Urgenca

Odgovarjajo: Sašo Rebolj, dr. med., spec. družinske med.

Spet želodec in tesnoba :(

Default avatar
Spoštovani,
danes me je zelo prestrašil "napad" želodca in tesnobe. S tem imam že težave že dalj časa (pred časom sem vam že pisala, da je moj kronični gastritis zelo poslabšala travmatična izkušnja smrti v družini). 4 tedne sem jemala helex in vse težave so se umirile (Ultop 20 mg pa kljub temu jemljem redno). Zdaj sem bila 5 dni brez helexa, ker se ga ne sme jemati predolgo. V teh dneh se mi je spet pojavila blaga depresija, a nisme doživela nič stresnega. Zato pasem že sinoči začutila, da me v želodcu spet hoče tiščati. Zjutraj je bilo bolje in do kosila vse ok. Za kosilo sem jedla, kar jem velikokrat, pa nimam težav. A zgleda, da ej bil česen v solati danes vseeno napak. Najprej me je peklo nato pa je sledil daljši napad neznosnega tiščanja v valovih, ko sem spet mislila,da bom umrla. Zraven sem čutila tudi omotico; sklepam, da sem imela tudi napad tesnobe. Vzela sem ranital in helex (0'25mg) in zdaj, po eni uri je nekoliko bolje, a v želodcu še vedno ni povsem ok. Zjutraj sem imela tudi drisko (toda lahko, da je bila to posledica pitja donata, ki ga pijem kdaj zaradi želodca). So to živci – ali gre za kaj drugega? Skrbi me, ker je bilo toliko časa ok, zdaj pa spet to. Bo kdaj bolje? Berem, da je to vse povezano in da okrevanje po daljšem stresnem obdobju – sploh če gre za žalovanje - traja lahko več mesecev in to me malce tolaži. Preganja pa me občutek, da ne morem biti tako prizadeta, saj na preminulo osebo vseeno nisem bila tako navezana, čeprav sem vse skupaj doživljala zelo intenzivno (dolgotrajna bolezen, vzdušje v celi družini). Menite, da je vse to normalno? Pri psihologinji sme bila 1x in imam čez 2 tedna ponoven obisk. Ne prenesem teh nepredvidenih napadov in vedno mislim, da zdaj bo pa res kar konec z mano in da mi bo počil želodec.
Hvala vam!

p.s.: stara sem 30

Lep pozdrav!
Default avatar
Pozdravljena!
Seveda lahko tesnoba povzroča poslabšanje želodčnih težav. Ultop je načeloma za gastritise primerna terapija. Žal pa je za napade tesnobe na dolgi rok vse prej kot primeren helex (ali katerokoli pomirjevalo). Večinoma je veliko promerna terapija z antidepresivi in pri uspešnem zdravljenju ne bi niti potrebovala helexa (ki kot večkrat omenjeno pogosto prinaša več težav kot koristi v smislu zasvojenosti, tolerance...). Povsem možno je, da bi vam ta terapija olajšala tudi "želodčne" težave.
Dolgotrajno stresno obdobje na vse navedeno sicer lahko vpliva. Koliko časa in koliko intenzivno je normalno žalovanje po vaši izgubi težko ocenim, ker poznam bore malo okoliščin.....me pa sama "normalnost" vašega počutja ne bo odvrnila od prepričanja, da so pomirjevala tu primernejša od antidepresivov (in vam ta informacija tudi ne bo povrnila dobrega počutja).
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdravljeni,
hvala za tako nagel odgovor. Seveda se zavedam, da helex ni rešitelj dolgoročno gledano, najraje ne bi jedla nobene kemije. Vzeti ga nameravam res le še v skrajni sili. Zraven delam tudi predlagane vaje za sprostitev, ki mi jih je predlagala psihologinja. % dni je šlo, danes pa me je vrglo. Ni mi recimo priporočila nobenih zdravil (jih ne predpisuje). Naj jo vseeno vprašam, če mi lahko priporoči kak primeren AD?

Od tragične smrti še ni minilo 2 meseca in celotno obdobje bolezni, ki je vodila v smrt, je trajalo 10 mesecev, že pred tem pa me je dajal tako želodec kot občasni tesnobni napadi (večinoma istočasno). Sem zelo občutljiv tip človeka, ki preveč pusti, da mu gredo stvari do živega. Čeprav delam na lastnem opolnomočenju že leta, se mi zdi, da bom svojo občutljivost morala tudi sprejeti.
Upam samo, da bo sčasoma lažje in ne težje - da me ne bodo že čisto običajne doze stresa, ki ga smatramo za pozitivngea, metale s tira.

Še enkrat hvala in topel pozdrav!
Default avatar
Če že govoriva o kemiji, je vsekakor AD bolj primerna zadeva kot pomirjevala. Saj je kul, če vse štima brez kemije, kadar pa je potrebna oz. smiselna, se je pa tudi ni potrebno na vse kriplje otepati. Psihologinja vam AD ne bo mogla predpisati (ker ne more predpisovati zdravil). Vaše težave tudi niso nobena eksotika in se boste o njih verjetno lahko pametno pogovorila tudi z izbranim zdravnikom (ki vam lahko tudi predpiše tovrstno terapijo, če bo potrebno).
Lep večer!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Hvala,

zelo ste prijazni in - se strinjam :)

Lep večer in vikend tudi vam!

*
Default avatar
Ponovno pozdravljeni!

Še eno podpvprašanej imam - priznam, da je plod mojih nemara pretiranih strahov - ali kljub obstaja možnost, da se sluznica oz. stena mojega želodca tanjša in se mi nekega dne lahko pretrga?

Hvala :)
Default avatar
Vidim, da vam Vse sorte roji po glavi. Želodec ni sestavljen le iz sluznice, temveč tudi iz mišičja in to mišičje je tisto, ki drži želodec "skupaj". Kar "stanjšajo" se te mišice ne in tudi želodec ne "poči" kar tako.
Zunaj je sonce in sem prepričan, da boste našli prijetnejše teme ta vaše misli :-)
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Imate čisto prav,
včasih grem res v skrajnost s svojo paranojo :)

Hvala in vse dobro tudi vam!
Default avatar
Spet jaz ...
Včeraj zvečer me je spet zelo "dajal" želodec, ampak ker sem včeraj pojedla res več sladke hrane kot običajno, sem to še nekako lahko vzela v zakup. Danes nisem jedla nič takega, kar bi mi upravičeno povzročalo težave. Pravzaprav sem se še najbolje počutila ravno po zajtrku - jogurt z banano in musliji ter skodeloca kave. Cel dan je bil mir, pozno popoldne pa je želodec spet postal bolj živčen - pravzaprav se je začelo ravno, ko sem pila čaj iz šentjanževke z dodatkom baldrijanovih kapljic (izbrala naravne AD, čaj pijem zdaj 1 teden v upanju, da bo "prijel"). Večerjala sme riževe vaflje z jogurtovim prelivom in počutila sem se spet, kot da imam pest namesto želodca. Vzela sem ranital, razmišljam pa, da bi nekaj časa (recimo 14 dni) spet jemala po dva ultopa na dan (in ne le enega). Kaj menite? Je normalno, da Ultop jemljem neprekinjeno že 4 mesece, težave pa so še vedno tu?
Menite, da bi morala spet na gatsroskopijo (prejšnjo - prvo -imela v začetku julija 07)?
Se opravičujem za nadlegovanje!

Znova od srca hvala!
Default avatar
Pa se vam zdi, da je po ultopu sploh kaj bolje? Nisem namreč uspel povsem izluščiti, katere težave pripisujete želodcu (kako izgleda tisto, ko vas "daje" želodec)?
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Je bolje, sklepam predvsem po tem, da čez dan ni težav, pojavijo se večinoma (če se) šele pozno popoldne oz. zvečer. Ko sem jemala po 2 na dan (14 dni v januarju) je bilo precej bolje.
Ko me "daje" želodec je pa tako: ne bi rekla, da mi kislina zahaja nazaj v požiralnik (tudi gastroskopija je takrat pokazala, da je sluznica požiralnika b.p., zapiralka dela normalno), ker prav tistega občutka zgage ne čutim – ga nisem že zelo dolgo. Občutek je podoben neznosnemu pritisku iz želodca navzgor - včasih je ta pritisk pekoč, včasih ne, vse to pa rado spremlja tudi slabost (1x v decembru je bilo tako neznosno, da sem se prislila k bruhanju – in to na tešče! - kar sem vam mislim da že enkrat pravila). In ni odvisno od tega, ali je želodec poln ali prazen. Občasno me tudi boli, ampak tega je zdaj res manj oz. bolečine niso več tako ostro špikajoče niti pogoste. Včeraj denimo sem bila potem ok in cel večer sem se spet počutila, kot da težav nikoli ni bilo (šla sem na koncert). Včasih lahko vse odmislim in sem »večja« od težav, včasih pa sem sužnja le-teh in samo razmišljam, kako mi je vse slabše ... invas neumorno gnjvaim tule ;)

Čez dober teden grem po dolgem času spet k svoji zdravnici (zdaj mi je mama hodila po recepte). Naj jo vprašam po napotnici za gatsroskopijo, ali je za to še prezgodaj? Ker sicer upam, da mi tega ne bo treba nikoli več!!
Hvala :)!!
Default avatar
Da se spet oglasite do zdravnice se mi zdi smiselno, sem pa precej skeptičen do tega, da bo ponovna gastroskopija pokazala kaj novega. Pogovorite se o tem lahko kljub temu. Obstajajo seveda tudi ljudje s stalnimi težavami in terapijo, kjer gastroskopija ne pokaže nikoli kaj zelo posebnega. Nikakor pa ne gre zanemariti še tiste že večkrat omenjene psihične komponente težav in če uspe odpraviti te, boste laže ocenili, kaj vam dejansko povzroča želodec.
Pa lep dan!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Vam čisto verjamem. Skušam se usmerjati in opominjati na vse te trenutke, ko težav ni - torej kakega hudega poslabšanja že ne more biti. S psihičnimi komponentami pa tudi pridno obračunavam in verjamem, da se bo tudi to kmalu začelo poznati. Sem skoraj 100% da imajo te največjo vlogo pri mojih težavah.

Znova hvala za vse :)!
lep dan tudi vam!
Default avatar
Pozdravljeni!

Čeprav sem bila pri zdravnici, za vsa vprašanja in odgovore žal ni bilo časa in imam še eno vprašanje v zvezi s helexom. Želodec je bistveno bolje odkar jemljem 2 ultopa na dan (zdaj že skoraj 2 tedna, zdravnica priporočila naj nadaljujem tako do 1 meseca) in predvsem odkar spet vsak dan vzamem helex (11 dni). Od preteklega ponedeljka sem tudi na AD (sem se le odločila - gastroskopijo pa preložimo za nedoločen čas, če bo sploh še aktualna). Zdravnica je rekla tudi, da ni nobene panike, če 2 do 3 tedne še jemljem tudi helex, da začnejo delovati AD.

Skrbi pa me navlečenost na helex, čeprav mislim, da pri moji dozi res ni razloga za skrb. Zanima me vaše mnenje: januarja in febrauarja sem jemala helex 4 tedne, kar sem vam že omenjala (3 tedne po 0'5 mg/dan, 1 teden 0'25mg/dan). Nato sem jemanje za 2 tedna prekinila (oz. v tistih 14 dneh vzela samo 1x 0'25 mg.) Sedaj pa ga jemljem spet že 12 dan (samo 1x0'25mg/dan).
Ga res lahko mirno konzumiram še kake 2, 3 tedne?
Problem je, da sem zelo tesnobna, še vedno precej hipohondrična in da se me napadi tesnobe lotevajo vsaj 1x dnevno. Skušam si pomagati s sproščanjem pa tudi z baldrijanovimi kapljicami, a ne pomaga tako, kot helex in me zanima še, če smem po potrebi zvišati dozo na 0'5 mg/dan.

Ali mar lahko sploh pride do odtegnitvenega sindroma, ko AD enkrat primejo?

Znova iskrena hvala :)
Default avatar
Jemanje helexa za omenjeno obdobje, da "primejo" AD ni problematično. Ker gre v primeru AD in pomirjeval za različni zdravili z različnim načinom delovanja, v primeru odvisnosti od pomirjeval seveda lako pride do odtegnitvenih simptomov kljub jemanju AD (antidepresivov). Zvišanje vaše doze heleksa je seveda možno, a vam zaradi problematičnosti teh zdrabil odsvetujem, da to storite brez predhodnega dogovora z zdravnikom, ki vam ga je prepisal. Učinek AD terapije lahko pričakujete nekje po 3 tednih in ko najdete primeren odmerek (ali zdravilo) naj heleksa ne bi več potrebovala.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Pozdrav in hvala :)
Samo še tole - jemljem aurorix. Podučila sem se, da je to zaviralec monoaminooksidaze in da lahko z določeno hrano(sir, slaniki, čokolada) in pijačo (rdeče vino, pivo) povzroči precejšnje zvišanje krvnega tlaka. V navodilih pa piše zgolj, da se odsvetuje čezmerne količine ferment. mlečnih in sojinih izdelkov, zrelega sira ter izvlečkov kvasa.

Koliko je to - preveč? Nekaj sira pojem vsak dan, sojinih izdelkov pa precej (ampak niso fermentirani). Čokolade ne pojem veliko, zato pa nekajkrat na teden spijem kako pivo ali dva.
Me lahko skrbi?
Naj povem, da imam krvni tlak normalen - zjutraj nekej med 100-110/65-70, zvečer in čez dan pa okoli 120/80. Med paničnim napadom sem ga imela največ 130/85.
Default avatar
Po povzetku temeljnih značilnosti zdravila, posebna dieta ni potrebna. Ker
pa so posamezni bolniki lahko še posebej obcutljivi za tiramin, vsem bolnikom svetujemo, da se izogibajo uživanju hrane, bogate s tiraminom (zreli sir, ekstrakti kvasa in fermentirani sojini izdelki).
Omenjenim izdelkom naj bi se torej izogibali, niso pa strogo prepovedani, če nimate težav.(kaj je meja med "še primerno" in "preveč" je nemogoče natančno povedat). Pozornost pa je potrebna pri jemanju določenih zdravil proti prehladu in kašlju, zato se pred jemanjem tovrstnih zdravil pozanimajte pri zdravniku ali v lekarni. Vaš tlak pa je (kot ste že ugotovili) povsem OK.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Res sem upala, da vas ne bom več potrebovala, a me res muči novo vprašanje (no ja, prav novo ni ...).
Kot rečeno, so se težave z želodcem umirile. Pretekli teden pa je bil čustveno spet bolj razgiban (najprej v pozitivnem, nato pa še bolj v negativnem smislu) - in zdaj spet že dva dni skušam občasne slabosti in tiste neprijetne, tišeče in/ali žgoče bolečine v želodcu. Prehrane nisem spreminjala, tudi terapije ne, razen tega, da poloeg 2 ultopv vzamem še kak rupurut po potrebi.
Danes je dva tedna kar jemljem AD in čeprav vem, da je še prezgodaj in da mi ne morete ničesar zagotoviti 100% - ali vendarle menite, da bo sčasoma res bolje? So dnevi, ko bi najraje obupala! Že malček več negativnega stresa kot da izniči ves učinek ultopa in težave so spet tu. Bom do res do smrti odvisna od omperazola in antacidov? Ali AD sploh lahko trajno omilijo povezavo "živci" - želodec?

100x hvala, ker me prenašate :)
Default avatar
...mi ne predstavljate negativnega stresa, zato prenašanje ni problem :-)
Vsekakor obstaja povezava "psihe" z želodčnimi težavami in zelo verjetno vam omenjena terapija bo pomagala. Seveda pa ne morem trditi, da po njej ne boste nikoli več potrebovala zdravil proti želodčni kislini. Z nekaj samodiscipline pri upoštevanju navodil in rednih kontrolah verjamem, da boste težave razrešili in vas ne bodo matrale celo življenje.
Lep večer!
Lep pozdrav
- - - - - - - -
Sašo Rebolj, dr. med.
Default avatar
Eh ta kislina!

Najprej topel pozdrav! Mineva 7 teden jemanja AD in povedati moram, da tesnobe in paničnih napadov ni več. Sem precej bolj sproščena in celo pri želodcu opažam izboljšanje, čeprav še vedno redno jemljem ultop (1x20mg na dan) in se izogibam hrani ter pijači, ki bi mi utegnila povzročiti težave. Zadnjih 24 ur pa čutim, da mi želodec spet sproža nenormalno veliko kisline, praktično "brez vzroka". Pred tem sem se nekaj dni skupaj počutila tako dobro, kot že dolgo ne, tudi nisem pod stresom (vsaj ne, da bi se ga zavedala, je pa res prišlo do nekaj sprmemb v življenju, a so samo pozitivne). Edino, kar je "odstopalo" v prehrani, pa je bila skodelica jogurtovega sladoleda včeraj popoldne, kar sem jedla po res dolgem času. Je možno, da je to tako ziritiralo sluznico, da imam še zdaj težave? Težko verjamem, saj pri drugi hrani mlečnega izvora nimam težav. Danes sem poleg Ultopa vzela že 6 rupurutov in še vedno čutim, da ni ok.
Nekje sem zasledila, da je nenormlano izločanje želodčne kisline lahko tudi posledica avtoimunske bolezni. Ali to drži? Čez dva tedna imam sistematski pregled - ali odvzem krvi na tem pregledu lahko kaj pokaže, ali je za to treba opraviti posebno preiskavo?

Upam, da spet zgolj pretiravam in da bo minilo kot že tolikokrat doslej. Me pa res spet skrbi, da je moja težava resnejša in upam, da ne bo potrebna operacija. Po kolikem času AD pa smem pričakovati izboljšanje po vašem mnenju (to sprašujem zato, da vem, kdaj se naročiti za ponovno gastroskopijo, če ne bo kmalu mir - saj po 8 mesečnem jemanju omeprazola počasi izgubljam potrpljenje - ko že vse kaže, da je bolje, se težave vsakič znova vrnejo)?

Stokrat hvala in znova lep pozdrav!
:)

Moderatorji

Sašo Rebolj , dr. med., spec. družinske med.
SRebolj