Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

4xovita popkovina okoli vratu

Default avatar
Ni dolgo kar sem rodila dečka s 4x ovito popkovino okoli vratu. Nobeden pa ni nič komentiral. Ali je to zelo nevarno niti ne vem. Ali se mogoče kdo spozna na to. Ali je bil otrok mogoče slabše prehranjen zaradi tega? Ali bi se lahko zadušil? Ne vem zakaj je to tako pomembno. Je pa imel kar precej debelo popkovino. Mogoče ga je to rešilo.
Default avatar
Lahko bi se zadušil.Kolegica je v Soboto rodila fantka-ki so mu babice takoj dale naziv SREČKO-ker je imel popkovino okli vratu in še rahel vozel-še dobro da je šla na pregled,kjer so ugotovili da je 3 cm. odprta in jo poslali rodit-13 dni prej!!Je pa to 3 otrok.

Torej to je zelooo nevarno.
Default avatar
tudi moj je imel ovito popkovino okoli vratu in celo dva vozla ( na srečo rahla) in tudi popkovino k sreči zelo dolgo. Raje ne pomislim, kaj bi bilo, če bi se vozli zategnili...
Tudi jaz sem to slišala samo tako mimogrede, potem sem pa še prebrala v poročilu o porodu
Default avatar
ovita popkovina je porodni zaplet
Default avatar
Zelo enostavno si lahko predstavljaš takole. Otroček ima popkovino od trebuščka pa do posteljice. Ta dolžina zadostuje tudi za dolžino porodne poti in še malo zunaj. Če se popkovnica navije okoli vratu, pa štrikca zmanjka in med porajanjem se zanka zateguje okoli vratu. Komentar verjetno ni potreben
Običajno se rodijo taki otročki skoraj temno modri in le upamo lahko, da ni hujših posledic.
Ob pomanjkanju kisika pa pride do hujših poškodb, ki jih včasih opazimo šele kasneje.
Sama sem rodila deklico z ovito popkovnico okoli vratu. Pri pregledih so to vedno omenjali in bili pri pregledu otroka še posebno pozorni še več let po rojstvu

srečno
Default avatar
Pusenjak pravi, da je to zelo pogosto in da redko pride do zapletov (bo ze vedel, ko je tolikokrat zraven). Je pa problem, ce je popkovnica zelo dolga - ce je normalno dolga, je pac manj moznosti, da se pretirano ovija.
Default avatar
Jest sem rodila deklico z popkovino okoli vratu. Mi je porodničarka rekla, če sem bila preveč aktivna med nosečnostjo. Predvsem veliko stegovanja in dvigovanja naj bi botrovalo k temu, da tudi otrok preveč telovadi po trebuhu in se mu sočasno lahko popkovina ovija okoli glave. Lahko pa se to zgodi tudi pred porodom. Za otroka so pa posledice lahko tudi smrtno nevarne. Mnogo jih umre med porodom, čeprav se lahko zgodi tudi že v maternici. Premajhen dotok kisika v otrokove možgane in pljuča, zaradi stisnjene popkovine pa lahko kasneje vpliva tudi na umsko razvitost. Imela sta torej veliko srečo, da ni bilo nič narobe.
Moji punčki se je že med porodom kazalo, da nekaj ni v redu, ker se ji je utrip preveč povečal. Zdravnica je takoj ugotovila, da je zaradi popkovine. Na srečo ni bilo prehudo, vendar če bi porod potekal predolgo, bi pa lahko bilo kaj narobe.
Default avatar
Ja tudi pri nas je bila popkovina štirikrat ovita okrog vratu. Sinček se je rodil ves moder. Porod je bil kar "grozen", po mojem se je tudi v plodovnico pokakal zaradi tega. Skratka sedaj je z njim vse v vredu imeli pa smo težave takoj po porodu, ker je imel teževe z uravnavanjem sladkorja v krvi.
Sedaj imam še enega nogometaša v trebuhu, ki ima absolutno preveč prostora, upam, da se tudi on ne bo tako ovil. Bom pa o tem opominjala ginekologinjo.
Lep dan,
Darja
Default avatar
Tudi jaz sem se rodila tako. Baje nisem nič jokala, so me očitno malo "oživljali".
Jaz sem imela CR in babica me je po operaciji tolažila, da je imela hčerka ovito popkovnico okoli vratu, češ - kaj veš, kako bi porod potekal.
Default avatar
Zelo pomembno je ali se je popkovina ovila in začela stiskat vrat otroku med porodom, običajno se to zgodi, če vodo odteče pred samim porodom ali je prišlo do ovite popkovnice med samo nosečnostjo, takrat res lahko pride do težav pri delovanju različnih organov, ker se je otrokovo telo moralo navaditi na nepravilno delovanje. Običajno pa takšne težave (naprimer s srčkom) kaj hitro po porodu izvenijo. Seveda pa je bojazen da otrok ni bil dovolj preskrbljen s kisikom in je prišlo do možganskih krvavitev.
Default avatar
Moj fantek pa je žal zaradi tega umrl tik pred porodom. Pa ni to redkost, sploh pa ne, ko se to zgodi tebi. Sreča kadar se konča s srečnim koncem.
Default avatar
Pozdravljena,

mi je zelo hudo ko slišim kaj takega. Nimam besed.Sama sem v 31t in imam kar nekakšno fobijo, da se bo to zgodilo meni. Prosim, povej mi, ali je bil kakšen simptom prej oz. kako si,če si, vedela da je nekaj narobe(razen tega, da se otrok umiri)? Za vsak nasvet in izkušnjo bom zelo vesela. Tebi pa želim, da čim prej najdeš svoj notranji mir. Srečno in lp, Luna
Default avatar
Moj tretji otročiček se je rodil s popkovino okoli vratu, 4 x ovito, popkovina je bila zelo dolga,
je punči takoj zajokala in je bilo vse o.k.,
ampak ko so mi takoj povedali me je skoraj kap!
To nosečnost sem bila enako dejavna kot prejšnji dve, ne predstavljam si, da bi se mi kaj takega zgodilo pri prvem porodu...
Po vaših postih sklepam, da do takega zapleta pogosto priihaja.

lp
Default avatar
MOj je imel vozel na popkovini in še 1x ovito okrog vratu in 1x okrog telesa (je baje bila zeloo dolga). Umiril se nikoli ni, zato me niti ne čudi da se je zavozlal, rodila sem v 38 tednu s CR, med popadki je začel utrip padat in je bilo treba nujno it v operacijsko. APGAR je imel po 1 minuti 7, ampak se je hitro pobral in po 5 minutah dobil že 10. Je ginekolog rekel da se to zadnje čase vse pogosteje dogaja ker so popkovine dolge, vozlov je sicer manj, vzrok za to pa je, da je bil otrok zelo aktiven ko je bil še manjši in je imel dovolj prostora za akrobacije.

<img border="0" alt=""
Default avatar
To, da se otrok več giba, če je mama bolj aktivna, in je to torej nevarno, je čisti larifari, ker sem bila recimo jaz precej lena nosečnica, pa se je tamala skoraj do poroda veselo obračala. Pa nisem debela, pa prvi otrok je bil. Tako da je to po mojem odvisno od dolžine popkovnice, od otrokovega temperamenta (tudi zdaj ni nikoli pri miru) in sreče. Misliti, da imamo na to vpliv, je neumno. Potem se samo sekiramo vso nosečnost. Sploh pa, kako pa misliš roditi, če se ne boš nič gibala? Meni je šlo zelo slabo, v drugo bom bolje pripravljena. Tudi telesno.
Mina, to pišem tudi zaradi tebe, da si ne boš česa očitala. Po mojem NIMAMO VPLIVA na to, koliko se otrok obrača. In želim ti veliko podpore pri bližnjih.
LP!
Default avatar
Strinjam se z bobekom. Nikjer ni nič strokovnega zapisano o povezavi aktivnih nosečnic in tega zapleta. Najbrž zato ker te povezave ni! In ugibanje vsepovprek prav nič ne pomaga, samo poslabša lahko kako že tako žalostno situacijo.
Default avatar
Naš tretji je imel 2x ovito popkovino okoli vratu. Sigurno si jo je ovil že prej, ker se je toliko premetaval in tako veliko prostora je imel, da sem jaz 3x na UZ vprašala, če jo ima ovito. G ni hotela nič reči, pa je ful gledala tam okoli. Vedno je rekla samo, da je to zelo pogost in normalen pojav. In nikoli ni odgovorila na moje vprašanje. K sreči je bila popkovina dolga, otroka je sicer pri porajanju vsakič ko je ven pogledal, nazaj potegnilo, ampak na koncu je bilo vse ok. Ni bil kaj prida plav, pa dobil je oceno 10.

Vplivat pa na to po moje nobena ženska ne more. Eni otroci imajo več prostora za premetavanje, drugi ga pa nimajo.
Default avatar
Luna,
ne smeš razmišljati negativno! Ko se je meni to zgodilo nisem mogla verjet, vendar sem dokaj realna in sem se ob vsej bolečini, spominu in ljubezni do svojega malega zavedala, da nisem mogla narediti nič, da bi to preprečila, da nisem jaz kriva za usodo, pač pa, kaj jaz vem kdo, mogoče narava? Znakov, ki bi naj kaj opozarjali ni bilo, bil je zelo živahen otrok, včaasih pa je počival tudi po dve uri. Tisto popoldne, ko je umrl sem imela le čuden občutek, pa nekam preveč mirno se mi je zdelo, zato sem šla na kontrolo k G. (Zjutraj je še močno razgtrajal.) Tam so ugotovili, da se mu je ustavil srček. Meni in mojemu dragemu pa se mi je podrl svet.
Nočem tu pisati žalostnih zgodbic, ker moramo mame biti optimistične. Vendar, če že sprašuješ. kOt nosečka moraš biti dobre volje, optimistična, preženi svoj strah, to bo tvojemu sončku v trebuščku bolj koristilo.

Sedaj ima moj mali fantek štirimesečno sestrico. V nosečnosti mi je bilo zelo težko, ker sem se prvo nosečnost tako neizmerno veselila, to ta drugo pa me je bilo groooznooo strah. S punčko je vse o.K., je en velik firbec, smejko in prava atletinja in nam vsem v veselje.

Popkovino pa imajo otročki večkrat ovito okoli vratu in ponavadi to ne predstavlja nevarnosti. Samo žal ta "ponavadi" ne pomaga, če je v tvojem primeru drugače.
Zavedajmo se sreče, ki jo imamo z zdravim otročkom. Na to pomislim vsak dan.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet