Med.Over.Net

Obporodno obdobje

Odgovarjajo: mag. Radmila Pavlovič, dipl. psih. • dr. Zalka Drglin, svetovalka • Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Porod spremlja veliko sreče in tudi stisk. Izmenjajte izkušnje in se posvetujte s strokovnjaki o porodu, dojenju, skrbi za novorojenčka, čustveni izčrpanosti ...

mag. Radmila Pavlovič , dipl. psih.

Radmila Pavlovič

dr. Zalka Drglin , svetovalka

Zalka

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok

Jasna Dolamič Gričar

porod in poporodna depresija

Default avatar

ROŽA15

Lepo pozdravljeni!!

Naj na začetku povem, da nisem noseča vendar si zelo želim imeti otroka. Vendar tukaj se vse zakomplicira. Zelo me je strah poroda in ne nehno razmišljam le o poporodni depresiji. TAko je je strah, da vedno ko se s partnerjem že odločiva, da bova imela otroka opustim to idejo. Enostavno ne želim si, da bi otrok zaradi mene trpel. Vem pa tudi to, da če bi se odločila otroka roditi po naravni poti, da bi se celo nosečnost nenehno obremenjevala s strahovi in to bi povzročalo le škodo otroku. Zato me zanima ali mi lahko ginekologinja na podlagi mojega strahu in obremenjenosti določi carski rez?? Ter ali obstajajo kakšne klinike, kjer bi se ta dal plačati?? Druga stvar pa je poporodna depresija! Ta je tako pogosta, da me še bolj obremenje. Strah me je, kaj če me doleti. izhajam iz takšne družine, da bi me najbrž razglasili za noro, če bi kakorkoli zbolela za njo... Sicer se jaz zavedam, da je to normalo in da se dogaja ženskam, pač hormoni podivjajo,... Kaj vbistvu upliva nanjo, in ali se jo lahko kako prepreči??

hvala vam za odgovor,...

lep pozdrav
Default avatar

Zalka

Draga Roža15,

Malce ste morali počakati na odgovor, no, pa sem tu. Ja, odločitev za nosečnost in otroka ni lahka, vas pa obremenjujejo še nekateri strahovi. Kot lahko razberem iz vašega pisma, se kar precej ukvarjate z njimi. Dobro je, da z njimi razrešite preden boste zares noseči, da boste v tem obdobju čim bolj sproščeni in da bo to kolikor je mogoče prijeten čas.
V Sloveniji se redko odločajo za carski rez na podlagi strahov nosečnice, vemo pa, da obstajajo zdravniki ali zdravnice, ki se prej odločijo za tak poseg kot drugi. Ne, uradno ne obstaja možnost, da bi si carski rez kupili.
Poporodna depresija je povezana z različnimi dejavniki in precej lahko naredite, da bi preprečili njen pojav, vedno pa to ni mogoče. Kot je tudi drugače v življenju vam nihče ne more dati zagotovila, da vas poporodna depresija ne bo doletela. Del prispevajo hormoni in druge velike spremembe v telesu, en del je povezan z osebnostno strukturo oziroma načini soočanja s težavami, zahtevami in čustvenimi bremeni, en del je povezan z novimi zadolžitvami in nalogami materinstva, spremembami v življenjskem stilu in organizacijo časa, nekaj prispevajo utrujenost, neprespanost in podobno. Kako jo preprečiti? Z dobro skrbjo zase v nosečnosti, razreševanjem bistvenih težav pred zanositvijo (zaposlitev, odnos s partnerjem, denarne in bivanjske okoliščine ipd.). Če je ženska že kdaj prej zbolela za depresijo ali je njen način reagiranja na različne težave v smeri depresivnega počutja, je dobro, da se načrtno loti spreminjanja tega vzorca. Zelo dobro je tudi načrtovati življenje z dojenčkom – pomisliti, koga lahko prosite za pomoč, kako boste organizirali svoj prosti čas, kako boste poskrbeli za to, da ne boste izčrpani in da boste imeli tudi vi svoj prosti čas in čas za druženje z možem oz. partnerjem.

Draga Roža15, predlagam vam, da se o vaši strahovih pogovoriva osebno, ker boste lahko na ta način spregovorili o natančno tistih stvareh, ki vas težijo v zvezi s porodom in s poporodnim obdobjem. Ne prehitite se in počakajte z zanositvijo toliko časa, da boste bolj gotovi vase in v vaše bodoče materinstvo, prepričana sem, da se bo priprava izplačala.

Vse lepo vam želim, oglasite se na telefon mamaZOFA, da bova v stiku.
dr. Zalka Drglin, ženske študije
transakcijska analitičarka - svetovalka

Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki
www.mamazofa.org

obporodne stiske
individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce

[email protected]