Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

operacija hemoroidov

Default avatar
Pozdravljeni!

Je imel kdo na tem forumu klasično operacijo hemoroidov?Prvi dan so bile bolečine po pričakovanjih zelo hude, danes je že bolje,a še nisem šla na blato. V navodilih, ki sem jih dobila, pa bi danes morala iti. Pijem donat, vzela sem sirup portalak, jem jogurte, a še ne morem iti. Vem, da je najbrž tu največji problem psiha, ker vem, da bo zelo bolelo. Zanima me, če ima kdo kakršnekoli izkušnje z operacijo in če mi lahko kdo karkoli svetuje, da bi si sama uredila prebavo, da mi ne bi bilo treba nazaj do zdravnikov.Oziroma, po kolikšnem času je še ok, da se gre na blato?

Hvala za odgovor.
Default avatar
[quote zz]...kolikšnem času je še ok, da se gre na blato?...[/quote]

Čimprej, in potem redno vsaj enkrat dnevno. Z redno prehrano (petkrat dnevno), pitjem zadostne količine vode (30 gramov na kilogram telesne teže) in dovolj gibanja to ni noben problem. Brez portulaka in sličnih strupov.

In verjemi, večina preživi.
Default avatar
Ojla,

vprašala bi kakšnje težave si imela, da si šla na operacijo. ker tudi jaz imam že kar dolgo s tem probleme, vendar pri zdravniku tega še nisem omenila. (da mi je črevo pogledalo ven, bolečine..)
Default avatar
Živjo!

Ja, jaz sem tudi predolgo čakala, ker mi je bilo zoprno iti na pregled, pa bilo vmes bolje, pa tko...Ko sem pa kar fajn krvavela, ne kot ponavadi, in se par dni ni ustavilo, pa sem šla...je pa že bilo do te stopnje, da je bilo črevesje zunaj, da sem si morala pomagati, da je šlo nazaj...tudi to je trajalo kar nekaj časa. Zato ti svetujem, da greš na pregled, prej se gre, lažji je poseg. Saj se vse preživi, seveda, a meni je žal, da nisem šla prej, ker bi bilo najbrž precej lažje.
Default avatar
To je resnicno neprijetno. Zelim, da se vsi kmalu pozdravite!!
Default avatar
Dragi moji sočustvujem z vsemi vami , ker sem vse to dala skozi - bolečine - precej skelenja od zadaj in naposled vozliče od zunaj, ogromno krvi...pa da ne naštevam - saj vsi dobro vemo kako je.S svojo zgodbo bi vas želela pripraviti na operativni poseg, meni ni nihče povedal.

S problemi zdravljenja hemeroidnih vozličev in sicer zunanjih sem se prvič srečala decembra 2011, ko so mi jih na Zdravem Spletu v Mariboru nekaj zavozlali in dali nanje nekakšne gumi elastike, da so sami odpadli. Sam poseg ni bil boleč, čutila sem pa še kar nekaj dni močne bolečine na vozličih, ki so bile iz dneva v dan milejše.
No in potem sem zmotno mislila, da je vse to za mano.
Pa glej ga zlomka zadeva se je ponovila in sicer v hujši obliki, tako da sem avgusta letos - 2012 pristala nekajkrat na urgenci, nato pa sem se odločila za operativni poseg. Sam poseg je nekje trajal eno uro. Omamljena od analgetikov vseh vrt sem bila tisti dan kar vesela, da je končno vse za mano.

Kavbojke prihajam!!!Mogoče se vam zdi smešno, samo ozkih oblačil že lep čas nisem mogla obleči, kaj šele kavbojk - jaz pa tako kolekcijo . Katastrofa.

Substance so popustile, bolečine pa so postajale vedno hujše. Verjemite, boli kot "hudič". Še po 4 dneh nisem šla na blato, filali so me s proti bolečinskimi zadevami v žilo, mene je pa kar v eno bolelo. Nato sem se po tednu dni odločila, da tako ne gre več in odšla iz bolnice.
Doma sem si pričela pripravljati kopeli v vroči vodi in skrbela za vsaj enkrat dnevno odvajanje mehkega blata . Jemala sem proti bolečinske tablete, ki jih verjemite potrebuješ, drugače ne gre .Bolečin pri odvajanju vam ne moram opisat podrobno , lahko pa vam namignem, saj so podobne situaciji, kot bi te nekdo dobesedno rezal z nožem tam od spodaj.

Groooza!!!!

No te bolečine so bile zelo hude nekje teden dni , nato se je pričelo stanje izboljševati. Bolelo je še kar naprej , vendar daleč od skoraj lahko rečem "neznosnih "bolečin poprej.Sedaj ko vam pišem mineva že 13 dan po operaciji - končno se lahko previdno sedem na zadnjico - seveda s podstavljenim obročem in oblečem obleko - vsekakor elastično , da nič ne veže .
Za normalno vključitev v vsakdan je še prezgodaj , saj sem precej slabotna in daleč od ženske, kakršna sem bila - neuničljiva in močna ter delala po cele dneve, kot konj . Sedaj se sprašujem za koga. Naenkrat imam ogromno časa in rabim pomoč drugih. Verjemite, da se ne počutim v tej vlogi najbolje , pa bom že. No bomo videli, kaj me še čaka, vsekakor pa tako hudo mislim , da več ne more biti kot je bilo do sedaj.Upam na najboljše.
Zelo bi bila vesela, da delite svoje izkušnje z mano in mi poveste, kdaj ste se sami vrnili v vsakdan in začeli normalno z vsakodnevnimi opravili.


Maribor ; 02.10.2012

pripis : ne vem kako sem jih dobila, ne pijem ( jetra ) , nisem rodila in stara sem 37. Pa bodi pameten.
Default avatar
No ja, tudi sama sem dala letos to neprijetno operacijo skupaj s pregledi "skozi". Pripravljena sem bila na peklenske muke in bolečine (po pripovedovanju tistih, ki so tako operacijo že imeli). Poleg notranjih in zunanjih hemoroidov sem imela tudi fistulo. Res so bili pregledi neprijetni, vendar se po parih pregledih privadiš ;). Moram pa reči, da sem očitno rojena pod srečno zvezdo ali pa je moj bolečinski prag res tako visok. Najhujše bolečine so bile prve 3 dni, vendar sem lahko šla na blato, seveda me je malo "cukalo", sedela sem pa tudi čisto normalno brez vseh pripomočkov (otroških obročev itd.). Poleg vseh protibolečinskih tablet in kapljic tramala sem uporabila samo lekadol in nalgesin in to je bilo vse. Prebavo sem vedno imela precej urejeno, torej tudi s tem nisem imela problemov. Sedaj je pol leta po operaciji in moram reči, da se odlično počutim. Imela sem spinalno narkozo, zato sem se morala paziti 24 ur (ne naglih gibov, ne prehitrega vstajanja, strogo ležanje...), ker če se ne paziš, baje dobiš kasneje hude migrene (tako je rekla anestezistka). Tok-tok po lesu, tudi te zaenkrat še ni.
Hja kje in kako jih fašeš? Eni tako, drugi drugače. Jaz sem jih pred 30-leti, ko sem bila v zadnjem mesecu nosečnosti. Od takrat so me občasno "spominjali", da obstajajo, izogibala sem se začinjeni hrani, alkohola se itak vedno izogibam, kava in cigareti pa.... (bi me kar po prstih usekal). Gibanje, sprehodi, vsaj približno urejena prehrana, veliko sadja in zelenjave... to je to... no ja, včasih se pa tudi malo pregrešim :)
Default avatar
lep pozdrav,
osebno mislim da, so bolečine zaradi hemoroidov bolj neznosne od tiste po operaciji ! Tako da, se ne splača trpet in čakat... jaz sem se bala neznanega (ker še nisem imela nobene operacije) ampak je bilo vse vredu ! Priporočam KSRD! Rožna dolina iz Ljubljane ...BP
Kaj še lahko priporočam?
...je da, nikoli ne smejo dobiti hemoroidi tople aplikacije oz kopeli, vedno je treba uporabiti posebno milo za intimno higieno ali še bolje za umivanje zadnjika (iz lekarne) in kako dobro mazilo....potem... urejena prebava in nezačinjena pa sveža domača hrana, dosti vode in počitka po redni vadbi. Če se vam zdi to težko in bolečina je neznosna potem je, zares pametno se operirat in uživat življenje brez tega.
Po operaciji so bile 3-4 dni težke, ampak se da rešit vse!
Za težave pri odvajanjem sem se rešila tako da, sem uporabila 2X dnevno svečke s hialuronsko kislino, ki pomaga tudi za hitro celenje ran in sem pila liter čaja za prebavo.
Zelo pomembno je počivat(vsaj en teden), dobro skrbeti za lokalno higieno in potem se postopoma spet vrne tisti normalni refleks odvajanja ....in to BREZ BOLEČIN !!!
Vsem želim zdravo pamet in hitro okrevanje!
Default avatar
Pozdravljeni!

Moja mami je imela operacijo notranjih hemoroidov pred enim tednom. V diagnozi sem prebrala, da ji je celo črevo pogledalo ven, se pravi je bilo kar nujno za operirat. Pred operacijo je morala opraviti določene laboratorijske preglede in s temi izvidi je morala do anesteziologinje. Že na pogovoru z zdravnico, prav tako pri anesteziologinji, ji je bilo rečeno da bo po operaciji zelo boleče in naj ne bo pogumna, kot so nekateri bili, da ne bi vzela protibolečinskih tablet. Po operaciji so ji rekli, da je bila kar zapletena operacija. Isti dan po nekaj urah (6) so jo pustili domov, zraven so ji dali dve močni tableti za pred spanjem in recept za 3 škatle različnih protibolečinskih tablet (Brufen, Analgin, Tramal) in pa antibiotike, da ne bi prišlo do kakšne infekcije. Rečeno je bilo, da mora biti vedno nekdo zraven v pomoč. Na listu, ki ga je dobila je bilo navedeno, da se lahko normalno prehranjuje, seveda pa je raje samo lahko, ne preveč začinjeno hrano jedla, da bi bilo mehkejše blato. Poleg tega je pila tudi Donat vsak dan in pa izmenično protibolečinske tablete. Pisalo je tudi, da moraš po dveh dneh po operaciji iti na blato in ker ni kazalo na to, je spila grenko sol z vodo, tako da je uspela iti na blato. Glede bolečin bi rekla, da so, kot je bilo rečeno zelo hude, mami pravi da so kot porodni popadki.
Sem pa že slišala od več oseb, ki so imele notranje ali zunanje hemoroide in operacijo, da pa ni bilo nič hudega. Tako da je različno od osebe do osebe.
Default avatar
Zdravo

Imel operacijo...kar se tice operacije ok ni panike.
OKREVANJE KATASTROFA ! Bolecine, ki sem jih dozivel v casu okrevanje ne prvosm nobenmu..

Ko sem sel na blato, sem zaradi bolecin dobesedno skakal po celem stanovanju se cca 10 min po opravljenem + da me je kasneje na hard bolelo sigurno 3-4 ure. 10 dni sem jedel samo enkrat na dan pa se to res miniminimalno, da mi ni bilo treba it na wc...Na "wc dan" sem se tudi po 3 ure prej psihicno pripravljal na bolecino...po 10 dneh sem dozivel rasvetljenje in od takrat je vse ok :)
Default avatar
Mene pa vse to še čaka...

Čez en mesec imam operacijo na Iatrosu - dva vozla mi bojo odrezali. Strah me je 100 na uro... Sej vem, operaciji se še lahko odpovem, ampak dovolj imam krvavitev od zadaj...

Upam samo da me ne bo preveč bolelo in da bo vse skupaj minilo čimprej.
Default avatar
2 dni od operacije teških notranjih hemoroidov ki so mi izpadali že par let in že hodim okoli:) rešitev je K-centar Zagreb in nov način trajne odstranitve hemoroidov z THD metodo. Ne vem zakaj tega ni v Sloveniji, očitno nekdo ni nekomu napolnil dovolj denarnice pa tega še ni tukaj...(gamad) V glavnem, operacija traja pol ure, vse skupaj 2 ure z posvetom in plačilom 1200eu, so pravi strokovnjaki, v parih dneh se lahko vrneš k normalnim opravilom , 30 dni nič teških bremen, mehko blato, hemoroidi popolnoma zginejo ker nimajo več dovoda krvi, že isti dan sem bil na wc ju in je malo bolelo ampak ne strašno, imam drugače zelo nizek prag bolečine...prekinejo dovod krvi do vseh hemoroidov, temu se pravi "šant" in s tem je problem rešen, FOREVER! Več si preberite na poliklinika K-centar strani. Močno priporočam! Srečno!!
Default avatar
Aja! UREDUFANT, ne bit nor, odpovej operacijo pa idi v K-centar! Jaz bi plačal tudi 5000eu pa nisem bogat človek, krediti če je treba, po navadni operaciji se ti lahko tudi vrnejo nazaj čez par let. Moje mišljenje samo. Še enkrat SREČNO
Default avatar
Če imaš kakšno vprašanje sem na voljo tako da kr...vem kako je huda ta zadeva in zdaj ko sem rešen bi rad pomagal vsem drugim z istimi težavami. Leta in leta sem čakal da se zgodi ta nov poseg in pred dvemi tedni sem našel, danes se že smejim. Res priporočam da prebereš vse o tej THD metodi, sama logika pove da je to prava rešitev. Še enkrat K-CENTAR poliklinika Vrbik 8a Zagreb. V petek ob 13 h sem mel operacijo, jutri grem že v službo!
Default avatar
Kako je po skoraj enem letu? So se hemeroidi vrnili?
Jaz sem naročen na THD v Zagrebu, ampak kolikor berem zadeva ni toliko uspešna kakor klasična operacija.
Hvala Lp
Default avatar
Zdravo. Jaz pa sem ze kar nekaj casa nazaj opazila, da vcasih ko grem na veliko potrebo krvavim,. Nisem posvecala temu toliko pozornosti, saj sem mislila da je to zaradi trdote blata... In ker se je to ponovilo, in nehalo in spet ponovilo in spet nehalo, nisem mislila da bi blo lahko kaj hudega... Sem pa nekaj casa nazaj opazila izboklino na danki, pa sem se lar malo prestrasila kaj je zdaj to.. Pa sem prejsnji teden se dve taki cisto mali izboklinici opazila... Vendar me nic ne boli, hvalabogu...

Kaj svetujete, naj obiscem zdravnika, ali naj v lejarni poiscem kake kreme ce se to lahko pozdravi? Stara sem namrec 19 let..
Default avatar
še ena izkušnja

Danes mineva četri dan od klasične operacije hemoroidov 4 stopnje + odstanitev polipa + razpoka (Fissura analis).
Kar veliko stvari so porihtali. Sama operacija in dan v bolnišnici je pravi dopust v primerjavi s tistim kar vas čaka doma. Odvajanje blata je tisto kar je .....Tisto kar je napisal "asdasfa" je čisto res samo, da pri meni bolečina po odvajanju blata popusti po 2 urah. Mogoče zato, ker si vsako jutro pred odvajanjem blata v analni kanal nakapam medicinsko olivno olje, ki sem ga kupil v lekarni. Ta poleg ostalega zmanjša trenje pri odvajanju blata. Seveda vam more pri tem nekdo pomagati. Po navodilih bi si moral sam mazati analni kanal zaradi preprečevanja zoženja kanala vendar do sedaj nisem zbral toliko poguma. Imam tudi občutek, da me zbadajo konice šivov. Pijem veliko tekočine in malo jem. Najraje ne bi jedel ničesar samo, da bi se izognil odvajanju blata. Nekako mi ratuje ohranjati mehko blato. In seveda najpomembnejše: brez protibolečinskih tablet NE BOSTE preživeli.
Default avatar
Uh, danes je osmi dan od operacije. Odvajanje blata je še vedno hudo boleče, klub temu da skrbim za mehko balato. Sploh nič manj ne peče kot prvi dan in bolečina drži še dve uri po tem ko končam. Po navodilih si moram širiti kanal s prstom in medicinskim olivnim oljem vendar mi ne gre, ker preveč boli. Upam, da mi bo uspelo.
Default avatar
K zdravniku.
Nič sramu.
Lp
Default avatar
Pozdrav vsem!

Še moja izkušnja,predvsem zato,ker sem imel zaradi zapisov o neznosnih pooperativnih bolečinah velik problem,se odločiti za operacijo-predvsem mi je žal za zadnja tri leta.
S hemeroidi(notranjimi in zunanjimi) sem se srečal pred 10 leti, in potem so se težave stopnjevale-do izpadanja,vnetij itd. Star sem 37 let.

Operiran sem bil 25.11.2015 v KSRD na napotnico. Že od prvih pregledov naprej, jih moram pohvaliti za njihov profesionalni in človeški pristop-tudi jaz sem imel veliko težav v glavi...
Po operaciji ostaneš pri njih do naslednjega dne.
Kar se bolečin tiče, vem da smo si ljudje različni.
So bolečine,sam sem jih dobro zmanjševal s pomočjo ketonala-prve tri dni.
Potem pride čas,ko je potrebno iti prvič na blato-bolečina pri samem odvajanju ni bila preveč huda,vendar se je kasneje razbolelo. Ampak tudi to sem rešil z Analginom.
Potem pa je vsak dan lažje,po 7-8 dneh gre že brez tablet.Skrbeti je potrebno samo še za higieno,zaradi operativnih brazgotin. Sledita še dve kontroli pri operaterju in to je to.

Že spet uživam življenje, edina stvar ki si jo očitam je,da sem predolgo čakal.
Če bi bilo potrebno, takoj ponovim operacijo.

Zato vsem, ki imate težave-poleg krvavitev bolečin itd., pa naj bo to kolesarjenje, ozke kavbojke itd. ne dovolite da vam hemeroidi vplivajo na način življenja. Ni prijetna operacija,ni pa tudi konec sveta.

Pogumno!!!

LP

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic