Med.Over.Net

Družinska medicina

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Vse o splošni medicini, boleznih, zdravniških pregledih, zdravljenju, diagnozah in o tem, kako si povrniti zdravje.

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Prehlad ali kaj drugega

Default avatar

bejba

SPOSTOVANI!


Moj sin (pet let) ze vec kot dva tedna mocno kaslja. Ker imamo v neposredni blizini sum na oslovski kaselj, me zelo skrbi. Zdaj je sicer bolje, pokaslja samo se obcasno in ponoci, prejsnji teden pa so bili napadi kaslja pogostejsi, z izlocki sluzi skozi nos, pa tudi oci so se mocno solzile. Bila sva pri pediatrinji, po pregledu krvi je potrdil virus. Ali oslovski kaselj povzroca bakterija ali virus? Vem, da o.k. v zacetku zgleda kot prehlad ali se na krvi vidi takoj ali sele ko bolezen napreduje?? Sicer je otrok dobre volje, brez vrocine in na splosno zgleda o.k. lepo prosim za nasvet. Ali naj ponovno obisceva zdravnika?
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Oslovski kašelj povzročajo bakterije.

Vaš otrok je bil verjetno cepljen in je tako zaščiten.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Default avatar

bejba

Spostovani!!

Sum na oslovski kaselj je potrjen, dojencek je ze v bolnisnici. Mojemu sinu je bila kri pregledana in je virus, zato bom zaenkrat se pocakala z ponovnim obiskom zdravnika. Sicer pa tudi sama grozno kasljam, ze en teden, zdravnica mi je dala antibiotik Fromilid Uno, ker pravi, da vse skupaj ni ne tic ne mis. Krvni mi ni dala na preiskavo. Ce sem slucajno okuzena ali ta antibiotik pomaga ali naj grem nazaj k zdravniku?? Ob tej priliki naj se vprasam, kaj pomenijo bolecine, ki jih imam na zadnjih dveh rebrih 8na obeh straneh, ter pod prsnico, nekje pri zelodcu. Boli me, samo ko kasljam ali pritisnem, drugace ne. Ali je mozno, da je vse skupaj zdrazeno od kaslja, kot nekaksen "musklfiber"? Kasljam in napenjam se precej, ker me non stop praska po grlu. Ce ni to, kaj bi lahko bilo? Boli me, ce kasljam leze, ce se vsedem in kasljam skrcena, bolecine skoraj ni. Lepo prosim za nasvet ter se vam zahvaljujem za vas cas!
Default avatar

Janko Kersnik

Spoštovani!

Govorila sva o vašem primeru, ne o sosedovem. Cepljeni otroci imajo neznatno majhne možnosti, da bi zobleli za oslovskim kašljem.

Antibiotik bi pomagal.

Te bolečine so lahko posledica napenjanja zaradi kašlja.

Kašljate zaradi vnete sluznice, saj sedaj vsak dražljaj na njej povzorči kašelj.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik
Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."