Med.Over.Net

Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Posvet o urgentnih stanjih, bolečinah, povišani temperaturi in poškodbah. Kje poiskati pomoč?

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.

SRebolj

Hude bolečine v želodcu in črevesju

Default avatar

Barbara F.

Pozdravljeni!

Ne vem več kam naj se obrnem in sem zasledila to stran, kjer si medsebojno pomagate. Moje težave že en čas trajajo. Že v začetku januarja me je začel grozno bolet želodec. Ni bilo dobro če sem jedla, niti ni bilo vredu če nisem nič jedla. Osebna zdravnica mi je predpisala Controloc in spasmex ter me napotila na infekcijsko kliniko, predvsem zaradi hudih bolečin in bledoličnosti. Na infekciji so me napotili na ultrazvok, kjer bi naj bilo vse ok. Vzeli so mi kri in imam povečane vrednosti jetrnih testov, limfocite in trombocite. Naredili so tudi test za mononukleozo in toxoplasmozo. Rezultati le-teh so negativni, le da je bil najdeno neko protitelesce Ig-anti VGA (upam, da sem dobro napisala). Nihče mi noče obrazložiti kaj to pomeni. Čeprav sem imela vmes nenehne težave, me niso hoteli sprejeti na infekciji, moja zdravnica pa je bila odsotna. Danes sem imela kontrolni pregled. Zdravniku sem povedala, da se ne počutim dobro, da me spet zelo boli želodec in, da imam vsaj 1-krat na teden hudo drisko. Najprej me je hotel napotiti na gastroskopijo, vendar si je premislil. Zakaj - ne vem. Vzeli so mi kri; le-ta je bila poslana tudi na transfuzijo, kjer bodo naredili test za "ser. na HAV". Kaj to pomeni?
Cel dan je bil še ok, dokler nisem imela kosila. Že spet so se pojavile neznosne bolečine! V želodcu imam občutek, da imam 50 kil cementa. Tako v črevesju kot v želodcu imam krče, vmes hude krče. Seveda je že nastopila driska. Izpraznila sem se in sedaj je malo boljše oz. je znosno, seveda po zaužitju linexa in spasmexa. Na predelu črevesja imam hematome. Niso veliki, vendar so vidni. Nisem se udarila, niti nisem delala nobenih trebušnjakov, tako da ne vem od kod se je to pojavilo. Cel trebuh me boli in je napihnjen. Celo želodec izgleda, kot da bi imela v njem žogo. Sedaj me res že skrbi. Začela sem razmišljati o tem, da imam morda tumor, mogoče celo rak! Vem, da ni vredu tako razmišljati, vendar ob teh bolečinah in slabem počutju misli postanejo kar hitro črne. Kaj naj delam? Obupana sem, ker sem celo danes bila pri zdravniku in ni od nikoder nobene pomoči. Stara sem 28 let in moram povedati, da to ni življenju podobno. A sem obsojena na take bolečine in na jemanje tablet? Nisem privrženka tablet. Še mlada sem in po "zakonih narave" sploh ne bi smela vedeti kaj je to bolečina. Poleg želodca me skoraj vsak dan boli glava. Občutek imam, da je moje telo v totalnem kolapsu, v popolnem kaosu. Ne vem več kaj naj delam. Pazim kaj jem, gibljem se, predvsem rada kolesarim in sem nazadnje komaj prišla domov, saj se mi je tako vrtelo in vsa prepotena sem bila. Ne vem, če je to kriv želodec, jetra, mogoče celo bezgavke, katere so kronične povečane in noben ne ve zakaj!
Razmišljam o tem, da sploh več ne bi hodila k zdravniku, saj itak ni boljše. Prosim za kakšen nasvet, izkušnjo, napotek... karkoli bo dobrodošlo in bom hvaležna za to. Že vnaprej se zahvaljujem za pomoč.
Še naprej Vam želim lep dan in Vas lepo pozdravljam,
Barbara
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
Serologija na HAV je preiskava, kjer se išče morebtna protitelesa proti hepatitisu A (zaradi povišanih jetrnih testov, iz istega razloga so vas testirali za mononukleozo, ker virus, ki jo povzroča, tudi "dviguje" vrednosti jetrnih testov). Za tisti Ig vga preverite, če ni IgG anti VCA.
Vsekakor nobene od preiskav, ki ste jih navedli, ne sodijo v sklop iskanja raka, pač pa predvsem pojasnjevanja spremenjenih jetrnih testov.
Kaj pa z bolečinami.... Controloc zavira izločanje želodčne kisline. Niste navedli, če je bilo po tem kaj bolje. Ultrazvok trebuha slabo prikaže votle organe (kot je želodec). Če je sumljivo, da vam težave povzroča želodec (česar sicer pri vas brez pregleda ne morem zagotoviti) in če po controlocu v nekaj tednih (2-3) ni dobro, bi bila primerna gastroskopija. Tudi če so vrednosti jetrnih testov spremenjene (in to je vsekakor vredno raziskati), ni nujno da so bolečine v zvezi s tem.
Predvsem pa vam svetujem, da se odkrivanje težav vodi z enega mesta - to je vaša splošna ambulanta, in tu naj se koordinira pošiljanje k specialistom (ne pričakujte, da vas bodo infektologi poslali na gastroskopijo). Nekdo mora imeti celotno sliko nad vašo situacijo, da se ne bi vse skoncentriralo le v posamezen nenormalen izvid.
Občutek, da je telo v kolapsu imate bolj zato, ker vam ni povsem jasno, kaj se z vami dogaja. Kar naenkrat ste se znašli med kupom preiskav, ne veste, kaj se pravzaprav išče in to vam seveda prinaša še črne misli.
Sigurno sem spregledal kaj od tega, kar ste želeli vedeti, seveda se lahko oglasite ponovno!
Lep večer!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Barbara F.

Pozdravljeni!

Najprej bi se rada zahvalila za Vaš odgovor! Ja res je Ig anti VCA. Mi lahko prosim poveste kaj je to? Zdravnik je razložil le toliko, da sem očitno nekaj mogla preboleti v preteklosti. Ni pa navedel točno kaj.

Se opravičujem, ker sem bila nekoliko površna in nisem opisala stvari v detajle.
Po Controlocu mi je bilo malo boljše, po nekaj dnevnem jemanju se mi je vsaj tista huda bolečina umirila. Ker je bilo boljše, sem po nasvetu infektologa prenehala z jemanjem controloca. Sedaj se mi je spet vse pojavilo. Ko kaj jem, pa še to je malo, mi je res slabo, kar naprej se mi spahuje, pa če kaj jem ali ne! Včasih zna biti to zelo nerodno. Edina jed, ki jo prenesem še najboljše je čokolino. No vsaj danes nisem imela posebnih črevesnih težav, kar pa je vredu. Še vedno sem zelo napihnjena in imam občutek, da mi je trebuh kar narasel. Včasih izgledam kot kakšna nosečnica. V bistvu ne vem, kaj naj jem, da me ne bi bolel želodec ali pa črevo (ali pa vse skupaj), da mi ne bi bilo slabo in da ne bi imela tako groznega okusa v ustih.
Mogoče bi pa res morala obiskati specialista za gastro problematiko in mi ni prav jasno zakaj me je osebna zdravnica poslala k infektologu. Zdravnica mi je rekla, da ko bom zaključila zdravljenje, da naj se oglasim pri njej. Dala mi je občutek, da je ona z mano glede tega zaključila, zato se niti nisem obrnila na njo.
Sedaj čakam na izvide včerajšnjega pregleda. Bomo videli kaj se bo dogajalo. Če lahko bi Vam sporočila kakšni so izvidi in Vas prosila za morebiten nasvet.
Res iz srca hvala, da ste si vzeli čas zame in mi svetovali kako in kaj. Vsaka pomoč prav pride in jaz kot laik res nimam pojma, kaj se z mano dogaja in kaj zdravniki sploh iščejo oz. kaj delajo z mano! Tako, da je res lepo, da si nekdo iz stroke vzame čas in pomaga nam "zgubljenim dušam".
Nadvse lep vikend želim!
S spoštovanjem in lep pozdrav,
Barbara
Default avatar

SRebolj

Pozdravljena!
VCA je "virusni kapsidni antigen", IgG so protitelesa proti temu VCA, in protitelesa iz skupine IgG običajno pomenijo že prebolelo infekcijo. Ugotavljanje tega se uporablja v preiskovanje okužbe z virusom, ki povzroča infekcijsko mononukleozo (ki ste jo omenili v prvem postu). Ta virus se imenuje EBV (kratica za Epstein Barr Virus). Čeprav je slišati eksotično, se nas večina okuži v otroštvu brez kakršnihkoli znakov, tisti ki se kasneje, običajno bolijo z boleznijo podobno angini (pri vas ta izvid torej ne pomeni nič zaskrbljujočega).

Čakanje z bolečinami da se razišče vse okrog teh jetrnih testov verjetno ni potrebno in se mi zdi jemanje zdravil "proti želodčni kislini" oz. gastroskopija smiselno (upoštevajte, da je za dokončno oceno kaj in kam potreben pregled). Kot rečeno, zelo možno je, da te bolečine in jetrni testi niso povezani).

Torej: nazaj do zdravnice, tačas lahko poskusite tudi s zdravili brez recepta (ranital, rupurut, rutacid....).

Kot rečeno: če se spomnite še česa ali ko dobite izvide, se oglasite spet!

Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Barbara F.

Spoštovani!

Pred dnevi sem komaj dobila izvid iz infekcije, tako da se prej nisem oglasila. Ja težave so še vedno prisotne. Želodec me malo manj boli, so pa zato bolj črevesne težave prisotne. Vsak 2-3 dan imam drisko, običajno takoj po kosilu. Če kaj več pojem, me seveda začne takoj želodec bolet. Po kosilu zgledam kot napihnjena žoga, saj mi želodec prav izstopa od ostalega trebuha. Pravzaprav hecno izgleda.

Kot sem pa že rekla, sem dobila izvide in bi Vas prosila, če mi jih malo razložite in seveda zanima me tudi vaše mnenje.
Izvleček iz izvida:
"Ob današnji kontroli navaja gastrointestinalne težave, ki se manifestirajo v obliki pritiska v želodcu, pogosto se ji spahuje, sili jo na bruhanje, vendar ne bruha. Piroze ne navaja. Hkrati opaža, da odvaja občasno do 3x tekoče blato brez primesi, po tistem pa je obstipirana.

Vrat: submandibularno obojestransko tipne bezgavke, ravnotako za sternokleidomastoideusom desno,

Serologija na HAV: nereaktivna.

Lab izvidi:
Hepatogram: bilir.cel.: 11, bil.direkt.: 2
Transaminaze: AST:0,65; ALT:0,75; gama GT: 0,58
Alkal.fosfat.: 1,26.
Wg:18 mm/h; Tromb.:354; L.:6,8; E:4,2; Hb:126; Ht:0,36; MCV:86,7; MCH:29,9
DKS: ne 51,4; ly 38,5; mo 8,3; eo 1,2; ba 0,6.
Urin: proteini 0, glukoza 0, urobilinogen manj kot 1, bilir. 0
Sediment: levkociti 1, bakterije malo

Mnenje: Ob današnji kontroli ugotavljam le minimalno zvišane hepatalne teste, zato priporočam naj opravi UZ preiskavo abdomna. Serologija na hepatitis A je negativna."


Takšen izvid sem prejela pred dnevi. Ta pregled pa sem opravila 28.2.2008.
Nekaj izrazov ne razumem, zato bi vas prosila za pojasnilo. Kaj vi menite, glede tega izvida?

Po tem pregledu sem imela spet hude težave. Zato sem začela spet jemat Controloc in Spasmex. Po 6-ih dneh so se bolečine omilile. Tako da danes ne jem nobenih tablet, razen ko me spet "napada" driska, takrat vzamem linex in spasmex. Če me pa boli želodec pa vzamem Kompenzan. Po tem mi je malo boljše.

Med tem časom sem opravila spet pregled za bezgavke. Zdravnik mi je pregledal celoten vrat z UZ in ugotovil, da so spet malo zrasle, vendar ne tako zelo, da bi bilo nujno kaj ukrepati. Vendar ni vse to tako enostavno. Mene namreč skrbi zakaj imam otekle bezgavke na vratu in to neprestanoma. Včasih znajo biti kar boleče. Nihče mi ne pojasni, zakaj je temu tako.

Res ne vem kaj se z mano dogaja! Bomo videli, kaj bo pokazal UZ. Upam, da ni kaj hujšega. Moja soseda je namreč pred dnevi zvedela, da ima rak na črevesju in me kar pošteno prestrašila, ko je rekla da je imela podobne težave.

Vem, da sem se razpisala. Upam, da ste prebrali in da mi boste znali kaj svetovati. Zato sem vam zelo hvaležna ter se vam že vnaprej zahvaljujem za vaš trud in čas.
Vesela bom vsakega nasveta, pojasnila in pomoči.

Želim vam čudoviti dan.
S spoštovanjem,
Barbara
Default avatar

SRebolj

Pozdravljena!
Vrat: submandibularno (POD SPODNJO ČELJUSTJO) obojestransko tipne bezgavke, ravnotako za sternokleidomastoideusom (MIŠICA OBRAČALKA GLAVE) desno,

Serologija na HAV: nereaktivna (PREISKAVA NA HEPATITIS A)

Lab izvidi:
Hepatogram: bilir.cel.: 11, bil.direkt.: 2 (BIL=BILIRUBIN-ŽOLČNO BARVILO)
Transaminaze: AST:0,65; ALT:0,75; gama GT: 0,58(KRVNE PREISKAVE-TESTI DELOVANJA JETER)
Alkal.fosfat.: 1,26.
Wg:18 mm/h (SEDIMENTACIJA); Tromb.:354; L.:6,8; E:4,2; Hb:126; Ht:0,36; MCV:86,7; MCH:29,9
DKS (DIFERENCIALNA KRVNA SLIKA): ne 51,4; ly 38,5; mo 8,3; eo 1,2; ba 0,6.
Urin: proteini 0, glukoza 0, urobilinogen manj kot 1, bilir. 0
Sediment: levkociti 1, bakterije malo

Vratne bezgavke ne gredo v sklop raka na črevesju zato te skrbi niso v pravo smer. Običajno so te povečane ob okužbah, če se ne najde tovrstnega vzroka, pogosto punkcija pojasni za kaj gre. UZ trebuha bo (kot že rečeno) namenjen predvsem pregledu ne-votlih organov (torej ne črevesa, želodca). Dosedanji izvidi niso taki, da bi se dalo iz njih povedati kaj zelo določnega (saj so normalni ali zelo blizu normale). Od preiskav bi lahko prišla v poštev se že večkrat omenjena gastroskopija, morda kolonoskopija, povsem možno pa je, da bodo izvidi normalni. Možno glede na opis težav v zadnjem izvidu, da bi šlo za "iritabilno črevo", ko je kopica težav z zaprtji, driskami, napihovanjem, najti pa nič kaj dosti (in ni nič nevarnega). Vratne bezgavke pa so pri vas verjetno iz druge zgodbe.
Vsaj približno razumljivo? Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

Barbara F.

Spoštovani!

Pred skoraj mesecem dni sem se Vam oglasila. Sedaj sem spet opravila kar nekaj pregledov in sem si mislila, da Vas obvestim. Pred slabima 2 tednoma sem imela pregled na infekciji. Zdravnik me je zoper poslal na krvne preiskave in na preiskave urina in blata. Z velikim veseljem lahko povem, da so se vrednosti jetrnih testov znormalizirale. Naredili so mi test za hepatitis B in C - oboje negativno. Juhu! Tudi blato je b.p. Naredili so mi ultrazvok, vendar je le-ta bil tako površno narejen, da na ta izvid ne dam kaj dosti. Zdravnika sem vprašala, če bi mi lahko te težave z želodcem in črevesjem povzročala Candida. Namreč prebrala sem, da se lahko v zakisanem okolju Candida hitro razmnožuje in da dela težave podobne mojim (slabo počutje, utrujenost, bolečine v želodcu, driska, zaprtje, težave s kožo...). Naredila sem tudi tisti test z kozarcem vode (s pljunkom sline v kozarec) zjutraj na tešče in se je slina res naredila v "zaveso". A sploh ta test drži? A bi lahko bila Candida? Zdravnik mi je predpisal Diflazon, nisem ga še začela jemat in ne vem, če ga sploh naj začnem, če so izvidi negativni. A se Candida sploh lahko pokaže na kakšnem izvidu? A naj jemljem te tablete? Prebrala sem, da če Candido prehitro ubiješ, da začne sproščati neke toksine, zaradi katerih je stanje še hujše.

Spremenila sem način prehranjevanja in je sedaj malo boljše. Predvsem pijem alkalno vodo in lahko rečem, da nisem več tako napihnjena kot običajno. Nimam več tako pogostih drisk in tudi želodec me ni več tako bolel, dokler nisem v soboto jedla krompirjevo solato s čebulo. In ta čebula mi je povzročila spet bolečine v želodcu in zadnje dni rahlo drisko. A lahko čebula tako vpliva na želodec?

Imam pa že nekaj dni težave z mehurjem. No vsaj mislim, da je mehur. Boli me v sredini spodnjega dela trebuha, malo nad sramno kostjo. To področje je na dotik boleče. Včeraj me je bolelo bolj v levo stran, danes pa že v desno oz. je izmenjajoče - enkrat levo, potem desno, potem celo to področje. Čudno! Imam precej občutljiv popek in danes me je začela boleti medenica. Levo od anusa. Velikokrat hodim tudi na "vodo" in imam občutek polnega mehurja. Ob praznjenju je včasih normalen curek, včasih le nekaj kapelj, me pa ne peče. A je to mehur kriv ali je kaj narobe s črevesjem, saj me v ledvenem delu precej boli ob daljšem sedenju? A bi lahko bil slepič, saj je občasno bolečina zelo huda, potem pa popusti? Temperaturo imam 37 stopinj. Sicer sem malo apatična in zelo me je vroče. Že nekaj ur mi iz obraza kar vre, saj sem po obrazu rdeča, čeprav sem drugače zelo bleda. Tudi ušesa mi kar gorijo. Kako se lahko to omili? Sem šla na balkon stat, da se malo ohladim, vendar ne vem, če je to pametno, saj se lahko prehladim. A so lahko te težave krive tudi zaradi kontracepcijskih tablet. Zdaj mineva prvi mesec odkar sem prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablekt. Jemala sem jih dobrih 8 let. Ne vem, če se zato mora obiskati ginekologa ali ne?

Aja, pa še ena stvar, čeprav sem že veliko napisala. Zaradi glavobolov so me poslali k nevrologu. Dobila sem napotnico za magnetno resonanco. Imam pogoste glavobole in migrene. Ko sem se naročala na MR so me vprašali, če zaradi multiple-skleroze. To vprašanje me je totalno šokiralo, kajti pri nevrologu ni nihče omenjal MS. Sedaj me to res skrbi. Velikokrat mi mrtviči roka od komolca proti dlani in noga, predvsem od kolena navzdol, včasih pa cela noga. Predvsem leva stran, včasih pa tudi desna. Pri desni nogi sem vedno mislila, da je to zaradi gležnja, saj sem si ga hudo zvila pred dobrim letom in imam še sedaj konstantne bolečine. Morda je kriva tudi hrbtenica, saj imam skoliozo in rahel zdrk enega vretenca. Je pa res, da se mi velikokrat vrti. Občasno vidim na levo oko temno piko in včasih vidim motno. To je grozen občutek ko se vse vrti oz. premika. Zato občasno imam tudi slabosti. Ne bi rada o tem razmišljala, vendar se mi vseeno poraja misel, če je to res MS ali morda kak tumor. Običajno me boli na levi strani okrog sence. Vedno sem to povezovala z migreno, ampak zadnje čase me kar "useka" in potem mine čez kakšne slabe pol ure. Seveda pa se včasih iz tega razvije tudi migrena.

Rada bi se opravičila, da sem napisala kar en esej. Po glavi se mi podi toliko misli in od vseh teh težav je sigurno prisotna tudi anksioznost. Sita sem že vsega skupaj in bi res rada, da bi že enkrat odkrili kaj mi je, zakaj se tako slabo počutim, zakaj se mi vrti, zakaj mi je slabo... Le redki dnevi so tisti, ko se počutim super!
Rada bi vas pohvalila, da si vzamete čas in odgovorite, saj mi oz. kar nam uporabnikom tega foruma pomagate razrešiti kakšno "uganko" in nam pomagate razumeti naše težave. Redki so taki in vsaka vam čast!
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor in vaš trud ter hvala za razumevanje! Še enkrat se opravičujem zaradi dolžine tega "eseja".
Čudoviti dan Vam želim in lep pozdrav,
Barbara
Default avatar

SRebolj

Če začnem na najlažjem koncu, bi vam težave z "vodo" lahko povzročal mehur, težavo bi lahko pojasnil enostaven pregled urina.
Ko so vas poslali na magnet, so morali nekaj napisati na napotnico in če ste se z nevrologom pogovarjali o glavobolu, vas je verjetno na preiskavo poslal zaradi tega (sicer pa zgolj vprašanje zakaj ste prišli prav nič ne pove o tem, kaj vam dejansko je). Stalno razmišljanje o raznih neprijetnih diagnozah pa običajno ne le poslabša obstoječe simptome, ampak sproducira še kup novih.
Še stavek o slavni Candidi (ki sicer res obstaja) in je zadnje čase postala strašno popularna in se ji pripisuje vse živo. Naenkrat je postala dežurni krivec za vse tegobe in skupaj s tem, so se pojavile eksotične metode, kako jo pregnati. Večina teh pa zgolj preusmerja pozornost z "neotipljivih" težav v "nekaj konkretnega", kar nam je laže dojemljivo... ... ... ... .. ... ...
Lep pozdrav!
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

veronika4

Pozdravljeni. Imam eno glavno vprašanje za doktor Rebolj. Hčerka ima 9 let 23. 4. 2010 sva se napotili zvečer v dežurno Kranj ker je imela hude trebušne krče tam so naju napotili na Jesenice kjer jo je pregledal dežurni kirurg-pretipal dala je kri, urin oboje je bilo uredu razen da je rekel da mogoče malo kaže na infekcijski virus. Napotil jo je na pediatrijo gor kjer ji je stekla Hartmannova raztopina Braun to je trajalo dve uri in pol nato sva odšli domov. 24. 4 naslednji dan popoldne je dobila zopoet krče, bruhala 1krat ob 17 sva odšli nazaj na dežurno zaradi napenjanja, bolečin v trebuhu je dobila glicerinsko svečko in paracetomol svečko da je lažje zdržala do Jesenic zopet. Gor so ji dali infuzijo proti bolečinam ne vem kaj je dobila. Stekla je ob 11 zvečer. Noč je prespala bila na opazovanju dopoldne jo je pregledala zdravnica je rekla da je to zato ker ko se hrana pretaka po črevesju še bolj boli. Dopoldne je odšla domov mnenje zdravnice je bilo samo calpol in glicerinske svečke potrpeti pa bo. Doma popoldne ob 4 je zopet dobila hude krče trajali še preko noči in dopoldneva apetita ni imela, slabo, bruhala še 1krat. Nato sem jo popoldne odpeljala direktno na novo pediatrično kliniko v ljubljano kjer so ji še 1krat vzeli kri in vsaj opravili ultrazvok! Kri uredu zdravnica je rekla da je ultrazvok pokazal samo rahlo povečane bezgavke v trebuhu. Vročine nima. Je pa 2dni na dieti lahko samo pije (čaj ali vodo) pa 27. 4. so ji zjutraj opravili klistir. Zanima me sledeče: kakšne vrste virus je to ali se ponavlja koliko časa traja da se pozdravi in kaj je z lahko prebavljivo prehrano saj do sedaj ni imela nobenih težav, kako je to kužno? Zahvaljujem se vam za čimprejšnji odgovor! Zaskrbljena mamica. Lep pozdrav.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni! Upam, da je odgovor dovolj hiter. Če gre za virusno okužbo, je seveda možnih več virusov in te je seveda nalezljivo, posebno ob pozabljanju na striktno higieno oz predvsem umivanje rok. So pa bolečine v trebuhu lahko dokaj skrivnostna težava, pri otrocih še bolj in se včasih v ozadju razen bolezni lahko skriva vse od psihičnih stisk naprej....
LEp pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

neli11

Pozdravljeni!
Sem zasledila tole stran in bi tudi jaz imela za vas eno vprašanje (problemček). Že 5 dni me boli želodec. Cele dneve skoraj konstantno in bolečina ni pekoča. Tretji dan se je pojavila še driska, ki je 2-3 krat dnevno, bruhanja ni, občasno se pojavi rahla slabost in rahel (komaj opazen) glavobol.
Vse to se je začelo po močnem migrenskem napadu. Takrat prvi dan sploh nič nisem mogla jesti, trajal je pa tri dni. Četrti dan je bilo stranje v redu, peti dan pa so se pojavile zgoraj opisane bolečine.
Prosim za odgovor, saj ne vem ali naj obiščem zdravnika, ali naj še počakam, da se bo mogoče stanje umirilo samo. Tablet nisem jemala nobenih (zaenkrat). Mogoče, da omenim še to, da sem v zadnjih dveh tednih imela nekaj strestnih situacij, ki bi mogoče tudi lahko vplivale na moje počutje.
Hvala za vaš odgovor!
Default avatar

SRebolj

ne glede na okoliščine ko so se omenjene težave pojavile bi bilo smiselno poskusiti z antacidi-tabletami proti želodčni kislini do takrat ko se odločite za obisk zdravnika......poleg morda okužbe, stresa....se mi zdi ta najbolj pogost krivec za podobne težave.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

mariiva

pozdravljeni!

tudi jaz imam hude težave z želodcem! stara sem 23 let in letos sem rodila prvega otroka...kmalu po porodu so se začele težave! želodec me tako grozno zaboli, da ne morem hoditi, govoriti, še celo svoje hčere takrat ne morem podojiti, jo vzeti v naročje, če joka, nič ne morem...v želodcu imam močne krče in hude bolečine...krče čutim tudi drugje v trebuhu...vem da se smešno sliši, ampak krči potujejo in točno lahko pokažem kje me zaboli oz kje me je prijel krč! imam tudi težak občutek v želodcu, pritisk oz kod da imam nakaj zelo težkega v želodcu!! bolečine so res grozne, sama pa si ne znam pomagati!! zdravnica mi je dala ranital a ne pomagajo! še vedno pa dojim. včasih traja tudi do 3 ure da se vse umiri...seveda ko popijem 2 lekadola (drugih tablet ne smem). kot že rečeno pa sem čisto podrta, samo ležim, zvita v klobčič in trpim bolečine! GROZA!!!!
prosim pomagajte!!! LP!
Default avatar

SRebolj

....pa če je res želodec in ne morda črevo, če so krči po različih deli trebuha, tudi za olajšanje bi se kljub dojenju še kaj našlo, Ranital vpliva na želodčno kislino, na morebitne črevesne krče pa ravno ne.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

mtjml1

Dober dan jaz imam eno vprašanje. Star sem 16 let, od četrtka 14.7.2011 imam vročino ki mi vzems pade ter se spet poviša po vrhu vsega pa še imam drisko ter grem na wc skoraj vsako uro pa še trebuh me boli cele štiri dni. Pojedel sem dve kapsuli seldiara, pil kamilice, jedel prežganko, ter jedel bobipalčke in coca - colo pa nič ne pomaga kaj naj naredim ?
Hvala !!!!!
Default avatar

SRebolj

Najbrž gre za okižbo, lahko virusno, po 4 dneh vročine in bolečin v trebuhu bi se bilo pametno oglasiti na pregled. Terapija s kamilicami in coca-colo je nek čuden mit, ki ne deluje.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

qshenme

lep pozdrav
potrudila se bom bit kratka,ker sem ostala brez službe sem nezmožna plačevanja dodatnega zavarovanja že dobrih 6 mesecev,ali grem lahko kljub temu k zdravniku... razlog pa je neznosna bolečina občasno v trebuhu ki se nato naseli malček nižje kjer me začne navijat in neznosno bolet...do občutka nemoči hladnega potu in vrtoglavice..za finiš pa še driska ki ni nujno brez občutka slabosti in oprostite dramatičnosti raztelešenju.Vse skupaj traja že približno 4dni skrbi me pa dejstvo da me sedaj bolijo že vse mišice oziroma sem čisto brez moči.

Če je po vaši oceni možno tole morijo preboleti z nekaj čajčki in kako dobro juhico bi bila vesela,saj se kar malček bojim bolnic in vseh možnih pregledov... pozabila povedat da sem zelo slabokrvna od kar pomnim toda ne jem nikakršnih dodatkov... stara sm 30let
Hvala
Default avatar

SRebolj

Ne glede na dodatno zavarovanje, so hude bolečine v trebuhu vrh glave dovolj dober razlog za zdravniški pregled.... kljub temu, da je možno tudi, da gre za okužbo oz t.i. prebavne motnje, se lahko za trebušnimi bolečinami skriva preveč stvari, da bi jih zdravili z juhicami.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar

žsdef1

Spoštovani
prosim če mi lahko razložite težavnost bolezni in ali je ta ozdravljiva glede na izvid ki sem ga prejela:
Bolnica ima dokazane divertikle v sigmoidalnem delu in tudi zarasline.
lab. hb 107, ht.0,34, MCH 25, MCHC 309, tromb.285, sr 19, MCV 82, T3 3,48, T4 in TSH še v mejah normale.
Kolonoskopija - bolečine v predelu sigmoidalnega dela, obe fleksuri sta zaviti, cekum precej medialno, sluznica ileuma normalna, valvula je ploščata, v cekumu je sluznica eritematozna. tudi pri vračanju je sluznica blago eritematozna.

Preisk. metoda : Kreyberg
Sluznica debelega črevesa - zmerno hudo enostavno kronično vnetje, limfatični folikli, zlivajoči se limfatični vozliči, blaga fibroza, povrhnja, blago brazgotinjenje, razpredelitev gradnje, hiperplazija, hiperplastični polip

ni znakov tumorske rasti
ni znakov za celiakijo

salofalk 500mg 2x1

Pogosto imam bolečine v črevesju, napihnjenost, bolečine imam tudi pri odvajanju, prav tako me bolijo kolki in trtica. Opravila sem RTG slikanje - degenerativne spremembe SI sklepov, izravnana lumb. lordoza, zmerna artroza ledveno križnega prehoda. Movalis 7,5 mg 1x1.
Občutek imam, da so bolečine v črevesju in kolkih nekako povezane. Prosim za mnenje in kakšen nasvet - po 3 tednih jemanja salofalka ni kakšne bistvene spremembe.
Default avatar

SRebolj

Pozdravljeni!
V izvidih ni navedena nobena diagnoza, razen da gre pač za vnetje, zato je težko govoriti "kako je bolezen ozdravljiva" Divertikli (izbokline) pa so kjer so in izginili ne bodo....sicer pa predlagam, da okrog tega zdravljenja s Salofalkom povprašate na forumu gastroenterologija.
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj