Med.Over.Net

Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Zdravstveni nasveti, e-svetovanje, podpora in izmenjava mnenj o naših najmlajših.

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Tanč

pomagajte nam zaspati!!!

Default avatar

bari

Lep pozdrav!

K vam se zatekam z vprašanjem, ker drugje več ne najdem pomoči! Sem 27 letna mamica 8,5 mesecev starega dojenčka; s katerim imamo velike težave s spanjem!
Naj povem kar lepo po vrsti....nosečnost je potekala brez zapletov, razen tega,da sem le 3 dni pred porodom diplomirala...kar je pomenilo obilo stresa zame in za otroka. Porod je bil naporen, tako kot najbrž za vsako mamico, pa tudi za otroka...rodil se je z buško na glavi,ki je posledica tega, da se meni medenica ni dovolj razširila...no in zato je že prvo noč preživel na intenzivni s svečko za pomiritev. Ob prvi jutranji negi, ko ga je sestra slekla je začel tako neutolažljivo kričati, da je še takrat dobil svečko za pomiritev, komentar sestre je bil, da še tako občutljivega otroka ni videla!
V bolnici sva bila kar cel teden, ker je dobil zlatenico in je preživel večino časa na intenzivni pod lučko. Prvič sva se dojila šele naslednji dan, po porodu, dojenje pa nama je delalo velike težave, ker fantič ni imel sesalnega nagona, zategoval je jeziček, moje bradavice so zelo majhne,dojke pa ogromne! Dojila sva se s pomočjo nastavka!
Že ko smo prišli domov smo ugotovili, da z našim malčkom ne bo tako gladko šlo, kot drugje. Veliko je jokal, vedno ga je bilo treba uspavati z nošenjem, zibanjem...skratka do danes še nikoli ni sam zaspal, razen zunaj v vozičku.Je pa res,da sva bila ogromno časa zunaj, niti enega dneva ko je lepo vreme ni še danes, da ne bi bila zunaj vsaj 4 ure.V vozičku vedno lepo mirno in dolgo spi, tudi do 3 ure zna potegnit. Težave imamo s spanjem doma, imeli smo jih od vsega začetka. Do 4 meseca je čez dan spal samo v vozičku, dopoldne in popoldne, potem smo se preselili k tašči, no takrat se mi zdi da so se začele težave s spanjem še stopnjevati!
Dojila sva se polno do 5 meseca, ampak nikoli na 3 ure kot vidim pri nekaterih, pri našem dojenčku ni bilo nikoli mogoče vedeti kdaj bo lačen, ko ke zajokal sva se pač dojila. Ponoči sicer nikoli več kot 3x, dokler ni bil star 5 mesecev.
Po 5 mesecu smo začeli z uvajanjem goste hrane in zdaj naš fantek pridno je vse kar mu ponudimo! Naš problem je da skoraj nič ne spi, oz. to kar spi ni kvalitetno spanje. Naš vsakdanjik poteka nekako takole:
-zbudi se med 6-7 uro, če je slaba noč je že takrat siten in jokav
-okoli 8 zajtrk (večinoma sadje s kakšno kašico)
-se igra, včasih se zna zamotiti sam, včasih ne
-okoli 9 je že siten in vidno zaspan
-okoli 10 gremo ven, zaspi skoraj takoj, spi mirno (če dežuje in ne gremo ven ob tej uri ni šans da bi spal doma)
-okoli 12.30 prideva domov in ima kosilo (zelenjava, meso in še kaj)
-po kosilu se igra
-če je lepo vreme greva okoli 14 še enkrat ven in tudi takrat zaspi
-če ostaneva doma okoli 15-16 že kaže znake zaspanosti kjer mi le včasih uspe da zaspi po dolgih naporih za pol urice
-vmes pomalicava sadje ali skuto ali žemljico in se dojiva(ne vedno)
-okoli 18.30 ima večerjo (mlečni rižek,gris...)
-okoli 19 ure ga skopamo, (prej vsak dan, ker smo imeli to vključeno v rutino za spanje, ker nikoli ni zaspal pred 21 uro, zdaj pa kadar nam uspe, ker se mu po navadi po večerji spi!)
-med 19-20 uspavanje
-okoli 23 prvo zbujanje(včasih ppomaga čaj, če ne pač dojim)
-od 01 dalje zbujanje na približno eno uro, pred kakim mesecem sva se dojila tudi do 8x na noč, sedaj 4x


No dolžna sem še opisati kako poteka uspavanje. Naš dojenček se zgleda boji it spat, ker ga že položaj uspavanja(uspava se samo na rokah z rahlim tresenjem ali tepenjem po ritki) ali ko vidi, da se ugasne luč, vrže iz tira. V 8,5 mesecih je mogoče 10x zaspal brez joka, drugače pa se zvija, brca, ščipa, krampa in kriči. Vsako uspavanje je kot da imamo malo zver v rokah. Ko končno omaga ga imamo tako dolgo v rokah da zaspi trdno, drugače se takoj predrami in ga včasih tudi po 6x vzamem iz posteljice in ponovno uspavam. Prvo spanje ima v večini primerov mirno, do prvega zbujanja, vse ostalo do jutra pa je katastrofa. Iz boka se obrne na trebušček, pokrči nogice in rije kot krt. Dolžina posteljice je 140cm in čeprav ga položim čisto na dno tako dolgo rije in plazi po vseh štirih, da pride do zgornje stranice, z glavo trešči vanjo in je buden. Ko ga poskušamo uspavati spet joka, in tako vse do jutra.
Poskusili smo menda že vse nasvete, tema, rahla lučka, tišina, rahla
glasba, toplo, hladno ozračje, topla pidžamica, tanjša...uspavanje na gugalniku,na žogi, v posteljici, v najini postelji da leži ob meni...skratka ni da ni, ko se uspava kriči.
Poskusili smo tudi neke zeliščne kapljice, ki bi naj pomirjale otroka.Tudi ne pomaga.
Pri spanju ima dudo, čeprav jo je od začetka zavračal. Ko trdno zaspi jo
pljune ven.
Drugače moram povedati, da je naš fantek zdrav, nismo imeli še nobene bolezni. Je vesel, radoveden in zelo živahen otrok. že več kot mesec dni se postavlja na nogice in hodi ob opori, pridno čeblja, se smeji...pridno aka....tako da na zunaj vidnih znakov bolezni ni. Je res da še nima nobenega zobka, spodnja dlesen je zelo zatečena in jih najbrž lahko v kratkem pričakujemo. Mislim pa da to ni povezano z zobki, ker že tako dolgo traja.
Skratka prosim vas za kakršenkoli nasvet, kako naj našemu fantku pomagamo kvalitetneje zaspati in spati, in s tem tudi nam, saj nam utrujenost in neprespanost načenjata živce.
Opravičujem se za to dolgo klobaso, ki sem jo napisala, ampak sem želela, da bi imeli čim boljši vpogled v naš vsakdanjik, in bi morda lažje zaznali težavo.
Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem!
Default avatar

Tanč

Pozdravljeni, bari,
veliko podatkov ste zapisali in dobro je tako, saj se tako ustvari prava slika. Seveda nimam nobenega čarobnega nasveta in lahko rečem le, da se počasi vse umiri in da nekje do drugega leta tudi taki kričači le pridobijo primeren ritem spanja in uspavanja, čeprav se še dolgo časa večkrat zbujajo ponoči in niso povsem mirni.
Lahko vam tudi napišem nekaj splošnih nasvetov (dajte ga vedno v posteljo, vzglavje oblecite v penasto gumo, da tudi ko se "trešči", ga to ne zbudi), vendar dvomimj, da bo kakšen uspešen nasvet. Edino uro večerje in kopanja bi zamenjala. Če je po večerji tako zaspan, kar je normalno, bi ga najprej skopali in potem dali večerjo, da bi zaspan šel takrat spat. Pa še to, da ko je otrok že siten in utrujen, je že prepozno za mirno uspavanje. Običajno so takrat tako sitni, da ne morejo zaspati.
Na Pediatrični kliniki je tudi nevrologinja, ki se ukvarja z motnjami spanja pri dojenčkih in otrocih (motnje uspavanja, motnje spanja)-dr. Barbara Gnogovec Stražišar, morda bi se za kakšen posvet naročili.
SSicer pa upam, da se bo oglasila še kakšna mamica, ki je podobne stvari dala skozi, s svojim nasvetom ali namigom, kako je šlo.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

kmarija

Samo mali popravek: Dr. Barbara Gnidovec Stražišar :-)
Default avatar

Tracy1

Sicer se morda nekateri ne bodo strinjali. Jaz mislim da bi ga bilo treba pustiti v postelji. Četudi bi jokal, se mora naučiti sam zaspati. Osebno mislim da vas otrok izkorišča. Če ste vi utrujeni in neprespani, pa potem to slabo vpliva na celotno družino. Če otrok v vozičku spi, potem ni razloga da ne bi spal tudi doma v postelji. Navajen je samo stalnega tresenja in "guškanja".
Na začetku je to sicer težko, ampak že po parih dneh bi se obrestovalo. Vsaj jaz tako mislim, glede na moje izkušnje z dvema nadebudnima otrokoma. Vem da sem pri prvem otroku tudi jaz zraven jokala, pa vendar se je obneslo.
lp
Default avatar

thinkblue

pri nas imamo podobno situacijo....tudi ne bi spal...uspavamo ga na rokah že od malega ....če ne spi zunaj čez dan skoraj ne spi razen da ga nosimo do onemoglosti

star je 14mesecev

zbuja se od 1x do 10x na noč...odvisno

kaj pa vem...sej bo boljše...je še kaj hujšega kot to

LP
Default avatar

veter_02

Draga bari -

jaz bi se tukaj kar strinjala s Tracy1. Glede na to, da otrocek spi v vozicku bi rekla, da ni razloga, da ne bi mogel sam spati tudi v posteljici, je samo navajen na dolocene pogoje za spanje. Tudi vzorec zbujanja kaze na to. Dojencki imajo namrec precej "specificen" vzorec spanja - ko zaspijo, trdno spijo kaksni dve uri, takrat se malo zbudijo, potem pa zopet zaspijo in se potem zbujajo na priblizno uro do jutra, ko imajo se eno obdobje (cca uro do dve) globokega spanja. Taksen vzorec spanja in zbujanja je normalen, tezava nastopi, ce otrok po teh obdobjih rahlega prebujanja ne zna sam zaspati nazaj. Kar je po moje tezava pri vas. Ker zna fanticek zaspati samo, ce ga kdo ziblje, boza, ce se doji,...seveda toliko casa vpije, da nekdo pride in to "zrihta".

Ce mislite, da bi vam taksna tehnika "ucenja spanja", kot jo je predlagala Tracy, ustrezala, si lahko vec o tem preberete tukaj: http://www.babycenter.com/0_the-ferber- ... owAll=true Pri nas je delalo v dveh dneh in zdaj ze vec kot eno leto lepo zaspimo in spimo celo noc.

Kakorkoli se odlocite, vam zelim veliko srece in spanja!
Default avatar

31

Meni se pa te metode "pustiti otroka, naj joka, se bo že naučil" zdijo naravnost krute. :( Bi veliko raje priporočala tale prispevek: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4476929

Včasih se dete ne more potolažiti, umiriti in potrebuje našo pomoč. Pa ne "vzgojo", da se izjoka do vdaje, ampak pomoč, da se umiri. Pa je to lahko ujčkanje, naša bližina, nežno prigovarjanje. Je naporno, se strinjam, lahko traja dolgo, na TV pa priljubljen film v polnem teku, na računalniku najljubši forum čaka na naš odgovor, čaj se hladi, ipd. Zato se mi zdijo vzgojne metode "pusti, se bo že naučil", le izgovor za našo starševsko ležernost, ker je lažje otroka pustiti, kot z njim počakati, da se umiri in zaspi, če ne zmore drugače. :( Kajti prej ko slej vsi otroci osvojijo samostojno spanje. Tako tisti, ki so se morali v spanje vdati, kot tisti, ki so jim starši ob tem skoraj vedno morali pomagati.
Default avatar

bari

hvala za odgovore!

kot prvo naj povem, da nisem navdušena nad to metodo uspavanja otroka,da se sam zjoče! revček ima težave s spanjem in ga nekaj predrami,potrebuje tolažbo,jaz pa ga naj pustim v temi jokati ko pa sem samo 10 cm vstran(spi namreč v svoji posteljici ob najini)!? ne tega ne morem narediti!

naš problem ni,da nas 8,5 mesečnik izkorišča,le kako bi bil dojenček to sposoben?! prepričana sem,da pač je posebnež kot smo mi vsi,tudi jaz težko zaspim, moj partner pa spi kot klada,že ko posteljo samo vidi!

mene zanima kaj ga predrami oz. ali je to normalno,da rije po vseh štirih celo noč...in kako mu pomagati,ker to počne z zaprtimi očkami,torej v spanju, ko ga gledam imam občutek,da ga "nosi luna". tudi pri uspavanju je tako, po kričanju nam ga uspe uspavat ampak on še vedno trza,se zvija,kot bi bil živčen....ne znam drugače opisati!

upam,da me ne boste narobe razumeli, kljub temu da se nam že meša od neprespanosti meni ni problem ga imeti na rokah...problem je,da se on ne naspi kvalitetno in namesto da bi se zbudil zadovoljen in vesel, je že od jutra siten, kar je posledica tega, da se ne naspi!


Vprašanje za vas Tanč:
koliko bi moral spati čez dan tak dojenček? kdaj je ura za spanje ponoči?kako naj razporedim dnevno dogajanje,da bi mogoče ponoči bolje spal?

zdaj že dvomim vase...ali ga pravočasno dajem spat? vem da nekega recepta ni, vendar iščem če je mogoče v naši rutini kaj narobe, kot ste me opozorili glede kopanja!

naj povem, da smo na začetku imeli tako, da se je najprej skopal in nato najedel. zamenjali pa smo samo zato, ker ko se je najedel, je dobil toliko energije in je še 2 uri norel, torej nikoli ni šel spat pred 21 uro.in smo mislili,da ga bo kopanje utrudilo!

včeraj in danes sem ga po vašem nasvetu uspavala preden je kazal znake utrujenosti! uspelo je le zjutraj, brez joka je zaspal takoj....popoldne in zvečer ista pesem kot do zdaj!
res ne vem kaj našega fantka tako moti!
Default avatar

Tracy1

31
Če to uspavanje bari nebi motilo, potem verjetno ne bi prosila za pomoč. Sicer pa zaradi mene lahko nosi otroka, mu prigovarja.... kolikor hoče. Mene to ne moti, kaj ona dela s svojim otrokom.
Bari naš skoraj 9 mesečnik spi dopoldne 1-2 uri in popoldne tudi 1-2 uri. Zvečer zaspi ob 17h in se zjutraj zbudi okoli 6.30.
lp
Default avatar

jabolko1

Draga bari,

mi imamo enak problem z 11 mesečno punčko. Pa mislim, da smo na poti k rešitvi problema. Že nekaj mesecev nemirno spi. Rije po postelji celo noč z zaprtimi očmi. Pa vstaja in pada, se vseda in pada. Če sva jo vzela k sebi ni bilo nič boljše, spila mleko na dojki in se vsedla zraven in začela po naju plaziti ter naju vlačiti za nos in lase. Če sva jo ignorirala, je plazila čez naju in sva morala paziti, da ne pade iz postelje. Dojile sva se pred spanjem, opolnoči, ob treh in ob petih, ko je bila že itak čisto budna. In ko smo vstali, naredili zajtrk, pa je bila že super utrujena in tečna, ker ni dovolj spala.

Uspavala sem jo tako, da sva se dojila in potem sem jo imela v naročju dokler ni trdno zaspala in šele nato sem jo odložila v posteljico. In če je hotela še več naročja, ga je seveda takoj dobila. To je bila velika napaka. Verjemi, ni mi bilo lepšega kakor uspavati našo punčko,pa še malo zadremati z njo.

Sama sem se morala predčasno vrniti v službo in po nekaj mesecih takšnih noči, smo bili vsi trije zelo izmučeni.

Problem sem omenila naši pediatrinji in prvo kar je rekla, naučite otroka samega zaspati in nehajte dojiti ponoči. Moram priznati, da sem bila kar malo prizadeta, ker sem mislila, da sama najbolje vem, kar je dobro za mojo punčko. Poleg tega sem hotela od zdravnice samo vedeti, da je s punčko vse v redu, da je kaj ne boli, ko ponoči rije z nosom po postelji in ker tako malo spi.

Pa smo probali dve noči nazaj, tako kot piše v knjigah. Ko se je podojila sem jo položila v posteljico, seveda je v trenutku bila na nogah. In sva ponovile,pa hop zopet na noge. Pa zopet položit, pokrit, povedat ššššš, zdaj bomo spali in iti ven iz sobe. Seveda jok in stok in metanje igrač in dud čez posteljo, pa grist posteljo...je bila zelo huda...pa je šel ati k njen jo položil nazaj in potolažil. Ponovil vsakih nekaj minut, pa je zaspala. In je spala celo noč. Še to: ati je spal v spalnici z njo, jaz pa v dnevni sobi, da ji niso polne dojke dišale.

Drugo noč je že zaspala veliko lažje, skoraj nič joka, spala celo noč.

Najbolj super pa je to, da je punčka zjutraj naspana, dobre volje in sploh ne teži za dojenje. Skupaj zajtrkujemo in se imamo fino. Upam, da smo na dobri poti.

Sama nikoli nisem verjela, da to deluje in so se mi zdele te metode zelo krute. Ves čas sem mislila, da se bo punčka enkrat sama odločila. Pa je šlo samo na slabše. Pa sploh ni tako kruto, itak gre eden od staršev vsakih nekaj minut k otroku in ga potolaži. Samo odločiti se je treba.

Lp, A
Default avatar

veter_02

31 -
vsak ima svoj pristop k vzgoji in ni treba, da vse starse, ki se odlocijo za metode, s katerimi se ne strinjas, obdolzis tega, da so lezerni in pustijo otroka tulit samega v sobi zato, ker hocejo gledat TV ali iti na racunalnik. Kar je, mimogrede, precej nesramno.

Bari -
nikakor vas otrok ne izkorisca (ceprav sem prepricana, da znajo manipulirati z okolico ze precej prej, vsaj nasa je), samo ne zna zaspati drugace kot tako, da ga vi nosite. Saj tudi mi rabimo dolocene pogoje - pravo posteljo, ravno pravo lego, temo, blazino,... Ce tega ni, tezko zaspimo in zanic spimo. Kar se tice zbujanja je normalno, da se zbuja na vsako uro, tudi mi se. Menda so ta zbujanja zelo kratka in "plitka", samo toliko, da preverimo, ce je vse OK, in zaspimo nazaj. Ce je kaj drugace - npr. nam manjka blazina, ker pade s postelje, ni odeje, ker nam jo partner zvlece nase itd, se se bolj zbudimo, zadeve popravimo in zaspimo nazaj. Podobno se dogaja z vasim otrokom - navajen je zaspati tako, da ga vi nosite in ko se ponoci zbudi, vas klice (joce) toliko casa, da pridete in mu pomagate zaspati nazaj. In zaradi normalnega cikla spanja se to pac dogaja vsako uro. Dokler ne bo znal zaspati drugace kot tako, ga boste morali pac uspavati na rokah. Sem pa skoraj prepricana, da se ne zbuja zato, ker bi ga bilo cesa strah ali kaj podobnega.
Ce vas bolj zanima, kako poteka spalni cikel, svetujem odlicno knjigo Richarda Ferberja Solve Your Child's Sleep Problems - prvih par poglavij je posveceno izkljucno temu, kako poteka spalni cikel otrok in odraslih.

Pozdrav!
Default avatar

laruska

Pozdravljena bari,
Ja nekateri otroci so res pravi mali nadebudni raziskovalčki, ki jim je škoda vsake minute za spanje. Tudi pri nas smo se veliko in se še bolj ali manj ukvarjamo s spanjem. V začetku se nam je itak zdelo, da dekle nič ne spi. No saj je spala, ampak tako, večkrat po 15 min, pa tisto o dojenju na tri ure – ja pri nas definitivno ne, nikoli. Potem sem si izposodila knjigo Elizabeth Pantley »Spanje, brez joka v sanje«. V knjigi je veliko nasvetov kako pomagati otroku zaspati in spati, poleg tega pa dobiš tudi predstavo o spanju dojenčkov. Zelo ti jo priporočam in morda najdeš kakšen nasvet, ki bo pravšnji za tvojega otročička.
No včasih pa je tudi tako, da pozabimo na vse minute, ki so jih dojenčki prespali morda v vozičku, v avtu,… in pričakujemo, da bodo še in še spali. Pri nas je namreč tako, da če hčera kdaj v avtu slučajno zadrema za 20 minut, smo potem kar opravili za tisti dan z opoldanskim spancem. Ona dobi nekaj spanca in se nato razživi in ni šans, da jo uspavam še doma. Tako potem nekako preguramo do večernega spanja.
Zdaj, ko razmišljam o spanju naše punčke, se mi zdi zelo hecno to, da smo se v začetku ukvarjali s spanjem čez dan (ponoči smo namreč že zelo hitro spali lepo, z 2kratno prekinitvijo), danes, ko pa imamo točno uro opoldanskega spanja, pa se ukvarjamo s spanjem ponoči. Namreč tudi pri nas se ponoči zbujamo zelooo pogosto. Ko me je tole trenutno nočno zbujanje zelo morilo, mi je bilo v veliko uteho spoznanje, da ne delam nič narobe, da moje dete ni razvajeno, da me ne izkorišča, da je otrok, ki še ne znajo sami zaspati ali se sami uspavati – ko se predramijo, ogromno in da se slej ko prej naučijo spati. V veliko uteho mi je bil tudi prekrasen članek svetovalke za dojenje, Mojce http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4616768. Moj nasvet bi bil, da poskusiš otročka uspavati takoj, ko pokaže kakšen znak zaspanosti. Morda namesto, da zaspi ob 10ih v vozičku, poskusi da bo zaspal že ob 9ih doma. Pri nas je bilo tako, da sem jo glede na njeno zaspanost takoj poskusila uspavati, potem pa sem tudi v naslednjih dneh poskušala jo uspavati ob približno istem času. Spomnim se, da je v začetku (od kakšnih štirih do osem mesecev) imela dva spanca čez dan – oba od 45 min do ene ure. Po osmih mesecih pa sta se spanca združila v enega in tako je še danes (13m) - ima uro, ki jo nikakor ne smemo zamuditi, ker smo drugače zelo jezni (spi pa do ene ure in pol). Pri nas je bilo tako, da smo pri dnevnem spancu kar hitro uspeli, tudi s pomočjo knjige, pri nočnem pa nam ne gre – verjetno je razlog, da je ponoči lažje deklico podojit še v polsnu in potem hitro spati naprej, kot pa dosledno izvajati nasvete. Ampak dokler mi še zjutraj ni potrebno v kakšno hudo stresno službo, še ni tak hud problem. Preberi si omenjeni članek in knjigo in zagotovo najdeš kaj koristnega za tvojega otročička. Veš pa tudi, da so si otroci zelo različni in da si ti največji strokovnjak za svojega, zatorej upoštevaj vse nasvete le v toliki meri, ki je ustrezna za tvojega otročička. Pa če otrok joka, po moje ne zato ker nas izkorišča.
Pa da bi vsi čimprej sladko spali :).
Default avatar

Tanč

Dodala bom še to, da karkoli sprejmete kot idejo, jo najprej sprejmite v sebi in se je potem držite. Kajti najhuje bo za otroka neko spreminjanje pravil. Danes tako, jutri drugače. Če se odločite, da bo spal v svoji postelji in boste vi zraven ter ga držali za roko, potem se tega dosledno držite. Če se odločite, da bo spal pri vas, tudi v redu, samo ne potem ene noči dekompenzirati in ga enostavno odložiti v njegovo posteljo, ker to bo pa res šokovno stanje. Skratka, sami s seboj se zmenite za neko srednjo pot, ki vam bo ustrezala po načinu, potem pa se te poti držite vsaj 2-3 tedne, da spoh lahko pokaže kakšne učinke.
Ne zdi se mi nič hudega, če je otrok po kopeli pokonci do 21h, potem poje večerjo in gre spat. Če bi to pomenilo, da bo potem dobro spal, je to povsem sprejemljivo.
Takšen otroček potrebuje dve dnevna spanca po 1-2 uri (zelo odvisno od otroka do otroka), nočni spanec pa med 10-14 ur.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

31

[quote veter_02]31 -
vsak ima svoj pristop k vzgoji in ni treba, da vse starse, ki se odlocijo za metode, s katerimi se ne strinjas, obdolzis tega, da so lezerni in pustijo otroka tulit samega v sobi zato, ker hocejo gledat TV ali iti na racunalnik. Kar je, mimogrede, precej nesramno.[/quote]

Sploh ne. Ker sem to rekla v kontekstu, da je starševstvo (tudi) naporno.

Za tem, da pa mnogi starši ubirajo "vzgojne" metode, ki imajo z vzgojo bolj malo, več pa z opravičevanjem lastne ležernosti, pa trdno stojim. Ne trdim pa, da sta to tudi mamici, ki sta posredovali link do metode "pusti, da joka".

Bodi dovolj. Upam, da bo avtorica teme, ki išče pomoč za kvaliteten otrokov spanec našla rešitev.
Default avatar

MonaLisa

Pozdravljeni!

Imam podobno težavo in sicer z 2,5 meseca staaro hečrko. Zaspi le v mojem naročju, najraje in najhitreje pa v slingu (čeprav se krega, ko jo dajem noter). Na sprehodu včasih v vozičku spi kakšne pol ure, potem pa se zbudi, včasih se še prej. Če jo uspavam v naročju in odložim, se v petih minutah zbudi in začne jokat. Sem poizkusila s tole metodo puščanja v posteljici in jo držati za roke in miriti, vendar se sploh ne pomiri, ampak še bolj tuli in krili z rokami in nogami. Dojenje tudi ni uspešno za uspavanje, saj ponavadi potem kaka in se zato zbudi po parih minutkah. Zvečer mi jo kdaj uspe po kopanju uspavati in potem spi kakšne pol ure, potem pa je budna, skoraj vedno do pol 11. Ima sicer večkrat vetrove, vendar se ne pomiri tudi ko jih nima. Potem zaspi in se zbuja za dojenje na 2-3 ure, včasih 4. Tudi če jo potem odlagam v njeno posteljico, spi naprej do 8-9 zjutraj. Torej je problem le čez dan in zvečer.
Zanima pa me dvoje - ali je tako majhen dojenček že sposoben takega "učenja spanja"? (ker po vseh temah so otroci že starejši) In če ni, kaj potem storiti? Pa še to - če otroka ne moreš pomiriti, ko je v posteljici in se vedno bolj joka, ali ga vseeno pustiti in priti čez par minut ali ostati z njim dokler se ne izjoka ali ga vseeno vzeti v naročje in ga pomiriti??

Hvala za odgovore!
Default avatar

Tanč

Dvoinpol mesečni dojenček potrebuje toplino, varnost. KOlikor se sicer zdijo metode povijanja v štruco zastarele in na smetišču zgodovine, je dejstvo, da otroka zbudijo njegovi lastni gibi in da je posteljica običajno precej hladnejša kot mehko in toplo materino naročje.
Zato otroka še pred dojenjem dajte v odejico (med dojenjem naj ne bo zavit, ker se bo prepotil in mu bo vroče), ko pa se naje, ga zavijte tako, da bo imel ročice znotraj odejice in ga z odejico položite v postlejico.
Tako malega dojenčka seveda ne boste pustili jokati, saj ne izsiljuje, samo potrebuje pač toploto in to, da se nečesa dotika (kot se je v trebuhu dotikal žametno mehkih sten maternice).
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

MonaLisa

Hvala za mnenje. Prej tega nism dovolj izpostavila, vendar se moj otrok po dojenju čisto predrami, tudi če jo zavijem... žal... In potem smo spet pri joku, če jo odložim. Pa še to - zadnjih nekaj dni opažam, da se prav upira uspavanju. Sedaj, ko je zvedava in drži glavico, jo imam večinoma v naročju pokončno, da lahko gleda naokrog. Samo da jo dam v ležeči položaj v naročju, se začne kregat in se ponavadi to stopnjuje, tako da jo komaj pomirim. Moram jo stisniti čisto k obrazu in ji v ušesa delati ššš. Potem se pomiri in počaasi zadremlje. Ali pa jo dati v sling. In če še ne spi dovolj trdno, pa se usedem, je spet jok. Jo pa hočem uspavati takoj, ko se umiri ali prvič zazeha. To je kakšno uro po dojenju in previjanju. Mogoče sva jo z možem preveč navadila na gujsanje in trepljanje po ritki?
No, pa še zadnje vprašanje - včasih že skoraj zaspi, pa potem postane nemirna in ji takrat včasih dava kapljico ali dve Vetrovnih kapljic na dudo da "utrdiva" spanec in potem ponavadi bolj trdno zaspi. Ali se vam to zdi zelo sporno? Ker jaz imam velike pomisleke glede tega, ampak velikokrat si res ne morem pomagat in ji jih dam.
Default avatar

MonaLisa

Oprostite, pozabila sem vprašati - kdaj pa so potem otroci dovolj stari za "učenje spanja"?
Default avatar

Tanč

2,5 mesečni dojenček naj ne bo preveč v pokončnem položaju, ki povzroča zategovanje v ramenih in vratu ter pretirano iztegovanje in s tem motnje gibalnega razvoja. Kako otroka pestujemo, si poglejte med pripetimi temami Zloženka IVZ - dr. Zavrl.
Otroka ne treniramo, učimo, saj je spanje njegova osnovna potreba, kot hranjenje npr. Moramo pa najti, kateri način je zanj primeren. Včasih jih guncamo in nosimo, on pa bi rad ležal v postelj in imel mir. Lahko preberete kakšno knjigo na temo otroškega spanja, pri čemer tu ne gre za učenje otroka, kako naj spi, pač pa učenje staršev, kako naj ravnajo, da bo spanje učinkovitejše.
Z vetrovnimi kapljicami seveda nič ne utrjujete spanja, saj so to kapljice proti vetrovom. Verjetno pa ji nekaj sladkega (ker malce sladke pa so) ugaja in pomirja. Znano je, da tudi dojenčka sladkane pijače pomirjajo.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

MonaLisa

Ja, nekaj knjig in člankov na to temo sem že prebrala in tam je nekje pisalo, da se otroci ne znajo sami uspavat in jih moramo naučiti, kako. (na internetu sem našla tudi šole za spanje v tujini...)

Za kapljice pa vem, da so sladke in da jih sladko pomirja. Zato ji jih tudi dava parkrat na dan. Da se pomiri in potem lažje zaspi. Zato me pa zanima, če se taka uporaba teh kapljic vam zdi sporna (podkupovanje s sladkorjem).

Rokovanje z otrokom poznam in se ga kolikor se da držim. Hči imam podprto pod glavico in jo držim za stegno, samo malo višje dam komolec. Itak pa tudi če tega ne naredim, kar sama dviguje glavico! Zelo je močna, že od rojstva. Tudi pediatrinja je to opazila. Seveda pa ji ne dovolim, da bi sama brez podpore sedela. Tudi glavico opazujem, da ni iztegnjena nazaj.

Kar se pa tiče spanja, sem pa še vedno v temi... najbrž se bomo še nekaj časa povijali in spali v naročju... Pa vsakič bo neka druga stvar "užgala". No, ravno zdajle sva pa z možem tako naredila, da sem jo podojila in ker je bila zelo utrujena, je zadremala. Potem sem jo odložila med naju, pa se je predramila in zajokala in je rabila kar nekaj minut da je nehala opletat z glavo in jokat, se je pa oklenila moževe roke in v takem položaju zaspala. Nevem sicer koliko časa bo trajalo. Zanimivo je, da ponoči pa po vsakem podoju zaspi nazaj, pa je nič ne motijo kupčki, pa vetrovi, pa kakanje! Izgleda tako, kot da bi imela slabo izkušnjo zapuščenosti, čeprav tega nikoli nisva naredila. No, očitno imajo nekateri dojenčki že od malega neke fobije. Moja sestra se je npr. do osmega leta na smrt bala vode in se jokala vsakič, ko se je bilo treba kopat.

Upam pa, da se bo stvar čim prej umirila in da bo tudi čez dan in zvečer kaj več spala. Saj drugega mi tako in tako ne preostane.