Pediatrija

Odgovarjajo: Tatjana Grmek Martinjaš, dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine

Apatičnost, brezvoljnost pri triletniku

Default avatar

Morska deklica

Pozdravljeni!

Imam triletnega fantka. Je zdrav, do zdaj je bil le nekajkrat prehlajen, prebolel je šesto bolezen in enkrat angino. En mesec nazaj mu je pediater odkril šum na srčku in nas poslal k specialistu, ampak smo naročeni šele februarja.

Včeraj pa se je zgodilo nekaj, kar me je kar malo prestrašilo. Popoldan, pred kosilom, se je med igro z možem kar naenkrat ulegel, se stisnil k očetu in tako obležal. Tekle so mu solzice, ni pa glasno jokal. Ni bil čisto neodziven, na vprašanja je odgovarjal, vendar samo z ja ali ne, ob vprašanjih, ki so zahtevala daljši odgovor (npr. Kaj je narobe?), se je samo obrnil stran. Po kakšne pol ure je zadremal. Spal je približno eno uro (sicer čez dan ne spi) in ko se je zbudil, je bila situacija enaka. Ni več jokal, še vedno pa je bil brezvoljen, apatičen, še vedno je odgovarjal le z enozložnicami. Na vprašanje, če ga kaj boli je pokimal, vendar ni vedel ali hotel povedati kaj. No, je pa rekel naj mu popiham najprej roko, potem vrat, da bo bolje (tako kot, ko se udari). Večino časa je imel zaprte oči. Potem ko že nisem vedela kaj naj, sem ga odnesla v kuhinjo, kjer se je strinjal, da bo nekaj popil in pojedel, seveda sem mu morala dati jaz. Ampak potem je bilo pa takoj bolje. Postal je spet živahen fantek, ki je razgrajal pozno v noč, ker zaradi tistega popoldanskega dremeža ni mogel zaspati. Ne vem, kaj je stanje popravilo, ali pijača, hrana (ali bi se lahko tako obnašal recimo, če mu je padla koncentracija sladkorja v krvi?) ali preprosto to, da smo ga s hranjenjem iztrgali iz otopelosti. Pozneje, ko sem ga vprašala, kaj je bilo narobe, ni vedel odgovoriti, je pa rekel, da je bil žalosten in da ga je vse bolelo. Ampak tudi na vprašanje, ali se je udaril je rekel, da ja, čeprav dvomim, da je to res, zato sumim, da pravzaprav ne ve, kaj je bilo oziroma da ne zna povedati.

Vem da mi preko interneta ne morete postaviti diagnoze, zanima pa me, ali ste že kdaj videli tako stanje? Ali je lahko posledica dehidracije? Pije res malo, pogosto ga moramo spomniti, da kaj popije, ampak polulan je kar pogosto, urin ni temen, tako da po mojem ne bi smel bil dehidriran. Kaj pa lakota? Ali je lahko taka brezvoljnost povezana s šumom na srčku? Najbolj pa me zanima, kaj naj naredim, če se bo stanje ponovilo? Ali gremo k pediatru oziroma dežurnemu zdravniku? Včeraj sem bila že čisto na tem, da ga peljem na Metelkovo, čeprav ne vem, ali bi nas sploh vzeli. Ali je to nujno stanje, čeprav nima vročine in ni neodziven?

Sicer se včeraj ni zgodilo nič posebnega, kar bi ga lahko užalostilo. Čisto navaden dan, tudi zunaj smo bili, da smo ujeli tistih nekaj sončnih žarkov, ki so pokukali izza oblakov. Pred 5 meseci je fantek dobil bratca, ampak ga je lepo sprejel in ga ima zelo rad, poleg tega ga poskušamo čimveč crkljati in se ukvarjati z njim, tako da dvomim, da je današnja zgodba povezana s tem. Ali pač?

Slabokrven ni, oziroma vsaj ni bil en mesec nazaj, ko je imel koncentracijo Hb 118 g/L.

Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Default avatar

Tanč

Pozdravljeni, Morska deklica,
tak enkraten dogodek običajno ne pomeni nič, še posebej, če se je stanje tudi takoj popravilo. Dehidracija brez bruhanja ali/in driske ni možna. Hipoglikemije pa tudi zdrav otrok ne more imeti (torej, če do sedaj še nikoli ni kazal podobnih znakov)-če pa bi se to ponavljalo, potem je pregled seveda umesten.
Napišite, kakšno je stanje danes.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46
Default avatar

Morska deklica

Najlepša hvala za odgovor. Ste me malo pomirili.

Danes je do zdaj je vse normalno. Je živahen in poln energije, te ima, kot ponavadi, več kot oba midva z možem skupaj. Saj ravno zato sem se včeraj tako prestrašila. Ker njemu energije nikoli ni manjkalo, že kot dojenček je malo spal in veliko "razgrajal", potem pa tak preobrat. Res samo za dve uri, ampak je bil pa šok.
Default avatar

Tanč

No, danes je vse v redu. Če se bo zadeva ponavljala, bi bilo za pogledati kri in opraviti pregled.
lp
(še vedno) TančPediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.

Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet.

In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ISKALNIK JE ZAKON!!!

http://med.over.net/forum5/search.php?46

Moderatorji

Tatjana Grmek Martinjaš , dr. med., spec. pediatrije in šolske medicine
Tanč