ARHIV - zdravstvo

bolečine v predenu prepone

Default avatar

luss

Pozdravljeni,

Obračam se na vas za mnenje o bolečini v predelu trebušne prepone pri pljučih.Star sem 29 let in se redno ukvarjam z kolesarjenjem. Pred pribljižno štirimi meseci me je začelo v levem predelu trebušne prepone boleti. Sprva sem mislil, da je bolečina pogojena z črevesjem, kljub temu, da ni enako čutiti. Potem je bolečina prenehala in se čez par dni ponovila. Tako se ponavlja brez kakršnega koli pravila že štiri mesece. Še največkrat bolečino občutim v položaju sedenja v avtomobilu. Zadnje čase se je bolečina preselila tudi na desno stran na enako mesto kot na levi, na sredini trebuha me ne boli.
Vmes sem obiskal splošnega zdravnika, ki me je pregledal in ni začutil nobene otrdline, niti me ni nič bolelo ko je pritiskal po tem predelu zato je predlagal, da naj še počakam.
Prejšnji teden sem se udeležil napornih kolesarskih priprav in spremljal bolečino. Nikoli se ni pojavila, sedaj ko sem doma se je ponovno pojavila, traja dan ali dva in preneha ter se spet pojavi.
Pred tremi leti sem imel operacijo kile, na levi strani, drugače pa sem zdrav.
Zanima me, ali imam kakšno vnetje prepone, je to pogojeno z črevesjem ali čim podobnim. prosim bi vas za vaše mnenje o diagnozi ter kakšne vrste preiskave bi mi priporočili.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Default avatar

vedranh

Težave, ki jih navajate so precej nenavadne, tako da vam težko z gotovostjo odgovorim za kaj gre, zlasti glede na dejstvo, da bolečine niso povezane s stopnjo telesne aktivnosti. Lahko bi šlo za bolečine iz strani vranice. Vranica je namreč rezervoar krvi, in v primeru večjih potreb teoretično obstaja možnost, da se ta del kri poskuša porabiti za povečanje razpoložljivega kisika. Se mi pa zdi, da je ta fenomen bil opisan samo pri živalih, pri človeku pa je samo hipoteza. Čudna je širitev bolečine na nasprotno stran trebušne votline pod desni rebrni lok. Če bi vas sam pregledal, bi naredil enako kot vaš zdravnik in bi s kliničnim pregledom poskušal poiskati vzrok bolečine. Možno je, da se pri izvajanju določenih vaj trebušna prepona pretegne, pri čeme (verjeli ali ne) še najbolj pomaga smeh. Drugače, če bi težave vztrajale bi svetoval UZ trebuha. Tudi kila, ki jo navajte mi ni povsem jasna. Ali je šlo za ingvinalno (dimeljsko) kilo ? Ali imate težave z zgago?
asist. Vedran Hadžič, dr. med.
------------------------------------
Fakulteta za šport
Katedra za medicino športa
Gortanova 22, 1000 Ljubljana
telefon: 01/5207 828 ali 829
www.sportsrehabilitation.net

Naročanje: 5207 726 (g. Janez Vodičar)