovimi starši)

No, po 8-ih letih takšnih stikov, se je gospod odločil, da vloži tožbo na sodišče, da se punca meni vzame in dodeli njemu.
no, to je bilo malo izven teme.
Hotela sem samo napisati, da tudi če so stiki določeni, nikjer ne piše, da se jih bo tudi držal.
In nikjer ne piše, da ne bo imel kdaj kakšnih norih izpadov.
Default avatar

Tinchi

Tokrat neimenov. Tudi jaz sem razočarana. Sem pravkar mislila napisati mail o tej temi. Veš, moja sončica je imela v soboto dve leti. "Oče", ali bolje darovalec sperme (oprostite izrazu, ampak sem tko jezna, da ga ne morem poimenovati drugače), ji ni poslal niti čestitke. Kot pa bi brala mojo zgodbo, ko gledam tvojo. Tudi moj bivši je od začetka glumil, ko je misli, da bom prišla z otrokom nazaj k njemu (vsak dan klical, se zanimal, hodil na obiske, ...), ko pa je videl, da iz te moke ne bo kruha oziroma ko si je našel drugo, pa je vse pozabil. Ne se sekirat, tudi jaz sem veliko razmišljala o njemu. Pa se spraševala. Kako je lahko tak gnoj od človeka, kako lahko pozabi na svojo kri, del njega je ona, kako, kako? Pa ali bi klicala na CSD, mogoče bi ga stiki določeni na sodišču bolj streznili, ????? Sama vprašanja, nobenih odgovorov. Pa sem se (ne še čisto) sama "naglihala", da je v bistvu res, da nihče ne more nobenega prisiliti v ljubezen. Ali imaš otroka rad al pa ne. Zdaj vem, da je nima rad. On je na slabšem. Nič ne bom silila, upam samo da se je odločil za vedno (da ne bo imel stika), ker je bolje tako kot pa otroka mešati kasneje. Srce me boli, ampak to je moj problem. Moraš pa se sprijazniti, da je pač tako kot je. Mogoče me že poznaš, pri meni ni sive kar se otrok tiče, je samo črno ali belo, ali imaš rad al pa ne. Če ne, pa bejž. Samo to imej pred očmi, vse se vrača vse se plača, bog zgoraj vse vidi, opazuje in si zapisuje. Na koncu bo izstavil račun.

Tinchi
Default avatar

Ta prava Monica

tako je tinci on je na slabšem in se tega niti ne zaveda,ko pa se bo nekoč zavedel pa bo ugotovil,da se otroke ne da prisliti še manj od njih zahtevati ljubezni in spoštovanje,ki jo sam ni dal..vse ob svojem času,čestitke tvoji punčki,za luzerja se pa ne sekiri preveč,vse enkrat pride iz riti v glavo.
Default avatar

tadej

Kako mislite, da je imeti rad otroka in ne marati mame? Mislite da je
to enostavno? Ženske ste sicer referenca kar se ljubezni tiče,
"normala" bi rekli bi tehniki :), pa vendar se mi zdi da je težko biti
ekspert v ljubezenskih zadevah: če bi mene kdo imel rad bi upam, to
vedel, glede drugih pa nimam pojma koliko se ljubijo.

Vsaj jaz, tako.
Default avatar

Tinchi

Sploh te ne razumem, al pa ti ne razumeš. Saj ni važno če on mene mara ali ne. Važen je otrok. Saj je tvoj. Pa nič kriv. Ah, se mi zdi da mal provociraš in opravičuješ. Pa ni opravičila. Tudi, če me ne mara, ali pride kaj v konflikt z mano, če hčeri pošlje čestitko? NE!

Tinchi
Default avatar

tadej

Samo vprašal sem kako se vam zdi "imeti rad otroka in ne marati mame"?
Ne provociram, se ne opravičujem. Vsekakor pa imam s tem problem, ki sem
ga po svoje "rešil", pa čeprav le skozi "manjši greh izmed grehov", pa
še to spet po lastni sodbi.
Niti "ne marati mame" pri meni ni sploh tako hudo, je pa gotovo to
s stališča otroka, ki se čudi, "kako da me ima rad mame pa ne mara,
saj mami je dobra"?

