Med.Over.Net

Urgenca

Omotica, slabost, mrazenje...

Default avatar

Janez G.

Pozdravljeni!

Na vas se obračam s prošnjo za nasvet zaradi nenavadnega stanja, v katerem sem se znašel pred cca. tremi tedni. Nenadoma so se mi namreč začele pojavljati vrtoglavice/omotica, slabost, bolečine v prsih (občutek stiskanja okoli vratu, blaga bolečina v sredini prsnega koša), občasno se mi pojavi tudi mrazenje celega telesa (vročine nimam), močno razbijanje srca, pa tudi glavobol (boli me zadaj za očmi). Zadnjih nekaj dni opažam tudi povečano izločanje urina in blata (driske nimam, vendar blato vseeno ni običajne trdote). Simptomi se mi pojavljajo zgolj občasno in trajajo ponavadi nekaj ur, včasih se zgodi da je nekaj dni vse OK, nato se spet pojavi...
Obiskal sem že svojega zdravnika, ki me je napotil na odvzem krvi v laboratorij ter na EKG. Posebnosti ni bilo - vsi izvidi so bili namreč v mejah normale, zato mi je predpisal samo počivanje. Možnost tesnobe sva izključila, saj nisem depresiven, pa tudi nekih večjih težav v življenju nimam. Omenim naj še to, da sem star 28 let in sem zadnja tri leta zaradi povečanega krvnega pritiska (povprečno izmerjena vrednost je bila med 140-150/90-100) jemal tablete za uravnavanje pritiska Enap (5mg), ki mi jih je zdravnik zaradi možnosti da so simptomi stranski učinek tablet sedaj zamenjal in mi predpisal Tritazide (2,5mg). Tablete mi pomagajo pri znižanju pritiska na normalno raven, vendar ostali simptomi vseeno ostajajo.

Prosim Vas za nasvet - kaj bi po vašem mnenju lahko povzročalo simptome kot jih imam? Je mogoče lahko vzrok tudi kakšna virusna/bakterijska okužba?

Zahvaljujem se Vam za odgovor.

LP
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Občutek omotice, razbijanje srca, prebavne motnje so lahko stranski učinki zdravil iz te skupine, kot je Tritazide (ACE zaviralci). Posamezne težave (kot npr. omotica) so lahko povezane z znižanim krvnim tlakom (kar je sicer namen teh zdravilTritazide je kombinacija dveh zdravil, ena izmed njih je diuretik=povečuje odvajanje vode, kar je torej normalen učinek zdravila (in moteče je običajno le na začetku zdravljenja).
So pa težave po zdravljenju s temi zdravili dokaj redke in jih ne bi avtomatsko (ali v celoti) pripisoval. Morad bi bilo smiselno opraviti EKG takrat, ko vam razbija srce. Občutka tesnobe pa tudi ne bi kar tako izključil, saj zanj ni potrebno, da ste depresivni, pod nevemkakšnim stresom in ni nujno, da se ga zavedate, tudi če bi ga imeli.

Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Janez G.

Pozdravljeni!

Ponovno se obračam na Vas s prošnjo za nasvet, saj so se mi po cca. treh tednih težave zopet začele pojavljati. Simptomi ostajajo enaki - začne se z občutkom omotice oz. vrtoglavice, čemur sledi slabost, občutek šibkosti, razbijanje srca ter blaga bolečina v prsnem košu. Zadeva traja kakšno uro ali dve, nato izgine. Čez nekaj ur se ponovi, vendar v blažji obliki, ponavadi samo z omotico ter rahlo slabostjo...

Ker sem trenutno na tromesečnem začasnem delu v tujini, me zanima ali bi trenutni simptomi lahko nakazovali na urgentno stanje in ali mi svetujete, da se obrnem po pomoč k tukajšnjim zdravnikom? Sam bi najraje počakal do julija, ko se vrnem v Sovenijo, kjer bi opravil nadaljnje preiskave. Seveda v kolikor se stanje ne bi spremenilo oz. poslabšalo...
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Od "simptomov" bi bilo predvsem koristno pojasniti razbijanje srca in opredeliti, ali so ostale težave posledice tega ali obratno (še vedno se mi zdi najbolj koristno, če bi vam uspeli med "napadom" posneti EKG, podatek bi bil gotovo tudi to, kolikšen je utrip-frekvenca srca med napadom ter če je utrip reden-ritmičen med tem ali ne). Podobne težave poleg motenj ritma lahko povzroča tudi napad tesnobe in človek sam težko loči eno od drugega.
Verjetno ne gre za zadevo, ki bi terjala obravnavo v trenutku, pojasnitev težav pa bi bila vseeno smiselna prej in ne šele čez nekaj mesecev. Morda bi bilo težavo možno pojasniti že z enim samim pregledom med "napadom".
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Janez G.

G, Rebolj, prav lepa hvala, za tako hiter odgovor.

Kar se razbijanja srca tiče, lahko rečem, je bilo tokrat precej manj izrazito kot prvič, ko se mi je zadeva pojavila. Sam osebno sem nekako zaključil, da do je razbijanje srce še najbolj povezano s strahom, ki ga doživim ob "napadu". Poleg tega pa se ne pojavi vedno, ampak samo na začetku, tako kot sedaj, ko me je vse skupaj po treh tednih znova "presenetilo".

Vem, da me je pred tremi tedni, ko se je zadeva pojavila prvič, zagrabila precejšnja panika, saj nisem vedel kaj se z mano dogaja... Potolažil me je zdravnik, ko mi je povedal, da izvidi ne kažejo na kaj resnega in takoj po tistem je razbijanje srca v veliki meri izginilo. Mi je pa ob takrat ob najhujšem razbijanju aparat za merjenje krvnega pritiska pokazal utrip nekaj več kot 90 udarcev/minuto. Frekvenca bitja pa se mi je zdela normalna, aritmije ali česa podobnega nisem zaznal.

Bom upošteval Vaš nasvet in se bom v primeru, če bi se zadeve nadaljevale, obrnil tudi na tukajšnje zdravnike.

Hvala za odgovor in lep dan želim.
Default avatar

Marta Smode

Spoštovani G . Rebolj
Nekje dve leti imam omotice. Sem tik pred 38 letom starosti, samska. Z napadom se je začelo nekega dne po tem, ko sem ves dan pospravljala stanovanje in se pomanjkljivo prehranjevala. Dobila sem občutek stiskanja v prsnem košu in zdelo se mi je kot da bom vsak hip doživela infarkt, bila sem izredno prestrašena saj sem bila mnenja da doživljam srčni napad. Minilo me je ko sem šla zvečer v posteljo in se pomirila. Pozneje se je napad ponovil večkrat še med službo, zato sem obiskala svojega sploš. zdravnika, izvidi so pokazali da imam vse v mejah normale, le sladkor je malce nižji toda nikakor ne prenizek, ščitnica b.p., moj krvni tlak pa je 55-60/ 70-85. Svetoval mi je naj pazim na prehrano, da bo redna in kalorična, nekaj koščkov čokolade, limonade. Od obiska se je zadeva začela pojavljati v mnogo lažjih oblikah in zelo redko.
Vse do zadnjega poletja 09, ko sem se zvečer sprehajala po, od vročine razgretem mestnem jedru. Ko je zadeva postala neobvladljiva in sem dobila občutek, da manjka le še kanček do izgube zavesti sem se spomnila doktorjevega nasveta in urgentno pojedla sendvič, ter nekako prevozila pot do doma brez izgube zavesti ( ki jo v resnici nisem izgubila še nikoli). Imela sem tudi povišan utrip srca, po prespani noči sem se zjutraj zbudila kot bi ne bilo nič. Spomnim se le, da sem tisti večer srečala svojega bivšega partnerja in pa preskočila večerjo, ter daje bil zelo soparen večer, s pomanjkanjem hladnega zraka.
Pišem vam, ker se ta občutek izgube zavesti zelo stopnjuje in na počitnicah v Miamiu se nisem mogla sprehajati dlje od ene ure po mestu, ne glede če sem pila tekočino, ker so se mi izredno majala tla pod nogami, ljudje so me spraševali če sem hudo bolna, bilo mi je izredno vroče in mislim da je to sprožilo napade, saj je tam vlaga v zraku 70%.
Danes sem se odločila, da vam pišem saj je zadeva tako napredovala da štejem dni v mesecu, ko se mi niti 1x dnevno ne pojavi. Rada bi ponovno živela normalno, zato vas prosim za odgovor. Enkrat je kriva sparina, drugič nakupovalni center, tretjič stres, četrtič hrana...Zanima me, so to le navadne tesnobe, kako jih naj odpravim..zadnje čase se bojim zaprtih prostorov zaradi pomanjkanja kisika, kot je recimo klinični center, tudi tam sem med obiskom morala nujno zapustiti prostore, neka sestra je razložila da se tudi njej dogajajo dnevno omotice zaradi luči. Je to mogoče? Ste morda imeli kakšen podoben primer in ali se da zadeva pozdraviti... (mislim da sem precej preplašena v sebi, čeprav me imajo ljudje za močno in trdno osebo)
Hvala vam za odgovor, ki ga nestrpno pričakujem, morda gre le za neko sodobno bolezen, glede na podobne članke, toda primera ki bi bil precej podoben mojemu, še nisem zasledila.
Lep pozdrav
Marta Smode
Default avatar

SRebolj

pozdravljeni! Kljub nekaj raznolikosti v težavah, se mi zdijo napadi tesnobe veliko bolj verjetni, kot pa kakšna druga bolezen. Če še niso bili pregledani, bi bilo morda smiselno pregledati še hormone ščitnice. Vsekakor pa se da v obeh primerih olajšati težave.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Marta Smode

Res vam hvala za hiter odgovor...v teh dneh, kosem se soočala s temi omoticami in me je prešinila misel, da so to 100% hormonske težave, saj se vedno pojavljajo okoli mesečnega ciklusa...kaj pa sedaj..ginekologinji sem na rednem pregledu mesec dni nazaj, omenila in je rekla da je škoda jemati tablete...bolje gibati na svežem zraku, se prehranjevati s svežo zelenjavo, sadjem...
Imate morda vi kakšen nasvet, s čim zadevo omiliti...namreč zdi se mi (če se ne bo zadeva umirila, da bom težko koncentrirana na posel, saj so mi že navadni nakupi v trg. centrih breme)
Hvala vam lepa za odg. in prisrčen pozdrav.
M.Sore
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! Težave morajo biti res konkretne, ko postanejo šoping centri breme :-)
Če gre za hormone ščitnice, jih lahko preverite z napotnico osebnega zdravnika, te težave seveda niso vezane na ciklus, načeloma pa tudi na psihične težave lahko vplivajo hormonske spremembe....pri odgovoru torej še vztrajam na zgoraj napisanem.....zelenjava verjetno ne bo pomagala, pa čeprav bo sveža (in sicer koristna) in pozimi iz šoping centra :-). Zdrav življenjski slog, dovolj spanja in počitka, kontrola hormonov in pogovor o morebitni potrebi po zdravilih bo verjetno najboljša kombinacija.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

ogdiok

Spoštovani,

pred časom sem vam že pisal v smislu paničnih napadov. Star sem 26 let, odvajam se kajenja.
Sicer pa jemljem Cipralex (okoli pol leta), tabletko in pol zjutraj. Skoraj vsak dan začutim neredno utripanje srca - eskrasistole, katero traja nekaj sekund in mine samo od sebe. Težave se mi pojavljajo sicer celo življenje, zadnja leta se stopnjujejo.
Doma imam merilec krvenga tlaka (Omron), ki ga uporabljam zlasti pri pan. motnjah, takrat mi krvni tlak naraste tudi nad 150, označi mi tudi motnjo srčnega ritma. Obstaja kak pripomoček za doma (ekg), s katerim bi si lahko sam posnel ? Večkrat se je zgodilo že, da mi je ob napadu ekstrasistol začelo srce drugače razbijati in utripati kot sicer, imel sem občutek, kot bi mi zategovalo čeljust, imel sem omotice, slabo mi je delalo, vrtelo se mi je. Ko sem šel na urgenco, seveda, preden sem prišel na vrsto, se je stanje umirilo (vsakič je trajalo več kot pol ure-napad).

Med športno aktivnostjo večkrat začutim bolečino v prsnem košu in za lopaticami, začne me boletiu še v levem zapestju do mezinca in začutim hudo omotico zamegljen vid in oteženo dihanje.
Kako naj se sam prepričam, da ni nič hujšega? Tudi izvidi srca, ki pravijo, da ni nič narobe, me ne morejo prepričati.
HVALA
Default avatar

SRebolj

Vtaknil bi se v vaš merilec krvnega tlaka, ki ga uporabljate pri paničnih napadih. To se mi ne zdi prav smiselno, saj dobljene meritve takrat nimajo posebne uporabne vrednosti. Obstaja pripomoček, ki beleži EKG 24 ur, če bi to bilo smiselno za vas, je vprašanje za vašega zdravnika. Sami se ne morete prepričati, da je vse OK, tesnobnost vas naredi nedojemljive za medicinske izvide in zato se je tudi ne zdravi z neskončnim izključevanjem novih in novih bolezni. Vaši napadi razbijanja in nerednega bitja srca niso zelo sumljivi za nevarne motnje srčnega ritma, lahko pa si ob njih namesto tlaka raje izmerite (preštejte) utrip/minuto, kar je bolj uporaben podatek
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Mare2

Spoštovani, danes zjutraj sem imel močno vrtoglavico in skoraj nisem mogel hoditi. Ko sem se ulegel se mi je tudi vrtelo. Če sem premaknil glavo enako. Tudi dopoldav v sedečem položaju za računalnikom imam rahlo vrtoglavico. Med delom se mi je pojavila močna bolečina (zbadanje) v srcu (trajanje cca 2 min). Rahlo bolečino čutim še sedaj, po 2 urah. Delam 5 dni v tednu pod hudimi pritiski in stresom v povprečju 10-11 ur. Rekreacije praktično NI: Hvala za odgovor
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Težko je ugotoviti poreklo vrtoglavice ali omotice na daljavo. poštev pride vse od težav z vratno hrbtenico, težav z ušesi oz ravnotežnim aparatom, tesnobo itd. Tisto zbadanje je bolj verjetno iz stene prsnega koža kot pa od srca (kot pač večina bolečin v prsnem košu zbadajočega karakterja). Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

tjašaaaa

pozdravljeni. pred dnevi sem s kolegico odšls s scooterjem proti trstu (iz kopra). bilo je zelo vroče, čeprav je bila ura okoli 5 popoldan. po nekaj minutah voznje sem dobila "težko glavo" in občutek da izgubljam zavest, zato sva se ustavili. malo sem zadihala in sva nadaljevali pot, a že po parih metrih se je občutek ponovil. sedela sem na tleh in imela občutek, da ne morem dobro zajeti zraka, usta sem imela čisto suha, nato so se mi začele tresti roke in čutila sem mravljince. cel čas pa tudi omotica in stanje "tik preden padeš skupaj".. kolegica me je peljala do gostilne kjer so mi dali vodo s sladkorjem, z ledeno vodo sem si hladila zapestje in obraz.

potem je bilo dva dni vredu. nato se mi je stvar v blažji obliki ponovila na poti v trgovino in nazaj. spet, kot da ne dobim dovolj kisika, omotica in tokrat zamašitev ušes - kot se naredi pri hitrem spustu ali vzponu.

in včeraj ko sem šla na pot spet nisem prišla daleč zaradi enakih občutkov.
vse te dni sem si merila pritisk, ki je med 106/103 - 56/60.
kaj pomenijo te simptomi in ali bi morala obiskati zdravnika?
hvala.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni
Takole na daleč je slišati zgolj kot panični napad in bi se čisto vse dalo pojasniti z njim
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Egipčanka

Lep pozdrav!!!

Že nekaj mesecev se mi od začetka nekajkrat na teden...sedaj že na dan pojavlja bolečina v prsnem košu,kot zbadabje z nožem,pekoč občutek po požiralniku ter vroča sapa..slabost...neenakomern srčni utrip,kateri je čedalje pogosto ,občutek je kot da mi ga bo vrglo ven...bolečine in mravlinčavost pod lopatico..in čedalje več vrtoglavice...občutek kot da bom izgubila zavest...!!pojavle so se tudi bolečine v glavi ter mravljinci v dveh prstih na obeh rokah...sem pa tudi cedalje bol ko pridejo ti napadi utrujena!!na ekgju ni pokazalo nobenih posebnosti prav tako naj bi bili krvni izvidi v mejah normale..ščitnica je vredu in ne jemujem nobenih tablet, vendar so simptomi cedalje večji in moteči..zato vas res lepo prosim če mi lahko pomagate!!!lep dan!!!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Kaj pa refluks (želodčne kisline navzgor) kombinaciji ali brez s tesnobnostjo?
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Egipčanka

Lep pozdrav!

Tudi na zgago sem že pomislila...in me zanima kaj najbolj pomaga proti zgagi...!!Drugače pa je tudi tesnobnost včasih prisotna ko imam teh bolečin in hitrega bitja dovolj..in sem od vsega že utrujena...sploh ponoči ko se zaradi prehitrega bitja srca in pritiska, mravljincev ter bolečine v glavi zbudim!!!

Lep dan!
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni še enkrat
Ranitidin je v določenih odmerkih v prosti prodaji, vse ostalo je na recept (in po pregledu seveda), Pritisk, razbijanje srca, mravljinci pa gredo še vedno najbolj v kontekst "paničnih napadov" oz tesnobnosti..
Lep pozdrav
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

cebelicamaja23

pozdravljeni, tudi jaz imam vse opisane simptome ze 2 meseca, "pride pa gre". poleg tega imam trzljale v nogah, utrujena sem neprestano, oči imam utrujene... tu in tam mi šumi v desnem ušesu in bolečine za ušesom... temperatura je že skoraj 3 mesece 37,2-37,5 (normalna je 36,5). Krvna slika je ok, ščitnico smo izključili, nazadnje je na urinu bilo malo več proteinov (3). Ko sem malo brskala, sem zasledila, da so simptomi podobni Multipli Sklerozi. :/ ali je mogoče, da bi zaradi anksioznosti bila povišana telesna temperatura? čeprav nisem tesnobna (sem dobrovoljka) sem to vzela kot razlog, saj zdravniki enostavno ne ugotovijo kaj mi je.