Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

zakaj dajo v Sloveniji tipično neslovensko ime otroku?

Default avatar

ninininini

Meni se otroci z čudnimi imeni že tako ali tako smilijo, ampak najbolj mi je pa hudo ko kakšni starši ki imajo velik nacionalen ponos in so druge narodnosti, živijo pa v Sloveniji, dajo otroku tipčno ne slovenska imena, npr. Zuhra, Ajdin, Slobodan, Hrvoje itd... Ta otrok hodi v šolo tukaj in ne v državi od koder izhajajo in se more celo življenje boriti proti drugim zaradi tega ker imamo slovenci avtomatsko predsodke proti takšnim z čudnimi imeni.
Pa ne mi govorit da ni res.
Kolegica je imela tipično neslovensko ime, in se je celo življenje borila, govori brez naglasa in vizualno tudi ne izstopa pa ni dobila službe, zdaj
pa se je preimenovala, takoj je dobila službo in živi boljše.
Ime pa ima zdaj tako da je lepo tukaj in po vsem svetu.
Default avatar

Marija Ana

Čaki samo če nek musliman da otroku ime Muhamed mi men ni čist nič čudno. Bolj bi mi bilo čudno, če bi bil Janez al pa Miha. Pač ne glede na to, da nekdo živi v SLO je lahko druge narodnosti.

To kako mi gledamo na taka imena je drugo. Tu se vidi naša nestrpnost, naši predsodki... to je res.

Isto mi je čist vseeno če nek francoz, ki živi v SLO da otroku ime Jean Phillipe.... zakaj pa ne.

Poznam dosti zamejcev v I in 3/4 jih ima slovenska imena. Večina ima sicer ime, ki je domače tako v SLO kot v I. Ampak so pa pisana po slovensko... torej Monika, Irena, Matjaž (namesto Monica, Irene... ja no Matjaža težko v I utakneš, a ga poznam)

Men je bolj čudno, če dva slovenca dasta ime otroku Michelle ali Michael ali Jean ali karkoli drugega.
Default avatar

groza

Meni se smiliš ti ker tako omejeno razmišljaš.
Default avatar

ondi

Slovenija postaja vse bolj pomešana z vsemi narodi jugovzhodne Evrope,da ne govorim o Balkanu.Torej čistokrvnih Slovencev je vse manj.No je pa res, da tudi Slovenci dajejo otrokom novoizmišljena novodobna "čudna" imena s tremi črkami.Le zakaj se nekateri sramujejo starih slovenskih imen(Metod,Francelj,Janez,Albin,Matevž...)meni ni jasno.Namesto,da bi bili ponosni.Pač Slovenci smo res en nerazumljiv narod.Ja časi se spreminjajo...
Default avatar

elium

Mene pa zanima kako se ti sploh da razmišljat o netipičnih imenih??
Pa kaj koga briga a je Suljo al Fatima?? JOJ prejoj!
Če ima izobrazbo, je delaven........ bo imel službo al pa ne, a lahko garantiraš Mariji, Lojzetu in Francki, da bodo dobile službo???
Default avatar

carla

A res nimate drugega dela, kot se ukvarjat z imeni?
Pa prov dosadna si že s tem, no. Pejd rajši na sprehod, pa si mal možgane preluftaj, mogoče boš potem lažje širše razmišljala.
Matr, ste eni omejeni.
Default avatar

Podobno misleča

Uf, pazi se. Ko sem jaz enkrat napisala, da ne razumem, kako lahko starši, ki živijo tukaj in mislijo tukaj tudi ostat, dajo otroku ime Muhamed, Safet ali kaj podobnega, so me skoraj požrle.
Živim v mestu, kjer je precej Neslovencev in opažam, da se je tendenca "ortodoksnih" imen spet povečala. V naših časih so bila imena bolj univerzalna. Sicer so pa v naših časih tudi vsi precej dobro znali slovensko, danes je znanje slovenščine pri mladih Neslovencih katastrofalno. Ker pač nočejo govorit. Mislim, da mi teorije ni treba razpredati naprej, saj je vsakomur jasno. :(((
Default avatar

kokica76

Ma a ni še konec debat o imenih? Saj je blo v zadnjih dneh malo morje teh tem:(:(

Pač vsak po svoje, okusi so različni, tako, da res nevem zakaj za vraga se mora nekdo obremenjevat, če je njegovemo sosedu ime Liam, ali pa France.. Pač, živi in pusti živeti. Amen.
Default avatar

*registrirana

Meni popolnoma dol visi, kako je komu ime, dokler sem sposobna to ime izgovorit. Ko pa se zacnejo kaka imena, ki jih tudi izgovarjas tezko, pa... Jah, moj problem, ampak se vseeno zamislim, ali ne bi bili starsi lahko malo bolj prijazni otroku in soclanom druzbe.
Mi je pa presneto pomembno, kako je ime mojemu otroku in psu.
Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.
Default avatar

Oracena

Jaz pa ne obsojam npr. muslijev če dajo svoja imena. še manj srbom, bosancem... vščeč mi je pri njih da ne pozabijo svojega porekla in so zavedni. Grejo mi pa na zivce razne tiffany, amely in podobna ameriska, saj se vidi omejenost starsev, ki so zasvojena z ameriškimi družinskimi, solzavimi , osladnimi filmi.
Default avatar

mama2831

Jaz recimo otroku ne bi dala imena Francois, če bi živeli v Franciji ali pa Giovanni v Italiji, tako da res ne razumem, zakaj bi moral biti otrok od Ibrahimovičevih recimo Jan ali Jure.

Pa še nekaj: a ste že kdaj raziskovali, kako lepe pomene skrivajo v sebi muslimanska imena?

In še o samozavesti: tudi Ano bodo celo življenje zafrkavali Ana Banana in ne bo dobila službe, če je starši ne bodo vzgojili v samozavestno dekle.
Default avatar

Podobno misleča

[quote Oracena]Jaz pa ne obsojam npr. muslijev če dajo svoja imena. še manj srbom, bosancem... vščeč mi je pri njih da ne pozabijo svojega porekla in so zavedni. Grejo mi pa na zivce razne tiffany, amely in podobna ameriska, saj se vidi omejenost starsev, ki so zasvojena z ameriškimi družinskimi, solzavimi , osladnimi filmi.[/quote]

Ja, ampak nekateri so že kar malo preveč zavedni. Začne se pri imenu, nadaljuje z (namernim) neznanjem slovenščine, konča pa z nespoštovanjem slovenske kulture, naroda, Slovenije in vsega, kar je slovensko. Na žalost.
Default avatar

nonono

A če pa da švedski, nemški, angleški par (in vsi ostali pari, ki izhajajo iz za Slovence boljših držav) svojemu otroku v Sloveniji ime, ki izvira iz njihovega okolja je pa ok?

Taiji Tokuhisha ali kako se že piše vas pa nič ne moti? Bi bilo bolj pravilno oz. primerno npr. Gorazd Tokuhisha?????
Default avatar

ria33

Kolikor je meni znano ima Taiji dve imeni in eno je slovensko. Lahko pa da se motim.
Briga me kako je komu ime, to je stvar staršev oz. kogarkoli pač v njihovi kulturi. Ni jim treba prilagajati imen naši kulturi in zakonom. Večji problem je ker so tako samozavestni, da mislijo da se jim mora naša kultura in zakoni prilagoditi.
Dober primer je bila Francija ki je prepovedala kakršne koli verske simbole v javnih službah in šolah. Kdo je šel v luft? Samo muslimani s svojimi rutami, češ kako jim kratimo pravice in da oni imajo to pravico in dolžnost da so zakriti. Pa pejt ti v njihovo deželo pa te še z aviona ne spustijo če se ne pokriješ z ruto, pa si lahko sto krat katolik in to ni tvoje versko prepričanje. Pa če boš rekel da ti kratijo pravico te bodo samo pred zid postavili.
Spomnimo se angleške učiteljice ki je samo dovolila otroku da je po svoji želji dal medvedku ime Mohamad, pa so jo hoteli bičati. V muslimanskem svetu ostala verstva nimajo nobenih pravic. Čakam kdaj bo zgrajena RK cerkev ali sinagoga v afganistanu:))))
Default avatar

prevzgoja

Ko berem takše komentarje kot je naslovni se sprašujem ali ne bi nemara nekateri radi "prevzgojili" pripadnike drugih narodnodsti. Prvo bi jim spremenili imena, nato priimke, pol še narodnost in na koncu še vero. Dajmo se zavedat, da so v Sloveniji tudi pripadniki drugih narodnosti in veroizpovedi. Seveda jih je največ iz republik nekdanje nam skupne države. Kamalu pa bo vse več tudi iz drugih evropskih držav.

Pa kaj, če dajo "svoja" imena. Lepo in prav je, da se zavedajo svojih korenin in jih tudi spoštujejo. Za mene so hujši tisti, ki bi se radi priliznili večini, s tem ko zanikajo kdo so in kje imajo korenine.S tem pa zanikajo sami sebe in se sramujejo svojih staršev in prednikov.

Nestrpnost rodi nestrpnost. In bolj, ko jim nekateri mečejo polena pod noge, jih obsojajo ali celo ponižujejo, bolj so zavedni in ponosni. In bolj, ko so zavedni in ponosni bolj grejo nekaterim v nos. In krog je sklenjen, lahko krožimo po njemu, kdo ga pa pretrgal?
Default avatar

asdf

Ko to berem mi sploh ni jasno zakaj v Avstriji in Italiji manjšina zahteva svoje pravice, ker mi ostalim nismo pripravljeni tud imen ne priznat.
Default avatar

Hel1

Mene pa zanima, po kakem ključu ali še bolje s kakšno pravico kdo sme določat kaj je sprejemljivo in kaj ne. Velikokrt v teh temah pišete, kako so starši neumni, ker dajejo taka in taka imena, kako so ta in ta imena grozna itd. Lahko ti kako ime ni všeč in ga ne bi nikoli dal svojemu otroku, nikakor a ne moreš rečt, da je grozno, neumno ali nespremenljivo.

A se ne zavedate, da s tem ko koga obsojate, ne definirate njega, ampak sebe.
Default avatar

255

[quote asdf]Ko to berem mi sploh ni jasno zakaj v Avstriji in Italiji manjšina zahteva svoje pravice, ker mi ostalim nismo pripravljeni tud imen ne priznat.[/quote]

Tam so ta manjšina Slovenci, pri nas pa drugi. Saj veš, da so vsi drugi manjvredni.
Default avatar

žal je res!

Žal je res, pa lahko še tako skačete v luft, da bo en Asmin Hadžić v Sloveniji prišel slabše skozi kot Tomi Novak. Čeprav bo Asmin Hadžić govoril lepšo slovenščino od Tomija Novaka. Na razgovoru in z isto izobrazbo bo šla služba Tomiju Novaku. Kdor trdi, da to ni res, ali je slep ali laže.
Default avatar

Janis

[quote asdf]Ko to berem mi sploh ni jasno zakaj v Avstriji in Italiji manjšina zahteva svoje pravice, ker mi ostalim nismo pripravljeni tud imen ne priznat.[/quote]

Dvojna morala pač. Slovenci slovijo po tem.