Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

zamašene dihalne poti

Default avatar
Danes ponoči nam jih je pa zagodel tale nos......

Imam 5 mesecev starega sina in se je ponoči kar precej prebujal in kar precej težko je dihal. Ugotovila sem, da ima popolnoma zamašen nos, tako hudo, da sva se komaj dojila, saj je skozi nos težko dihal.
Prej sem mu že večkrat sčistila nos s pumpico ampak nikoli ni bilo tako hudo, tako da tudi kadar mi ni pustil "šarit" s pumpico po nosu ni bilo krize.
Danes zjutraj pa nič, vse mu je šlo tako na živce, da nisem iz nosu spravila prv ničesar.
Sem mu ponoči tudi dvakrat nakapala nekaj kapljic fiziološke pa je pomagalo le momentalno. Ne vem, če bi mu še naprej čistila s fiziološko, ker ne vem, če je v prevelikih količinah škodljiva????

Kako pa sicer očistite dihalne poti?? Zdi se mi namreč, da ima vso tisto sluz nekje vmes med nosom in ustami in ga ni boga da mu kaj spravim ven.

Hvala bogu se sicer drugače dobro počuti, nima vročine in je tak kot ponvavadi - razigran, le sem pa tja včasih malo pokašlja, pa še to po moje bolj zato, ker ga moti vsa ta sluz, ki jo ima v dihalnih poteh.

Torej, kaj svetujete?
Default avatar
Moj je ravno prebolel prehlad in sva imela iste težave z zamašenim noskom kot vidva.Ker vem kako pomembno je da ima prosto dihalno pot skozi nosek mu vsakič ko slišim da ne more dihati skozi nosek(to je običajno takrat ko hoče zaspati) očistim z fiziološko razstopino.Ampak jaz mu je ne dajem po kapljicah,ker se mi zdi da s tem nič ne pripomorem k odmašitvi noska,apak imam injekcijo in mu jo kar špricnem noter v nosek in tako se mu 100% odmaši,saj mu tudi sluz na ta način skupaj z fiziološko steče v grlo.Najbrž se ne bi upala to delati,če ne bi tega videla v porodnišnici,ko je imel ravno tako težave z dihanjem skozi nosek.Seveda tam niso uporabljali injekcije ampak je bila fiziološka v takšni tubici,s katero so mu na isti način čistili nosek kot sem mu ga jaz sedaj!!!!!!!!!
Default avatar
Ja , ko je naša imela zamašen nosek sem ji najprej tudi samo po nekaj kapljic noter dala, pa ni pomagalo. Potem sem pa v lekarni kupila dozico za kapljice (kot so tiste za oči in nos) in ji s tistim dobesedno špricala v nos. v 2 dneh je bilo v redu, prej pa se je vleklo 3 tedne.

čao
Default avatar
Galeja!

fiziološko raztopino lahko uporabljaš neomejeno. to je namreč sterilna raztopina vode in soli (po domače povedano). Lahko pa kupiš v lekarni tudi Sterimar pršilo - podobna zadeva in zelo vredu. Jaz jo vedno uporabljam pri zamašenem nosu, ker gre že meni na živce če ne morem dihat skozi nos.

Lep pozdrav in lepe praznike!!!

LP Tina
Default avatar
Draga Galeja

Moj sinko je imel tudi vsa dihala zaprta tako, da smo bili 14. dni priključeni na kisik. Ko mu je zdravnica aspiracijo noska, ni bilo ne konec in ne. Sploh ne vem, kje se toliko tega nabere. Imel je vsak dan aspiracijo noska in to večkrat na dan. Kaj, če bi ti prosila zdravnico naj vam naredi aspiracijo noska?
Ti povem, da hvaležen vam bo, ko se bo znebil zaprtega noska.
Moj je bil samo 1. mes. star in bile so še druge težave tako, da smo se zmazali za las ven. Ohhhhhhhhhh rajši ne omenjam. Takoj se mi že meša.

Lep pozdrav in vesele velikonočne praznike!

Doroteja
Default avatar
Fiziološko lahko uporabljaš po mili volji. Ampak po kapljicah ne bo pomagalo. Meni je patronažna rekla, naj kar z injekcijo (brez igle seveda) špricnem po 1 ml v vsako nosnico. In to na hitro, da gre res "gor", pa ne sme ven steči. To zdaj po potrebi prakticiram že od rojstva in res ful pomaga. Če pa še kaj v nosku vidim, pa naredim en dolg svitek iz rahlo mokre vate in ga zavrtim par cm v nosek in ven pride - velik smrkelj.
teja
Default avatar
Punce hvala,
smo poiskusili to z inekcijo in fiziološko in je danes res nekoliko bolje. Tudi spal je ponoči, tako da upam, da se bo zadeva kmalu dokončno uredila.

lp

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet