Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Alergeni v MM

Default avatar
Moj dojenček je alergičen na KM,jajca, pšenico in sojo. Pred kratkim se mi je zgodilo, da sem pomotoma zaužila "podtaknjeno" jajce v hrani. K sreči sem to ugotovila in po tem se 5 dni nisva dojila, saj ima revček hudo reakcijo na vsako sled teh živil (krči, AD, ki hudo srbi). Po 5 dneh je bilo že v redu, zanima pa me (če se to še kdaj ponovi), ali moram res tako dolgo čakat ali se morda ta živila prej izločijo iz mojega mleka? Koliko časa približno rabi mleko, koliko jajca, pšenica in soja? Že vnaprej hvala!
Default avatar
Skrbna, živjo!

Malo bom še pobrskala za natančnimi izkušnjami. Za zdaj vam pripenjam ta članek (žal le v angleščini, lahko povzamem, če želite) - Alergije v družini in dojenje (članek, angl.): http://www.llli.org/llleaderweb/LV/LVAugSep97p75.html.

V njem boste našli med drugim navedeno, da mnoge matere uporabljajo t.i. rotacijsko dieto, s katero lahko vključijo mnogo več živil, tudi tista, na katera je otrok reagiral. Citiram:

"Many mothers have found that following a rotation diet allows inclusion of most foods, even those to which the baby has reacted, says Stigler. Rotation diets allow a food to be completely eliminated from the mother's body before she ingests it again. By waiting three to seven days before eating the food again, the mother can usually include that food in her diet. The stronger the baby's reaction to the food, the longer the mother should wait before exposing the baby to it again. Trial and error will permit the mother to make the best choice for her circumstances."

Čakanje matere, da ponovno zaužije živilo, je po Stigerju od 3-7 dni, pri čemer ni nujno, da se dojenje prekine. Reakcija je takojšnja, živila pa se v dnevu do dveh ponavadi večinoma izločijo. Veliko je spremenljivk:
- kako dobra (hitra) je vaša prebava (Ali odvajate vsaj enkrat dnevno?)
- kako močna je bila otrokova reakcija (Morda je do nje prišlo šele po več zaporednih podojih in je glavnino že dobil, tako da je večina živila že na poti proti koncu vaših prebavil, izločal...)

Močnejša kot je otrokova reakcija, dlje mame po priporočilu v omenjenem članku čakajo na nov poskus zaužitja. Žal pravil ni, nekatere matere otrok, ki so alergični, lahko uživajo tudi alergena živila brez vpliva na otroka, le otrok sam jih ne sme zaužiti. Vidimo toliko možnih razpletov. Le poskusi in napake materam pomagajo ugotoviti, kaj lahko in kako bolje ne ravnati.

Za mleko, ki smo ga uživali izdatneje dlje časa, je potrebnih vsaj 10d ali 2-3t, da se povsem izčisti iz materinega in otrokovega sistema, če pa je šlo le za neko živlo v sledeh, pa je lahko čisto ok že po dnevu, dveh, treh.

Še tole je v moji zbirki, verjetno že poznate. Pa grem iskaj še kaj in se javim, tudi mene zanima, če bom odkrila še kako koristno izkušnjo.
http://www.llli.org/NB/NBallergies.html
Prehrana alergičnega otroka:
http://med.over.net/klinicne_stroke/por ... /index.php (knjiga Karmen Mlinar)
http://vsi-zdravi.org/index.php?option= ... Itemid=688 (knjiga Alergije pri otrocih, A- Schmelz, dr. med.)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=1 ... 8#reply_30 (forum Zdravilstvo)
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar