Otorinolaringologija

Odgovarjajo: dr. sc. Igor Fajdiga, dr. med., spec ORL • as. dr. Tanja Soklič Košak, dr. med., specialistka otorinolaringologije

deviacija nosnega pretina

Default avatar
Pred kratkim so mi na zdravniškem pregledu ugotovili da imam devacijo nosnega pretina. Sama že dlje časa ne diham normalno skozi nos, no če diham čez nos potem mam občutek da me duši. Ampak nekako sem se navadla na to in na zdravniškem nisem omenila, mi je pa zdravnica sama ugotovila. Danes sem obiskala svojega osebnega zdravnika ki me je napotil v Ljubljano na ORL, da se prijavim za pregled in operacijo. Zanima me kakšen je to postopek in ali je zelo boleč. Imam namreč zelo nizek prag bolečine in že sedaj me stisne v želodcu ko samo pomislim na to. Zdravnik mi je rekel da to delajo pod narkozo in da ostanem nekaj dni v bolnici.

lp
Default avatar
Spoštovana!

Žal, pri nas se ta operacija dela v lokalni anesteziji, torej z injekcijami, podobno kot pri zobozdravniku. Injekcije bolijo, ostalo naj ne bi. Pri pregledu se vidi stanje - zvit nosni pretin in če se stinjate z operacijo, dobite datum za sprejem v bolnico. Tam ste 2-3 dni, 2 dni imate zamašen nos, operacija se dela skozi nosnici.

LP. drIB.
Default avatar
Najlepša hvala za odgovor. Zanima me le še to ali ste vi na polikliniki? Namreč naročena sem že prihodnji torek, torej bom verjetno tudi tam vse potrebno izvedela.
lp
Default avatar
Spoštovana Sončnica!

Res, da sem redko in malo, vendar sem tudi jaz na polikliniki. Ker vas je obiskovalcev veliko, se to rasporedi na več zdravnikov.

LP. drIB.
Default avatar
Zanima me pa samo še to kako poteka sam pregled pri specialistu? Je boleče?

lp
Default avatar
spoštovana!

Pregled ni boleč, zdravnik vam pogleda v nos in usta.


LP. drIB.
Default avatar
Spoštovani!

Danes sem prejel datum za operacijo izrazite deformacije nosnega pretina ki pritiska na školjko.
Kakor sem bil seznanjen se poseg opravlja pod lokalno anastezijo!
Sprašujem ali je možna splošna anastezija pri posegu, glede na to, da imam probleme s hrbtenico, bil tudi že operiran??

Hvala lepa!

S spoštovanjem!
Default avatar
Pozdravljeni,

zanima me v zvezi z nosnim pretinom to ali je deviacija nosnega pretina povezana tudi z isušenostjo nosne sluznice in konstantno nabiranje nekakšnih hrast, ki pa so vse višje in višje. Danes me je začelo izedno skrbeti, da vsa zadeva le ni morda tako nedolžna in večletno ponavljajoče krvavitve, ki so posledica odstranjevanja teh hrast prav gotovo ne more biti dobro. Isušenost me zelo moti in dihanje je zelo oteženo, čeprav sem se tudi jaz tega navadila. Pred leti sem bila na pregledu pri Dr. Podboju, ki je dejal da tako zavitega nosnega pretina še ni videl in da je zadevo treba ustaviti. Ker je potem nehal začasno delat se nisem več odločila za pregled. Morda tudi zato, ker me je vsega skupaj kar strah. Vendar pa me vse bolj in bolj skrbi kajti nos in vrh glave, kjer so možgani ni zelo narazen.
Vlivam si fiziološko raztopino iz ene nosnice v drugo, pa imam občutek da je potem bolje. je operacija nujna ali ne. In če se ne odločiš za operacijo kakšne so lahko skrajne - končne posledice.

hvala tudi za ta odgovor in lep pozdrav,

Andreja
Default avatar
Spoštovana Andreja!

Pri zvitem nosnem pretinu zrak gre nepravilno skozi nos, nastanejo vrtinci zraka, ki poškodujejo - sušijo sluznico. In če to traja leta, potem se seveda sluznica spremeni in lahko nastanejo kraste, ki dodatno dražijo sluznico, ta potem lahko krvari ... Če je pretin tako zvit, kot ste rekla, potem je sigurno smiselno operirat, živjensko nujno pa to seveda ni. če se ne operira, potem se sluznica zelo izsuši, stanjša se in imate stalne težave, kot ste že sama napisala ali še hujše. Pa natanejo še spremembe v žrelu zaradi dihanja skozi usta.


LP. drIB.
Default avatar
Spoštovani!

Zanima me če se pri operaciji nosnega pretina spremeni oblika nosa, ali le ta ostane enake oblike?

Najlepša hvala za odgovor!
Default avatar
Spoštovani!

Pri operaciji nosnega pretina se oblika nosu ne spremeni ( le redko, če je spodnji hrustančni del nosne piramide premakljen, se z operacijo to lahko spremeni - izboljša).


LP. drIB.
Default avatar
Spoštovani !

Dne 18.04.2008 sem vas prosil za odgovor ali je možna operacija deviacije nosnega pretina v splošni anasteziji zaradi spremljajočih bolezni - HRBTENICA/že operiran??
Osebna zdravnica je mnenja , da priporoča operacijo v splošni anasteziji!!
Operacijo imam v mesecu septembru!

Hvala za odgovor!
Default avatar
Spostovani!

če imate posebnih težav, potem je tudi ta operacija možna v splošni anesteziji (vendar, se to mora že ob pregledu in naročanju povedati in zabeležiti - in imeti izvid, da bi videli kakšne so to težave). Tik pred operacijo se vse to težko spreminja, ker potem moramo kakšno drugo operacijo (osebo) preložiti.


LP. drIB.
Default avatar
Spoštovani!

Hvala lepa za vaš odgovor ter informacije!
Datum za operacijo že imam, zato bi vas prosil še za nasvet, kaj naj storim jaz oz. osebna zdravnica, da obvesti zdravnika zaradi potrebe po splošni anasteziji?

Hvala za vaš čas in odgovor!

S spoštovanjem!
Default avatar
Pozdrav!

Jaz sem bila ne dolgo nazaj na operaciji deviacije nosnega pretina in nimam več želje po tem da bi mogla ponovno it. Ne vem ali je samo mene tako bolelo ali je pri vsakem tako. Naredili so mi pod lokalno inekcijo, vendar jaz sem čutila skoraj vse. Bolelo me je. Pa ponavadi nisem tko občutljiva, samo tole nebi šla delat ponovno. Tudi tamponi niso bili prijetni, ne ko sem jih not imela in tud ko so mi jih ven vzeli sem padla skupaj, ker mi je tako grozn ratal slabo. Jest ne vem ali sem samo jaz imela tako slabo izkušnjo ali je ponavadi tak poseg.
lp
Default avatar
Spoštovana!

Kot sem že napisal, vi ali vaša zdravnica morate to (da želite oziroma, da morate biti operirani v splošni anasteziji) sporočiti ob naročanju na operacijo (in ne ob sprejemu).

LP. drIB.
Default avatar
Hvala vam za odgovor. Glede splošne anastezije sem se pogovarjala pa mi je sestra rekla da bom po tej anasteziji bolj prizadeta kot pa po lokalni. Vsekakor sem bila pripravljena na ta poseg pod lokalno, žal se je tako izteklo. Je že skoraj pozabljeno :). Danes pa se vračam od svojega splošnega zdravnika, kajti moje stanje v nosu se mi zdi da ni vredu. Nosna sluznica me še vedno peče, nos me boli, šivi so še vedno v nosu. Ponoči se zbujam ker se mi nabere ogromno šlajna ki je rjavkaste barve, ko to izkašljam in popijem veliko vode čez je boljše. Dobila sem antibiotik Azibiot 500mg. Zanima me ali je to normalno da je moj nos še vedno tak. Zdravnica mi je rekla da v primeru da ne bo dobr da se bom ponovno mogla oglasit v Ljubljani pri specalistu. Operacijo sem mela 24.6. tako da je že nekaj časa od tega. Poleg tega mi velikokrat na soncu rata slabo, izogibam se ga ves čas, tudi ven ne hodim kadar je vroče oz. če že grem imam na glavi klobuk.
lp
Default avatar
Spoštovana!

Po operaciji je stanje lahko nekaj časa "nenormalno", ne sme pa predolgo. Če zdaj še vedno ni v redu, seveda tudi jaz pripopročam kontrolni pregled.


LP. drIB.

Moderatorji

dr. sc. Igor Fajdiga , dr. med., spec ORL
igorfajdiga
as. dr. Tanja Soklič Košak , dr. med., specialistka otorinolaringologije
TanjaSoklic