Skratka zdi se mi da je tu lahko tisoč odtenkov.
Default avatar

Tinchi

Na to vprašanje bi ji z veseljem nekoč odgovorila, pa ji očitno ne bom imela prilike, ker je verjetno (spet upam, nepoboljšljiva sem) nima rad, tko da se ji ne bo treba s tem ubadat. Se bo pa morala (z mojo pomočjo) ukvarjati s tem, zakaj je oče nima rad!!!! Kar je mnogo hujše za otroka, kot pa to, zakaj oči nima rad mamice. V očeh otroka mislim, da to niti ni toliko pomembno, pomembno je da imata oba starša rada njega/njo. Kakšen problem si rešil po svoje, če ti ni odveč napisati (saj vem, da si moški, ampak malo pa lahko poveš o sebi)?

Glede odtenkov pa. Veš, vse probleme je možno rešiti, če le otrok čuti, da je ljubljen. Potem so vsi ostali problemi manjši, tudi ljubezen očeta do matere in obratno. Žal mi je za hčer, ker ni nič kriva, čutila bo pa samo mojo ljubezen (zelo zelo zelo veliko), kar se staršev tiče, obstaja cel bataljon ljudi, ki jo imajo radi, ne smem pa si zatiskati oči, da je in bo to dovolj. Zelo se bom morala potruditi, da ji bom omilila to trpljenje. Kar strah me je. Prihaja čas, ko bo vprašala zakaj oče ni v njenem življenju. Pa ne vem odgovora, pa ne vem če ji bom povedala resnico, verjetno ne. Joj, koliko trpljenja zaradi enega neodgovorneža. Pa, kot sem napisala. Račun bo dobil na koncu, samo ne vem, če ga bo lahko plačal?!

Tinchi
Default avatar

tadej

Ne, ne bom povedal o sebi in v opravičilo navajam da ni važno kaj
si storil ampak kako gledaš na stvari, saj lahko v prihodnje še
kaj popraviš če si napak delal, da le prav gledaš. Če si pa slep,
pol je pa tako vseeno. In ne biti slep, zato gre.

Sicer je moj moto delaj kar govoriš in ne govori kaj delaš. :)

Jasno. Itak:)
Default avatar

Tinchi

Jasno. Itak:) Ne biti slep, za to gre.

Lep dan!

Tinchi
Default avatar

m95

ravno ,ko že razglabljate o tem.
moj bivši,enkrat ,rekel hčerki.da on ima še vedno mamico rad,
samo mami mene ne mara več,veš.
če bi on imel rad svojo družino,če bi do otrok in mene kaj čutil,
če bi mu družina kaj pomenila,pa mu žal ni.
več so mu bili kolegi,raje je šel v gostilno,kot bil z otroki.
pijanščine,žuri,prijatli,in še ljubice so mu več pomenile,kot družina.
za vse sem sama skrbela,za otrka,dom ,služb.
vem ,da je bil že tako od malega vzgojen,hodil kjer je hotel,
delal kar je hotel,ker oče bil alkoholik,mama ne veliko boljša.
bil je prepuščen sam sebi.
čeprav prvo leto bilo vse čudovito,ko sva se pa k njemu domov preselila, to bila življenska napaka.
ko sva si uredila stanovanje pri njegovih starših,se je pa začelo .
vem ,da je bla njegova mama veliko kriva za marsikateri kreg med nama, sem velikokrat tudi jaz ji rekla naj naju pusti pri miru,če jo v mladosti ni veliko zanimal kaj sin dela,naj njega in mene sedaj pusti ,in naj ne dela kregov,med nama.
ker vedno odrihala po meni,vedno kaj najdla ,pa mu težila,
pa ni bilo važno ali sem od jutra do večera delala,ko žvina,vedno tisoč stvari najda.
od začetka,bivši parkrat popizdil,so se skregal,potem začel počas pit,
ker tako pač pozabu na stvari,s temu žal ni nič rešil samo do tega je prišlo,da on trenutno alkoholik.
čeprav bi mogu z svojo glavo razmišlat,pa žal ni znal.
Default avatar

tadej

m95: ampak ti zanš pa res srce razparat, kakor ti pripoveduješ. Saj gredo človeku res solze v oči. Dobro ti to furaš, kljub vsemu. Iskreno.
Default avatar

grunča

Moj bivši izhaja iz ločene družine. Tudi njegov oče se ni potrudil, da bi imel stike z njim. A pri bivšem je bilo vedno čutiti tisto željo po ljubezni in pozornosti očeta. Za enkrat je on s svojimi otroci zelo veliko skupaj. Skoraj vsak prosti čas preživi z njima.

Nikakor te nočem še bolj prestrašiti. Čisto razumem tvoj strah pred tem kako bo otrok prizadet, ker ni očeta v bližini. Vendar pa se tvoja zgodba razlikuje od mojega bivšega. Pri bivšem je tudi mama imela svoje prste vmes: je preprečevala stike oz. vedno besnela ko je govoril z očetom,o očetu govorila same slabe stvari... Kar pa pri tebi gotovo ne bo. otrok se bo moral sprijazniti z dejstvom kakšen je njegov oče. In če bo imel v tebi in ostali družini podporo, bo to veliko veliko lažje in hitreje.

Bratranca pa oče ni hotel niti uradno priznati. In ko je enkrat šel do njega, se je njegov oče obrnil stran in ga ni niti pozdravil. Pa je danes fant brez kakršnekoli travme glede očeta: ve, da on ni kriv in ve, da ga ima cela familija rada in ga je sprejela.

Uživaj v dnevih svojega sončka.
Default avatar

katarina

[quote tadej]Kako mislite, da je imeti rad otroka in ne marati mame? Mislite da je
to enostavno? Ženske ste sicer referenca kar se ljubezni tiče,
"normala" bi rekli bi tehniki :), pa vendar se mi zdi da je težko biti
ekspert v ljubezenskih zadevah: če bi mene kdo imel rad bi upam, to
vedel, glede drugih pa nimam pojma koliko se ljubijo.

Vsaj jaz, tako.[/quote]

tadej, saj imamo tudi me rade otroke, pa ne maramo očetov. kako pa nam to uspe? aja, ti že to veš. bi pojasnil tudi meni, prosim?! :)))
Default avatar

m95

HM, TADEJ .
V KERMU SMISLU TO MISLIŠ,DA ZNAM SRCE RAZPARAT,
napiše kar se mi vse dogajal,pa ne zaradi tega ,da bi se kermu zasmilila.
mogoče katermu odprem oči,da spregleda.kaki mamici,ki vztraja in upa iz dneva v dan da bo boljše,pa ni.
ko zadeva gre predaleč,gre samo še globlje,slabše.
ajd,saj pri meni je bilo tako.
ok. ne bom već pisala resničnih zgodb.
a mi bo uspel se zadržat in ne spluvat iz sebe,kar se 12 let tiščala v seb.
in med množico igrala srečno ,veselo ženo.
TRUDILA SEM SE DA BI OSTALI SKUPAJ KOT DRUŽINA.
UPALA,BIVŠEGU STALA DO KONCA OB STRANI.

po dolgemu času mi ga uspel,do begn spravt,da bi se zdravu ,ker bil alkoholik.niti bolezen ga ni spravila k pameti.nujno bi mogel nehat bit.
pa mi zdravnica njegova rekla,enkrat.
tok kot se trudite,tok kot ste že zanga naredila.edino to vam še ostane da greste,mogoče se bo pa potem streznu. pa se ni,niti to ga ni streznil,da sem šla, še naprej veselo pije.
ko sva prišla v begne,ja do gor sem ga še spravla,gor se pa z vsemi štirimi uprel,da ne bo on ostal gor, 1000 razlogov najdu.
poskusila sem vse z lepa potem z grda,nič nucal.
pa sem še sedaj 100%,da tašča bila kriva za to 80%,ker ga do konca zagovarjala.ne moj sine pa ne on pa že ni pijanc sej ne pije tok.
ko pa prišel domov pijan,sem bila pa jaz kriva ker mu pustim,
halo ni otrok,več .
je odrasla izoblikovana oseba,ki zna zase skrbet,ve kaj je prav in kaj ne,če ne to nisem jaz kriva.ODRASLO OSEBO NE MORŠ VEČ VZGAJAT KOT OTROKA.

pa po njeni logiki bi ga mogla it v gostilno iskat,in daM spodit,
ja bolne na fertik mela mamica njegova.
bi lahko še pa še pisala pa ne vem ,nima smisla,sam tok da se spluvam.
OPROSTI TADEJ NE BOM VEČ.TAKO FURALA.ME SPET ZANESL,SPET PREVEČ NAPISALA.
SAM K SE SPOMNIM KR NE MOREM PA NE MORM NEHAT TIPKAT.
PA UPAM DA NIMAŠ SOLZNIH OČK.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic