Multipla skleroza

dvojni vid

Default avatar
živjo! MS imam že 4 leta, nimam večjih težav, razen zadnje leto težave s hojo, kadar malo dlje hodim. injiciram si rebif.
pred kratkim pa sem prebolela mini virozo in pojavil se mi je dvojni vid. ali ima kdo izkušnje s tem? je kdo jemal kortikosteroide in kakšni so stranski učinki?
zelo vam bom hvaležna za informacije! lep dan in sončen vikend
Default avatar
Ojla!
Za kortikosteroide oz. infuzije medrola zaprosim nevrologinjo takrat ko imam resnično zelo hud zagon (1x na 3-5 let). Mi zelo pomagajo. Res pa je,da opažam (po vseh teh letih),da imam nekoliko "tanko" in bolj občutljivo kožo. Med bolniki z MS se širijo govorice,da kortik. poškoujejo tudi pljuča. Moja so še popolnoma zdrava!
Je pa res,da pri zelo hudem zagonu ne razmišljam o stranskih učinkih zdravila. Takrat hrepenim samo po tem,da se čim prrej spravim v red.


pozdravček Tanča
Default avatar
Pred leti sem bila v bolnici na kortikosteroidnih injekcijah, so mi samo prehodno precej zvišale krvni sladkor in pa seveda pribile kar nekaj kilogramov.

Drugič pa sem bila na Medrolu - zanj me je moj osebni zdravnik opozoril, da zelo rad povzroči kako rano na želodcu ali pa celo osteoporozo in da je zelo pametno jemat zraven Ultop, kalcij, vitamin D in meni je celo predpisal za tri mesece Fosavance za preprečevanje osteoporoze.
Kasneje sem šla še na slikanje kosti in tudi tam me je opozorila, da Medrol res krha kosti:(

Drugače pa sem, trkam, razen teh dveh epizod čisto OK:))

LP!
Default avatar
hej, hvala za odgovore! kolikokrat pa greš na infuzijo? in koliko časa traja, da se stanje popravi? in koliko časa, da minejo stranski učinki (če sploh), namreč pridobitev teže, zateklost ipd Sama še nikoli namreč nisem bila in sem hvaležna za info iz prve roke, ker me je malo strah in se mi poraja na desetine, mogoče blesavih, vprašanj...
hvala, lp, v
Default avatar
No, jaz sem bila na kortikosteroidih dvakrat.
Prvič en teden injekcij, v bolnico so me pripeljali skoraj popolnoma slepo na eno oko, vid se je začel popravljati po cca 3-4 dneh, po 10 dneh sem videla brezhibno.
Drugič sem imela "samo" zelo zamegljen vid, nisem ločila barv... Medrol 4 dni po 1000 mg, potem pa še tabletke s padajočo dozo, zmanjševanje vsake tri dni. Ker pa na to oko precej slabše vidim že od rojstva, sem popolno izboljšanje opazila res po kakem mesecu.

Skratka, razen prehodnih težav meni ne zagona in ne zdravljenje niso pustili kakih opaznih posledic.
Drugo pa je, kaj se mi potem vidi na slikah MR in na VEP :(( Ampak je še vedno stanje tako, da sem brez zdravil.

LP!