Med.Over.Net

Starševstvo in vzgoja

prekomerno prehranjen

Default avatar

lizika44

zdaj mi pa ve povejte, kako se vam bi zdelo, če bi šle v bolnico na pregled (ker je bil vikend), saj dojenček noče jesti že 24 ur.Je dojen, in ima zelo zamašen nos...(kar smo ugotovilišele zdaj). Ampak, bistvo je, da ena pediatrinja zganja ''norijo''tam in me nadira, ker je (potem ko ga je zvagala), da otroka posiljujem z joško.Da ne vem, kdaj je lačen..da mu jo kar naprej vsiljujem, in da zato zdaj nič noče jest ker je prenažrt....

Star je 3,5meseca in skoz normalno dojen...kolikor želi. Ste že kdaj slišale, da so od dojenja otroci prenažrti????
Me je vrglo skor do stropa od jeze, ampak, ker sem želela da otroka dobro preledajo in povejo, kaj mu je, da noče jest...sem bila tiho. Zdaj me pa razganja od jeze..celo v izvid je kura napisala: prekomerno prehranjen...ma, ne morem verjet.

Je sploh to možno?

p.s: otrok se je tako drl med pregledom, da so se mu odpprle vse dihalne poti...in zdaj čist normalno je naprej...
Default avatar

abea*

Dojen otrok ni nikoli!!! prekomerno prehranjen. To bi pa ja vsaka pediatrinja morala vedeti. Očitno je še iz stare šole. NIč ne skrbi in delaj naprej tako kot si do sedaj. Važno je da je otrok zadovoljen.

Andreja
Default avatar

lizika44

rojen 3570, pri 3 mesecih 7250.Pa zakaj naj bi bil to bistven podatek?Če sam dojim po ''potrebi'', tako kot učijo LLL.
Default avatar

Monstro

U, lizika44, res je malo huda. Dojenčki naj bi v povprečju podvojili porodno težo do pol leta, eni kakšen mesec prej, drugi kakšen mesec kasneje. Vi ste jo že več kot podvojili v treh mesecih in pol, kar je res malce izven JUS-a. Ne vem, kakšen je pa otrok na pogled? A je hudo zalit? Mi imamo pri pol leta šest kilc in pol, pa imamo kar nekaj klobasic in gubic. Kako pogosto pa jesta? Jaz sem bila zmeraj zagovornik tega, da otrok sam ve, koliko hrane potrebuje, toda če vama je še pediatrinja rekla ... Prekomerna teža dojenčka sigurno ni fina stvar.

Lp, Monstro
Default avatar

jasna

eh, nasa je tudi potrojila do pol leta, ceprav je bila rojena z 2670 (zdaj pa se je ustavila s tezo in napreduje bolj s cm). Tudi meni so vsi rekli, da ce je otrok dojen, da potem sploh ni problema, tudi ce je poln slaufov.
Default avatar

Monstro

Ja, Jasna, samo pri otrocih, ki se rodijo z nižjo težo, je normalno, da nadoknadijo in pri njih to pravilo ne velja. Prav tako ne pri nedonošenčkih.

Lp, Monstro
Default avatar

@fna

Jaz pa mislim, da so tudi dojeni otroci lahko prekomerno prehranjeni. Saj ti vendar kile povedo, da je pravi bucko. Po tej logiki bi 7 kilski 3-mesečnik na umetni hrani bil predebel, 7 kilski dojeni 3- mesečnik pa ne.
Dojen ali ne, vsekakor mu ne bo najlažje obvladovati svojega teleščka kar se gibanja tiče. Poznam enega takega, ki pri enem letu tehta 17 kg. Do šestih mesecev samo dojen, kolikokrat je hotel. Potem so pa na gosto hrano prešli, pa je revček bil navajen, da je jedel 10x na dan in še ponoči in so mu tudi dali, ker se jim je prav smilil. No, pri enem letu je pa že na shujševalni (vse malice so morali črtati), Komaj sedaj se je začel na nogice postavljat, ki se kar šibijo pod njegovo težo.
Sama presodi, če je vselej pametno poslušati le svetovalke za dojenje. Otrok ne zahteva dojke samo zato, ker je lačen, ampak tudi zato, da se bo potolažil, zaspal, ker mu je dolgčas,....In če je njegova teža res takšna, kot si napisala, bi ga jaz začela tolažiti in uspavati na kakšen drug način. Marsikaj mu boš prihranila za kasneje.
Default avatar

koko*

No, mi smo imeli pri 6 mes 8280 g in ni čisto nič zalit, niti ene gubice nima, res da ima močne noge, ampak brez gubic. Dojen pa je bil samo 3 mesece. Se pa pri 7 mesecih sam dvigne ob opori in že se trudi hodit. Pa zelo velik je.

<img border="0" alt=""
Default avatar

tejasn

Daj punce, ne bluzite! Tudi moja hčerka ima podobne "mere" in je kilažo podvojila v 3 mesecih, kar ni nič nenavadnega tudi za dojene otroke! Mene celo pediatrinja POHVALI na vsakem pregledu - je hvala bogu bolj poučene sorte!
Lizika, ne meni se za mnenja LAIKOV in nepoučenega zdravstvenega osebja, temveč se zanašaj na mnenja STROKOVNJAKOV (Karmen in LLL!!!) in na svoj lastni materinski instinkt!
pa pridno papcajta naprej!
teja
Default avatar

tejasn

Aja, pa še to: jaz sem bila pri 6. mesecih res prava mišelinka (s šlaufi in "joškami"), pa sem, ko sem shodila, takoj izgubila vse šlaufe, pri 6 letih in pol (ko sem šla v šolo) pa sem imela samo 18 kil! Še danes sem nagnjena k suhosti.

Vse mamice pa tudi pravijo, da je dobro, da ima majhen otrok malo zaloge, saj mu pri najmanjši virozici kar pobira kilograme. Ne bom pozabila enoletne punčke moje sestrične, ki je pri navadni virozi v enem tednu tako shujšala, da je bila sama kost in koža. Njena mamica se je skoraj jokala pri vsakem previjanju.

teja
Default avatar

tejasn

Pa še odgovor Karmen na podobno vprašanje s foruma Dojenje:

Default avatar

dirtyMind

ja, moj je bil samo dojen, pa je pri 3 in 4 mesecih pediater napisal, da je "prekomerno prehranjen". se mi je zdelo smesno. danes (pri 10-ih) je cisto ok, ker se je po uvajanju goste hrane teza kar nekako ustavila.

ne sekiraj se - saj ves - nikoli ni prav: prevelik, premajhen, prevec ali premalo aktiven, premehko ali pretrdo blato ...

ja, lubi bog, sej smo si tut odrasli razlicni, no!
vse se hoče, če se da!
Default avatar

iva_c

Tudi naš fant je pri treh mesecih začetno težo 3440g skoraj podvojil. Pa sva bila vedno pohvaljena, da lepo napreduje. In to od dveh pediatrinj. Bil pa je seveda dojen. Ko pa je začel jesti gosto hrano, sem pa po nasvetu pediatrinje pazila, da ni jedel stvari, ki preveč redijo in imajo prazne kalorije. Pojedel je veliko sadja in zelenjave. Pri enem letu pa je po tabelah tehtal premalo, vendar še vedno v mejah normale. Ko sem povedala da še vedno zelo rad je, vendar pazim kaj je, sva bila spet pohvaljena. Sedaj pri letu in pol je enako. Meni se zdi, da je veliko bolj pomenbno, da paziš ko začne jesti gosto hrano, kot pa da mu omejuješ obroke ko je še dojen.
LP
Default avatar

rennee

lizika, ne se sekirat. ko sem tole brala, sem šla pogledat za svojega sina. porodna teža 3400g, ob 3 mesecih 7700g, tudi on je bil samo dojen skoraj do 8. meseca. zdaj je star leto in pol, ima 14 kg ( star 9 mesecev je imel 12.900g). Sem in tja sem jih malo slišala od zdravnice,a nič tako surovega kot ti, sem se trudila preslišati, mi pa le ni bilo čisto vseeno. mame smo res zelo občutljive, če nam kdo očita, da karkoli ne delamo prav, zlasti še, če je povezano s hranjenjem.
če boš negotova, se obrni na karmen mlinar na forumu dojenje, tudi sama sem ji pisala v zvezi stem, a zdajle ne najdem linka.
upam, da se tvoj mali čimprej pozdravi. srečno!
Default avatar

Kleopatra1

Meni je pediater rekel, da dokler je otrok polno dojen, ne more biti predebel. Oz. da tudi če je bolj zalit, da to ni ta prav špeh in kasneje izgine. Moj sinko je tudi v začetnih mesecih pridobival po 1 kg na mesec, pa je pediater vedno rekel, kako lepo napreduje.

Ma, v glavnem, ne sekiraj se. In pozabi na tiste njihove tabele.... je pač tako, da smo ljudje različni, sploh pa kile ne povejo vsega. Kakšna suhica ima lahko pri isti višini skoraj isto kil kot kakšna prijetno popolnjena. :)))
Default avatar

Sara & Jan

V strokovni literaturi večkrat preberem, da dojeni otroci ne morejo biti predebeli, torej verjetno tudi ne prekomerno hranjeni.
Daj vprašaj na forum Dojenje, pa bo Karmen povedala svoje.. Me prav zanima..?
Lp, Sara:)
Default avatar

Ayluna

Kot so ti povedale že predhodnice, ne se sekirat! DOjen otrok ne more biti predebel.
Kaj bi potem rekli šele na našo, ki je pri 8 mesecih že potrojila svojo porodno težo oz. je imela 11.350 kg? Naši naša pediatrinja zmeraj pravi, kako je fejst punca in ker je skoraj polno dojena in ne dobiva nič takih stvari, ki bi redile, ni panike.

Naša prva je bila tudi en tak "šlauhec" do enega leta, pa je bila zelo gibčna in potem ko je shodila, jo je kar pobiralo, vse kile so šle v višino. Sedaj pri 2 letih in pol, je pa prava suhica.

Pa še moj nečak, ki je imel pri enem (1) mesecu 6 kg!! Seveda je bil polno dojen, od časa ko je shodil je pa suhec.

Tako, da res ni panike!
ČAOBAO!
Default avatar

alenka

Lep pozdrav!

Ne morem, da ne bi napisala nekaj besed na tole temo. Jaz in moj mož sva oba zelo vitke postave. Jaz sem se nekoliko poredila šele malo pred nosečnostjo. In vseskozi sem bila prepričana, da bo najin otrok dolgi pa suh. Pomota!
Mali se je v 2,5 meseca zredil 2,5 kg in po teh izračunih bo v 3 mesecu verjetno podvojil porodno težo (vsekakor pa v 4 mesecu). Ga samo dojim in to - velikokrat. Mali ima šlaufke - pa kaj! Prav lep zgleda, nič zašpehan, samo elegantno popolnjen. Ni mi jasno zakaj toliko gonje na ta račun. Eni pravijo, da je dobro, da je debel, drugi bohnedej, da ne - kdo bi vedel! Mali že ve kaj je prav. Mamice pa tudi. Shujševalne bojo pa že mel kasnej.

Lep pozdrav!
Default avatar

Sloncek

Hmmm... Pretiravanje z vodili LLL tudi ni potrebno.... Saj so se kaksni drugi strokovnjaki ne samo LLL... Pa mejckeno bolj certificirani kot so oni.... Brez zamere....

Čeprav mislim, da tvoj otrok ni prekomerno prehranjen...

Sloncek
''Rojen si kot original, ne umri kot kopija...''