Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Dojenje ponoči

Default avatar

Maša

Pozdravljene!

Mene zanima, kakšne so vaše izkušnje glede dojenja ponoči oziroma koliko časa ste ponoči dojile in kako ste prepričale vaše otročičke, da so se ponoči prenehali dojiti.

Moj fantek ima sicer komaj 3,5 meseca, verjetno ga bom ponoči dojila še nekaj časa, vendar se medlo spominjam, da sem nekje prebrala, da pri starosti 6 mesecev dojenje ponoči nima več "prehranjevalnega" smisla. Vem, da se dojenčki radi pocartajo, vendar je za to bolj primeren dan, a ne? Ponoči bi pa tudi rada včasih spala malce več kot 2-3 ure skupaj.

LP.
Default avatar

mamica86

Moja hči je stara 10 mesecev, pa še vedno jeva ponoči 2 do 3 x. Ker vidim, da res je in da imam veliko mleka - jo kar dojim. Kako bo, ko bom šla v šlužbo? Koma!!!! Vsa neprespana...
Default avatar

tejasn

Moja hčerka je stara 4,5 meseca in se dojiva po 3-5krat na noč. Mi ni panike, ker spi pri meni, tako da se le predramim, ji dam joško in spim naprej. Jaz jo bom dojila, dokler bo ona to želela. Mislim, da je čustvena hrana enako pomembna kot fizična.
teja
Default avatar

vesna

Drage moje!

Moj je star 15 mesecev in se ponoči dojiva 2-3 krat. Res je, da ko si še doma, ti to ni panike, ampak jaz sem že v službi in sčasoma se tudi takega ritma navadiš. Pa sem ga poskušala odstavit, pa je bilo še huje - on tečen, jaz neprespana. Tako da zvečer zaspiva skupaj, ga nato dam v njegovo posteljico, ko se pa prvič prebudi pride k nama v posteljo in je do jutra pri nama.
Če katera ve recept, kako ga odstaviti, naj mi ga prosim zaupa. Samo jaz pač nimam srca, da bi se tako jokal.

Samo še to, da vam zaupam - v vsem tem času je SAMO 1 KRAT prespal vso noč.

Pa veliko lepih trenutkov z vašimi sončki

Vesna
Default avatar

Sara & Jan

Moj piki je star 14 mes, ponoči se doji še pribl. 3x. Sva že tako "utečena", da se skorajda sam priklopi, potem pa hitro nazaj zaspi. In to se mi zdi bolje, kot pa da bi ga pustila jokati - ne mara ne dude, ne čaja, ne adapt. mleka (v skrajni sili). Pa še vedno se ni popolnoma navadil na vrtec in se mi zdi, da išče bližino, stik z mojo kožo.. Mene ne moti.
Lp, Sara:)
Default avatar

Sinko

Ponoči sem dojila 6,5 mesecev, potem sem se ODLOČILA (po temeljitem premisleku)in prenehala.

Zgledalo pa je tako: 7 noči se je prebujal in jokal, jaz pa sem sedela ob postelji, ga držala za roko, ga božala in se potila (ponudila mu nisem nič drugega, ker potem navada, da se prebudi in da mora nekaj priti v želodček, ostane). Bilo mi je hudo, a vedela sem, da nama bo uspelo.

Pediatrinja in njena sestra sta mi že na pregledu pri 3 mesecih rekli, da lepo napreduje in da lahko opustim nočno dojenje (saj tudi odrasli naj ne bi jedli ponoči, drži a ne?). Takrat se mi je to zdelo prehitro, danes pa se kar pridružujem njunemu mnenju.

Dojenje se mi zdi nekaj najlepšega in seveda sem mnenja, da je za razvoj dojenčka materino mleko in vse kar sodi k dojenju zelo pomembno, a vse ima svoje meje.

Pa še en dobronameren nasvet: če želiš prenehati z dojenjem zaradi tega, da boš več spala boš mogoče razočarana. Nekateri otroci se ponoči prebujajo zelo dolgo. Predlagam ti,da razmišljaš o prekinitvi nočnega dojenja predvsem zaradi drugega vzroka-tistega, ki se ga že sama navedla-6 mesečnega dojenčka lahko crkljamo tudi drugače kot z dojenjem.

LP
Default avatar

cebelica1

Jaz pri 7,5 mesecev ponoci se enkrat dojim. Zadnje dni se zbudi tudi ze ob 23h (spat gre ob 8h), a ga uspavam nazaj brez dvigovanja iz posteljice in brez dojenja. Tri dni nazaj je jokal pol ure, vceraj samo se 5 minut. Po prvem maju bom cisto nehala dojit ponoci. Sicer spi v svoji postelji, ker jaz tudi slucajno ne morem spat, ce ga mam pri sebi, ce ze zaspim tako, potem se zbudim vsa polomljena, zaspi mi roka, noga... skratka ne znam. Pa tudi dojit leze ne znam, ze od kar sem prisla domov dojim sede, podnevi in ponoci. Tako nocno dojenje napol v spanju torej pri nas ne laufa. Sinko je ze parkrat prespal celo noc, recimo do 5h 6h zjutraj, pa tudi ce se doji okrog 2h, 3h, skoraj nic ne poje, samo malo gricka. Z veseljem ga crkljam cel dan, noc pa rabim za spanje - da sem potem lahko cez dan prijazna in vesela mamica!
Default avatar

nat

Midve sva se se dojili ponoči 8 mesecev (večnoma 3x/noč, včasih tudi 10x). Nato sem sklenila, da bova postopoma nehali z nočnim dojenjem. Sledila sem navodilom knjige od Elizabeth Pantley: Sladke sanje - v spanje brez joka (naslov je le približen, knjiga je svetlo modre barve). Trenutno sem to knjigo izposojeno, drugače bi ti čisto natančno napisala postopek odstavljanja ponoči. Lahko si jo izposodiš v knjižnici - jo sigurno imajo.
No, skratka, nama je uspelo v cca 3 tednih. Pa še to, mala od takrat naprej ponoči tudi bolje spi. Od 11m prespi celo noč, kar so bile prej le moje pobožne želje.
Pa še to, najprej moraš biti sama odločena, da želiš prekiniti z dojenjem ponoči. Sama veš, kak poseben užitek je dojiti ponoči, ko obstajata le vidva.
Default avatar

Ayluna

Naša je stara dobrih 8 mesecev in se doji X- krat na noč, se mi zdi, da se včasih sploh ne odklopi. :) Ne problemiziram tega. Res je, včasih bi se tudi jaz rada naspala, pa pač grem malo prej spat.

Prva se je dojila tam nekje do 17 meseca ponoči, se pravi tudi tedaj, ko sem šla že v službo. Samo, toliko star otrok že lahko razume, da "amice ponoči spijo" in se je dalo zmenit z njo.

Tako, da moj nasvet je, da ne odstavi ponoči, dokler ne bo tega otrok razumel. Jaz močno zagovarjam mnenje, da se pri majhnih otrocih moramo mi prilagajat otrokom in ne oni nam. Saj smo mamice na porodniški skoraj leto dni, mar ne?

Pozdravčič!
Default avatar

cicamica

jaz bi na tvojem mestu še malo počakala. Te zna otrok sam prijetno presenetiti.
Pri nas smo od 11 do 6 prvič spali po cepljenju (3m) in sedaj zadne 4 tedne spimo 4-5 dni na teden od 9.30 do 6h, ostale dni v tednu pa se zbujamo na 3 ure za jest. Spimo že skoraj tako dobro kot pred rojstvom naše tamale :)
Default avatar

jacqueline

15 mesecev, ponoči se doji včasih enkrat, včasih petkrat, po potrebi. Enkrat se bo tudi to končalo, zagotovo :-)))
Default avatar

Maša

Hvala vsem za mnenja in odgovore.

Saj zaenkrat še ne mislim nehati dojiti ponoči, ampak razmišljam o tem.

Eno vprašanje za Sinko: saj vem, da se bo otrok zbujal ponoči kljub temu, da ga ne bom dojila, zanima pa me, kaj narediš, ko se ponoči zbudi in začne jokati? Kako ga pomiriš, da zaspi nazaj?
Default avatar

Ninka

Me smo se dojile nekje do 14 meseca, potem sem bila prehlajena in virozna in je tati spal na "njeni" strani. In ko se je zbudila ji je najprej razložil da je "mamica bolna", potem pa ji ponudil vodo ali sok, da če je žejna. In od takrat spi celo noč, razen če je žejna - popije par požirkov in spi mirno dalje.


Uživajte!
Default avatar

Sinko

Midva sva ga božala, trepljala, mu nežno prigovarjala-skratka veliko nežnosti in da ve, da sem/sva blizu.

Starejše gospe so mi govorile, da ga naj tolaži očka, ker bo še bolj jokal, če bom jaz v bližini. To pa se mi ni zdelo v redu. Mislila sem si, naj ve, da sem ob njem, da ga nisem zapustila.


Če te zanima še kaj...... upam, da se bom spomnila, kako je bilo pri nas:-)))


Lep dan.
Default avatar

@fna

Meni pa je uspelo nekje pri 8 M. Že pred tem je en obrok sama izpustila, tako da je spala od 20.00 pa do 2.00 v enem kosu. Potem pa sem ji (po nasvetu svakinje) dve noči zaporedoma namesto dojenja ponudila stekleničko s toplo vodo, trikrat je potegnila in od takrat naprej spi od 20.00 pa do 5.00 (1h gor ali dol). Še danes ne morem verjeti, kako mi je to uspelo brez joka. in svakinji tudi.
Po moje se nekje pri 9 M otroci še bolj čustveno navežejo na dojko in jim le-ta ne predstavlja samo hrane. Zato je kasneje otroka veliko težje odvaditi.
Default avatar

Pa-pa

Smo stari16.mes in se še ponoči dojiva kot je že ena predhodnica povedala x-krat. Se včasih tudi že kar sam priklopi .

Enostavno nimam volje in ne moči, da bi ga odstavila. Se mi zdi, da je to še edino pravo crkljanje odkar sem v službi. Pa tako je vesel in zadovoljen ko dobi ziziko.
Default avatar

@fna

Aja, pa še to sem pozabila povedati. Otrok mamico in njeno mamljivo dojko voha. To vem iz lastnih izkušenj. našo pupo smo pri 4M prestavili v svojo sobico in od takrat smo vsi spali veliko bolje. Čez kakšen mesec pa sem imela nečaka na počitnicah in sem jo zopet prestavila k nama v spalnico. Celo noč je bila nemirna in se je hotela kar naprej dojiti. Čez dva dni je zopet spala v svoji sobici in je spala tako kot ponavadi. Definitivno je nekaj na tem. Sedaj, ko ne dojim več, pa ni več važno ali spimo v isti spalnici ali narazen.
Če želiš prenehati, ti najprej svetujem selitev.

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic