Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

Novorojenčica bi jedla non stop

Default avatar
7.1.sem rodila punčko,40 2/7, porod sprožen zaradi premalo plodovnice, težA 3600, 54CM, glavicA 36CM.
4 ure po porodu sva se 1. dojili in to sva počeli celo noč, rojena je ob 22 52, podnevi je spala po 4 ure, kadar so jo previli sem jo proklopila na dojko, drugo noč, ko še nsem imela dovolj mleka so ji ob 3h ponoči dali dodatek 20 ml in spala je 5 ur, potem sva se lepo dojili, jaz pa sem hitro dobivala mleko, 3 dan sem imela naval mleka, mala pa se je že začela rediti, 2 dan je imela 3410 in 3 odpustni dan 3430. Ker sem imela ogromo mleka mala pa bi sesala non stop mi elikokrat zbruha, ne polije, cel obrok in potem takoj išče še. Naval mleka je popustil, punčka naenkrat poje cca 80ml(tehtam pred in po dojenju), potem malo polije, se ji kolca in tako joče, da ji dam še, ko poje še od 30-40ml, včasih poliva, včasih ne, 2 krat pa mi je zruhala celoten obtok. Tudi sicer opašam da se ji po dojenju dviguje in kadar leži jo slil na bruhanje, ne vem, ali od sline,ki se kar peni ali od prenajednja. Ko dobi okrog 105ml ji ne upam več dat dojke in včasih mi zaspi v naročju, večinoma pa mi kriči dokler ji ne dam, tudi 2 do 3 ure in naslednji obrok spet, tako je trajalo zadnjič od 20h do 4h (s tem, da sem jo dojila na 2 uri) zjutraj, ko je omagala na dojki in spala 4 ure, jo poskušam uspavat z nošenjem, dudico, nič, res nič ne pomaga. Smo najpej mislili,da je zbolela, ker je starejši sin imel virozo z bruhanjem in je bruhal cel prejšni teden,tudi v četrtek in petek, ko smo bili z punčko doma, toda imela sem ju ločene v različnih sobah in celo razjužilo za roke smo kupili, pa tudi čudno sem mu zdi, ker če bi bila infekcija punčka ne bi imela apetita.
Kaj naj storim, odkar sem prišla domov še nisem spala več kot eno uro v kosu, pa še to,če sem zadremala neke spotoma, kako lahko potolažim tako jokajočega otroka, tiho je samo, če jo nosi kdo drug,ne jaz, pa še to za kakšne pol ure, če bo jo imrla cel dan na dojki bo bila tiho, čeprav opažam,da ko je sita postane nemirna, ker iz dojke teče, res sem že obupana,.
Hvala za pomoč
----------------------------------------------------------------------------------------------
Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč
Default avatar
Pozdravljeni, zvončica in čestite ob rojstvu vaše deklice!

Uh, ta zgodba pa mi je znana. Tudi moj drugi fantek se je vse dni v porodnišnici dojil vso noč. Zaspala sva proti jutru, ko pa so se seveda začele bolnišnične "aktivnosti", povsem me je izčrpavalo. No, super, da se je že tretji dan začelo uspešno dojenje!

Dojenček, star 7d, ima kapaciteto želodčka med 45-60ml. Želodčki so togi, kar je več, se običajno polije. Toda materino mleko se hitro porebavlja in želodček je spet zelo kmalu nared za novo "porcijo".

Težko je soditi, koliko otrok poliva oz. koliko je preveč. Če polijete na kuhinjski pult dve veliki žlici tekočine, je videti lahko precej veliko, vendar je to pravzaprav majhna količina. Ni zelo verjetno, da bi dojenčki polivali kar vse, kar so posesali, četudi včasih zgleda zelo veliko. Paziti je treba, kadar dojenčki intenzivno in obilno polivajo ves čas in zelo pogosto, tudi tedaj, ko se niso kar naprej in obilno dojili, saj je to lahko povezano s premalo razvito mišico zapiralko in GER.

Leže na hrbtu se majhnim dojenčkom pogosto dvigne mleko. Zato je bolj priporočljivo, če dojenčka, ki ima s tem malo več težav, nosimo vsaj pol ure po dojenju v naročju.

Mogoče je, da se deklica preveč najeda. To pogosto opažamo pri dojenčkih, ki jih kaj zvija, črviči, imajo, skratka, prebavne težave ali celo kolike, zato si dojenja želijo nenehno. Pa ne, ker so lačni, temveč zaradi močne potrebe po sesanju, s čimer pričakujejo, da se bodo potolažili, da bodo bolečine in težave popustile in da se bodo s tem lahko umirili. Včasih to deluje, zato je dojenje tudi način umirjanja in tolažbe. Vedno pa ne in z nenehnim dojenjem povzročimo začaran krog nenehnega dojenja, prebavnih težav, polivanja...

Ste poskusili izločiti kravje mleko iz svoje prehrane? Včasih opazimo, da je bil to vzrok za nenehne težave, hlastanje in tolaženje na dojki, nespečnost, kolike in da se v 2-3t dojenček vidno umiri. Tudi polivanje je včasih povezano s KML.

Razumem, da ste poskusili že vse druge načine umirjanja, ki pa ne delujejo. Če dojenje vseeno deluje, torej, ker se deklica vendarle umiri, je zanjo morda bolje, da je dojite pogosteje in ne čakate na naslednji podoj dve ali tri ure. Če lepo napreduje, kaka vsaj 2-krat v 24h in je dobro polulana, polivanje ni kritično. Kadar polije, ponudimo tisto dojko, ki je manj polna.

Mogoče bi bilo tudi, da bi deklica bruhala zaradi viroze, čeprav to bi najbrž hitro ugotovili tako, da bi imela spremenjeno in smrdeče blato. Dojenčki, ki so bolni, se lahko sicer čisto normalno ali celo še več dojijo - prav zato, ker se ne dojijo samo za hrano, temveč veliko tudi za tolažbo in lajšanje bolečine. Ni nujno, da stavkajo, lahko pa tudi.

Pomislila sem tudi na to, da je vaša deklica ena tistih otrok, ki imajo veliko potrebo po telesnem stiku. Mnogi novorojenčki so zelo nesrečni, če jih odložimo. Nekateri pa so nekaj tednov zadovoljni samo na dojki in v naročju. Tedaj mamicam ta čas pomagajo prebroditi sorodniki, ki pridno nosijo otroka, večino časa pa taki dojenčki kljub vsemu preživijo pri mamici in priklopljeni na dojko. Slba novica je, da mati komaj najde čas zase in starejše otroke, dobra pa, da to obdobje nenehnega dojenja kmalu mine.

Materam v taki situaciji priporočamo nošenje dojenčka v slingu, kjer ga lahko dojijo, hkrati pa imajo prosti roki za druge otroke in lahko še kaj postorijo. Takoj po porodu pa je najbolje, če vsaj del dneva ali večkrat na dan z dojenčkom ležemo in zadremamo. Pomaga tudi, da dojenček spi kar v slingu ali naročju - telesnem stiku, kajti velikokrat težave pravzaprav nastopijo tedaj, ko takega stiskalčka odložimo. Ko začuti, da je sam in da ne sliši več bitja srca, šumenja žil, dihanja matere, kar je poslušal več mesecev v trebuhu, se mu prižgejo vsi alarmi, pa hoče spet na dojko. Če se tedaj uležemo na posteljo čisto počasi, zadelamo otročka in sebe z odejo, da nam spi kar na trebuhu, pa lahko morda celo zaspimo v tandemu. Ali seveda enako, če dojimo že kar leže.

Morda boste kak dober predlog naši tudi tukaj.
Nenehno dojenje:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981405 (10d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4065600 (14d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4321643 (15d)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979293 (2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4499220 (7t, buden, hoče/noče sesati)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980483 (mama duda)

Želim vam, da se naporni dnevi čim prej umirijo.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Default avatar
Pozdravljeni najlepša hvala za odgovor in čestitke:)
Naša mala bo jutri zvečer stara 14 dni, polulana in pokakana je non stop, naj Vam povem, da še nikoli, ko sem jo previla ni bilo, da ne bi bila pokakana, sigurno 10 krat na dan in tako že od začetka,pa naj bo dan ali noč. Blato je bilo na začtku lepo kašasto, zlatorumeno, tudi sedaj je zlatorumeno in kašasto se pa pojavlja odtenek zelene zraven in malo sluzi,..
Polivanje, punčka ne poliva veliko, 1 krat na obrok,če je na 2-3 ure, če ji dam prej, seveda polije,pa še na bruhanje ji gre, se slini in peni,... pa če jo kmalu po obroku previjem tudi polije,pa kolca se jinajmanj 5 krat na dan, je pa že 2 krat bruhala v loku, in za to sem prepričana, da je zbruhala vse, ker je potem spet hotela jesti in je pojedla celo dojko.
Na obrok zdej poje okrog 85 in včasihjomalo zamotimo z dudo,da min vsaj uro in pol, včasih, če slučajno zaspi za 3 ure, nekje med 17 in 20h zvečer je tAKO LAČNA, DA POJE TUDI 110, tako je bilo včeraj, potem se ji je kolcalo in dvigovalo, enkrat je malenkost polila, toda jokala do 23h,sem jo dala prej na dojko, pa se je prav videlo, kako se ji dviguje, ko teče, zato sem jo nosila z dudo, ko sem ji dala naslednji obrok. Ob 23 30 ko sva končali sem jo dala spat, pa je nekaj protestirala, pa jem jo stisnila k sebi in ji dala dudo in okrog 24 sva zaspali in spali do 2 30, potem je jedla in zaspala na dojki do 5h in spet jedla in zaspala na dojki do 7 30, to je bilo prvič, da je tako zaspala na dojki, še kupčka nisva podrli, pa ni nič polila. Zdele se je najdla in že joče, pa sem malo očka zaposlila.
Ne vem,če jo zvija, sina je zvijalo in ko ga je je prekinil tudi z dojenjem in zajokal, potem pa spet zagrabil. Ta pa je na dojki popolnoma tiho kakšne pol ure, na začetku intenzivno molze dojko, pa še to se mi zdi, da ji prehio teče, ker se ji zaletava in na grobo požira, naje se zelo hitro, po 10-15 min potem jo še malo pustim, ponavadi sama spusti dojko po 20 min do pol ure, ko ima že preveč, ko podere kupčka pa že išče in če ji dam, se jezi, ker teče.
Glede alergije na KML, sinu so jo dokazali pri 2 letih in sine je imel kar hudo insufienco kardije in močan GER dokazan s pehametrijo,celo rano na požiralniku, že 2 krat je mel gastroskopijo in enkrat kolono, mleko sedaj po 1,5 letu diete že uživa, ima pa še vedno tešave s prebavo, kronična vnetja prebavnega trakta, tako, da sva na Ultopu. V kolonu so povečani eozinofilci in naj bi imel še na nekaj alergijo, za kar pa ne moremo ugotoviti, kaj je.Marca bo star 4 leta.
Poleg tega je tako občutljiv, da stakne vsako črevesno okužbo, preboleli smo že bacilus cereus, campilobacter, caliici visus, astro virus in tedenske viroze z drisko in bruhanjem na 2 meseca, bolečine v trebuhu ima pa tako konstantno,.....najbolj se bojimo rota, ker bo takoj v bolnišnici pristal. Drugače je zdrav fantek ima 106,5cm in 17,5 kg,no zdele je malo shujšal, ke je tako bruhal,....
V nosečnosti sem mleko uživala pri obeh, pri sinu je bilo blato vedno tekoče, zeleno in močno sluzasto, punčka ima zaenkrat blato blizu meje normale, pri 3 mesecih je imel sine krvave nitke blatu, toda na dieto nisem nikoli šla, ker so bili testi do 2 leta negativno, bom pa pri punčki poskusila izločit mleko, pa bomo videli kaj bo.
Je pa čudno, da mala spravi 110 ml v tako majhen želodček,nič čudnega, da ji je potem slabo.
Hvala še enkrat za odgovore.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč
Default avatar
Zvončica, zelo dobro, da prek polulanih/pokakanih pleničk zaznavate, da je vse vredu, kajti v tem primeru lahko res skušate deklico umirjati tudi drugače in ne vedno z dojenjem. Tako ste zagotovo prepričani, da dobiva dovolj mleka tudi, če ji dojenja ne ponudite vedno, ko kaže interes.

Povsem dobro ste opazili tudi pojav, ko dojenček, ki ima najbrž že prepoln želodček, pa se vseeno hoče dojiti za tolažbo/umirjanje/sesanje. Tedaj je zelo verjetno, da med podojem nerga, spušča bradavico, joka, se odriva, ne ve, ali bi sesal ali ne.

Občasno zeleno blato in nekaj sluzi bi v vašem primeru, ko se punčka velikokrat doji, lahko pomenilo, da ima nekaj prebavnih težav. Težko bi sodila, ali gre KML, a vseeno se splača poskusiti. Če bo občasno zeleno, najbrž ni nič zaskrbljujočega. Če boste opazili, da se zeleno blato pojavlja pogosteje in je čedalje močneje zeleno, sluzavo ipd. (kar žal že poznate), pa veste, da morate čim prej opozoriti tudi pediatra.

Nekateri dojenčki manj polivajo, kadar jih hranimo pogosteje. Nekateri pa ravno obratno, večkrat ko podojimo, večkrat polijejo. Tu ni druge, kot da vsake toliko časa preizkusimo, kater pristop deluje bolje in je otrok ob čim manjšem polivanju čim bolj zadovoljen. To seveda ni vedno lahko doseči, dobro pa je, da se težava zmanjšuje, bolj ko se otroček krepi in raste. Tole morda že poznate, če ne, nekaj dodatnih informacij.
Otrok bruha, poliva (GER), zaletavanje, hlastno sesanje:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=3468&t=3468 (2m, lepo pridobiva)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=739&t=739 (5t, diagnoza reflux)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1646&t=1646 (6t, zaletavček)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1982155 (se dojen otrok lahko prenajeda?)

Bruhanje v loku, hm, to pa bi lahko bilo povezano tudi z gastro virusom... tedaj bi verjetno res izbruhala veliko oz. vse. Nekatere občutljivejše dojenčke tovrstni virusi lahko hitro izčrpajo, da jih je treba tudi hospitalizirati, pri dojenčkih, ki so močnejši in so se hkrati voljni dojiti pogosto, pa včasih opažamo, da pravzaprav niti ne kažejo drugih znakov viroze, kot da enkrat ali dvakrat bruhajo, morda imajo nekoliko drugačno blato, to pa utegne biti tudi vse, medtemo ko večji otrok ali odrasli bruhajo in driskajo včasih dosti bolj in nas to lahko celo bolj izčrpa kot dojenčka.

Vaša deklica se ZMORE in ZNA dojiti, izmerjene količine kažejo, da se povsem dobro in učinkovito doji. Tehtanje pred podojem in po njem vam po 2t ne pove kaj dosti več kot znaki, po katerih doječe matere tudi brez ocenjevanja mililitrov dobro (ali še bolje) vemo, da je dojenje dobro steklo. Saj jih verjetno poznate.
- štejemo POLULANE plenice (najmanj 5 v 24 urah)
- štejemo POKAKANE plenice (prve 3-4 dni mekonij, nato najmanj 2 na dan, po 6. tednu tudi na nekaj dni, a takrat mora biti blato obilno)
- otrok PRIDOBIVA NA TEŽI v prvih treh mesecih NAJMANJ 450 g na mesec, torej najmanj 110g-115g na teden. Pridobljeno težo računamo od NAJNIŽJE teže, ne od porodne. Od tretjega do šestega meseca najmanj 80g na teden in od šestega meseca dalje najmanj 50g na teden.
- dojenček se doji POGOSTO – vsaj 8-12-krat na dan, lahko tudi pogosteje in ne nujno po urniku oz. enakih presledkih; če lepo napreduje ob manjšem številu podojev in si večji razmak postavi sam, je to zanj vredu
- dojenček se doji PRAVILNO – je pravilno pristavljen (telo v ravnini z glavico, trebušček na materin trebuh, široko odprta usta, ustnici ne smeta biti uvlečeni, bradavica je globoko v ustih, zajet čim večji del bradavičnega kolobarja, otrok aktivno sesa, dojenje matere ne boli)
- dojenček ima zdrav VIDEZ in napeto kožo, zdravo barvo, raste v dolžino in se mu veča obseg glavice, je živahen in dejaven

Zakaj so znaki boljši od tehtnice? Ker so otroci različni in je pomembo opazovanje našega otroka, pa tudi, ker tehtnica vsak dan teže dobro izmeri te majhne količine, saj lahko že to, če se otrok vmes polula, znatneje vpliva na meritev. Tehtanje lahko, če želite, opustite.

Kadar punčka spi 3h in je zelo lačna, bo morda lepše in mirneje sesala, če jo boste začeli dojiti v fazi, ko se zbujala in bo še umirjena in dremava. Če gre, ne čakajte, da se čisto zdrami in začne glasno klicati za mleko. Podobno kot ste opazili ponoči, da se lepše doji, ko je umirjena.

Zvečer so mnogi dojenčki bolj nemirni, prebavne težavice se stopnujejo in včasih potrebujemo res nekaj ur, da se otroček umiri. Mirni večeri z novorojenčkom, kaj je že to? Pri nas doma tega prav tako nismo nikoli poznali. Čisto pravilno ste opazili, da dojenje verjetno še poslabša stvar in da je morda duda ali kak drug način primernejši.

Nekateri dojenčki imajo krče, drugi le občutljiva prebavila, pri tretjih pa opažamo tako odzivanje tudi zaradi tako imenovane gastro-količnega refleksa: mleko vsakič sproži intenzivno premikanje črevesja in nekateri dojenčki so na te premike zelo občutljivi ali se tega celo prestrašijo, dokler se ne navadijo, kaj se dogaja. Če jo uspete potolažiti na dojki, verjetno res ne gre za tiste prave kolike, pri katerih dojenčka običajno nekaj časa nikakor ne moremo potolažiti.

Hiter tok mleka in zaletavanje - to bo vsak teden morda malo bolje, kajti večja bo in bo tok mleka laže dohajala, hkrati pa se bosta pri vas tudi ponudba in povpraševanje uskladila (običajno nekje v 4-6t), ko se tudi napetost in močnejše izcejanje lahko vsaj deloma umiri.

Ojoj, vaša punčka pa ima res občutljiva prebavila. Žal mi je, da ste morali toliko prestati! Črevesje je naša prva obrambna črta in če je tam kaj narobe, je zelo verjetno, da bo narobe tudi tudi navzven. Nekaterim otrokom pri izboljšanju črevesne flore in okrepitvi prebavil zelo pomagajo sveže stisnjeni zelenjavni sokovi, predvsem kombinacija korenja in špinače. Ste poskusili povprašati še na forumu Zdravilstvo? Tam se dobijo včasih zelo koristni nasveti, s katerimi si lahko tudi pomagamo dopolniti terapijo z zdravili.

Glede na vaše poznavanje tematike predvidevam, da veste, da alergijski testi pri dojenčkih včasih ne pokažejo alergije na KML, mamice, ki opažajo tovrstne težave, pa bi prisegle, da je dojenček zagotovo občutljiv na to živilo in da se stanje po dieti brez KML bistveno izboljša. Za nadomestilo lahko uživate npr. kokosovo mleko (ravno pred kratkim sem brala, kako je po sestavi zelo podobno materinemu mleku, to moral še raziskati!), ovseno, riževo in druga rastlinska mleka.
Mojca Vozel,
svetovalka za dojenje pri La Leche League International
Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net
Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org
Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche ... 2127382188
Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar