Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

AVTIZEM PRI OTROKU!

Default avatar

sbkatja

Lepo pozdravljeni!
Naš otrok je avtist. Diagnozo je dobil na Kliničnem Centru v Ljubljani, v starosti 2 let in 10 mesecev. Po zdravniških besedah ni pomoči, zdravilo in zdravljenje ne obstajata!
Po Internetu pa smo našli cel kup zanimivih informacij o zdravljenju avtizma v Ameriki in drugod po svetu! Sami smo naredili veliko preiskav, katere v Sloveniji ne obstajajo, na primer analiza urina iz Norveške, ter analiza blata in las iz Amerike. Dobili smo že vse izvide in smo začeli z zdravljenjem. Če koga od vas zanima kaj več, lahko obiščete naše spletne strani, katere smo izdelali v pomoč drugim družinam s podobnim problemom.

www.avtizem.com

Vabljeni, da pišete tudi v naš Forum, če vas bo okoli tega zanimalo kaj več. Smo tudi mnenja, glede na to, da avtizem strahovito narašča, da bi lahko namenili kakšen članek v vaši reviji tudi temu.
Naj povem, da so izvidi našega otroka iz Amerike pokazali, da je naš otrok zastrupljen z živim srebrom, aluminijem ter drugimi težkimi metali. To je lahko tudi posledica po zakonu obveznega cepiva MMR(ošpice, mumps, rdečke), katero otrok prejme pri svojem 1. letu starosti. V Ameriki je bilo to cepivo že prepovedano po zakonu, s komponento, katera vsebuje živo srebro, ter sedaj uporabljajo "prečiščena cepiva" pri nas pa to še ni bilo doseženo. Dragi starši, bodite pozorni, ko cepite svojega otroka, lahko ga izgubite za vedno! Več o tem si lahko preberete na naših straneh.

Lep pozdrav!
Mamica 3-letnega avtističnega otroka!
Default avatar

xxy

Pozdravljena!

Vem, oziroma ne vem, kako je imeti avtističnega otroka. Vem samo iz te plati, ker že dolgo delam tudi s tako populacijo. Zato, se tukaj ne bom spuščala v občutke staršev, ki imajo avtističnega otroka, si pa mislim, da ni lahko, jaz to lahko gledam le iz pedagoškega stališča.
Tvoje strani si žal nisem uspela ogledati, ker mi je ne odpre- meni manjka neka komponenta, pa bomo tudi to uredili.
Vem, da starši iščejo vse načine pomoči svojemu otroku, in takih staršev sem jaz osebno vesela, saj od njih mnogokrat izvem dosti informacj, ki jih sama še nisem zasledila.
Veš, zbodlo me je v oči le tisto o cepivu- res je, da so ga v ZDA prepovedali, ampak povsem preventivno in na pritiske javnosti, dokazano pa ni, da škodi, oziroma je to praktično ovrženo.
Sama veš, da je razlogov za avtizem 1000 in 100, pa za mnoge sploh ne vejo- na žalost, upam pa, da bo tvoje dete lahko v življenju navkljub avtizmu čimbolj normalno shajalo z okolico.

Lp
Default avatar

Kaja

Kaj ni to izredno redka motnja? Pred leti sem brala neko knjigo in članke v reviji. V zadnjem času se pa pri nas zelo veliko o tem govori. Katja, a je potem veliko otrok z avtizmom?
Default avatar

Nina P

Spoštovani!
Čeprav poteka vzporedna debata tudi na forumu cepljenje, moram vseeno razjasniti nekaj pojmov.
1. Cepivo MMR (Priorix), ki ga uporabljamo za cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam v Sloveiniji, sploh NE vsebuje živega srebra (ali pa tiomersala), oz. težkih kovin, prav tako ga ni vsebovalo prejšnje cepivo - imunološkega zavoda iz Zagreba! Torej ni mogoče, da bi bil kdorkoli zastrupljen s težkimi kovinami po cepljenju z MMR!

2. Že vrsto let potekajo študije, s katerimi poskušajo ovrednotiti vpliv živosrebrnih substanc oz. tiomersala v cepivih na morebitni nastanek razvojnih nevroloških okvar, motenj govora, obnašanja, avtizma, ipd.
Ker so iz mnogih ekoloških nesreč v svetu toksični vplivi živega srebra (zlasti metiliranih oblik) poznani in so mnoge epidemiološke študije nakazovale možnost morebitnih povezav med izpostavitvami večjim koncentracijam živega srebra in nastankom nevroloških okvar, so v ZDA leta 1999 FDA, Akademija ameriških pediatrov, javno-zdravstvene oblasti in proizvajalci cepiv zaradi preventivnih razlogov sprejeli konsenz za umik oz. zmanjšanje živega srebra iz proizvodnje hrane, zdravil (cepiv), predmetov splošne rabe. V skladu s priporočili je bil tiomersal umaknjen kot konzervans iz 12 cepiv (z izjemo cepiva proti gripi), ki se v Ameriki uporabljajo za cepljenje v predšolskem obdobju (tiomersal se v nekaterih cepivih pojavi le v sledovih, ker je del tehnološkega postopka).

3. Ga. Katja piše "pri nas, žal, to ni bilo doseženo.." in navaja, da v Ameriki uporabljajo "prečiščena" cepiva... , pri nas pa ni bilo nič narejenega. Dvomim, da načrtno zavaja bralce, zato predvidevam, da ne pozna sestave cepiv, ki jih uporabljajo pri nas.
V Sloveniji cepiva za obvezno cepljenje predšolskih otrok (z izjemo cepiva proti gripi) sploh ne vsebujejo tiomersala - tudi v sledovih ne (npr. cepivo proti davici-tetanusu-oslovskemu kašlju-otroški paralizi-HIb, cepivo proti ošpicam.-mumpsu-rdečkam), ali ga vsebujejo le v sledovih - cepivo proti hepatitisu B.

4. V Sloveniji se s cepljenjem populacije ukvarjajo številni strokovni timi, ki cepljenje izvajajo, pa spremljajo razvoj cepiv v svetu, stranske učinke cepiv pri nas in v svetu, pa seveda epidemiološke značilnosti nalezljivih bolezni in njihovih povzročiteljev... Tudi v Sloveniji je potrebno prijavljati stranske učinke, na IVZ vodijo register stranskih učinkov...

5. Dejstvo je, da število ugotovljenih primerov avtističnih otrok marsikje po svetu narašča. Delno je to tudi posledica boljše diagnostike in večje pozornosti bolezni, po drugi strani pa zaradi boljšega nadzora v nosečnosti, pa v perinatalnem in dojenčkovem obdobju preživi mnogo več otrok, ki imajo določene genetske pomanjkljivosti. Povsod v svetu izvajajo najrazličnejše študije, ki poleg genetskih dejavnikov (ki so absolutno najpomembnejši) in poškodb v času intrauterinega razvoja preiskujejo tudi razne dejavnike okolja, ki bi lahko vplivali na razvoj bolezni (najrazličnejše toksične substance, težki metali, zdravila oz. cepiva).
Če gledamo cepiva, je eden izmed najpogosteje preiskovanih dejavnikov, ki naj bi vplival na razvoj nevroloških motenj, tiomersal. Številne študije pa dajejo zelo kontroverzne rezultate. Nobena študija ni potrdila vzročne povezave med tiomersalom v cepivih in nastankom avtizma, zelo zanimivi (in nasprotujoči) pa so npr. rezlutati Danske in Ameriške populacijske študije, po umiku tiomersala iz cepiva.
Danci so opazili, da je pri otrocih, ki so bili cepljeni s cepivom brez tiomersala (ki vsebuje živo srebro), avtizem precej porastel - v primerjavi z otroki, ki so prejeli cepivo s tiomersalom (dogajanje v letih 1990-2000).
Američani pa so opazovali, da je pri otrocih, cepljenih s cepivom brez tiomersala, nekoliko manj, (a je to statistično značilno), pojavov nevroloških motenj (avtizem, motnje govora, motnje mišljenja, ipd.), kot jih je pri otrocih, cepljenih s cepivom z tiomersalom.

Lep pozdrav!
Nina
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

TadejaP

Živjo,

sama že več kot 25 let poznam avtističnega fanta (je brat moje najboljše prijateljice, zato sem takorekoč odraščala ob njem). Morda lahko včasih pomagam pri kakem vprašanju. Lahko pa iz lastne izkušnje povem, da je pravo bogatvo poznati takega otroka. :-)


Lep dan vsem skupaj,
Tadeja
Default avatar

vesna

Res je- marsikateri starš bi se strinjal z vami- otrok z avtizmom je res nekaj posebnega- v pozitivnem smislu. Sama imam sina Tomaža, ki ima avtizem- in brez njega bi bili dnevi pravo dolgačasje. Še tako nezanimiva stvar, je v njegovih očeh lahko nekaj posebnega (kako on to vidi). In čeprav mu ne želim, da je bolan, bi brez tega ne bil celota. Vedno se trudim njegovo motnjo sprejemati kot sposobnost in ne kot nesposobnost.

Kar pa se gospe Katje tiče- xxy- ne se obremenjevat. Je oseba, ki rada ustvarja konflikte in potepta vsakogar, ki se z njo ne strinja.

Sama bi dodala nekaj v vezi cepljenja... Res je- cepljenje je lahko škodljivo. Tako kot tudi čisto preprosta hoja po cesti, če te povozi avto. Je pa tudi res, da zaradi velike koncetracije težkih kovin v telesu, nekateri strokovnjaki kažejo na cepiva, kot eden od potencialnih faktorjev, ki bi otroka lahko pahnil v avtizem.

Dejstvo je, da človek pač rad najde vzrok za vsako stvar. Da pri sebi opere krivdo.
In, ko gre za zdravje otroka... Vem, Katja ali karkoli in pod katerimkoli imenom se že pojavljaš (moderator, bmilan, jovan... na avtizem.com), težko se je sprijazniti. Da ima otrok motnjo. Težko se je sprijazniti, da jo bo imel celo življenje. Da bo morda zaradi tega prikrajšan za toliko lepih stvari. Ampak poglej iz druge strani. Njegova motnja mu nudi tudi kaj lepega- mogoče kakšen poseben talent... In ljubezen takega otroka je res iskrena. Ker ne zna lagati. Ker je konkreten človek in za njega abstrakcija ne obstaja.
Znanstveniki v svetu so ugotovili, da je za avtizem kriva genska predispozicija. Da pa verjetno obstaja travma, ki te pahne v to. Te travme pa so lahko različne- vendar pa, če bi vedeli zanesljiv vzrok, potem bi avtizem danes ne bil v porastu temveč v upadanju.
Bodimo razumni!!!

Me zanima- kaj bi bilo krivo, če bi imel Kristijan avtizem, pa ne bi bil cepljen!!!??

Dragi starši- zdravnica, ki je tudi priznana DAN terapevtka- dr. Selaković- ima sina z avtizmom. Ko je rodila drugega sina, se je najprej prepričala, da je njen sin zdrav, da nima avtizma. In potem GA JE DALA CEPIT!
Ker, če ga nebi (to so njene besede) bi mu lahko pozneje samo škodila.
Default avatar

vesna

In kot vem ti je zdravnica dr. epidemiologije Nina Pirnat odgovorila na forumu o cepivih tole:


Spoštovana gospa Katja!
Imate napačne informacije! Preden zapišete neresnico, se, prosim, poučite o preparatih.
Cepivo MMR (Priorix), ki ga uporabljamo za cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam v Sloeviniji, sploh NE vsebuje živega srebra (ali pa tiomersala), prav tako ga ni vsebovalo prejšnje cepivo - imunološkega zavoda iz Zagreba!

Že vrsto let potekajo študije, s katerimi poskušajo ovrednotiti vpliv živosrebrnih substanc oz. tiomersala v cepivih na morebitni nastanek razvojnih nevroloških okvar, motenj govora, obnašanja, avtizma, ipd.

Ker so iz mnogih ekoloških nesreč v svetu toksični vplivi živega srebra (zlasti metiliranih oblik) poznani in so mnoge epidemiološke študije nakazovale možnost morebitnih povezav med izpostavitvami večjim koncentracijam živega srebra in nastankom nevroloških okvar, so leta 1999 FDA, Akademija ameriških pediatrov, javno-zdravstvene oblasti in proizvajalci cepiv zaradi preventivnih razlogov sprejeli konsenz za umik oz. zmanjšanje živega srebra iz proizvodnje hrane, zdravil (cepiv), predmetov splošne rabe. V skladu s priporočili je bil tiomersal umaknjen kot konzervans iz 12 cepiv (z izjemo cepiva proti gripi), ki se v Ameriki uporabljajo za cepljenje v predšolskem obdobju (tiomersal se v nekaterih cepivih pojavi le v sledovih, ker je del tehnološkega postopka).

Pišete "pri nas, žal, to ni bilo doseženo.." in navajate, da v Ameriki uporabljajo "prečiščena" cepiva... , pri nas pa ni bilo nič narejenega. Dvomim, da načrtno zavajate bralce, zato predvodevam, da ne poznate sestave cepiv.

V Sloveniji cepiva za obvezno cepljenje predšolskih otrok (z izjemo cepiva proti gripi) sploh ne vsebujejo tiomersala - tudi v sledovih ne (npr. cepivo proti davici-tetanusu-oslovskemu kašlju-otroški paralizi-HIb, cepivo proti ošpicam.-mumpsu-rdečkam), ali ga vsebujejo le v sledovih - cepivo proti hepatitisu B.

V Sloveniji se s cepljenjem populacije ukvarjajo številni strokovni timi, ki cepljenje izvajajo, pa spremljajo razvoj cepiv v svetu, stranske učinke cepiv pri nas in v svetu, pa seveda epidemiološke značilnosti nalezljivih bolezni in njihovih povzročiteljev...
Zakaj cepimo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam sem na tem forumu že večkrat pisala in se ne bom ponavljala. Zaenkrat ni predvideno, da bi cepljenje proti ošpicam-mumpsu-rdečkam pridobilo drugačen status, kot ga imajo druga cepljenja otroškega obdobja.

Pozdrav!
NinaKatja, zakaj moraš delati zdrahe vsepovsod, kjer se pojaviš?
Default avatar

vesna

Tadeja živjo!

Ker me zanima vaša izkušnja- z nekaterimi starši, zdravniki, psihologi, psihiatri, terapevti, socialnimi delavci, spec. pedagogi- tu jih navajam da ne bi mislili, da je vse kar tako nekaj- ustanavljamo Center za avtizem- prvi sestanek bo že konec maja- vas prosim, če se javite na forum tega društva in sicer

www.avtizem.org

Naj povem, da je Center dobil podporo Ministrstva za zdravje.

Vaša izkušnja bi vsekakor prišla prav, morda celo pmoč, saj v prvem planu namreč nameravamo med drugim dati tudi podporo staršem- podporna skupina TU SMO.

Lahko pa me kontaktirate tudi na vesnamelansekvsiol.net oz. 02 3316058 ali 031470187

lp,
Vesna
Default avatar

vesna

Katja živjo!

Moj otrok je star 10 let. Ti si izvedela za diagnozo avtizem pred-koliko časa?

Svojega otroka kot sem povedala ne zdravim niti s PCA kapljicami niti s čim drugim kar diši po homeopatiji. Kar ga "moti" sem pač ukinila. Še enkrat pa sem mnenja, da edino zdravljenje, če že tako hočete, otroka, ki je avtističen je intenzivna vedenjska, senzorna, delovna... obravnava- terapija. Vse ostalo- diete, vitamini in minerali...so le "pripomočki" da se naš otrok lahko začne učiti.
Vitamine sem dodajala že pred parimi leti, midve pa sva se "spoznali" letos februarja - niti ne vem točno. Je pa res, da ne bi začela z dieto itd... Ali pa bi- ne vem. Pravzaprav sem se za dieto odločila po obisku dr. Selakovićeve oz. izvidov, ki smo jih dobili k njej (vzorce je pošiljala ona)- vsekakor pa sem njo spoznala pred tabo. Sem ti pa res hvaležna za izkušnje, ki si jih delila z mano. Pravzaprav pa jih itak s celim svetom glede na to, da jih posreduješ preko foruma.
Default avatar

sbkatja

Se popolnoma strinjam z vami! Tudi jaz namreč nikoli nisem rekla, da se bo naš otrok(ali katerikoli drug otrok) pozdravil z dieto ali vitaminskimi in drugimi dodatki. Verjetno ste vse skupaj narobe razumeli, saj celo sama povdarjam in to na prvem mestu, da to niso zdravila, pač pa pripomočki, kateri otroku pomagajo, poleg specialnih vaj in specialnega dela z njim, da se sčasoma takšen otrok lahko vključi v družbo.
Mi pač opisujemo pozitivne spremembe na podlagi uvedene diete, ter vitaminskih in drugih dodatkov, ter specialnih vaj z njim, katere se izvajajo v vrtcu po navodilih Ge. Elze Sabolič. Tudi ne uporabljamo omenjenih kapljic, ali jih bomo ali ne, pa vsekakor ni vaša stvar, saj zdravljenje našega otroka poteka pod kontrolo zdravnika iz Italije, kateri se poleg drugega tudi ukvarja z razstrupljanjem ali detoxifikacijo. Nihče ni rekel, da ga bomo s tem pozdravili, kot ste mogoče ponovno narobe razumeli, izrazili pa smo seveda naše upanje in naša pričakovanja, glede na to, da so zabeležene popolne ozdravitve avtističnih otrok.
Kot vem, smo Dr. Selakovićevo spoznali pred vami, vsaj tako nam je rekla ona sama, ko smo bili mi v Beogradu, vas še ni poznala, omenila pa je družino iz Ljubljane, s katero smo mi in vi v kontaktu. Resnično ni pomembno, kdo je bil kje prvi, konec koncev gremo verjetno vsi po isti poti, me pa preseneča, da pišete neresnice, katere se lahko dokažejo in zaradi katerih ne izpadete v dobri luči, prej nasprotno.
Glede na to, da se v mnogočem strinjava, upam, da se sedaj ta debata tudi zaključuje!

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic