ABC ginekologije in porodništva

Odgovarjajo: mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar

ponovitev napake???

Default avatar
Lep pozdrav, upam, da ste uzivali na krajsem dopustu, ker vas bomo spet nadlegovali...
Jaz imam vprasanje..malo daljse..
V oktobru sem rodila dvojcici/monoamnioti{ mogoce se me boste spomnili iz foruma tukaj, sem vam postavila nekaj vprasanj}, zal je ena umrla 20 dni po rojstvu, zaradi nedelovanja ledvick..celotni secni trakt je bil slabse razvit, tudi ledvice, kar pa ni bilo dovolj za prezivetje.Ne rabim vam povedat, da je to zame bil ogromen sok, hvalabogu je druga doma in zdrava zaenkrat.Me pa zanima slednje..Zelo si zelim se otrok, ampak me je strah, da bi se kaj taksnega ponovilo.Kaksne so moznosti za kaj taksnega??In ali bi taksno tezavo lahko videli ze prej??Namrec na morfologiji je bilo vse vredu.{ceprav vam moram povedati,da je Dr.Strahova imela svoje otroke pri pregledu zraven, celo enega v narocju, ko je opravljala na hitro pregled..bila sem zadnja ta dan in se mi je zdelo izredno neprofesionalno}Ali bi ona takrat to morala videt, da ledvice ene od deklic niso razvite in da je cel secni trak cuden?Saj odlocila se ne bi drugace, vendar bi bila pripravljena, da lahko kaj gre narobe..Kako zgodaj se lahko take stvari odkrijejo??
Drugace pa so naredili CR pri 37 tednih, obe so imeli Apgar 10,ter genetsko dobre teste.bp..So pa na genetiki povedali, da je slo za nesrecno nakljucje kombinacije dvojnih antibiotikov v mojih prvih tednih nosecnosti ter sam tip nosecnosti..ceprav se mi zdi to z antibiotiki cudno...

pa se eno majhno vprasanje...vceraj se je pri uriniranju izlocila velika gmota sluzi...brezbarvna, urin cist..menstruacije se nimam, bolecine so samo rahle na desni strani, dojim se vedno, se ponoci pa res potim ter sem skoraj 4 mesece po CR...kaj bi lahko bilo???

upam, da nisem predolga ter se res iskreno zahvaljujem za odgovor...
Default avatar
Spoštovani,

v podrobnosti in oceno vaše kritike se ne morem spuščati, lahko pa povem, da je ugotavljanje napak v razvoju ledvic osnovano na dejstvu, da odsotne ali nedelujoče ledvice ne proizvajajo seča, to pa v normalni nosečnosti pomeni odsotnost plodovnice. Žal ta način diagnostike pri monoamnijskih dvojčkih, pri katerih je eden zdrav, ne deluje, saj plodovnico v tem primeru proizvaja zdravi. Ostane nam torej le še ugotovitev prisotnsti ali odsotnosti sečnega mehurja in seveda ugotovitev odsotnosti ledvice, na katero pa v takšni okoliščini redko pomislimo. Navsezadnje lahko pri odsotnih ledvicah praviloma niso odsotne nadledvične žleze, ki so ledvicam zelo podobne. Dvojčki so tudi sicer mnogo bolj zahtevni za pregledovanje itd. itd. in navsezadnje tudi prav glede te konkretne napake res nimamo nobene možnosti za pomoč ne da bi ogrozili oba dvojčka. Kar se vam je zgodilo je bilo v dani situaciji prazaprav še bolje kot če bi vedeli za vso resnico pred rojstvom, saj so vam bile prihranjeni tedni in meseci negotovosti in skrbni, na kaero tudi ni bilo mogoče vplivati.
Glede na to, da vas zanima prihodnsot, lahko zapišem, da se takšne napake izredno redko ponovijo. V povezavo z antibiotikom odkrito dvomim, so pa takšne in drugačne nepravilnosti pogostejše pri enojajčnih dvojčkih, še posebej pri monoamnijskih.Za ponovitev iste napake je torej ekstremno malo možnosti.

Kar zadeva skrbi glede sluzi in bolečin po desni strani pa vam ne znam pomagati, ker pošta žal ni primeren način za diagnostiko.
mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar

Lepo prosim uporabljajte iskalnik!

-----------------------------------------------------------------------------------
Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224
nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.
-----------------------------------------------------------------------------------

Moderatorji

mag. Stanko Pušenjak , dr. med., specialist ginekolog in porodničar
Stanko Pušenjak E-posvet