ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

pogostost pregledov

Default avatar

evaclara

Pozdravljeni,

k mojemu vprašanju me je spodbudilo nedavno dolgourno čakanje na pregled pri ginekologu, ki je potem trajal kaki 2 minuti.
Ginekolog me je zaradi gneče v čakalnici na morfologijo poslal kar drugam. sestra pa mi je nato švetovala, naj se na naslednji pregled čez 6 tednov naročim kar k drugemu zdravniku, saj moj izbrani g zaradi "gužve" nosečnice preusmerja drugam...
Sicer sem v 21 tednu nosečnosti in je bil to moj 2. pregled. 1. sem imela nekako v 9. tednu, ko mi je g. potrdil nosečnost.
Sicer nimam posebnih težav, vendar imam za seboj že en ss. Zanima me, ali je pogostost pregledov odvisna od presoje (zasedenosti) ginekologa ali naj bi pri tem sledili smernicam?
Sicer se tudi sama raje izogibam ambulantam, če se le da, pa se mi vendar zdi čudno, da se ravno nosečnice spodbuja k menjavi ginekologov sredi nosečnosti.
Najlepša hvala za odgovor
Default avatar

Stanko Pušenjak

Spoštovani,

ne vem sicer kako je drugje, vendar na ginekološki kliniki ginekologi drug drugemu pomagamo, ko gre za obravnavo specialnih problemov ali posebnih skupin žensk (npr. nosečnice, neplodnost, težave v določeni smeri), včasih s pisanjem napotnic, včasih pa tudi brez. Tega pojava ne gre zamenjeati z "menjavo ginekologa". Kar zadeva pogostnost pregledov imamo sicer smernice, ki pa jih gre jemati bolj ohlapno, kot so zapisane, saj niso vedno nujnost. Tako sicer priporočamo, da bi se do 32 tednov nosečnico "videvalo" vsakih 4 tedne, nato do 36. tedna 2x in po 36. tednu vsak teden, vendar smo lahko pri določenih, zelo zdravih in nezapletenih nosečnicah tudi manj točni in jih zlasti v prvi polovici nosečnosti vidimo le 2x, saj se velika večina preprečljivih zapletov v nosećnosti zgodi šele v drugi polovici nosečnosti ali celo v tretji tretjini.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak