Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

zamudne obresti

Default avatar

doris

sprašujem tu, ker je tu največja frekvenca obiska. V katerem zakonu so opredeljene zumudne obresti pri dolžniško-upniških razmerjih, konkretno pri kreditih.
Ali je upnik, npr. banka, zavarovalnica dolžna obvestiti dolžnika o delnem poplačilu doga in hkrati tudi sodišče (dolžnik je plačal glavnico+stroške,ne pa tudi zamudnih obresti, ki na sklepu niso bile navedene, niso bile izračunane).A se v praksi to obvešča ali je to samo dobra volja tistega, ki na tem dela. Ali je praksa to, da po nekaj letih pošljejo sklep o višini obresti, ki jih je dolžnik še dolžan - ta znesek je pa dvakrat večji od glavnice.

Lp
Default avatar

mašika

Ne poplača se glavnica in stroški, temveč si sledijo v zaporedju: najprej se poplačujejo stroški, nato obresti in na koncu šele glavnica.
Sicer pa na sklepu o izvršbi res niso nikoli izračunane zamudne obresti, ker tudi ne morejo biti, saj se ne ve, kdaj bo dolžnik poplačal dolg. Piše pa na sklepu, da se zamudne obresti plačajo od dneva zapadlosti računa pa do poplačila dolga. Ja, in obresti so lahko večje od glavnice.
Dokler ne nobite sklepa o ustavitvi postopka, tečejo zamudne obresti oz. jr postopek aktiven.
Default avatar

Kadabra

Na sodni izvršbi niso nikoli zapisane zamudne obresti. Le-te izračuna sodišče na obravnavi.

V primerih izvršb, se je vedno potrebno dogovorit z upnikom. Skoraj vedno so pripravljeni odpisat zamudne obresti. Včasih tudi stroške postopka.
Default avatar

mašika

To pa ni ravno res-še nisem slišala, da bi se upnik "zadovoljil" samo z glavnico.
Default avatar

ariadne

[quote mašika]To pa ni ravno res-še nisem slišala, da bi se upnik "zadovoljil" samo z glavnico.[/quote]

haha
čisto odvisno od dolžnika
so tudi upniki, ki se morajo zadovoljiti samo z glavnico, pa še tisto okrnjeno
ariadne