Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Dojenje, tametil, polivanje, zmeda, itd.

Default avatar
Pozdravljene.
Včeraj smo dopolnili 3 tedne in čas že, da se presedlam s sosednjega foruma. No, saj berem vas že nekaj časa, zdaj pa je skrajni čas, da začnem reševat moje težave, ker same od sebe se sigurno ne bodo, če že meni ne uspe.

Torej, naša punčka je ob rojstvu tehtala 2.800 g, mleko je prišlo drugi ali tretji dan in dojenje je lepo teklo, odpustna teža iz porodnišnice je bila 2.750 g. Par dni kasneje je dobila zlatenico, ki je dojenje malo zamučkala, saj en dan ni skoraj nič pojedla. Od takrat nama vse skupaj ne štima.

Zelo veliko dojim, tudi po 3 ure skupaj (s par desetminutnimi postanki), mleko imam, si ga včasih tudi ročno izčrpam (vendar še ne več kot 90 ml), tudi mala je pravilno pristavljena in je vidno, da pije. In vseeno (kljub tem dolgim podojem) potem še noče zaspat, temveč še išče za sesat in kaže lakoto. Po nasvetu pediatrinje občasno dodajam Pregomin. Zgodilo se je že, da je po več kot enournem dojenju popila 2x 60 ml, kar se mi zdi "tumač" - koliko je torej popila pri prsih??!! Tehtam res ne, je stehtala patronažna parkrat in je v cca pol ure popila 70 ml.

Mala se sicer redi, v slabih dveh tednih je prišla na 3.200 g.
Zaradi navedenih problemov mi je pediatrinja predpisala Tametil za pospeševanje laktacije. Sedaj, po par dneh, ne opažam ravno, da bi imela kaj več mleka, tudi mala se še vedno doji po ure in ure... in še vedno moram dodajat. Opažam, da punčka zadnje dni precej več poliva, sploh pri podiranju kupčka, pa tudi še po njem. A je to mogoče vpliv tablet? Po Pregominu ne poliva, traja pa dlje za kupček podret.

Prosim za kakšen pameten nasvet. Rada bi samo dojila, vsaj kak mesec ali dva, ampak ne pod takšnimi pogoji, ko ne delam več drugega kot dojim. Ne me narobe razumet, saj sem doma in imam čas, ampak res ne morem npr. tako, da vstanemo (se začnemo dojit) ob 7h zjutraj, se dojimo na veliko in podiramo kupčke, meni pa uspe zajtrokovat šele ob 11h, ko bi že bil čas za kosilo... Naj povem še, da kljub taki zmedi ne stradam in jem raznoliko hrano, tudi spijem cca 3 litra na dan (voda, cedevita, Hippov čaj za dojenje, mleko). Tudi prebrala sem si že vse mogoče o dojenju, pa vendar (ali mogoče ravno zato?) nama ne gre...

Se je še kateri dogajalo kaj podobnega? Kje je rešitev?

Lp.
@-->-- @-->-- @-->-- @-->-- @-->--

<http://pomarancka.moj-album.com>
Default avatar
Ne vem če te bom lahko kaj potolažila, ampak pri meni se je dogajalo enako. Prva dva meseca sem dojila cele dneve, tako da sem se preoblekla iz pidžame šele ko je mož prišel iz službe. Ker sem v podobni situaciji pri prvem sinu začela z dodatki in se je dojenje hitro končalo, sem se v drugo odločila, da bom samo dojila (brez dodatkov, čajev in dude). Redil se je normalno (dojil pa tudi cele dneve). Ko zdaj gledam nazaj je s tolikim dojenjem verjetno tešil sesalni refleks. Ker kakor je prijel dojko je že dremal, ko je ni bilo več je čez 15 min. bil spet jok. Po nekem času se je to počasi uredilo, čeprav sem ga potem še 2 leti dojila na njegovo željo (zelo pogosto). Ko sem šla pri 15 mesecih v službo pa je tudi nekako vedel, da me ni in da dude pač ni.
Mogoče še to-tametil tabletk nekako nisem želela jemati, ker pač imam nekakšen odpor do kemikalij.
Načrpala si nisem nikoli več kot 50 ml iz obeh dojk skupaj, pa sem 6 mesecev polno dojila (zelo pogosto).
Nekega pametnega nasveta ti ne znam dati, ker ga tudi sama nisem našla. Mogoče le to, da sem se sprijaznila, da je moj otrok pač takšen in da sem ga pač dojila vsakič ko je hotel. Zdaj je star 25 mesecev in sem že skoraj pozabila kako je bilo naporno. No v septembru pride novi kandidat za dojenje. Bomo videli.

LP. Ivana
Default avatar
Pri meni je bilo prvi mesec in pol tako kot pri tebi. Dojenje non-stop. Je lepo in počasi pila, malo zadremala vmes, seveda na prsih, spet jedla, ... Tako, da je dojenje trjlo praktično od jutr do večera. Vmes je spala le po parkrat po 20 min, sicer pa se je verjetno naspala med hranjenjem. POnoči od 20. do 8 je leop spala, z 2X vmesnim dojenjem. Pri nama je šlo bolj za crkljanje.
JAz ji nisem odrekala dojke, sem se odločila da jo hranim po njeni želji in se tolažila, da bo kmalu večja, ko se ne bo hotela več pri meni crkljati, zato sem jo res z veseljem dojila tudi po cel dn. Res pa je, da mi ni bilo ob pomoči moža, mame in ostalih nič drugega početi, ker sicer ne bi mogla biti na razpolago le mali.
Sedaj (3,5 meseca) se je to samo od sebe uredilo, tako da je caa. na 3 uri, razen tam nekje po 5. uri popoldan, ko se še vedno želi veliko crkljati. Ko bodo naši malčki nekoliko večji in se bodo začeli igarti, ne bodo imeli več toliko časa za svoje mame, zato z njimi v objemu uživajmo sedaj.
Default avatar
Pomrančka, tvoja težava je res kar zakomplicirana, zato ti toplo priporočam, da pokličeš Karmen Mlinar, svetovalko za dojenje, ki ti bo pomagala!

Telefonske številke slovenskih svetovalk:
Karmen 01/8312727
Mateja 01/5124574
Tanja 05/6273484
Irena 04/5108001
Špelca 02/2512411
Jana 01/5105100
Urška 01/5186090
Default avatar
Pozdravljena!
Rada bi opisala nekaj svojih izkušenj... Meni ni nihče povedal, da pri 3 oz. 6 tednih in kasneje (npr. pri 3 mesecih) prihaja do poskokov v rasti, ko se dojenčkova potreba po mleku poveča in se zato doji pogosteje. Materino telo se na povečano povpraševanje po mleku prilagodi v 48 urah.
Pri nas je bila od 3. tedna kar naprej kriza: "A imaš dovolj mleka?" Za povečanje proizvodnje mleka je po mojih izkušnjah pomembno:
- da pogosto dojiš (čim pogosteje) - seveda pod pogojem, da je dojenček pravilno prisesan, da zares "molze" dojko, ne pa da seslja bradavico
- da skušaš biti čim bolj sproščena (psihična obremenitev in sekiranje vzame veliko energije, ki pa jo rabiš zase in za dojenčka)
- tekočine (vode) sem uživala toliko, kolikor sem bila žejna,
- čaj za dojenje in tabletke, ki jih omenjaš, olajšujejo samo izcejanje mleka, proizvodnje pa ne povečajo (nastajanje mleka pospeši samo pogosto pravilno sesanje in prav nič drugega),
- poskušaj veliko počivati (ne se sekirat, če ni pospravljeno), uspeh je že, če ti uspe kvalitetno jesti in se v miru umiti :-)
- če se le da, naj ti vsak kosilo skuha kdo drug
- veliko se crkljaj z dojenčkom (veliko stika koža na kožo)
- vsak dan si izberi POL URE, ki naj bo samo tvoja; pojdi na kratek sprehod, beri, klepetaj po telefonu, karkoli si zelis - pomembno je, da poskrbis zase - dojenček rabi zadovoljno mamico!!
- jaz sem sprva dojila sede, potem pa sem dojila v postelji, da mi je bilo udobno in sem vmes tudi zadremala, kar mi je koristilo
- nekateri dojenčki imajo zaradi dude ali cuclja pri steklenički težave s pravilnim sesanjem, ker je tehnika sesanja drugačna;
- dude ti nikakor ne priporočam, cucelj na steklenički pa naj bo od Aventa (z eno luknjico), na embalaži piše "for brestfed babies" - verjemi, tvoje telo je sposobno zadostiti potrebe tvojega dojenčka, zaupaj vase in imej potrpljenje s seboj, ne bodi preveč neprizanesljiva in kritična do sebe
- zvečer so količine mleka ponavadi itak najmanjše; otroci pa najmanj dobre volje (ker so utrujeni, pa ne vedo, da so utrujeni, ker jih mučijo krči v trebuščku itd.)
- pri nas je nenehno tehtanje povzročalo samo stisko in stres pri meni
- občasno tehtanje ne škodi, drugače pa sem se jaz raje ravnala po tem, kako je razpoložen dojenček (če je lačen, bo kar naprej jokal - normalno)
- svojega dojenčka sem imela zelo veliko v naročju (v štorklji)
- uvedli smo družinsko posteljo (otroški posteljici smo odmontirali sprednjo stranico in jo prislonili na zakonsko posteljo)
- moj malček se še vedno rad doji
- če bereš v angleščini, ti priporočam knjige dr. Williama Searsa (npr. The Baby Book), v slovenščino je prevedena knjiga Uspešen otrok
- če utegneš in si pri volji, kdaj obišči kakšno srečanje LLL (glej vabila na forumu DOjenje) - meni je bilo zelo všeč, ker sem srečala zanimive mamice, ker sem se res lepo sprostila.
Lepo se imej.
-
Default avatar
Tvoj otrok je v slabih dveh tednih pridobil več kot je min. teža, ki naj bi jo v tej starosti pridobil v 1 mesecu. Po mojem mnenju lahko nehaš dodajat. Količina, ki si jo ročno načrpaš ni merilo za to, koliko otrok nasesa, ker ga ročno ne boš nikoli toliko načrpala. Otrok sesa ne le zaradi lakote, ampak zaradi sesalnega refleksa, potrebe po bližini... Pri tebi bo najbrž vedno želel sesati, lahko pa poskusiš tudi z dudo. Ko nisi sama, naj ga crkljajo drugi, da bo pri tebi predvsem ko bo lačen. Pri nas se se tovrstne težave dokaj uredile v dveh mesecih.

A.
Default avatar
Hvala punce za izčrpne nasvete. Zadnja dva dneva je bilo nekoliko bolje.

Danes je tehtala 3.400 g. Torej naj ne bi več dodajala. Kaj pa naj storim, če spet dolgo dojim (2 uri), ona pa izgleda lačna in noče spat?

Lp.
@-->-- @-->-- @-->-- @-->-- @-->--

<http://pomarancka.moj-album.com>

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet